Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Μαρτυρικές πορείες θανάτου στην Ανατολία

Ούτε το όνομά μου
Γενοκτονία και επιβίωση: Μια αληθινή ιστορία του Πόντου
Thea Halo
εκδ Γκοβόστης


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ της Ελληνοαμερικανίδας Thea Halo Ούτε το Όνομά μου που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Αμερική. Η συγγραφέας καταγράφει την αληθινή ιστορία της μητέρας της που, σε ηλικία 10 ετών, ξεριζώθηκε από τα ελληνικά χωριά του Πόντου, είδε ένα ένα τα μέλη της οικογένειάς της να αφανίζονται στις μαρτυρικές πορείες θανάτου στην Ανατολία, και σώθηκε ως εκ θαύματος από μια οικογένεια Αρμενίων στο Ντιγιαρμπακίρ στα νοτιο-ανατολικά της Τουρκίας. Σε ηλικία 15 ετών, δόθηκε με προξενιό σε έναν Ασσύριο-μετανάστη στην Αμερική και έφτασε στις ΗΠΑ, όπου ζει μέχρι σήμερα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης η συγγραφέας και η μητέρα της Σάνο, που είναι σήμερα 91 ετών, θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη. Για την ενενηντάχρονη Σάνο, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή της στην χώρα της καταγωγής της. Το βιβλίο-μαρτυρία που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στα τέλη Μαΐου από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ, σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στην Αμερική, αφού, για πρώτη φορά, το αμερικανικό κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα κεφάλαιο της ιστορίας άγνωστο στο ευρύτερο κοινό. Η συγγραφέας και η μητέρα της έχουν παραστεί σε αναρίθμητες εκδηλώσεις στην Αμερική, ενώ πρόσφατα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκη, George Pataki, βράβευσε την ενενηντάχρονη Σάνο για το κουράγιο και το όραμά της.

Απόσπασμα

Ο Κώστας Καρακάσης στο Άργος

Εχθές πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο KADINSKY του Άργους η παρουσίαση του ΒΙΟΛΟΝΙΣΤΑ, μια παρουσίαση πραγματικά μο-να-δι-κή!!!!!

Κατ' αρχάς ο χώρος ήταν υπέροχος. Οθόνες μετέδιδαν την εκδήλωση σε όλα τα επίπεδα. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών αλλά και εμού!Δεν είχα ξαναδεί τόσο κόσμο σε παρουσίαση βιβλίου, ούτε δικού μου ούτε άλλου συναδέλφου. Πάνω από 200 άνθρωποι στριμώχτηκαν μέσα και έξω από των χώρο για να παρακολουθήσουν μέσα σε σχεδόν "θρησκευτική κατάνυξη" την εκδήλωση.!!

Πρώτος ομιλητής ο Δημ.Κωνσταντάρας. Δεν χρειάζεται να πώ περισσότερα για όλα όσα είπε. Θα τα ακούσετε "ζωντανά" από το βίντεο που θα ανέβει στο Φέϊς μπούκ λίαν συντόμως. Ακολούθησε η πρώτη ανάγνωση και οι...εκπλήξεις της βραδυάς. Η συγκίνηση όλων άγγιξε το "κόκκινο" όταν ο Νίκος Ταρατόρης άρχισε να διαβάζει το μέρος όπου η Αλκυόνη συναντά τυχαία ένα Χριστουγεννιάτικο βράδυ τον Ίωνα, να παίζει στην μέση του δρόμου τον "Θάνατο του κύκνου"... Από κάποια αθέατη γωνιά του χώρου, η Μόνικα Παπαϊωάννου έπαιζε ζωντανά το ίδιο κομμάτι με εξαίρετο λυρισμό, συνοδεύοντας την ανάγνωση του κειμένου. Στην συνέχεια μαζί με τον γυιό της κατέβηκαν στην κυρίως αίθουσα και συνέχισαν να παίζουν μικρά μέρη από σελίδες των Μότσαρτ και Μπάχ για δύο βιολιά!!

Μετά μίλησε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας κ.Γ.Κόνδης τον οποίο επίσης θα ακούσετε στο ίδιο βίντεο... Τέλος διάβασα και εγώ ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου ενώ στην οθόνη παιζόταν ξανά το εξαίρετο βίντεο-κλιπ που είχε κάνει η Κλειώ των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ για την προβολή του βιβλίου μου....
Και ακολούθησε η υπογραφή των αντιτύπων που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! Θα δείτε και τις σχετικές φωτογραφίες..... Με κάθε αληθινή μετριοφροσύνη δεν σας κρύβω ότι ήταν η καλύτερη παρουσίαση βιβλίου που έσω ζήσει μέχρι σήμερα...

Χρωστούσα στην πόλη του Άργους αυτή την παρουσίαση, μιας και τα πέντε προηγούμενα βιβλία μου είχαν παρουσιαστεί μόνο στο Ναύπλιο. Το βιβλιοπωλείο ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ του Τάκη Ουλή, ανέλαβε την ευθύνη της εκδήλωσης, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Φορέα ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ αλλά και τον συμμετοχή του Δήμου Άργους! Αφίσσες και προσκλήσεις γέμισαν Ναύπλιο και Άργος και εστάλησαν έγκαιρα παντού, ο σκηνοθέτης Ν.Ταρατόρης ανέλαβε και προετοίμασε τα "χάπενινιγκς" της βραδυάς και ήταν και ο αναγνώστης ενός μεγάλου αποσπάσματος του βιβλίου. Ο ιδιοκτήτης του πολυχώρου KADINSKY έκανε τα αδύνατα δυνατά για να διευκολύνει τους πάντες και για τα πάντα. Όλα μα όλα οργανώθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο που θύμηζε πραγματικά εκδήλωση Ευρωπαϊκου επιπέδου....

Είχα την τιμή να έχω επίτιμο καλεσμένο τον κ.Δημ. Κωνσταντάρα και την γοητευτική σύζυγό του, ο οποίος έκανε για δεύτερη φορά παρουσίαση βιβλίου μου. Επίσημο ομιλητή είχα τον Καθηγητή Κονωνιολογίας κ. Γ.Κόνδη που μας άφησε όλους άφωνους με την εμπεριστατωμένη παρουσίαση όχι μόνο του ΒΙΟΛΟΝΙΣΤΑ αλλά και σχεδόν όλου του συγγραφικού μου έργου!!!
Με τίμησαν με την παρουσία τους ο τ.Βουλευτής και τ. Δήμαρχος Ναυπλίου κ.Γεώργιος Τσούρνος. Ο Δήμαρχος Νέας Κίου κ. Γ.Μανινής. Ο αντιδήμαρχος Άργους και επικεφαλής του τμήματος Πολιτισμού κ. Κ.Γκαργκάτσουλας. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΛΑΜΙΔΗΣ κ.Γ. Μαντάς. Φίλοι Καθηγητές εκπαιδευτικοί και διακκεκριμένοι επιστήμονες από Ναύπλιο και Άργος. Η Ιωάννα Contento-Garossi που ταξίδεψε από την Τεργέστη μέχρι το Άργος για την εκδήλωση, μιας και είναι το δεύτερο πρόσωπο στο οποίο είναι αφιερωμένο το βιβλίο μου.

Σε όλους χρωστώ ένα μεγάλο Ευχαριστώ και όλως ιδιαιτέρως στον φίλο Τάσο Τσάνγκο που υπήρξε ο κύριος συντονιστής όλων των δράσεων για την καλύτερη παρουσίαση της εκδήλωσης, όπως και στην κ.Μόνικα Παπαϊωάννου και τον βραβευμένο ήδη γυιό της που πλαισίωσαν μουσικά την όλη εκδήλωση. Τέλος στον Τάκη Ουλή και στο ζεύγος Νίκο και Πίνκα Ταρατόρη για την συμμμετοχή της ΑΡΓΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, που δεν κουράζονται να προσφέρουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση κάθε Πολιτιστικής δράσης στον Νομό Αργολίδας.
(από το blog του κ. Καρακάση http://blog.k-karakassis.gr/)


«Το σπίτι της χαράς»

Ένα καινούριο κατάστημα ανοίγει για τα παιδιά στο κέντρο της Αθήνας και έρχεται να στηρίξει το παιδικό βιβλίο, προωθώντας τη φιλαναγνωσία και την αγάπη προς αυτό.

Στο πλαίσιο της εκδοτικής τους δραστηριότητας εδώ και έναν χρόνο, οι εκδόσεις Αερόστατο ανοίγουν ένα παιδικό βιβλιοπωλείο με μεγάλη ποικιλία τίτλων από όλους τους εκδοτικούς οίκους και ξύλινων οικολογικών παιχνιδιών της Plan Toys. Πρόκειται για ένα κατάστημα ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά, όπου οι μικροί μας φίλοι και οι γονείς τους θα μπορούν να ενημερώνονται για παιδικά καθώς και παιδαγωγικά βιβλία.

Το «Σπίτι της χαράς», όπως ονομάζεται το καινούριο κατάστημα, είναι ένα σπίτι ζεστό και φιλόξενο, που θα μεταφέρει τα παιδιά, μέσα από τον κόσμο των οικολογικών παιχνιδιών της Plan Toys και τις σελίδες των βιβλίων που θα γεμίσουν τα ράφια του, σε κόσμους που μόνο η παιδική φαντασία μπορεί να ταξιδέψει... Άλλωστε και το όνομα του βιβλιοπωλείου είναι εμπνευσμένο από την πρώτη σειρά βιβλίων που ξεκίνησαν οι εκδόσεις Αερόστατο, όπου τα πάντα γίνονται στο «Σπίτι της χαράς». Οι εκδόσεις Αερόστατο φιλοδοξούν το βιβλιοπωλείο να γίνει ένας χώρος όπου τα παιδιά θα μπορούν, εκτός από το να έρχονται σε επαφή με το βιβλίο, να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους. Θα το βρείτε στην οδό Τοσίτσα 1Α', πίσω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τηλ.: 210 8846570- 2- 4.

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τίτλους και την εκδοτική μας δραστηριότητα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου:

www.aerostatobooks.gr

Φιλοσοφία μέσα από ανέκδοτα

Ο Πλάτων & ο Πλατύπους μπαίνουν σε ένα μπαρ...
Thomas Cathcart
Daniel Klein
εκδ Πλατύπους

"Αυτές είναι οι αρχές μου. αν δε σας αρέσουν, έχω κι άλλες".
ΓΚΡΟΥΤΣΟ ΜΑΡΞ

Επιτέλους, υπερεντατικά μαθήματα φιλοσοφίας μέσω ανεκδότων. Τα αστεία στ' αλήθεια εξηγούν το νόημα των πάντων σ' αυτό το ζωηρό βιβλίο, που είναι γεμάτο με ανέκδοτα, χιούμορ βαριετέ, καρτούν, και ακόμα και κάνα δυο πεντάστιχα.

Οι απόφοιτοι της φιλοσοφικής σχολής του Χάρβαρντ, Τομ Κάρθκαρτ και Νταν Κλάιν, είναι οι τελετάρχες σας σ' αυτό το ξεκαρδιστικό και ωστόσο βαθύ ταξίδι στη Δυτική φιλοσοφία, που καλύπτει θέματα όπως:

ΛΟΓΙΚΗ: Ο Σέρλοκ Χολμς ποτέ δε συμπέρανε τίποτα!

ΥΠΑΡΞΙΣΜΟΣ: Δεν έχεις ζήσεις αν δε σκέφτεσαι το θάνατο συνεχώς

ΗΘΙΚΗ: Η συνεισφορά των Σοπράνος στο Χρυσό Κανόνα

ΓΛΩΣΣΑ: Όλα εξαρτώνται από το ποιος είναι ο ορισμός του "είναι".

"Γέλασα, έμαθα, το ευχαριστήθηκα" -Ρόι Μπλάουντ Τζ.


Ο ΤΟΜ ΚΑΘΚΑΡΤ και ο ΝΤΑΝ ΚΛΑΙΝ ακολούθησαν τις συνηθισμένες καριέρες αφού έκαναν την ειδίκευσή τους στη φιλοσοφία στο Χάρβαρντ. Ο Τομ δούλεψε με συμμορίες του δρόμου στο Σικάγο και περιστασιακά δούλευε σε διάφορες θεολογικές σχολές. Ο Νταν έγραψε αστεία για κωμικούς, σχεδίασε τεχνάσματα για την Κάντιντ Κάμερα, και συνεχίζει να γράφει θρίλερ.

Η ποιητική συλλογή της Κατερίνας Καριζόνη

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Κατερίνας Καριζόνη στο βιβλιοπωλείο Ιανός, στο κέντρο της Αθήνας. Το βιβλιοπωλείο διαθέτει ειδική αίθουσα για διαλέξεις, όπου οι παρευρισκόμενοι έχουν την ευκαιρία ν'απολαύσουν τον καφέ τους ή το ποτό τους. Πολύς κόσμος τίμησε με την παρουσία του την Κατερίνα Καριζόνη, μια από τις τελευταίες υπέρμαχους της ποίησης στην εποχή μας.

H Κατερίνα Καριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη . Σπούδασε οικονομικά.

Είναι διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές : Πρωτοβρόχια , 1969, Διαστάσεις , 1972, Πινόκιο, 1975, Αναπάντεχο Καλοκαίρι, εκδ. Εγνατία 1978, Τσάϊ και Μυθολογία , εκδ. Ν. Πορείας , 1985, Πανσέληνος στην οδό Φράγκων , εκδ. Εντευκτηρίου , 1990,


Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων, 1992, Ο ράφτης Ραντοσλάβ από το 1470, εκδ. Ίνδικτος , 2001, Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη, ανθολογία , εκδόσεις Ερωδιός , 2006. Ασχολήθηκε παράλληλα με την παιδική λογοτεχνία. Το 1997 εξέδωσε το μυθιστόρημα με τίτλο «Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος» εκδ. Καστανιώτη , το 2001 το μυθιστόρημα «Βαλς στην Ομίχλη» , εκδ. Καστανιώτη , το 2004 «Το τσάι με τον Καβάφη» και το 2006 το μυθιστόρημα «Μεγάλο Αλγέρι» από τις ίδιες εκδόσεις . Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά με κριτικές βιβλίου, δοκίμια , λογοτεχνικά κείμενα. Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο ΡΕΣΑΛΤΟ είναι μια συγκεντρωτική ποιητική συλλογή, ένα ανθολόγιο ποιημάτων που γράφτηκαν από το 1969, μέχρι και το 2008 και περιλαμβάνει ποιήματα και από τις προηγούμενες ποιητικές συλλογές.

Την παρουσίαση προλόγισε η ποιήτρια Χλόη Κουτσουμπέλη, η οποία απήγγειλε διάφορα ποιήματα της Κατερίνας Καριζώνη και στη συνέχεια ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου έπαιξε στο πιάνο μελοποιημένα ποιήματα της ποιήτριας σε δική του σύνθεση, τα οποία τραγούδησαν η Σαββίνα Γιαννάτου και ο Δώρος Δημοσθένους.
Στη ερώτησή μας, αν θα εγκατέλειπε την ποίηση για να γράφει στίχους για σύγχρονα τραγούδια, η κυρία Καριζώνη απάντησε πως δε θα το έκανε ποτέ, γιατί η ποίηση είναι στο αίμα της, είναι ο τρόπος έκφρασής της και δε θα δεχόταν ποτέ να γράφει "κατά παραγγελία". Εξάλλου, όπως είπε, ποτέ δεν την ενδιέφερε να βγάλει χρήματα Δώρος Δημοσθένους - Σαββίνα Γιαννάτουαπό την ποίηση.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο για το βιβλίο εδώ: Κατερίνα Καριζόνη...
Για απευθείας επικοινωνία με την Κατερίνα Καριζώνη επισκεφτείτε το blog της: www.karizoni.blogspot.com



(http://www.istories.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=258:karizoni&catid=74:books&Itemid=170)

Βιβλιοπαρουσίαση


Όλη η ιστορία της Κίνας

ΚΙΝΑ, Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
ΧΑΡΙ ΓΚΕΛΜΠΕΡ
εκδ Ψυχογιός

Η Κίνα είναι η πιο εντυπωσιακή ανερχόμενη δύναμη στον κόσμο σήμερα. Η εκρηκτική ανάπτυξη της οικονομίας της και η πιθανότητα να γίνει η επόμενη υπερδύναμη, δεσπόζουσα στην Ανατολική Ασία και κυρίαρχη σε όλα τα μέρη του κόσμου, έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και εμπνέουν θαυμασμό, ακόμη και φόβο. Οι περισσότεροι ιστορικοί προσεγγίζουν την Κίνα από την οπτική της ιστορία των δυναστειών της, τους αγώνες της να υπερασπιστεί τα σύνορά της και την εσωτερική της πολιτική κατάσταση. Το παρόν βιβλίο είναι το μοναδικό που απευθύνεται στον μέσο αναγνώστη και δίνει μια σφαιρική εικόνα της ιστορίας της Κίνας, από τις εισβολές των καβαλάρηδων των στεπών, γύρω στο 200 π.Χ., έως τη μογγολική Αυτοκρατορία του Τζένγκις Χαν, από την άφιξη του Μάρκο Πόλο έως τους Πολέμους του Οπίου, και από την κομμουνιστική επανάσταση του 1949 έως τα γεγονότα της πλατείας Τιεν-αν-μεν το 1989. Με χάρτες και αρχειακές φωτογραφίες, καθώς και με μια σειρά από πίνακες με επεξηγηματικά στοιχεία για βασικά θέματα, αυτό το σημαντικό έργο του Χάρι Γκέλμπερ δίνει μια σαφή και λεπτομερή εικόνα των σχέσεων της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Απόσπασμα του βιβλιου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση