Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Howard Zinn: «Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά»

Προσκαλεσμένος από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και τις εκδόσεις Αιώρα, στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο Αμερικανός ιστορικός και πολιτικός ακτιβιστής Howard Zinn προσφέρει την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό και σ’ όλους όσοι ενδιαφέρονται ευρύτερα γύρω από την ιστορία και τον σύγχρονο πολιτικό στοχασμό να διερευνήσουν τις δικές του απόψεις εκ του σύνεγγυς.

Ο Howard Zinn θα μιλήσει με θέμα «Η δράση των πολιτών ως προϋπόθεση της Δημοκρατίας», τη Δευτέρα 25 Μαΐου, ώρα 7.30 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η επόμενη ομιλία του έχει προγραμματιστεί το Σάββατο 30 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, 1.00 μ.μ. – 2.00 μ.μ., στην αίθουσα Γιάννης Ρίτσος (περίπτερο 15).

Η προσέγγιση της πνευματικής φιγούρας του περνάει μέσα από την άμεση ακτιβιστική του δράση. Διότι, ο Howard Zinn δεν έχει περιοριστεί στο συγγραφικό του εργαστήρι (με περισσότερα από 20 βιβλία στο ενεργητικό του) ούτε και στις δημόσιες τοποθετήσεις του εκ του ασφαλούς: αναμείχθηκε ενεργά σε διάφορα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα –από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα- προασπίζοντας την ισονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και τη διεθνή τάξη πραγμάτων με γνώμονα την πολύτιμη έννοια της ελευθερίας.

Διαβάζοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της 6ης ΔΕΒΘ τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, τοποθετήσεις, ζητήματα που μπορούν να καλλιεργήσουν έναν γόνιμο, εποικοδομητικό διάλογο:

πώς αξιοποιείται ο σύγχρονος πολιτικός λόγος από τους πολίτες;

είναι άραγε απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η ενίσχυση της ιστορικής συνείδησης για τον σημερινό άνθρωπο, ώστε να κρίνει και να αποφασίσει για το παρόν και το μέλλον του παραπέμποντας στην εμπειρία του παρελθόντος;

πόσο επίκαιρη είναι η «ματιά» του Howard Zinn σε θέματα που συνεχώς ξεπροβάλλουν στο προσκήνιο: νέοι πόλεμοι, εναλλασσόμενοι συσχετισμοί δυνάμεων στην παγκόσμια διπλωματική και οικονομική σκακιέρα, κοινωνικό κράτος, πολιτισμός της δημοκρατίας.

τι αποκομίζει κανείς από την προσωπικότητα του Howard Zinn διαβάζοντας το ευπώλητο και πολυσυζητημένο μελέτημά του «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» ή παρακολουθώντας την παράσταση του θεατρικού του έργου «Ο Μαρξ στο Σόχο»;

ζούμε, συμπερασματικά, σε εποχή-μεταίχμιο; Τι θα μπορέσει άραγε να σχολιάσει ο ιστορικός του μέλλοντος από το δικό μας παρόν;

(http://ekebi.wordpress.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση