Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Κους κους

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Το γαλλικό Critique, έγκυρο περιοδικό της θεωρίας της λογοτεχνίας- το ίδρυσε ο Ζορζ Μπατάιγ- δημοσίευσε 15σέλιδη ανάλυση για τοΑριστερό χέρι της Αφροδίτηςτου Τάκη Θεοδωρόπουλου. Το κείμενο έγραψε ο Ιβ Ερσάν, καθηγητής στην Εcole des Ηautes Εtudes. Αξιοσημείωτο ότι και η Μελαγχολία της Δευτέρας, συλλογή των επιφυλλίδων του στο «Βιβλιοδρόμιο» των «ΝΕΩΝ», έκανε επανέκδοση έπειτα από δέκα ημέρες κυκλοφορίας.
Στις 25 Μαΐου θα παρουσιαστεί και επίσημα στο Ρublic του Συντάγματος, με ομιλητές τους Πέτρο Μάρκαρη και Πάσχο Μανδραβέλη.
-----------------
Το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, διευθυντής του οποίου είναι ο καθηγητής Δημήτρης Γόντικας, διοργάνωσε χθες το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Το συνέδριο που αναμένεται να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό, έρχεται ως φυσιολογική συνέχεια μιας πλούσιας δραστηριότητας τριάντα χρόνων, που έχει καταστήσει το Πρόγραμμα ένα από τα μεγαλύτερα σε ακτινοβολία κέντρα ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό. Έχει δώσει διδακτορικά σε περισσότερους από 100 μεταπτυχιακούς φοιτητές και τώρα παρακολουθείται από τουλάχιστον 250 φοιτητές.
Στο συνέδριο μετείχαν μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Κέμπριτζ, την παρισινή Εcole des Ηautes Εtudes en Sciences Sociales, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Λάιντεν, το Κολούμπια, το Νιου Γιορκ Γιουνιβέρσιτι, την Οξφόρδη.
Τίτλος βιβλίου:Το μέγα βιβλίο της τουαλέτας (Άγκυρα). Το έγραψε ο γιος του Κυριάκου Ντελόπουλου, Πέτρος. Όχι, δεν μιλάει για τις ανθρώπινες εκκρίσεις, απλώς έχει μικρές «εύπεπτες» πληροφορίες, παράδοξες και μη, που ενδεχομένως θα ήθελε κάποιος να ξέρει και που μπορεί να διαβάζονται σιγά σιγά στον συγκεκριμένο χώρο.

Ένα θανάσιμο μυστικό

Ένοχα μυστικά
Ντόρα Γιαννακοπούλου
εκδ Καστανιώτη

Η Στέλλα και η Μαριάννα απολαμβάνουν τη φιλία τους και την ανεμελιά της εφηβικής ηλικίας, όταν η ζωή θα τις φέρει αντιμέτωπες με την πιο σκληρή δοκιμασία. Από εκείνη τη στιγμή τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο. Μέσα σε ένα μόνο βράδυ τα δύο κορίτσια βίαια θα ενηλικιωθούν και ένα θανάσιμο μυστικό θα ορίζει στο εξής τις ζωές τους. Τα χρόνια θα περάσουν, νεαρές γυναίκες πια θα αναζητήσουν την ευτυχία, την επιτυχία, τον έρωτα. Όμως η μοίρα δεν θα τις αφήσει έξω από τα παιχνίδια της. Για μια ακόμα φορά θα στήσει τις δικές της παγίδες. Διάφορα παράξενα κι ανεξήγητα γεγονότα θα συμβούν, ενώ κάτι φοβερό και απίστευτο θα φέρει πάλι τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Κι εκείνες θα χρειαστεί να αναμετρηθούν με τις τύψεις τους, να ξεθάψουν ένοχα μυστικά και να πληρώσουν βαρύ τίμημα, προκειμένου να κερδίσουν το μερίδιό τους στην αγάπη.

Ράδιο 1 Μαγνησίας - "Μιλάμε για βιβλίο" (Σάββατο 10.15)

Διαβάσατε ένα βιβλίο που σας συγκίνησε τελευταία;
Διαβάσατε ένα βιβλίο που σας προβλημάτισε;
Ελάτε εδώ, στο Ράδιο 1 να το μοιραστούμε ζωντανά για να το χαρούμε όλοι μαζί. «Μιλάμε για βιβλίο» και τα λέμε όλα, καθαρά και ξάστερα. «Μιλάμε για το βιβλίο». Μια εβδομαδιαία εκπομπή από ένα ραδιόφωνο που αγαπάει το βιβλίο. Μιλάμε για το βιβλίο κάθε Σάββατο στις 10 και τέταρτο το πρωί με τον φιλόλογο Διονύση Λεϊμονή σε μια προσπάθεια να γίνουμε όλοι μια ραδιοφωνική παρέα. Σας περιμένουμε στην πρώτη μας εκπομπή αυτό το Σάββατο 9 Μαΐου να τα πούμε ραδιοφωνικά στο Ράδιο 1 στα 102, 5 των Fm
Στην εκπομπή θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες στο χώρο του βιβλίου, θα μπορούν επίσης οι ακροατές να μας διαβάσουν ένα σύντομο κατά το δυνατόν λογοτεχνικό τους κείμενο ή να μας κάνουν τη δική τους βιβλιοπαρουσίαση αναφέροντάς μας τι αποκόμισαν από μια ωραία ανάγνωση
To Ράδιο 1 μπορείτε να το ακούσετε και μέσα από το διαδίκτυο στην ιστοσελίδα: www.magnesianews.gr πατώντας στο link «Ράδιο 1 Ακούστε ζωντανά εδώ»
Τηλέφωνο σταθμού: 24210-62024

Διαγωνισμός

Σκεφτήκαμε πως σε λίγες μέρες (17/5) που το blog μας κλείνει 2 μήνες και έρχεται και το καλοκαιράκι, να κάνουμε ένα είδος διαγωνισμού, όπου ένα από τα μέλη μας θα κερδίσει ένα βιβλίο από αυτά που έχουν αναρτηθεί. Δώστε μας ιδέες με ποιόν τρόπο να βρούμε τον νικητή...
Στείλτε μας τις προτάσεις σας στο email:vivliolatreia@gmail.com

Βιβλιοπαρουσίαση


Ένα σύγχρονο πολιτικό θρίλερ

Απονομή Δικαιοσύνης
Γεράσιμος Θεοδόσης
εκδ Λιβάνη
Ο Δημοσθένης Καλένδης, ένας δικηγόρος του περιθωρίου, καλείται να υπερασπισθεί το δράστη μιας αποτρόπαιας δολοφονίας: Ο Φώτης Χατζής, Αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πυροβολεί «εν ψυχρώ και δημοσίως» τον Πρόεδρο του κόμματος του, Θεμιστοκλή Πανάγο, σκοτώνοντάς τον.
Πέρα από τα πρόσωπα του θύτη και θύματος, ο λόγος που η δολοφονία απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κοινή γνώμη είναι ο χρόνος τέλεσης της: Διαπράττεται λίγους μόλις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις προδιαγράφονται νικηφόρες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έπρεπε να πεθάνει», είναι η μοναδική δήλωση που κάνει ο δράστης στους αστυνομικούς όταν συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω στον τόπο του εγκλήματος.
Η Απονομή Δικαιοσύνης είναι ένα σύγχρονο πολιτικό θρίλερ με συναρπαστική πλοκή που διαποτίζεται από μια σκοτεινή ιστορία αγάπης. Οι πρωταγωνιστές της κινούνται πέρα και πάνω από τα όρια του καλού και του κακού, του δικαίου και του αδίκου. Επινοούν και επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες συμβίωσης, μετεωριζόμενοι στα άκρα ενός απόκρημνου ιψενικού τριγώνου.
Η Απονομή Δικαιοσύνης του Γεράσιμου Θεοδόση διαβάζεται απνευστί. Κουρδίζει ξανά τα σταματημένα, από την εποχή του Γιάννη Μαρή, ρολόγια της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, αποτίνοντας συγχρόνως φόρο τιμής στο έργο του Ελβετού δαίμονα, Φρίντριχ Ντίρενματ.

Εκθέσεις βιβλίων

Από τα "Βλογημένα Χώματα" στα προσφυγηκά

Καλλιπόλεως 29
Γεωργία Καρακατσοπούλου – Χαϊδούλη

εκδ Επικοινωνία – Κατερίνα Καρεκλίδου
(επικοινωνήστε με το blog μας για τις συγκεκριμένες εκδόσεις)

Άχ! Εκείνο «το Φαρδύ» μεγάλη στράτα. Ο δρόμος για τη βρύση, για την εκκλησία, τη δουλειά, τα μαγαζιά, τη βόλτα, ο δρόμος για τα αυτοκίνητα, για «Μαυρομάττη», τη γέφυρα, την πόλη, τον άλλο κόσμο, την άλλη νοοτροπία, τι άλλες συνήθειες, τον κίνδυνο, το όνειρο, μπορεί κάποτε και την επιτυχία. Σκέφτεσαι τη λέξη «Φαρδύ» και στο νου, σου έρχεται πολυκοσμία, σάλι όλο κρόσσι και δαντέλα, πασουμάκι, ρόμπα μακριά, σεργιάνι, ματιές γεμάτες νόημα, ήχος αμανέ, κίνηση τσιφτετελιού, μυρουδιά ανάμεικτη με μπριγιόλ και άρωμα γιασεμιού ή μενεξέ. Όλα αυτά μόνα και μαζί, κάθε μέρα, όλη τη βδομάδα, πάντα την Κυριακή, για μια ζωή.

Τη ζωή εκείνη του χθες που ήταν δική σου, αλλά κι εκείνων όλων. Της κόνα-Γοργόνας, της κυρα-Δωροθέας, του Ομόρφιου, του θείου Φιλόθεου, της θείας Ραλλιώς, του θείου Πέτρου, της συχωρεμένης της Αριστέας, του θείου Μανωλάκη, της θείας Λαζαρίτσας, του, της, της…Όλοι και όλα, ένα ντέρτι, μια ιστορία, ένας πραγματικός πόνος. Εκείνα για τα οποία κορδωθήκαμε, ντραπήκαμε, έγιναν η αιτία και η αφορμή να είμαστε ότι γίναμε και ότι μας πληγώνει στο σήμερα, ως ανθρώπους και παιδιά του Ελληνισμού της Ιωνίας που έζησε και μεγαλούργησε εκεί, στα «Βλογημένα Χώματα».

Πίστη - Απιστία - Ζήλια

Αγαπώντας τις ερωμένες του
Ελισάβετ Παπαδοπούλου
εκδ Καστανιώτη

Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να αγαπηθούν ένας άντρας και μια γυναίκα; Είναι βιώσιμο είδος η μονογαμία; Έχει στ' αλήθεια νόημα η πίστη, όταν από επιθυμία μετατρέπεται σε καθήκον; Μήπως τελικά η απιστία οφείλει την κακή της φήμη μόνο σ' αυτούς που βρέθηκαν στη λάθος μεριά;
Μια γυναίκα θ' αναγκαστεί να ψάξει τις απαντήσεις όταν θα έρθει αντιμέτωπη με την απιστία του άντρα της· όταν θα γνωρίσει την ερωμένη του, όταν θα αρνηθεί να κρύψει το θυμό της, όταν θα χρειαστεί να παλέψει με όλες τις προκαταλήψεις και τις ανασφάλειές της· όταν θα αποδεχτεί την ύπαρξη της «άλλης» όχι σαν θύμα αλλά σαν εξουσιαστής, προσπαθώντας να εξημερώσει εκείνο το τρομερό θηρίο με το θηλυκό όνομα, μπροστά στο οποίο οι περισσότεροι λιποψυχούν: τη Zήλια, που κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να τιθασεύσει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση