Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Μια πανέμορφη ξανθιά

Η δήμιος
Πάβελ Κόχουτ
εκδ Καστανιώτη

Μπορεί άραγε μια πανέμορφη ξανθιά αθώα κοπέλα να γίνει επαγγελματίας δήμιος; Μπορεί. Όταν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς συνθλίβει ανθρώπους και τους μετατρέπει σε ανθρωπόμορφα τέρατα στο όνομα της «δικαιοσύνης» και της «ελευθερίας», κι όταν οι μυστικές υπηρεσίες καθορίζουν και ελέγχουν απόλυτα τις ζωές των ανθρώπων, τότε μια κοπέλα μπορεί να σπουδάσει στη σχολή δημίων, όπως άλλες συνομήλικες της σπουδάζουν κομμωτική.

Το γνωστότερο μυθιστόρημα του Πάβελ Κόχουτ συνδυάζει το ερωτικό με το αστυνομικό σασπένς, το θρίλερ με τη σάτιρα των ανελεύθερων καθεστώτων, το μαύρο χιούμορ με την καταγγελία της ποινής του θανάτου. Ένα μυθιστόρημα στο οποίο η υπερβολή παύει να είναι υπερβολή και γκρεμίζει τα όριά της με την πραγματικότητα.
(Το βιβλίο αυτό μας το πρότεινε ο φίλος μας ο Δημήτρης)

Μα κάποιοι άνθρωποι είναι γραφτό να είναι μαζί

Οι γυναίκες της συγνώμης
Φουρουκλάς Λάκης

εκδ Εμπειρία Εκδοτική

Η ιστορία μας αναφέρεται σε μια παρέα ανθρώπων που, με κάποιον τρόπο, οι ζωές τους συνδέονται…
Θα υπάρξει άραγε μια νέα αρχή, μια καινούργια ζωή, για τον Δημήτρη που αποφυλακίζεται ύστερα από επτά χρόνια και τη Χριστίνα που τον περίμενε και τον αγαπούσε τόσο καιρό; Θα μπορέσουν να απαλλαγούν από το παρελθόν τους και να ζήσουν επιτέλους τον έρωτά τους;
Η Μίρα, η Βέρα, η μικρή Σλάβα τι ρόλο έπαιξαν στη ζωή του Δημήτρη;
Ο Μάνος αγάπησε τόσο πολύ τη Χριστίνα ώστε να μην αντέξει το χωρισμό τους;
Ο Καπετάνιος και οι γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του, γυναίκες κοινές μα αγαπημένες, και η αγαπημένη όλων, ο μεγάλος του έρωτας, η Ελένη, πώς συνδέεται με τον Δημήτρη και πόσο επηρέασε τη ζωή του;
Η Κατερίνα και η Μαρία, με την ιδιαίτερη και όχι εύκολα αποδεκτή από τους πολλούς σχέση τους…
Όλοι, μα όλοι, μαζεύουν τα κομμάτια τους και προσπαθούν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, αφήνοντας πίσω τις οιμωγές και τα τραύματα του παρελθόντος. Για κάποιους η άνοιξη φάνηκε σχετικά νωρίς, για άλλους άργησε περισσότερο… Το αποτέλεσμα μετρά όμως. Για να δούμε λοιπόν τι γεύση αφήνει στους ήρωές μας, τους αποζημιώνει για όλες τις ατυχίες και τις περιπέτειές τους;

Ένας χρόνος χωρίς τον κορυφαίο λογοτέχνη Μήτσο Αλεξανδρούπολο συμπληρώνεται αύριο

Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, από τους κορυφαίους συγγραφείς της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, ήρθε κι έφυγε από τη ζωή μήνα Μάιο. Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα στις 24 Μαΐου 1924 κι έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα 19 Μαΐου του 2008.

Αύριο, 19 Μαΐου συμπληρώνεται 1 χρόνος από το θάνατό του και σε λίγες μέρες, 85 χρόνια από τη γέννησή του.

Άφησε ένα πλούσιο έργο –διηγήματα, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά κείμενα, μελέτες, μεταφράσεις, μυθιστορίες για τους κορυφαίους των ρωσικών γραμμάτων– το οποίο έχει αναγνωριστεί και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2001, αλλά και το Μετάλλιο «Πούσκιν» από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν το 2007.

Τα «Ελληνικά Γράμματα» έχουν την τιμή να εκδίδουν τη «Βιβλιοθήκη Μήτσου Αλεξανδρόπουλου», η οποία με την πολύτιμη συνδρομή της συζύγου του συγγραφέα, νεοελληνίστριας Σόνιας Ιλίνσκαγια, εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να εμπλουτίζεται.

Ειδικότερα, το ερχόμενο φθινόπωρο θα εκδοθεί ένας τόμος με 15 διηγήματα του Τσέχοφ, που έχει μεταφράσει ο Αλεξανδρόπουλος και τα περισσότερα εκ των οποίων δημοσιεύονται για πρώτη φορά, με Εισαγωγή που είχε προλάβει ο ίδιος να γράψει. Πρόκειται για μια συλλογή στην οποία ο αναγνώστης θα ανακαλύψει ορισμένες άγνωστες όψεις της γραφής του διηγηματογράφου Τσέχοφ. Ο τίτλος του τόμου θα είναι «Πόσο αργεί να ξημερώσει…».

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον ξεχωριστό άνθρωπο και συγγραφέα ο εκδοτικός οίκος παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο («Συγγραφέας του μήνα») στην ηλεκτρονική του σελίδα (www.ellinikagrammata.gr). Στο αφιέρωμα, όπου μεταξύ άλλων μπορείτε να διαβάσετε και το «Χρονολόγιο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου» γραμμένο από τον ίδιο, αλλά και εργογραφία, καθώς και κριτικές για το έργο του και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, περιλαμβάνεται ένα διήγημα του Τσέχοφ, «Ιστορία μιας επιχείρησης», μεταφρασμένο από τον Μ. Αλεξανδρόπουλο, σαν μια πρώτη γεύση από την προσεχή έκδοση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση