Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ξύλινη ρωσική κούκλα

ΜΑΤΡΙΟΣΚΑ
εκδ Βορειοδυτικές

Ματριόσκα είναι η παραδοσιακή, ξύλινη ρωσική κούκλα μέσα στην κούκλα. Καθώς τα κομμάτια της ανοίγουν, με κάθε μικρότερη μορφή που εμφανίζεται αποκαλύπτονται όλο και σκοτεινότερα μυστικά.

Ταυτόχρονα, Ματριόσκα είναι ένα πολυσυλλεκτικό έργο δεκατριών ανθρώπων που ποτέ δεν συναντήθηκαν όλοι μαζί. Λόγος, εικόνα και μελωδία συνθέτουν την όψη μιας χώρας που φθηναίνει και με κάθε γύρισμα σελίδας μοιάζει όλο και περισσότερο με τις ασπρόμαυρες σκέψεις και πράξεις μας.

Το ριζικό σου όμως

Ως την τελευταία πνοή
Γιαντάς Γιώργος
εκδ Λιβάνης

Τέλη του 1916 ήτανε που έφτασα στη Σμύρνη να βρω μια καλύτερη τύχη. Όσα ακολούθησαν από κει κι ύστερα δύσκολα τα χωρά ο νους. Λέω, τα ’ζησα; Kι όμως τα ’ζησα… Το τέλος του Μεγάλου Πολέμου της Ευρώπης, το όραμα του Βενιζέλου, τις εθνικές μας προσδοκίες, αλλά και τα συμφέροντα, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τον άσβεστο διχασμό και την καταστροφή. Πολέμησα, έζησα τον έρωτα, πλήγωσα, αγάπησα. Το ριζικό σου όμως θα το διαβαίνει πάντα η τύχη; Κι η αγάπη; Θα σε περιμένει για πάντα; Δεν είναι γραμμένα εδώ μέσα μονάχα όσα είδα, μα είναι κρυμμένη κι η ζεστή αγκαλιά Εκείνης. Γι’ αυτήν έτρεξα να προλάβω τη φωτιά. Αυτή είναι η ιστορία μου…

Ωραία λοιπόν, η ζωή θέλει τόλμη

Με οποιοδήποτε τίμημα 
Στρατή Ευαγγελία
Εκδ bookstage.gr

Ζωή.
Τι σημαίνει άραγε αυτή η λέξη για τους περισσότερους από εμάς; Κατανοούμε ακριβώς τη σημασία της και την αξία της ή πορευόμαστε αδιαμαρτύρητα σε όποιο δρόμο νομίζουμε ότι είναι για μας; Δύσκολο να πεις με βεβαιότητα τι είναι ζωή και κατά πόσο ζεις αληθινά.
Η Λυδία εδώ μας δίνει τη δική της εκδοχή για το πώς αντιλαμβάνεται πως πρέπει να ζει τη ζωή της. Θεωρεί πως η αληθινή ζωή είναι για τους τολμηρούς, για τους πρωταγωνιστές. Οι άλλοι απλά πορεύονται συμπληρώνοντας το κάδρο γύρω από αυτούς που πρωταγωνιστούν.
Ωραία λοιπόν, η ζωή θέλει τόλμη. Και ποιο είναι το τίμημα παρακαλώ; Σίγουρα αρκετά μεγάλο ώστε να την κάνει ιδιαζόντως επιθυμητή. Μερικές φορές μάλιστα είναι τόσο μεγάλο που αναρωτιέσαι: αξίζει τον κόπο;
Μια γυναίκα, ευτυχισμένη σύζυγος και αφοσιωμένη μητέρα, στο μέσο περίπου της ζωής της και ενώ όλα μοιάζουν ειδυλλιακά, έρχεται αντιμέτωπη με μια απρόσμενη εγκυμοσύνη. Το ιατρικό της ιστορικό όμως σε συνδυασμό με την ιδιόμορφη διαίσθησή της την κάνουν να παγώνει και μόνο στη σκέψη αυτής της εγκυμοσύνης. Πρέπει να διαλέξει. Είναι άραγε η ζωή της το πολυτιμότερο πράγμα; Ή μήπως το πολυτιμότερο πράγμα είναι να φέρνεις και να δίνεις ζωή;
Η Λυδία Χάαρντινγκ λοιπόν έρχεται να μας απαντήσει:
Ζωή, με οποιοδήποτε τίμημα! -Ακόμη και το θάνατο! 

Μεθύσι ο έρωτας

Μία αλήθεια χίλια ψέματα
Χιόνη Γεωργία
Εκδ ΆΛΔΕ Εκδόσεις

Μεθύσι ο έρωτας, πάντα καταφέρνει και εμφανίζεται απρόσμενα κάνοντας τη ζωή ένα όνειρο. Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι το τυχαίο γκρέμισμα μιας σκαλωσιάς θα έχτιζε έναν μεγάλο έρωτα; Άλλο ένα βράδυ στο μπαρ τελείωσε και το ξημέρωμα βρίσκει την Θάλεια να επιστρέφει σπίτι της.

Ένα παραλίγο ατύχημα...

Μια αναπάντεχη συνάντηση με ένα γοητευτικό άνδρα...
&
Μια παρεξήγηση...

Η ηρωίδα ζει ένα δυνατό έρωτα με τα φωτεινά και τα σκοτεινά του σημεία.

Ένα βιβλίο που πέρα από την επινοημένη μυθοπλασία καταγράφει τις ανεπαίσθητες εκείνες λεπτομέρειες που δομούν την ανθρώπινη προσωπικότητα και συμπεριφορά.

Έτσι τα Χριστούγεννα του 1970

Το τανγκό των Χριστουγέννων  
εκδ Καστανιώτη

Ένα τανγκό για τα Χριστούγεννα γίνεται αφορμή να ανατραπεί ο «αμφίσημος» – έτσι κι αλλιώς– αισθηματικός κόσμος του Στρατοπέδου Βάτη στον Έβρο. Ένα τανγκό που ξεδιπλώνει ρυθμικά σχέσεις και απελπισίες μέσα από ξεκαρδιστικά δραματικές συγκυρίες. Καταγραφέας όλων αυτών ο Λάζαρος Λαζάρου, που γίνεται μάρτυρας ερώτων, θανάτων και εορταστικών πανικών. Έτσι τα Χριστούγεννα του 1970 θα καταχωρηθούν στη μνήμη του σαν σκοτεινός αισθησιακός εφιάλτης, που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή με ένα αθεράπευτα ρυθμικό τανγκό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση