Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Θανάση Χειμωνά....




Στον Υπαρκτό Σουρεαλισμό,αυτό που προσπαθώ είναι να δώσω βήμα σε ανθρώπους που έχουν να πουν πράγματα,και διαθέτουν κριτική σκέψη,σπανίζει στις μέρες μας.Φυσικά μέσα σε αυτούς βρίσκεται και ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς.Ο Θανάσης Χειμωνάς γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και είναι συγγραφέας. Σπούδασε Φιλολογία και Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Δημοσιογραφία στο Λονδίνο. Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα: «Ραμόν», «Σπασμένα Ελληνικά», «Ανεξιχνίαστη Ψυχή», «Μπλέ Ωρα», «Ραγδαία επιδείνωση» και "Δεν την αγαπάω πια". Έχει εργαστεί ως αθλητικός συντάκτης στα «Νέα» ενώ άρθρα του έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και στο ίντερνετ. Σήμερα αρθρογραφεί στα «Νέα» και το (αθλητικό) site katimagiko.gr.

Για να δούμε τι μας είπε.
(Συνέντευξη στον Μάνο Κανδεράκη)

1)Λίγα λόγια για το Θανάση Χειμωνά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και του αρέσει το ποδόσφαιρο.

2)Πώς ξεκίνησε το ταξίδι της συγγραφής;

Ξεκίνησε το 1997, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Σχεδόν από το πουθενά έγραψα το πρώτο μου διήγημα, "Το Άλλοθι".

3)Δε φοβάστε εσείς οι συγγραφείς μήπως μέσα από το γράψιμό σας,ανακαλύψει κάποιος αναγνώστης, άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα σας;Ακόμα και τον τρόπο σκέψη σας;

Προφανώς θα ανακαλύψει και μάλιστα τις πιο σκοτεινές. Όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι "It is the price you have to pay"

4)Ο Βολταίρος έχει πει ότι ο τρόπος με τον οποίο μένουμε έκθαμβοι μπροστά στον έναστρο ουρανό μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον τρόπο που μπορεί να μείνουμε έκθαμβοι μπροστά στην ανθρώπινη βλακεία.Τι ειναι αυτο που σε αφηνει εκθαμβο στη σημερινη κοινωνια;

Aυτό (το δεύτερο) που άφησε έκθαμβο και τον Βολταίρο. Μιλάμε για Ελλάδα, έτσι;

5)Ζούμε δύσκολους καιρούς,μια γενικότερη κρίση αξιών.Το αντιλαμβάνεσαι στην καθημερινότητά σου;

Σε ό, τι αφορά την κρίση αξιών νομίζω πως πάντα συνέβαινε στην Ελλάδα.

6)Από όλα αυτά που διαβάζεις καθημερινά και βιώνεις,έχεις κατορθώσει να εξηγήσεις πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση;

Έχει καθαρά να κάνει με τη νοοτροπία του Νεοέλληνα. Η απορία μου δεν είναι πως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση αλλά το πως αντέξαμε τόσο πολύ.

7)Πρόσφατα έχουμε και ένα νέο κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών.Ο Στεφάν Εσέλ με ενα μικρο βιβλιο ενεπνευσε χιλιαδες κοσμο απο ολο τον κοσμο,οπου σαν ντομινο εξαπλωνεται και στην Ελλαδα.Πως ζεις αυτο το γεγονος,και ποια ειναι η γνωμη σου,πανω σε αυτο;

Δεν θεωρώ πως η ιστορία ξεκίνησε (μόνο) από το βιβλίο του Εσέλ. Ειδικά στην χώρα μας υπάρχουν άπειροι λόγοι για να εξοργιστεί κανείς. Πρέπει όμως να κάνουμε και την αυτοκριτική μας..

8)Οι συγγραφείς,οι μουσικοί,οι ζωγράφοι,έχετε την τάση να παίρνετε το "τίποτα" και να το κάνετε έργο.Δηλαδή ένα απλό περιστατικό μπορεί να δώσει αφορμή για ένα ολόκληρο μυθιστόρημα.Με ποιόν τρόπο γίνεται αυτό;

Δεν υπάρχει το "τίποτα". Ακόμη και το πιο ασήμαντο περιστατικό μπορεί να αλλάξει μια ζωή.

9)Σου έχει περάσει από το μυαλό,να μεταφέρεις μια ταινία,στο χαρτί;

Ωραία ερώτηση, συνήθως με ρωτάνε το ανάποδο! Είναι δύσκολο γιατί η ταινία σου έχει ήδη δώσει μια εικόνα η οποία, λογικά, θα "ευνουχίσει" το βιβλίο σου.

10)Ποιό είναι το θετικό στοιχείο του χαρακτήρα σου που σε βοήθησε στο γράψιμο και ποιό το ανασταλτικό;

Το πιο θετικό είναι πως είμαι λίγο ψώνιο! Το αρνητικό το ό, τι είμαι εξαιρετικά ντροπαλός-ειδικά την εποχή που ξεκίνησα να γράφω.

11)Έχουν υπάρξει βιβλία που τα διάβασες και μόλις τα έκλεισες σου άλλαξαν τη ζωή,ή ακόμα και τον τρόπο σκέψης;Kαι αν ναι ποιά είναι;

Ένα σίγουρα: Η "Αισθηματική αγωγή" του Φλομπέρ. Άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα την Λογοτεχνία.

12)Άμα σου χάριζε κάποιος ένα 24ωρο όλο δικό σου χωρίς σκοτούρες.Πώς θα το εκμεταλλευόσουν;

Η αλήθεια είναι πως έχω 24ωρα όλο δικά μου χωρίς (όσο γίνεται φυσικά) σκοτούρες. Είναι ένα από τα καλά του να είσαι συγγραφέας.

13)Mε τί θα μπορούσες να ανταλλάξεις το γράψιμο;

Μικρός (;) ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής και ποπ σταρ. Στο πρώτο απέτυχα οικτρά. Το δεύτερο -θεωρητικά- το παλεύω ακόμη μέσω του συγκροτήματος Snob, το οποίο αποτελώ εγώ και ο Δημήτρης Σωτάκης.

14)Αν σου έδινα ένα σπρέυ και σου έλεγα βάψε ένα τοίχο.Τί θα έγραφες και πού;

Πιο νέος είχα γράψει γηπεδικά συνθήματα για τον Ολυμπιακό. Σήμερα, ό,τι θέλω το γράφω στο Facebook.

15)Τέλος αγαπημένος στίχος ή γνωμικό

"The reflex is an only child he's waiting in the park" Από το "Reflex" των αγαπημένων μου Duran Duran. Ποτέ δεν κατάλαβα τι σημαίνει! 
 
http://uparktos-sourealismos.blogspot.com

ίσως σε μια άλλη εποχή να ήταν χορευτής ή ποιητής


Τιμωρία, η λέξη των θεών

Ο Αλέξανδρος είναι ένας ευαίσθητος και συναισθηματικός άνθρωπος. Όμως η έντονη σεξουαλικότητά του τον ώθησε στα εφηβικά του χρόνια να αναζητήσει με πάθος τον έρωτα. Αυτή του η αναζήτηση τον έμπλεξε στα δίχτυα ενός φοβερού κυκλώματος πορνείας, που έλεγχαν
σημαίνοντα, αλλά διεφθαρμένα πρόσωπα της Αθηναϊκής κοινωνίας.
Αυτό τον οδήγησε με την ενηλικίωση του να στρατολογηθεί αναγκαστικά σε ομάδες αδίστακτων μισθοφόρων στρατιωτών - σκλάβων, οι οποίοι ανήκουν διά βίου σε διάφορους πλούσιους ανθρώπους. Οι μαχητές αυτοί ονομάζονται "Φρουροί". Ο Αλέξανδρος, ίσως σε μια άλλη εποχή να ήταν χορευτής ή ποιητής, όμως η μπερδεμένη προσωπικότητά του τον έκανε με την πάροδο των ετών να μεταβληθεί σε ένα τέρας με το κωδικό όνομα "Μάρων". Απλός οικογενειάρχης στα μάτια όλων, μεταμορφώνεται τις σκοτεινές του ώρες σε Μάρωνα, αναλαμβάνοντας κάθε είδους επικίνδυνη ενέργεια, δημιουργώντας ένα φρικιαστικό θρύλο γύρω απ' το όνομά του. Τώρα καλείται να απαλλαγεί απ' τα δεσμά του με μια αποστολή αυτοκτονίας, κλέβοντας το έκθεμα, που ανά τους αιώνες συμβολίζει την απόλυτη ελευθερία...

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΘΑΝΟΥ ΚΟΣΥΒΑ «Σ’ ελλειπτική τροχιά»


Η ποιητική συλλογή του συμπολίτη μας Θάνου Κόσυβα από τις εκδόσεις «μάτι» είναι μια ανθολογία ποιημάτων των τελευταίων 17 χρόνων μέσα από τα οποία παρακολουθείς την πορεία του δημιουργού τους στο χώρο και χρόνο. Παρακολουθείς  την εξέλιξη, τα βιώματά του, τις προσωπικές του στιγμές αλλά και εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα που μοιράζεται μαζί σας. Πρόκειται για ποιήματα που πραγματεύονται τη φύση και τη μετα-φυσική, τον άνθρωπο και την ψυχή του, τις υπαρξιακές αλλά και τις εσωτερικές του αναζητήσεις,  και ακόμη τα «γιατί» και τα «πρέπει», τον έρωτα, τις χαρές και τις λύπες.
Ένα ταξίδι «σ’ ελλειπτική τροχιά» καθώς είναι η ζωή μας, ένα ταξίδι συνεχές στης φαντασίας το άπειρο. Ένα ταξίδι με το νου και τη φαντασία που σου επιτρέπει να γνωρίσεις νέους πλανήτες, νέα αστέρια, νέες πτυχές της ψυχής σου. Είναι μια κατάθεση ψυχής.
«..Πάνω σ’ ελλειπτική τροχιά  
περνούμε τις ώρες μας, τις στιγμές μας
μια στη Σελήνη και μια στην Αφροδίτη
μας σαγηνεύουν κι ερωτοτροπούμε..»
Ο Θάνος Κόσυβας γεννήθηκε το 1972 στην Καρίτσα Πιερίας, όπου και διαμένει. Έχει σπουδάσει Προγραμματισμό Η/Υ και Γραφιστική. Για την ποιητική του δημιουργία έχει τιμηθεί από το Α’ Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποιήσεως Θεσσαλονίκης, την Ένωση Λογοτεχνών Ευρώπης (2000) και έχει αποσπάσει τον Α΄ Έπαινο στον 16ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης από τη Χορωδία & Ορχήστρα Νέων (2001). Συμμετείχε με ποιήματα στην «Πανελλήνια Ανθολογία Νέων Λογοτεχνών» (2005) της Πανελλήνιας Ένωσης Συνεργασίας Νέων Λογοτεχνών. Επίσης συμμετείχε με ποιήματα στο Δ΄ Τόμο της Ανθολογίας Νεοελληνικής Ποίησης και Διηγήματος του περιοδικού «Νέα Αριάδνη» (2007). Τέλος, συμμετείχε  με δύο μελοποιημένα ποιήματα του, από τον βραβευμένο Κατερινιώτη συνθέτη Χαράλαμπο Ναβροζίδη, στην εκδήλωση «Βραδιά Μουσικής & Ποίησης» στα πλαίσια του προγράμματος «Δημιουργοί της Πόλης» (2010). Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας. Η έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής ανοίγει νέα μονοπάτια  στον ίδιο και κάνει πλουσιότερη την πνευματική ζωή του τόπου μας. 

http://imerisiatispierias.blogspot.com/2011/07/blog-post_7401.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση