Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Τα «Ελληνικά Γράμματα» στην 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» συμμετέχουν και φέτος στην 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με δύο περίπτερα και οκτώ εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, το κεντρικό περίπτερο του εκδοτικού οίκου, στο οποίο θα παρουσιαστεί το σύνολο των βιβλίων της εκδοτικής παραγωγής του τελευταίου έτους κι μια επιλογή παλαιότερων τίτλων, βρίσκεται στο Περίπτερο 15 της Helexpo, με αριθμό 36 (τρεις όψεις, 54 τ.μ.).

Τα παιδικά και εφηβικά βιβλία θα φιλοξενηθούν στο Περίπτερο με αριθμό 61Α (12 τ.μ.) στην Παιδική Γωνιά (Περίπτερο 13 της Helexpo).

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 29 Μαΐου 17.00 – 18.00

Αίθουσα: Π. Πρεβελάκης, Περίπτερο 15

Συζήτηση με θέμα: «Η ιστορία ως μυθοπλασία», με αφορμή το βιβλίο του

Γιώργη Γιατρομανωλάκη «Το χρονικό του Δαρείου».

Ο συγγραφέας στο στόχαστρό του θέτει μία από τις πιο δημοφιλείς όσο και πολυσυζητημένες πολιτικές φυσιογνωμίες της Ελλάδας, τον Ανδρέα Παπανδρέου, μαζί με την κληρονομιά που άφησε το ΠΑΣΟΚ στη γλώσσα, στην κοινωνία, στους θεσμούς και στο συλλογικό μας φαντασιακό.

Συμμετέχουν: Θεόδωρος Παπαγγελής, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., και Γιώργης Γιατρομανωλάκης, συγγραφέας.


Σάββατο 30 Μαΐου

14.00 – 15.00

Αίθουσα: Π. Πρεβελάκης, Περίπτερο 15

Συζήτηση με θέμα: «Μια εικόνα της μεσοπολεμικής Ελλάδας του “περιθωρίου”, 1932-1940», με αφορμή το βιβλίου του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

«Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας».

Ξεκινώντας από τα νεανικά του χρόνια και φτάνοντας μέχρι την πρώτη ωριμότητα του Μάρκου Βαμβακάρη, το βιβλίο, σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο, ανασυστήνει την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1930: τεκέδες και κουτσαβάκηδες, φτωχολογιά, τα κόλπα των μπάτσων με τους ρεμπέτες…

Συμμετέχουν: Τιτίκα Δημητρούλια, κριτικός λογοτεχνίας – Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., και Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας.

20.00 – 21.00

Αίθουσα: Π. Πρεβελάκης, Περίπτερο 15

Συζήτηση με θέμα: «Όταν η Ιστορία γίνεται βίωμα», με αφορμή το βιβλίου του Σωτήρη Δημητρίου «Σαν το λίγο το νερό».

Μια ιστορία αυτοκριτικής και μνήμης, η οποία κινείται σε δύο διαστάσεις: από την επίσημη γλώσσα στη «χωριανική», απ’ την Αθήνα στο χωριό, κι από την κόλαση της καθημερινότητας στην Εδέμ των παιδικών χρόνων. Όπου ο ήρωας αναθυμάται τις αφηγήσεις των γυναικών του χωριού του για τον Εμφύλιο στην Ήπειρο, όπου τα «εγκλήματα» έγιναν εκ μέρους των αριστερών.

Ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου συνομιλεί με την Ελένη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη Τμήματος Λογοτεχνίας των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα».

Κυριακή 31 Μαΐου 18.00 – 19.00

Αίθουσα: Γ. Ρίτσος, Περίπτερο 13

Παρουσίαση του βιβλίου της Νόρας Πυλόρωφ-Προκοπίου «Το διαμαντένιο Άλφα».

Ένα πανοραμικό, πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με κυρίαρχο στοιχείο το γυναικείο σύμπαν, τα οικογενειακά στεγανά και το βαρύ φορτίο που κληροδοτεί η μία γενιά στην άλλη.

Ομιλητές: Κατερίνα Σχινά, φιλόλογος, Έλενα Ψαραλίδου, δικηγόρος-φιλόλογος. Παρουσιάζει και συντονίζει η Άσπα Χασιώτη, φιλόλογος-γενική διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ

Πέμπτη 28 Μαΐου 12.00 – 13.00

Παιδική Γωνιά

«Ο πρίγκιπας με τα κρίνα», συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Σειρά: Νεανικές Διαδρομές

Ο Πρίγκιπας με τα Κρίνα, η ιερή εικόνα-σύμβολο για τους Κρήτες, έχει χαθεί και η Σκιά του Μίδα, που αγαπούσε όσο τίποτε άλλο το χρυσάφι, έχει απλωθεί σε ολόκληρο το νησί. Δύο παιδιά, το ένα από τη Ζάκρο της Κρήτης και το άλλο από την Αίγυπτο, με την ίδια αγάπη για τη Φύση και δυνατή πίστη στη ζωή, θα παλέψουν τις σκοτεινές δυνάμεις, για να βρεθούν στο τέλος μπρος σε μια θαυμαστή αποκάλυψη…

Παρασκευή 29 Μαΐου 11.00 – 12.00

Παιδική Γωνιά

«Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες», συγγραφέας Φωτεινή Φραγκούλη, εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ 2009

Εφτά ιστορίες θαυμαστές και πολύχρωμες, εφτά ορφανά και γενναία μολύβια που τις καταγράφουν για να περισώσουν πολύτιμες στιγμές και ακριβά μυστικά της ζωής, όπως η αγάπη, η ελευθερία και ο σεβασμός σε έμψυχα και άψυχα, αλλά και επίκαιρα μηνύματα, όπως η αξία της φύσης και η σύγχρονη αγωνία για την τεχνολογική εξέλιξη.

Σάββατο 30 Μαΐου 11.00 – 12.00

Παιδική Γωνιά

«Οι φίλοι μου Τίγρης και Γουίνι – Η υπόθεση με τα χρώματα», Disney

Κάτι τελείως διαφορετικό συμβαίνει στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων. Ο Γουίνι και ο Λαγός ζωγραφίζουν τη σκηνή για το νέο θεατρικό τους έργο όταν ξαφνικά βρίσκονται πράσινα, πορτοκαλιά και μοβ ίχνη στο ύφασμα της σκηνής! Πώς έγινε αυτό; Οι Σούπερ Ντετέκτιβ πρέπει να αναλάβουν δράση. «Όπου και όποτε κάτι συμβεί, οι Σούπερ Ντετέκτιβ λύνουν το γρίφο στη στιγμή!»

Κυριακή 31 Μαΐου 17.00 – 18.00

Παιδική Γωνιά

«Ο λύκος και η μαμά», συγγραφέας Κατερίνα Αναγνώστου, εικονογράφηση: Διατσέντα Παρίση

Σειρά: Ιστορίες που Αγαπώ

Η μαμά κατσίκα μεταμορφώνεται συνέχεια, ώσπου γίνεται διάφανη κι αφήνει το λύκο να την ψάχνει ακόμα ανάμεσα στα αγριολούλουδα του δάσους.

Ένα τολμηρό και συνάμα τρυφερό παραμύθι για τη μητρική αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση