Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Σύντομα εκδοτικά νέα

Τα ελληνικά βιβλία ταξιδεύουν.
• Το μυθιστορηματικό χρονικό Αμίλητα, βαθιά νερά – Η απαγωγή της Τασούλας (Βραβείο Αναγνωστών, 2007), που είχε κάνει ρεκόρ πωλήσεων όταν πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα, μεταφράστηκε στα τουρκικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ithaki (μετ.: GüL Oya Fidan).

• Πλώρη για τη Γερμανία έβαλε το βραβευμένο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη Σουέλ (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 2006), όπου θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο (μετ.: Michaela Prinzinger) από τον εκδοτικό οίκο Suhrkamp, ενώ σύντομα θα το απολαύσουμε και στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Πανουσόπουλου.

• Μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία το μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη Αμερικάνικη φούγκα (μετ.: Maurizio De Rosa) από τον εκδοτικό οίκο Crocetti. Στην Κίνα θα βρεθεί το Σεπτέμβριο και για ένα μήνα ο συγγραφέας φιλοξενούμενος της Εταιρείας Συγγραφέων της Σανγκάης. Είναι η δεύτερη χρονιά που η κινεζική Εταιρεία Συγγραφέων καλεί ξένους συγγραφείς στο πλαίσιο του πρόγραμματος Writer in Residence. Ο Αλέξης Σταμάτης θα κάνει μια σειρά παρουσιάσεων με κυριότερη μια διάλεξη για το έργο του στην Εθνική Πινακοθήκη της Σανγκάης.

• Στα τσέχικα μεταφράζεται και θα κυκλοφορήσει σύντομα από τον εκδοτικό οίκο Host το βιβλίο του Παύλου Μάτεσι Ο παλαιός των ημερών. Η μετάφραση είναι της Σόνιας Ντορνιάκοβα-Στάμου, που είχε επιμεληθεί και τη Μητέρα του σκύλου. Η μητέρα του σκύλου παίζεται από τον Απρίλιο του 2008 στο εναλλακτικό θέατρο “Na Prádle”. Τη θεατρική μεταφορά επεξεργάστηκε ο Τσέχος δραματουργός και συγγραφέας Πάβελ Κόχουτ.

• Την τρίτη έκδοση συμπλήρωσε η Μητέρα του σκύλου στην Ιταλία όπου κυκλοφορεί από τον εκδοτικο οίκο Crocetti. Στις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν, επίσης, τα μυθιστορήματα του Παύλου Μάτεσι Ο παλαιός των ημερών, Πάντα καλά, Μύρτος, ενώ είναι υπό έκδοση και το πρόσφατο μυθιστόρημά του Αλδεβαράν.


• Σχόλια του ιταλικού Τύπου για τον Παύλο Μάτεσι:

Ο Παύλος Μάτεσις είναι σίγουρα ο καλύτερος από τους άρρενες συγγραφείς στην Ελλάδα. – Focus

Παύλος Μάτεσις: ένας σύγχρονος Αριστοφάνης – Gazetta di Parma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση