Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Συνέντευξη με την Ευαγγελία Στρατή

γράφει η Κατερίνα Κάιρα

Γνώρισα την Ευαγγελία Στρατή πριν μερικούς μήνες, και μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα αναπτύχθηκε μεταξύ μας μια ιδιαίτερη σχέση, αγάπης και εκτίμησης. Διάβασα το βιβλίο της "Με οποιοδήποτε τίμημα" και γοητεύτηκα! Είναι ένα βιβλίο που θέλει να του δώσεις τον "χρόνο του" για να αισθανθείς τα αισθήματα και συναισθήματα που θα σου δημιουργήσει και ιδιαίτερα στις γυναίκες. 

Ευαγγελία μου σε ευχαριστώ που έγραψες αυτό το βιβλίο! όπως λες και εσύ "είναι παρακαταθήκη για τα παιδιά μας!"

Για να γνωρίσετε και εσείς την Ευαγγελία μου, της έκανα μερικές ερωτήσεις για το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά και για τα υπόλοιπα της.

  1. Τι σου δίνει η συγγραφή;
Αν παρατηρήσετε ένα συγγραφέα την ώρα που δουλεύει, όταν το θέμα υπάρχει γύρω του και οι λέξεις τον κατακλύζουν, με πόση χαρά βλέπει το δημιούργημά του να γεμίζει τη σελίδα και με πόση ευχαρίστηση απολαμβάνει την εργασία του, θα διαπιστώσετε πως η συγγραφή είναι από τις πλέον επιθυμητές απολαύσεις.
  1. Γράφεις μυθιστορήματα, παιδικά και θεατρικά. Έχουν κάποιο κοινό; ποιο είναι το αγαπημένο σου;
Όλα όσα γράφω βγαίνουν από τα βάθη της ψυχής μου έχοντας ως προορισμό να επηρεάσουν, έστω και αστραπιαία, το μυαλό και να χρωματίσουν τις σκέψεις. Είναι εντελώς αδύνατο για μένα να τα διαχωρίσω μιας και όλα μου τα κείμενα αποτελούν κομμάτι του συνόλου.
  1. Έχεις δύο παιδάκια, τους διαβάζεις τα παιδικά βιβλία που γράφεις; Είναι αυστηροί κριτές;
Η αλήθεια είναι ότι τα διαβάζουν μόνοι τους. Εκείνο που έχω προσπαθήσει να τους μεταδώσω από μικρή ηλικία είναι το γεγονός πως πρέπει να διαβάζουν όσο μπορούν περισσότερο και μάλλον το έχω καταφέρει. Διαβάζουν πολύ. Όσο για κριτική μάλλον καλοπροαίρετη θα έλεγα πως είναι. Μετράει και το ότι είμαι η μαμά τους, βέβαια!
  1. Τι σου αρέσει να διαβάζεις; Έχεις κάποιο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας που προτιμάς;
Διαβάζω κλασσική, ξένη κυρίως, λογοτεχνία του 18-19ου αιώνα αλλά και Έλληνες κλασσικούς. Υπάρχει ένα μοναδικό στοιχείο συγγραφής σε όλους εκείνους τους λογοτέχνες, η υπέροχη χρήση της γλώσσας. Δηλαδή, ο τρόπος που χρησιμοποιούσαν τις λέξεις, ακόμα και οι ίδιες οι λέξεις, ήταν τόσο πλούσιες, τόσο μεστές και εκφραστικές. Με ενδιαφέρουν περισσότερο τα βιβλία που πραγματεύονται τα μύχια αισθήματα των ανθρώπων, τα ανομολόγητα μα τόσο κυρίαρχα στην πορεία της ζωής τους, τόσο συμβατά με τις πράξεις τους. Είναι σημαντικό για μένα να διεισδύω στην ψυχή κάποιου και να βρίσκω εκείνα που ούτε καν ο ίδιος γνωρίζει ότι έχει.
  1. Διαβάζοντας το μυθιστόρημα σου "Με οποιοδήποτε τίμημα" που κυκλοφορεί από της εκδόσεις bookstage.gr μου δημιουργήθηκαν κάποια ερωτήματα. Σε ποια χώρα/τοποθεσία διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου;
Παντού. Το θέμα του βιβλίου αυτού είναι ιδιαίτερο και μοναδικός μου σκοπός σαν το έγραφα ήταν να εστιάσω σε αυτό. Κάποια θέματα, όπως αυτά, δεν τα προσδιόρισα παρά τα αφήνω στη φαντασία του κάθε αναγνώστη.
  1. Πιστεύεις ότι όλοι στη ζωή μας πληρώνουμε ένα τίμημα;
Πιστεύω πως όλοι εκείνοι που στη ζωή τους θέλουν να πρωταγωνιστούν, που ακολουθούν το στόχο τους, το όραμά τους, αναγκάζονται στην πορεία να πληρώνουν και το ανάλογο τίμημα. Το τίμημα πάντα καθορίζεται από το πόσο σημαντικός είναι ο στόχος. Πιστεύω πως τίποτε δε χαρίζεται, όπως πιστεύω και πως τίποτε δεν κατακτιέται αν δεν το ποθείς μέχρι το σημείο της απελπισίας. Θέλει η ζωή θυσίες. Θέλουν τα όνειρα θυσίες. Θέλει ο άνθρωπος να ποθεί κι ας πονάει.
  1. Επέλεξες στο συγκεκριμένο βιβλίο να μη δώσει στους ήρωές σου ελληνικά ονόματα. Γιατί αυτό;
Σε κανένα μου βιβλίο δε βάζω ελληνικά ονόματα. Ο λόγος είναι πως χρησιμοποιώντας ξένα, όχι οικεία ονόματα, πετυχαίνω να μένω ανεπηρέαστη και μπορώ να γράφω απαλλαγμένη από συνειρμούς και παραπομπές.
  1. Γιατί επιλέγεις δραματικά θέματα να "πλάσεις" με λέξεις;
Πιστεύω πως στη ζωή υπάρχει πολύς πόνος . Περισσότερος ίσως από ό,τι μπορεί να διανοηθεί ο ανθρώπινος νους. Μου βγαίνει φυσικά και εντελώς αβίαστα να τον πραγματεύομαι. Σκοπός κάθε βιβλίου μου είναι να φτάσω όσο γίνεται πιο κοντά στους λόγους που μας διαμορφώνουν, που μας κάνουν να ενεργούμε κάτω από συγκεκριμένες πράξεις, τις περισσότερες φορές κάτω από τραγικές πράξεις. Όσο ασχολούμαι, τόσο καταλήγω με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται διανοητική τόλμη για να αντιληφθείς από τι τελικά διαμορφώνονται οι πράξεις μας, από τι τελικά είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος.
  1. Πώς βλέπεις το μέλλον της Ελληνικής λογοτεχνίας; Η αγορά του ebook, όπου έχεις επιλέξει και αυτό τον τρόπο να κυκλοφορείς τα βιβλία σου; Διαβάζουν οι Έλληνες;
Θεωρώ πως οι Έλληνες διαβάζουν. Θεωρώ πως τα παιδιά μας μέσα από τα e-book διαβάζουν και εκείνα. Είναι πλέον απαραίτητα μιας και αφορούν κομμάτι της ζωής τους. Η Ελληνική λογοτεχνία είναι παρούσα και το μέλλον της είναι βέβαιο διότι οι Έλληνες δε σταματούμε να σκεπτόμαστε, αν και για κάποιο διάστημα είχαμε ατονήσει. Δεν μπορούμε εμείς να σταματήσουμε να γράφουμε και να διαβάζουμε διότι έχουμε μέσα μας τον πολιτισμό και την παιδεία. Έχουμε μέσα μας την Τέχνη του Λόγου και αυτό δε γίνεται να εξαλειφθεί.
  1. Πώς αποφασίζεις ποιες θα είναι οι πρώτες λέξεις που θα ξεκινήσουν ένα μυθιστόρημα σου;
Δυστυχώς, δεν το αποφασίζω εγώ. Εκείνες έρχονται και εγώ απλώς εκτελώ τις οδηγίες τους!

 τα βιβλία της Ευαγγελίας Στρατή διατίθενται μέσω παραγγελίας από το www.bookstage.gr

 -------------------
Η Ευαγγελία Στρατή γεννήθηκε το 1973 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Τελείωσε το Γενικό Λύκειο και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα (διοίκηση επιχειρήσεων) για ένα διάστημα, ώσπου ασχολήθηκε μόνιμα πλέον με τη συγγραφή. Ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα.

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις BOOKSTAGE τρία μυθιστορήματα, (Με οποιοδήποτε τίμημα, Ο ορισμός της αφοσίωσης, Ντετέκτιβ Βάιο Γκολντ: Υπόκλιση σε ένα δαιμόνιο ρουά ματ) ένα βιβλίο με διηγήματα (Ιστορίες θνητών), τρία παιδικά βιβλία (...Γάργαρο νεράκι ρέει στο ποταμάκι, Δωμάτιο – Φυλαχτό, Ο βασιλιάς που αγαπούσε ...το μάλαμα) και τέσσερα θεατρικά έργα (Αποχρώσεις ενός εκβιασμού, Ένας ασήμαντος φόνος, Μαινόμενο καρδιοκτύπι, Πτώση), τα οποία τη χρονική περίοδο 2010-2011 ανέβηκαν σε μικρές θεατρικές σκηνές στην Αθήνα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση