Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Προσπαθεί ν΄ανακαλύψει την ταυτότητά του

Μια μέρα ο πόνος αυτός θα σου βγει σε καλό
Peter Cameron
εκδ Κέλευθος

Αντισυμβατικός, ιδιαίτερα έξυπνος, ευαίσθητος και μοναχικός. Αυτός είναι ο 18χρονος Τζέιμς, γόνος αστικής διαλυμένης οικογένειας της Νέας Υόρκης, που μόλις αποφοίτησε απ΄ το σχολείο και εναντιώνεται στο «λαμπρό μέλλον» που ετοιμάζουν οι άλλοι γι΄ αυτόν.
Αντιμέτωπος με τους γονείς, τους φίλους, την ψυχολόγο του, με σύμμαχο και εξομολογητή τη γιαγιά του, προσπαθεί ν΄ανακαλύψει την ταυτότητά του με όπλα τη λογική και το αφοπλιστικό χιούμορ.

Όταν η καρδιά προστάζει

Γυναίκες από πέτρα
Αναστασία Κορινθίου - Χατζηρήγα
εκδ Εμπειρία Εκδοτική

Σαν αντάμωσαν οι ματιές της Αθηνάς και του Θοδωρή, όλοι νιώσαν τη φωτιά που άρχισε να σιγοκαίει τα δυο κορμιά και θα έκαιγε και όλη την Κρήτη. Κόρη πλούσιας οικογένειας εκείνη, αθεράπευτα ιδεολόγος αυτός, το κακό δεν άργησε να γίνει. Όμως φωτιά και η κυρα-Αγγέλα, η μάνα της κοπέλας, να απειλεί θεούς και δαίμονες γι αυτό το σμίξιμο. Βράχος ακλόνητος η Αθηνά απ την αγάπη, πέτρα και η Αγγέλα από το πείσμα. Και γίνεται μια τόση δα πέτρα να σπάσει το βράχο;
Όταν η καρδιά προστάζει, στις στάχτες πατάει και κάστρα χτίζει για τον έρωτα. Φτώχεια και στέρηση στην αρχή, μα από αγάπη γεμάτο το σπιτικό τους, να κάνει το δάκρυ τους τραγούδι να νανουρίζει τα παιδιά τους. Κι όπως το ένα παιδί έφερνε το άλλο, έφερνε κι ο ένας πόλεμος τον άλλο, και η χαρά να πορεύεται μαζί με τη λύπη, και η αγάπη όλο να βαθαίνει και να ριζώνει και να δίνει καρπούς, σαν την περήφανη ελιά στο αγριόχωμα.

Το βιβλίο που διαβάζω (Ένας σκούφος από πορφύρα)

Πρώτη φορά διάβασα βιβλίο της Μάρω Δούκα, και ομολογώ πως η γραφή της (τουλάχιστον σε αυτό το βιβλίο) είναι σαγηνευτική Πρέπει βέβαια να παραδεκτώ πως με δυσκόλεψε - από ένα μικρό γκάλοπ όχι μόνο εμένα, αλλά και κάποιους φίλους που το διάβαζαν παράλληλα με μένα -και ήταν αρκετές οι φορές που πισω-γυρνούσα στις σελίδες για να ξαναβρώ τον ρυθμό μου.
Ίσως και το θέμα που παρουσιάζει, Βυζάντιο Αλέξιος Α' Κομνηνός, δεν είναι και από τα πλέον εύκολα και βατά. Πέρα όμως από αυτές τις δυσκολίες, είναι ένα βιβλίο, για τους λάτρεις των ιστορικών μυθιστορημάτων, που σε κρατά και σε βυθίζει να περιηγηθείς στην εποχή που εξιστορεί. Σε πολλά σημεία του βιβλίου η γραφή της κας Δούκα μου θύμιζε ποίηση και μου έδινε έναν ρυθμό στην ανάγνωσή μου.
Τέλος το συστήνω ανεπιφύλακτα στους βιβλιόφιλους που τους αρέσει το ιστορικό μυθιστόρημα και βέβαια η Βυζαντινή περίοδος.

ΣΤΗ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ.

Νέες διεθνείς διακρίσεις για το Λαρισαίο ποιητή Δημήτρη Π. Κρανιώτη, ιατρό ειδικό Παθολόγο, αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, αντιπρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας και ειδ. Γραμματέα του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών Θεσσαλίας.
Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης ανακηρύχθηκε στη Νικαράγουα «Διακεκριμένος Επισκέπτης» (τίτλος αντίστοιχος του «Επίτιμου Δημότη») της πόλης Μανάγκουα, πρωτεύουσας της χώρας, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Την βράβευση έκανε η Δήμαρχος της Μανάγκουα κ. Daysi Torres Bosques. Επίσης ο Λαρισαίος ποιητής βραβεύτηκε στην πόλη Ντιριάμπα από το Δήμαρχο της πόλης και τον Διευθυντή της Νεολαίας των Σαντινίστας.
Ο Λαρισαίος γιατρός, ο οποίος πρόσφατα εκλέχθηκε Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών του 2011 από την Παγκόσμια Ένωση Τιμημένων Ποιητών, συμμετείχε στο 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών που πραγματοποιήθηκε 16-20 Ιουλίου 2009 στην Μανάγκουα, πρωτεύουσα της Νικαράγουα, με τη συμμετοχή ποιητών απ’ όλο τον κόσμο.
Κλείνοντας, ν’ αναφέρουμε ότι ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης συναντήθηκε στη Μανάγκουα με τον Υπουργό Πολιτισμού της Νικαράγουα κ. Luis Morales, ο οποίος του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών του 2011, το οποίο για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λάρισα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση