Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Με μεγάλη χαρά οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ καλωσορίζουν τον διάσημο παραμυθά Ευγένιο Τριβιζά. Πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πλούσιο συγγραφικό έργο, αγαπημένος συγγραφέας μικρών και μεγάλων, με περισσότερα από 180 βιβλία στο ενεργητικό του (παραμύθια, μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, κόμικς, αλφαβητάρια και εκπαιδευτικά βιβλία), ετοιμάζει μια νέα εικονογραφημένη παιδική σειρά που θα αρχίσει να κυκλοφορεί το πρώτο εξάμηνο του 2012 από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Τα πολυμεταφρασμένα βιβλία του, που χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακή πρωτοτυπία, αστείρευτο χιούμορ και γοητευτική φαντασία, θεωρούνται έργα διαπολιτισμικά, διαχρονικά και διηλικιακά.

Ο αγαπημένος σε μικρούς και μεγάλους «ποιητής παραμυθιών», όπως τον αποκαλεί ο Γ. Μπαμπινιώτης, «ο γοητευτικός συγγραφέας που αντλεί εικόνες, ρυθμούς και χρώματα από την αυθεντική παιδική ψυχή», όπως γράφει ο Κ. Γεωργουσόπουλος, κατορθώνει με το μοναδικό γλωσσοπλαστικό του ταλέντο, το αστείρευτο χιούμορ και την κοινωνική ευαισθησία να μαγεύει τους μικρούς και να συναρπάζει τους ενήλικους αναγνώστες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Ο Boyd Tonkin, κριτικός της εφημερίδας Independent, τον συγκρίνει με τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, o Zack Zipes, στην Εγκυκλοπαίδεια Παιδικής Λογοτεχνίας της Οξφόρδης, σημειώνει ότι «χάρη στη μαεστρία του πάνω στη φαντασία, τη σάτιρα, τις μεταπλάσεις και το παιχνίδι της γλώσσας έχει εξασφαλίσει μείζονα θέση τόσο στη σύγχρονη ελληνική όσο και στη διεθνή παιδική λογοτεχνία», οι New York Times ασχολούνται με την κοινωνική σημασία του έργου του και το περιοδικό Economist αναφέρει ότι επιτυγχάνει το σχεδόν ακατόρθωτο. Παιδιά από τη Βραζιλία έως την Τουρκία και από το Μεξικό έως την Ιαπωνία μεγαλώνουν χρόνια τώρα με τα παραμύθια του.
Τα Τρία Μικρά Λυκάκια φτάνουν στην κορυφή της λίστας των ευπώλητων στην Αμερική, στην Κίνα Τα Μαγικά Μαξιλάρια διανέμονται σε ειδικές εκδόσεις στις οργανώσεις νεολαίας της χώρας, επιλέγονται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Τουρκίας και πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ τοποθετεί την εβραϊκή μετάφραση της Τελευταίας Μαύρης Γάτας στη λίστα των προτεινόμενων βιβλίων προς όλα τα σχολεία της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη νέα σειρά με τίτλο Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί, καθώς και κριτικές για το έργο του Ευγένιου Τριβιζά θα βρείτε παρακάτω καθώς και στα συνημμένα αρχεία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ


ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Πού πάνε οι εφτά γενναίοι στρατηγοί με τα χρυσά γαλόνια και τα εφτά κόκκινα κανόνια; Γιατί ο βασιλιάς ταΐζει με ρυζόγαλο έναν πιγκουίνο; Ποιος ροχαλίζει μέσα στον μπουφέ της Κούλας της κατσικούλας; Θα κόψει το τελευταίο πέταλο της μαργαρίτας ο Άβυ το κουνάβι;
Μια νέα σειρά ρυθμικών παραμυθιών με σπαρταριστούς χαρακτήρες και απολαυστικές περιπέτειες που έγραψε για σας ο Ευγένιος Τριβιζάς.
Τέσσερα ξεκαρδιστικά βιβλία ειδικά γραμμένα για να διαβάζονται από μικρούς και μεγάλους, από μεγάλους σε μικρούς και από μικρούς σε μεγάλους.

Ο ΑΒΥ ΤΟ ΚΟΥΝΑΒΙ ΚΑΙ Η ΦΙΦΙΤΣΑ Η ΝΥΦΙΤΣΑ
ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ;
Ο ένας πίσω από τον άλλο, ο Άβυ το κουνάβι που μετράει τ’ αστέρια κάθε βράδυ, ο Βικέντιος το βόδι που ξεφλουδίζει ένα γινωμένο ρόδι, ο Μπίκι-Μπέκι το γελαστό λελέκι που μασουλάει ένα πεντανόστιμο μπουρέκι, η Μίνα η ερμίνα που φυσάει μια σερπαντίνα, η Φιόνα η χελώνα που φοράει ένα σκουριασμένο σουρωτήρι για κορόνα και ένας κέφαλος που τον τρελαίνει ο πονοκέφαλος, ξεκινάνε όλοι μαζί ένα ηλιόλουστο πρωί, για το θαυμαστό λιβάδι των ονείρων, αποφασισμένοι να μαδήσουνε μια μαργαρίτα και να μάθουνε επιτέλους ποιον αγαπάει η Φιφίτσα η όμορφη νυφίτσα με την κεντητή ποδίτσα. Τι θα αποκαλύψει όμως το τελευταίο πέταλο της μαργαρίτας;

Η ΚΟΥΛΑ Η ΚΑΤΣΙΚΟΥΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΥΚΟΥΛΑ
ΠΟΙΟΣ ΡΟΧΑΛΙΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΦΕ ΜΟΥ;
Ο ένας πίσω από τον άλλο, η Κούλα η κατσικούλα η καλή νοικοκυρούλα με την κόκκινη κουκούλα, ο Μπούνι-Μπούνι το στρουμπουλό μπαρμπούνι με το μπλε μπαστούνι, ο Ρίκι-Τίκι το σκανταλιάρικο ποντίκι με το βερικοκί σαρίκι, ο Χασμουριγιάμα το νυσταλέο λάμα με την κρεμ καφέ πιτζάμα και ένας μπαφιασμένος μπούφος που του πάει πολύ ο άσπρος του ο σκούφος, ξεκινάνε ένα απριλιάτικο πρωί για να ζητήσουν από τον ατρόμητο ιππότη που ζει στο αλαβάστρινο κάστρο να ανοίξει έναν μπουφέ μέσα στον οποίο φοβούνται ότι κρύβεται ένας επικίνδυνος δράκος. Όταν όμως ανοίγουν τον μπουφέ, κάτι απροσδόκητο τους περιμένει!

Ο ΧΑΡΥ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΛΥΧΝΑΡΙ
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΛΥΧΝΑΡΙ;
Ο ένας πίσω από τον άλλο, ο Χάρυ το τυχερό μοσχάρι που έχει αγοράσει ένα φτυάρι από το παζάρι, ο Τσίφι-Τσίφι το κοτσύφι που τρώει ένα καταΐφι, ο Λάλα το κοάλα που κουτουλάει μια μπαλωμένη μπάλα, η Νέλλη το κουνέλι που κουβαλάει ένα βαρύ βαρέλι ξέχειλο με χρυσαφένιο μέλι, η Μαριλού η συναχωμένη αλεπού που φταρνίζεται συνέχεια «αψού αψού αψού!» και ο Φάνης το φαγκρί που του αρέσουν όλα τα χρώματα εκτός από το γκρι, ξεκινάνε ένα πρωί μάνι μάνι για να δείξουνε στον πάνσοφο σουλτάνο με το χρυσό τουρμπάνι ένα μαγικό λυχνάρι που αλλάζει συνέχεια χρώματα. Τι παραμυθένια μυστικά κρύβει άραγε το παράξενο αυτό λυχνάρι;

H ΡΕΝΑΤΑ Η ΓΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΡΟΖ ΡΙΓΕ ΓΡΑΒΑΤΑ
ΠΟΙΟΣ ΖΟΥΖΟΥΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΟΥ;
Ο ένας πίσω από τον άλλο, η Ρενάτα η χαδιάρα γάτα με τη ροζ ριγέ γραβάτα, ο Λάρυ το μουλάρι με το κίτρινο φουλάρι, η Μιράντα το πάντα με τη δαντελένια τσάντα, ο Ρο-Ρο το μωρό καγκουρό με το χλιαρό μπιμπερό, η Γωγώ το γεράκι με το γαλάζιο ταγεράκι και δύο πολικές αρκούδες με εμπριμέ βερμούδες, ξεκινάνε ένα ανοιξιάτικο πρωί για να ζητήσουν από τον βασιλιά να στείλει στρατό, κανόνια και πυροβολικό για να κυνηγήσουν τη Φιφίκα την κιτρινόμαυρη σφήκα. Τι θα αποφασίσει όμως ο βασιλιάς που ταΐζει με ρυζόγαλο έναν πιγκουίνο; Θα κηρύξει τον πόλεμο ξαφνικά στη Φιφίκα τη σφήκα που ζουζουνίζει απειλητικά;


ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ ΤΡΙΒΙΖΑ


Όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έτσι και ο Ευγένιος Τριβιζάς γράφει σε μία από τις λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τα παραμύθια του, όμως, όπως και αυτά του Άντερσεν, έχουν τη δύναμη να αγγίζουν την καρδιά και το μυαλό των αναγνωστών όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Boyd Tonkin, The Independent

Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι ένας προικισμένος ποιητής παραμυθιών και θεατρικών έργων, που απευθύνεται σ’ όλους τους μικρούς αλλά και σ’ εκείνους από τους μεγάλους που μπορούν να ταξιδέψουν με το όνειρο και μέσα από την «ονειροφαντασία» να βρουν την ουσία της αντιποιητικής και παραποιημένης πραγματικότητας.
Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Kαθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημιουργός πλασμάτων παράδοξων και φανταστικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Φρουτοπίας για την οποία κέρδισε δικαστική μάχη ενάντια στην εταιρεία Κόκα Κόλα, σε ό,τι αφορά την παραβίαση των πνευματικών του δικαιωμάτων, ο Τριβιζάς χάρη στη μαεστρία του πάνω στη φαντασία, τη σάτιρα, τις μεταπλάσεις και το παιχνίδι της γλώσσας έχει εξασφαλίσει μείζονα θέση τόσο στη σύγχρονη ελληνική όσο και στη διεθνή παιδική λογοτεχνία.
Zack Zipes (editor), The Oxford Encyclopedia of Children’s Literature, Oxford University Press, 2006

Μετρ του χιούμορ και των ανατροπών, μοναδικός στην Ευρώπη.
Cristie Davies, Bookbird

O λογοτεχνικός κόσμος του Eυγένιου Tριβιζά αποτελεί μία αποκάλυψη.
Miriam Gabriela Möllers, International Literature Festival Berlin

Mέσα στην ψυχρή επιστημονική τεχνική του εγκληματολόγου που χρησιμοποιεί τις λέξεις ως νυστέρι, κρύβεται μια υπέροχη φτερωτή στολή, μια οργιάζουσα φαντασία, ένας χείμαρρος λεκτικός, ένας γοητευτικός παραμυθάς.
Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός

Ένας συγγραφέας γοητευτικών βιβλίων.
Kirsty Wark, BBC Television Journalist & Broadcaster

Ό,τι καλύτερο μπορούσε να μας συμβεί, ειδικά στις μέρες μας, θαρρώ πως είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς! Ο θαυματοποιός Τριβιζάς. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε, θα άξιζε να τον εφεύρουμε!
Φωτεινή Τσαλίκογλου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ένας εφευρετικός, ανατρεπτικός συγγραφέας που απελευθερώνει το παιδί που κρύβεται μέσα σε όλους μας.
International Herald Tribune, Kathimerini Insert

Γιατί διαβάζονται αφειδώς τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά ανά τον κόσμο, όταν άλλα σκονίζονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων; Ίσως επειδή ο πολυβραβευμένος συγγραφέας μιλάει τη γλώσσα του παιδιού, αφουγκράζεται τη σύγχρονη πραγματικότητα και ταυτόχρονα πλάθει οράματα φανταστικών κόσμων ικανά να αποτελέσουν πρότυπα αλλαγής του δικού του κόσμου.
Το Ποντίκι

O Eυγένιος Tριβιζάς είναι ο καλύτερος παραμυθάς του καιρού μας. Σε κάθε έργο του το αποδεικνύει.
Eλευθεροτυπία (Βιβλιοθήκη)

Kάθε νέο βιβλίο, κείμενο, θεατρικό έργο του Eυγένιου Tριβιζά είναι ένα σημαντικό γεγονός, ακόμα κι όταν πρόκειται για λίγες αράδες ή ένα σχόλιό του. O λόγος του είναι ανακουφιστικός και διαυγής όσο λίγων συγγραφέων ή αυτών που αποκαλούμε «άνθρωποι της διανόησης». Kάθε φορά που ένα νέο βιβλίο του πέφτει στα χέρια μου, ανυπομονώ να διαβάσω τις σκέψεις του –διατυπωμένες με φράσεις ονείρου–, πασπαλισμένες με ζάχαρη, αλλά και με πικραμύγδαλο.
Nαυτεμπορική

O παραμυθάς Eυγένιος Tριβιζάς είναι ένα πρόσωπο αγαπημένο. Έρχεται από τα βάθη της φαντασίας στην πηγή της παιδικής μας ηλικίας, για να κάνει πραγματικότητα όσα κρύβουν τα όνειρά μας.
City Press

Eυγένιος Tριβιζάς, ο εθνικός μας παραμυθάς.
Το Βήμα

Πολυγραφότατος, διασκεδαστικός, στοχαστικός, εφευρετικός, πολύπλευρος, ανατρεπτικός… Mε ποιες και πόσες λέξεις να περιγράψει κάποιος τον «μάστορα» της γραφής, που ακούει στο όνομα Eυγένιος Tριβιζάς; Όποιος έχει «γευθεί» τις ιστορίες του καταπληκτικού παραμυθά έχει σίγουρα μαγευτεί και γνωρίσει έναν άλλο κόσμο, γεμάτο εκπλήξεις, που αγγίζει τον νου και την καρδιά.
Pιζοσπάστης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση