Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Κι εμείς οι άνδρες τι κάνουμε; Τίποτα!

Να μην ξεχάσω να ξυπνήσω



Τζιτζικάκης, Γεώργιος Ελ.

εκδ Ιωλκός


Να μην ξεχάσω να ξυπνήσω


Ξέχνα ότι ήξερες ως τώρα!

Σβήσε από μέσα σου το καθιερωμένο πρότυπο γυναίκας που γνώριζες.

Η σημερινή γυναίκα είναι ανεξάρτητη και όταν λέω ανεξάρτητη, δεν εννοώ μόνο πως ζει και εργάζεται μόνη της, αλλά πως λειτουργεί σε πολλά σημεία της ζωής της τόσο ανδρικά όσο κι εμείς!

Κι εμείς οι άνδρες τι κάνουμε; Τίποτα!

Από χρόνια οι άνδρες κάνουν ακόμη το ίδιο. Θεωρίες και επίδειξη του ανδρισμού τους! Δεν έχουμε εξελιχθεί σταλιά! Ακόμη ψάχνουμε τη γρήγορη και δίχως δεσμεύσεις σαρκική απόλαυση!

Και ναι! Αφού θες να τ’ ακούσεις κι αυτό, εγώ τις βγάζω το καπέλο! Ήταν, είναι και θα παραμείνουν πιο έξυπνες από εμάς!

Κατάφεραν, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ακόμη και την πονηριά τους να τη μετατρέψουν σε πανίσχυρο όπλο τους.
Σήμερα φίλε μου, δεν είναι πια τόσο σημαντικό το ότι φορούν παντελόνια, ακριβώς όπως κι εμείς, αλλά το ότι κι εκείνες κατάφεραν πια να έχουν τον ανάλογο ανδρισμό μέσα απ’ αυτά!

Ανθρώπινες σχέσεις, αντρικές φιλίες, συγκρούσεις, προδομένοι έρωτες κ.ά. παρελαύνουν στο μυθιστόρημα «Να μην ξεχάσω να ξυπνήσω» του Γεώργιου Ελ. Τζιτζικάκη. Στις σελίδες του ο αναγνώστης θ’ αντιληφθεί ότι όσο πολύπλοκη είναι η ζωή, άλλο τόσο είναι απλή.

Η Μάγκυ των δρόμων

Διαβάζοντας την “Μάγκυ των δρόμων” είναι σαν να βλέπεις ταινία γνήσιου Αμερικάνικου κινηματογράφου. Στους σκοτεινούς και βρώμικους δρόμους της πόλης, στην ξεπεσμένη συνοικία, οικογενειακή βία, βία. Διαπιστώνεις αργότερα οτι η Μάγκυ έζησε κάπου το 1871…ναί και αναρωτίεσαι πως γίνεται μετά από τόσα πολλά χρόνια να μην έχει αλλαξει τίποτα. Και ανακαλύπτεις τον άνθρωπο που έγραψε το βιβλίο ορόσημο για τους Νατουραλιστές (Ζολά, Χέμινγουει, Κέρουακ…) Και όπως γράφεται στο οπισθόφυλλο ο Στήβεν Γκρέην (1871-1900) πέθανε από φυματίωση στα εικοσί οχτώ του χρόνια πριν προλλάβει να γίνει “μεγάλος” συγγραφέας.

Aπόσπασμα:
μια γυναίκα σε άθλια κατάσταση βάδιζε σ’ ένα φωτισμένο δρόμο, γεμάτο από ανθρώπους που πηγαίνουν βιαστικά στις δουλειές τους. ΄Ενα ατελέιωτο πλήθος ξεχυνόταν στα σκαλιά του εναέριου σιδηρόδρομου κι οι άμαξες γέμιζαν ανθρώπους με τις αποσκευές τους. Ηταν φανερο ότι κάποιον έψαχνε.

H αγαπημένη σας “Koπρόγατα” από τα Κουσούρια

( http://kousouria.blogspot.com/)


http://www.booknights.gr

Ας γνωρίσουμε την Δέσποινα Κονταξή ...

Η Δέσποινα Κονταξή γεννήθηκε στις 22 Ιουλιου του 1978 στην Καβάλα. Τον Ιανουάριο του 1990 μετανάστευσε με τους γονείς της στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, όπου φοίτησε στο SAHETI, το μεγαλύτερο σχολείο του Απόδημου Ελληνισμού. Το 1994 ασχολήθηκε με το μαθητικό περιοδικό ως φωτογράφος, αρθρογράφος και συντάκτρια.

Το 1995 επιστρέφει στην Ελλάδα και μένει στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Το 1997 σπουδάζει στη Σχολή Φυσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης και το 2001 ξεκινά να ασχολείται με τις ολιστικές θεραπείες. Το 2003 ανοίγει το δικό της φυσικοθεραπευτήριο στην Ελευθερούπολη Καβάλας όπου και εργάζεται μέχρι και σήμερα.

Το 2004 ξεκινά να αρθρογραφεί για διάφορες εφημερίδες και περιοδικά και το 2005 εκδίδεται το πρώτο της εγχειρίδιο με θέμα «Διάστρεμμα της Ποδοκνημικής Άρθρωσης» . Το 2006 διδάσκει στο ΙΕΚ Δράμας το μάθημα «φυσικά μέσα-μηχανικά μέσα», (το οποίο είναι Βιοφυσική) για το οποίο συγγράφει και εκδίδει το βιβλίο του μαθήματος. Την ίδια χρονιά παρακολουθεί κρυσταλλοθεραπεία, χρωματοθεραπεία, ηχοθεραπεία ενεργειακή αρωματοθεραπεία και γίνεται Master Hypnotist.

Το 2007 εκδίδεται η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο "Εσένα σκέφτομαι που περιμένω". Το 2008 γίνεται Reiki Master. Το καλοκαίρι του 2009 παίρνει Τιμητικούς επαίνους στον Α’ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Θάσου και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης του Δήμου Χορτιάτη. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς βραβεύεται στο 5ο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε Ευρωπαϊκή συμμετοχή, με Τιμητική διάκριση. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, Το βραβευμένο αυτό ποίημα με τίτλο «Τα χαμόγελα δραπέτες» συνοδεύει τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς πίνακα ζωγραφικής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε δύο γλώσσες στα ελληνικά και στα ιταλικά.

Το Νοέμβριο της ανακοινώνεται ότι έχει λάβει το 2ο βραβείο στον 9ο Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό Γερμανίας για το Ποίημά της «Κύπρος-Το μαρτυρικό νησί της Αφροδίτης», ενώ το ποίημά της «Μαύρες σιλουέτες» γίνεται πίνακας ζωγραφικής και εκτίθεται στην εκδήλωση «Ποίηση και Ζωγραφική 2009», στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονιά της απονέμεται το «βραβείο-μετάλλιο ευεργέτη» του Νομού Καβάλας για την προσφορά της στην προβολή του Νομού. Το Δεκέμβριο εκδίδεται ο οδηγός της «Πρώτες βοήθειες».

Τον Μάρτιο του 2010 συμμετείχε στο Τhess Poetry Slam, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε το ποίημά της «Σε αναζητώ» με μορφή θεατροποιημένης ποίησης. Τον ίδιο μήνα εκδίδεται η δεύτερη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Η μοναξιά του κλινοβάτη», ενώ ο Δήμος Χορτιάτη συμπεριλαμβάνει το ποίημά της «Πέτρα» στην ανθολογία του για το 2010.

Τον Απρίλιο διοργανώνει τη μουσική παράσταση «Σαν πέσει η νύχτα» με το Γιάννη Λεκόπουλο, όπου παρουσιάζονται ποιήματά της από την πρώτη της ποιητική συλλογή. Τον ίδιο μήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας της δίνει τα συγχαρητήριά του για τη ποίημά της «Κύπρος- Το μαρτυρικό νησί της Αφροδίτης» .

Στις 3-12 Μαίου της ίδιας χρονιάς διοργανώνει «Το φιλί του κεριού» όπου παρουσιάζονται ποιήματά της πάνω στα κέρινα ομοιώματα του Θοδωρή Κοκκινίδη. Τον ίδιο μήνα στις 14-19 παρουσιάζει με αφορμή τη γενοκτονία των Ποντίων ποιήματά της γραμμένα για αυτό το συμβάν, ενώ ο Δήμος Ελευθερούπολης Καβάλας την βραβεύει στις 26 Μαίου ως Φυσικοθεραπεύτρια και Ποιήτρια για την προσφορά της στην ποίηση και στον τόπο. Την ίδια περίοδο συνεργάζεται με τον Διεθνή Σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοϊζίδη μεταφράζοντας και αποδίδοντας ποιητικά τη «Ορέστεια» του Αισχύλου στα αγγλικά σε μία Off Broadway παραγωγή. Το έργο θα περιοδεύσει στην Αμερική από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2010.

Για το καλοκαίρι ετοιμάζει σε συνεργασία με το Γιάννη Ντουμάνη ένα CD με τίτλο «Τα χαμόγελα δραπέτες» σε μουσική του Γιάννη Ντουμάνη και στίχους της ίδιας.

Τον Ιούνιο το διεθνώς βραβευμένο ποίημά της «Τα χαμόγελα δραπέτες» σε συνεργασία με το RAI DUO συμπεριλαμβάνεται ως «Sorrisi evasi» σε εκπομπή της Ιταλικής κρατικής τηλεόρασης. Τον Αύγουστο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακροβουνίου Καβάλας διοργανώνουν βραδιά υγείας και τέχνης όπου παρουσιάζει τον Οδηγό «Πρώτες Βοήθειες». Ο οδηγός έχει επανεκδοθεί από τον Τουριστικό και Πολιτιστικό Οργανισμό της Νομαρχίας Καβάλας.

Ποιήματά της βρίσκονται στις εξής ανθολογίες: Ανθολογία 5ου Φεστιβάλ ποίησης 2009, Ανθολογία Ποίησης και ζωγραφικής 2009, Ανθολογία Δήμου Χορτιάτη με θέμα την Πέτρα 2010. Επίσης στο “The Sound of Poetry”, “Love the poem” και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά και στα Ιταλικά. Βίντεο των ποιημάτων της προβάλλονται σε περισσότερα από 50 διαδικτυακά κανάλια ανά τον κόσμο.

Μέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ποιητών, του Global Poetry System και της Poetry Library Southbank Center.

Η Δέσποινα Κονταξή κοντά μας

Λευκές σελίδες


Λευκές σελίδες που περιμένουν

υπομονετικά κάτι πάνω τους να γραφεί

κάτι να τους χαρίσει η αφή,

ώστε και αυτές με τη σειρά τους

να σκιρτήσουν.

Να νιώσουν τη ζεστασιά του αγγίγματος

καθώς αφήνει τα ακροδάκυλά μου

και δίνει χαρά και ταξιδεύει

καινούργιους ναυαγούς και ταξιδιώτες

ενίοτε και τυχοδιώκτες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση