Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Και έπειτα να έρχεται η μπόρα

Στα πρώτα της ψηλοτάκουνα
Μαρία Σταματάκη
εκδ Καστανιώτη

Είναι ωραία να φυσάει ένας καταπράσινος αέρας, γεμάτος πευκοβελόνες και ρετσίνι, ν' ακούς τα χιλιόμετρα κάτω από τις ρόδες του οτοστόπ, ν' ανοίγει ο δρόμος σαν διχάλα κι εσύ να γελάς... ή να φοράς τα πρώτα σου ψηλοτάκουνα... Και έπειτα να έρχεται η μπόρα, οι απαιτήσεις ατελέσφορων ερώτων, οι μουντές οικογενειακές εικόνες, η ελαφρότητα να γίνεται βάρος κι εσύ να είσαι εκεί, στο γύρισμα της εποχής, στη στροφή του δρόμου, μπροστά σε μια ανηφόρα που είναι η ζωή σου, με μια αποσκευή στο χέρι: ο άντρας επικεφαλής - η γυναίκα να απλώνει τα υπόγεια πλοκάμια της δικής της επιβίωσης.

Η Ελέσα Στρατή, στην καρδιά της εφηβείας, σκοντάφτει σε έρωτες ημιτελείς, ανολοκλήρωτους, κάτω από την πνιγηρή ανάσα μιας οικογένειας σχεδόν κανονικής, βιώνοντας προδοσίες και ντροπή. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα προσπαθήσει να αναζητήσει το αληθινό πρόσωπο της ζωής: την αγάπη και την ελευθερία. Η ταχύτητα όμως των γεγονότων θα είναι ιλιγγιώδης και το ταξίδι της από την εποχή της κοριτσίστικης τρέλας προς την ωριμότητα θα είναι γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές. Θα καταφέρει να βγει αλώβητη από τη δοκιμασία της ενηλικίωσης;

Υπαρξιακές σχέσεις μάνας και κόρης

Πάντοτε είναι αργά
Πόλη Μηλιώρη

εκδ Ψυχογιός


Μέσα σε οκτώ μέρες δύο καλά θαμμένα μυστικά έρχονται στο φως για να συντρίψουν πρόσωπα και σχέσεις. Κοινό τους σημείο: ο νεαρός Πέτρος. Γύρω του, η Μάρθα, η Αφροδίτη και ο Βλάσης, που διαδοχικά αγαπιούνται και μισιούνται, όσο γυρίζει η μπίλια στη ρουλέτα της ζωής. Ο έρωτας δεν τα διορθώνει όλα. Η μεταμέλεια δεν αρκεί. Για κάποια πράγματα πάντοτε είναι αργά. Όμως η μπίλια της ρουλέτας κάποτε σταματάει και οι παίκτες, υπεύθυνοι ή αθώοι του δράματος, καλούνται να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Με αφορμή τον ερωτικό δεσμό μιας συμβολαιογράφου κι ενός συνθέτη και με κίνητρο την απεγνωσμένη προσπάθεια μιας ώριμης γυναίκας να παραμείνουν όλοι εκεί που είχε αυτή ορίσει, η Πόλυ Μηλιώρη καταπιάνεται με τις υπαρξιακές σχέσεις μάνας και κόρης, σε μια ιστορία βγαλμένη από τη ζωή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση