Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Τα βιβλία του φθινοπώρου


alt
Tου Κώστα Αγοραστού
Πλήθος νέων βιβλίων για το φετινό φθινόπωρο. 
Επιλέξαμε ορισμένους τίτλους από την Ελληνική Πεζογραφία.
alt
Με καινούργιο μυθιστόρημα επανέρχεται ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Η πιο κρυφή πληγή (εκδ. Ίκαρος). Σ’ αυτό παρακολουθούμε μια σύγχρονη ερωτική ιστορία με φόντο τα Δεκεμβριανά του 1944. Ένας ισόβιος έρωτας την εποχή των στιγμιαίων ερώτων. Και ο εφιάλτης του εμφυλίου στα χρόνια της κρίσης.
Νέα, πολυαναμενόμενη, συλλογή διηγημάτων και από τον Σωτήρη Δημητρίου, Το κουμπί και το φόρεμα (εκδ. Πατάκη).
Νέο μυθιστόρημα και από τη Σοφία Νικολαΐδου, Χορεύουν οι ελέφαντες (εκδ. Μεταίχμιο). Ένας αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Πρωθυπουργός και υπουργοί αναστατώνονται, ασφαλίτες, δικηγόροι και δημοσιογράφοι ανακατεύονται, ξένοι διπλωμάτες επεμβαίνουν. Ένας αθώος, ονόματι Γκρης, μπαίνει φυλακή. Η υπόθεση κλείνει.
Σχολικό έτος 2010-2011: Ένας μαθητής αρνείται να δώσει Πανελλαδικές. Η μητέρα του τρελαίνεται κι αυτός τραβάει το σκοινί. Ο αγαπημένος του καθηγητής αναλαμβάνει το έργο της νουθεσίας. Του αναθέτει να ερευνήσει την υπόθεση Γκρη. Ο πρώην άριστος μαθητής πείθεται κι αρχίζει δουλειά εν μέσω καταλήψεων, σφοδρών ερώτων και παιδαγωγικών συνεδριάσεων. Πόσο έτοιμοι είναι οι ενήλικες να ακούσουν τι έχει να πει; Πόσο πρόθυμη είναι μια χώρα να αναγνωρίσει τα λάθη της; Πόσο τυφλή είναι η δεσποινίς Δικαιοσύνη; Κι οι δάσκαλοι; Μπορούν να διδάξουν ένα παιδί;
Ο Αλέξανδρος Ίσαρης θα κυκλοφορήσει το αφήγημα Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς (εκδ. Κίχλη). Πρόκειται για κείμενο που μιλάει για το θάνατο μέσα από την κατάφαση της ζωής.
Νέο βιβλίο και για τον Μισέλ Φάις, Κτερίσματα (εκδ. Πατάκη). Η σαρκική, ενύπνια και γλωσσική περιπέτεια ενός άντρα από την παιδική ηλικία έως την ωριμότητα. Ο Φάις, μέσα από μικροιστορίες, παραληρήματα, ημερολογιακές εγγραφές, αναγνωστικές σημειώσεις, θεατρικές στιχομυθίες, τραγούδια και ποιήματα, αφουγκράζεται και επινοεί το σεξουαλικό πένθος του ήρωα και αφηγητή του. 
Μινιμαλισμός και θρυμματισμένη πρόζα της ερωτικής μνήμης, παραφοράς και απουσίας. Ένα βιβλίο σκοτεινής ερωτογραφίας, υπό το βορειοανατολικό φως της καταγωγής, της βιβλιοθήκης και των πιο σωματικών εμμονών του συγγραφέα.
Μυθιστορήματα θα κυκλοφορήσουν και οι κυρίες Λίλα Κονομάρα, Το Δείπνο (εκδ. Κέδρος) και Μαρία Γαβαλά, Ο Λεμονόκηπος (εκδ. Κέδρος).
Μια αρχαιολόγος, ένας αποτυχημένος μουσικός, ένας επιχειρηματίας, ένας γιατρός, μια οικιακή βοηθός. Αυτό είναι ένα βιβλίο για το τυχαίο και την ευθύνη. Πώς μπορεί ένα δείπνο να αλλάξει τη ζωή κάποιων ανθρώπων; Κατά πόσον η επιλογή του ενός μπορεί να αποβεί καθοριστική για τον άλλο ακόμη κι αν αυτός ο άλλος είναι μετανάστης από μια χώρα της Άπω Ανατολής; Το νέο μυθιστόρημα της Λίλας Κονομάρα δίνει μια μικρογραφία της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού και τονίζει πτυχές της σύγχρονης ηθικής κρίσης.
Πού οδηγεί η αχαλίνωτη φαντασία ενός μικρού παιδιού, η οποία το σπρώχνει σε ένα παιχνίδι διόγκωσης και αλλοίωσης της πραγματικότητας; Και τι γίνεται όταν κάποιος ζητά εκδίκηση επειδή τον έδιωξαν μακριά από τον παράδεισο των πρώτων στιγμών της ζωής του; Πώς συνδυάζεται η νοικοκυροσύνη και η λογική με την παρέκκλιση και την άλογη σύγχυση; Και πόσο σώφρον είναι, μια ενήλικη γυναίκα να τρυπώνει σε ξένες αυλές και να χώνει το πρόσωπο σε απαγορευμένους κήπους, γυρεύοντας την ηδονή του ξεχωριστού και του σπάνιου; Το όγδοο βιβλίο της Μαρίας Γαβαλά είναι ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης και συγχρόνως η ιστορία μιας γυναικείας φιλίας.
Ο Δημήτρης Μαμαλούκας κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Κράτα μου το χέρι (εκδ. Ψυχογιός). Ένας άνθρωπος φτάνει μια νύχτα σε μια άγνωστη πόλη. Έχει αφήσει πίσω την προηγούμενη ζωή του θέλοντας να ξεφύγει από την κατάρα που τον συνοδεύει. Τώρα έχει σαν μοναδικό του σκοπό τη συγγραφή του βιβλίου του. Τα λεφτά που διαθέτει του επιτρέπουν να νοικιάσει μόνο ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο πίσω μέρος μιας ψηλής πολυκατοικίας στην πρόσοψη της οποίας υπάρχει ένα μεγάλο σινεμά. Ο εκκωφαντικός θόρυβος από τα ηχεία του σινεμά όμως τον υποχρεώνει να περνάει τις ώρες των προβολών έξω από το σπίτι του.
Εκείνες τις απογευματινές και κυρίως τις βραδινές ώρες θα περιπλανηθεί στην πόλη, απόλυτα προσηλωμένος στο σκοπό του, ώσπου η μοίρα θα στείλει στο δρόμο του μια πολύ νεαρή κοπέλα που ζει στη σκιά κάποιων σκοτεινών και απεχθών ανθρώπων. Η συνάντηση αυτή θα είναι η καταστροφή ή η σωτηρία του.
Νέα βιβλία περιμένουμε επίσης από τη Ζυράννα Ζατέλη, Εγώ η Σέρκα και η γάτα μου η Ζυράννα, την Τιτίνα Δανέλλη, τον Αλέξη Σταμάτη, Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό; και τον πρωτοεμφανιζόμενο Γιώργο Κακούρο. Όλα από τον Καστανιώτη.
alt
Μυθιστόρημα, επίσης, και από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, Διασυρμός (εκδ. Εστία). «Δεν καταδεχόμαστε να γράψουμε ό,τι δεν έχουμε ζήσει, αποφάνθηκε ο Νίκος Βελής, αγορεύοντας χαμηλόφωνα μες στο Au Revoir, τρεις μετά τα μεσάνυχτα, καθώς, ενώ έξω έβρεχε ασταμάτητα και μέσα το θάλπος ήταν ένα ευπρόσδεκτο θέλγητρο, καθώς ενώ τα τσιγάρα έσβηναν κι οι αναπτήρες άναβαν, καθώς τα ποτήρια γέμιζαν και οι φιάλες άδειαζαν και, κυρίως, καθώς ο Φρανκ Σινάτρα, θαμώνας κάποτε του Au Revoir κι αυτός, τραγουδούσε από τα μικρά ηχεία και το μεγάλο πουθενά το «My Way», ο Βελής έλυνε μ’ ένα άνοιγμα το αίνιγμα, ναι, μ’ ένα άνοιγμα μιας σελίδας από το Βιβλίο της Ανησυχίας του εικοστού αιώνα και μ’ ένα ταυτόχρονο κλείσιμο του ματιού σ’ όσους λογάριαζε για προγόνους του και σ’ όσους έπιναν μαζί του εκείνη τη νύχτα, έλυνε το αίνιγμα. Η Αθήνα είναι αιχμάλωτη μιας καλπάζουσας φθοράς. Η κουτοπονηριά έγινε ηγεμονία και οδηγήθηκαν στο περιθώριο η Φιλία, η Ευγένεια, η Αγάπη, η Αξιοπρέπεια. Κάποιοι προσπάθησαν, και ακόμη προσπαθούν, να διατηρήσουν μια λάμψη μες στη μουντάδα, τη μελωδία ενός σφυρίγματος μες στον ορυμαγδό».
Αστυνομικό-πολιτικό μυθιστόρημα θα μας δώσει και ο Σπύρος Λίγκας, Έγκλημα στην Ταξιαρχία (εκδ. Πόλις). Ένας λοχαγός που αγαπάει τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Ένας αντιστράτηγος με επιτελικό μυαλό, που οργανώνει υποδειγματικά τη Διακλαδική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών. Μια αρχιλοχίας που βρίσκεται νεκρή στην Κω, όπου υπηρετούσε στο 2ο Γραφείο της ταξιαρχίας. Το έγκλημα στην ταξιαρχία σημαίνει συναγερμό στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία. Πολλοί είναι αυτοί, κι από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, που θέλουν να το εκμεταλλευτούν για τους δικούς τους σκοπούς. Άραγε εμπλέκονται Τούρκοι ισλαμιστές, το βαθύ τουρκικό παρακράτος ή Έλληνες ακροδεξιοί; Μήπως κρύβεται πόλεμος μυστικών υπηρεσιών; Ίσως, όμως, να πρόκειται για έγκλημα πάθους…
Το νουάρ μυθιστόρημα του Λευτέρη Γιαννακουδάκη με τίτλο Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη (εκδ. Μεταίχμιο) μας μεταφέρει στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 2008. Ο Αλεξάγγελος Ελεφάντης, απόμαχος πυγμάχος και αμετανόητος ροκάς, ζει με τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Η ζωή του ανατρέπεται όταν κληρονομεί από τον καθηγητή Σωκράτη Παπαηλιόπουλο ένα σημαντικό ποσό, μια κόρη κι έναν σκύλο. Τις ίδιες μέρες η δολοφονία ενός δεκαπεντάχρονου μαθητή από αστυνομικό πυροδοτεί την κοινωνική έκρηξη και η πόλη αναφλέγεται. Η κόρη του καθηγητή μπλέκεται στα επεισόδια κι ο Αλεξάγγελος αναγκάζεται να την ακολουθήσει. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν οι νεκροί γύρω πληθαίνουν και όλα τα στοιχεία θυμίζουν έναν Δεκέμβρη δεκαέξι χρόνια πριν. Τα φαντάσματα του ήρωα ξυπνούν, ζητώντας δικαίωση. Με σκηνικό τη φλεγόμενη Αθήνα του 2008 και σάουντρακ έντονη ροκ μουσική, μέσα από συγκρούσεις, φόνους και ανατροπές αποκαλύπτονται τρομακτικά μυστικά του παρελθόντος. Το πρώτο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ο Μέγας Αλέξανδρος, οι στωικοί φιλόσοφοι, το Μπουένος Άιρες και ο Ηλίας Πετρόπουλος συνθέτουν μια ιστορία συνωμοσίας, όπου ο σαραντάχρονος πυγμάχος παλεύει για τη ζωή του και τη ζωή των αγαπημένων του.
Νέο βιβλίο και από τον Γιώργο Μπράμο, Το ψέμα του λύκου (εκδ. Καστανιώτη). Με πρώτες ύλες από το ψυχολογικό, το πολιτικό και το αστυνομικό μυθιστόρημα, ένα βιβλίο που συμπλέκει τα τραγικά διλήμματα της μεταπολεμικής Ελλάδας με τα ακραία ιδιωτικά πάθη, την πολιτική με τον έρωτα, την προδοσία με την εκδίκηση, και τις ζωές δύο φαινομενικά αντίθετων ηρώων (ο ύποπτος μιας δολοφονίας και ο διώκτης του), που γίνονται άλλοτε οι λύκοι κι άλλοτε τα θηράματα της ίδιας πάντα άγριας αγέλης.
Νέα βιβλία, επίσης, περιμένουμε από τον Ανδρέα Στάικο, Βηθσαβέ, τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη, Τρία απρόσεκτα διηγήματα και τον Θωμά Κοροβίνη, ‘55. Όλα από την Άγρα.
alt
Συλλογή διηγημάτων του εκλιπόντα Αργύρη Χιόνη, Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κίχλη. Ορισμένα κείμενα έχουν παρωδιακό χαρακτήρα, άλλα ανήκουν στην κατηγορία του ψευδο-δοκιμίου και συνοδεύονται από παιγνιώδεις σημειώσεις, ενώ άλλα μεταποιούν αυτοβιογραφική ύλη - όλα πάντως μοιράζονται το καταλυτικό χιούμορ και τη λεκτική ευφορία του συγγραφέα.
Συλλογή διηγημάτων και από την Ελένη Λαδιά, Ο Ονειρόσακκος (εκδ. Εστία). Η συλλογή είναι μία συνομιλία με τα όνειρα, τα φαντάσματα, τους δολοφόνους, τα θαύματα, τους νεκρούς και τους ανθρώπους, που ο κοσμολογικός έρωτας τους οδηγεί στο κακό ή στο όρος Σινά. Ωστόσο όλες οι περιπτώσεις αποπνέουν μία ελπίδα, όμοια με ροδαυγή. Οι σκοτεινές πτυχές της πραγματικότητας φωτίζονται από διπλές ερμηνείες συνθέτοντας έτσι το πολύφυλλο άνθος του κοσμήματος-κόσμου.
Τη νουβέλα Οι εξορίες του ιεροκήρυκα Σέργιου Σκανδάλη από τις εκδόσεις της Εστίας, θα κυκλοφορήσει ο Χάρης Μαυρομάτης. Ο Σέργιος Σκανδάλης είναι ένας κοσμικός ιεροκήρυκας, που τοποθετείται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Οι συμπεριφορές του είναι ωστόσο, εντελώς «ξένες» για τους ντόπιους και αυτό οδηγεί τον επιχώριο μητροπολίτη να τον απομονώσει κάπου στα βουνά. Όλα αυτά συμβαίνουν τον καιρό που ακούγονται οι τελευταίες εκρήξεις του εμφυλίου πολέμου. Αλλ’ αυτή δεν είναι η τελευταία εξορία για το Σέργιο. Η ξαφνική εμφάνιση ενός νεαρού αναχωρητή ανοίγει το δρόμο και για άλλες εξορίες. Εξορίες πνεύματος, ψυχής και σώματος.
Η Σώτη Τριανταφύλλου θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Μιλώντας στην Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής (εκδ. Πατάκη).
 "Αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο όταν η Αλίκη, η κόρη μιας αγαπημένης μου φίλης, έγινε δεκατεσσάρων ετών. Ήθελα να συμβάλω με όποιον τρόπο μπορούσα στην ευτυχία της σ’ αυτή τη Χώρα των Θαυμάτων που είναι ο κόσμος. Η ιδέα πήρε συγκεκριμένο σχήμα όταν διάβασα τα σχολικά εγχειρίδια της φιλοσοφίας που διδάσκονται στη β’ τάξη του γενικού λυκείου: μου φάνηκαν εξαιρετικά καλογραμμένα και βαθυστόχαστα αλλά δυσνόητα για τα παιδιά. Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε από διαφορετική αφετηρία και να ακούσουμε τα ερωτήματα που θέτουν οι έφηβοι: τι είναι η φύση; τι είναι η ανθρώπινη κοινωνία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η λογική; Ύστερα, να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, τοποθετώντας τη φιλοσοφία σ’ ένα πλαίσιο γενικών γνώσεων και λαμβάνοντας υπόψη την ανυπομονησία που αποτελεί γνώρισμα της εφηβικής ηλικίας. Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι οι σημερινοί έφηβοι είναι πολύ εξυπνότεροι και πληροφορημένοι από εμάς όταν ήμασταν έφηβοι στη δεκαετία του 1970. Αυτό το βιβλίο απευθύνεται λοιπόν στους πολύ νέους και, γιατί όχι, σ’ εμάς τους όχι-και-τόσο νέους που συχνά νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα ενώ δεν ξέρουμε τίποτα."
Η Βασιλική Πέτσα, μετά την πρώτη της νουβέλα, επανέρχεται με μια συλλογή διηγημάτων και τίτλο Όλα χαμένα (εκδ. Πόλις). Οκτώ διηγήματα με θέμα την απουσία, την αδυναμία, το ανικανοποίητο. Οκτώ ιστορίες για τη δύναμη της απελπισίας, για το τέλος της αντοχής, για τη συμφιλίωση με το αναπότρεπτο. Οκτώ ιστορίες για όσα έχουν πια χαθεί.
Με το μυθιστόρημα Το μυστικό της Έλλης (εκδ. Πατάκη) επανέρχεται και ο Θοδωρής Γρηγοριάδης. Η ερωτική ιστορία μιας ώριμης γυναίκας με ένα νεότερο άντρα, στο ξεκίνημα της οικονομικής κρισης με σκηνικό το κέντρο της Αθηνας. Ένα ερωτικό μυθιστόρημα για την μοναξιά των ανθρώπων, την ακύρωση της επιθυμίας, την ολοκληρωτική προσφορά.
alt
Μετά την πρώτη του συλλογή διηγημάτων επανέρχεται και ο Πέτρος Κουτσιαμπασιάκος, Πόλη παιδιών (εκδ. Πατάκη). Ένα παιδί μεγαλώνει σε έναν οριοθετημένο χώρο, ανάμεσα σε πολλά άλλα παιδιά. Μαζί μεγαλώνουν. Κοιμάται στις Ομάδες, τρώει στην Τραπεζαρία, πηγαίνει σχολείο στο Σχολείο. Η μάνα του όλα αυτά τα χρόνια, από την πρώτη δημοτικού, δεν ήρθε να τον δει. Λαβαίνει όμως γράμματά της. Από τη διεύθυνση του θείου του. Της γράφει στην ίδια διεύθυνση. Δεν γνωρίζει άλλη. Τα Σύρματα τον κλείνουν σ’ ένα τεράστιο παραλληλόγραμμο. Εκεί που σταματούν ξεκινά ο άλλος κόσμος, ο έξω. Εκεί που αρχίζουν τελειώνει ο δικός του κόσμος, ο μέσα. Ο θείος του τον έφερε εδώ. Οι μεγάλοι γύρω του, οι ομαδάρχισσες, ο κοινοτάρχης, ο διευθυντής, βαθμίδες σε μια ιεραρχία. Ο χρόνος περνάει ενώ μένει ακίνητος. Έχει ήδη φτάσει στην πέμπτη τάξη. Κι αυτή η χρονιά θα ξεκινήσει όπως όλες οι προηγούμενες. Ένα μυθιστόρημα για την παιδική ηλικία, για το βαθύ μέσα και το αχανές έξω, για τα περάσματα ανάμεσά τους. Ένα βιβλίο για τις Παιδοπόλεις που, από το 1947 έως το 1998, συνυπήρχαν βουβά με τις υπόλοιπες πόλεις της ελληνικής επικράτειας.
Μυθιστόρημα θα κυκλοφορήσει και ο Μάκης Τσίτας με τίτλο Σάκος (εκδ. Κίχλη). Ένας τυπικός αντι-ήρωας της εποχής μας αφηγείται τα πάθη του στην προσπάθειά του να βρει λίγη αγάπη και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Μέσα από τον εκφραστικό μονόλογό του παρακολουθούμε την ψυχική του κατάρρευση, καθώς όλοι, οι γυναίκες που συναντά στη ζωή του, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του, τον προδίδουν, ενώ γύρω του προβάλλει το σκηνικό μιας χώρας βυθισμένης στην παρακμή.
alt
Ο Διονύσης Χαριτόπουλος με το νέο του μυθιστόρημα Εκ Πειραιώς (εκδ. Τόπος) αποτυπώνει μυθιστορηματικά την ανθρωπογεωγραφία του Πειραιά κατά την περίοδο 1947-1967 καταγράφοντας με λεπτομέρειες την ψυχή του μεγάλου λιμανιού, την ταυτότητα της κάθε συνοικίας και γειτονιάς, τους χαρακτήρες των γνωστών και άγνωστων πρωταγωνιστών της πόλης, των καθημερινών ανθρώπων, όλων αυτών που σημάδεψαν την ιστορία της. Όπως εξομολογείται στην προμετωπίδα του βιβλίου: «στον Πειραιά πατάω στεριά», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ενώ στο οπισθόφυλλο ο συγγραφέας σημειώνει με νόημα: «Όλα μπορείς να τα δεις και να τα κάνεις στον Πειραιά, όλα εκτός από ένα, να κάνεις τον ζόρικο». Τα βιώματα του συγγραφέα συμπληρώνει μεγάλη αρχειακή έρευνα, χάρη στην οποία ο αναγνώστης θα βρει πληροφορίες και γεγονότα ελάχιστα ή και καθόλου γνωστά.
Καινούργιο μυθιστόρημα και από τον Χρίστο Παπαδημητρίου (σεναριογράφου του Logicomix), Ανεξαρτησία (εκδ. Πατάκη), σε μετάφραση από τα αγγλικά της Χίλντας Παπαδημητρίου. Ένα μυθιστόρημα για τη σύγχρονη Ελλάδα και την τύχη. Αρχίζει το 2007 στην Πύλο, ένα μαγευτικό κόλπο στην Πελοπόννησο. Ο αφηγητής, ο Χρήστος, η αδελφή του Κλειώ και ο παππούς τους Μακ (Τηλέμαχος) κάθονται στην ακτή ανταλλάσσοντας ιστορίες για την Πύλο, χωριό των προγόνων τους. Είναι Ελληνοαμερικανοί.
Ο Χρήστος είναι αποτυχημένος μαθηματικός και μεγάλος ταβλαδόρος. Κατά το ήμισυ Τσιγγάνος, είναι πολύ εύθυμος και παιχνιδιάρης ως αφηγητής. Έχει εμμονή με τη μνήμη της μητέρας του, και βαθιά αβεβαιότητα για τον πατέρα του (και οι δύο έχουν πεθάνει). Η Κλειώ είναι ιστορικός, πολύ έξυπνη και διορατική αλλά άτυχη στην αγάπη -- “εγώ παραείμαι τυχερός" παραδέχεται ο Χρήστος. Η Κλειώ είναι "η ημιθαλής αδελφή του”, μαθαίνουμε από νωρίς ότι η μητέρα τους βασανίστηκε και βιάστηκε στις φυλακές της δικτατορίας την εποχή που συνέλαβε την Κλειώ, τον Νοέμβρη του 1973. Τα δύο αδέλφια είναι πάρα πολύ συνδεδεμένα. Ο Μακ είναι ένας αστείος γέρος, όλο πείσματα και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Αυτός μεγάλωσε τα δύο αδέλφια. Επίσης, μαθαίνουμε ότι η Κλειώ ερευνά μια παλιά οικογενειακή ιστορία, το θρύλο της όμορφης Χρύσας, κόρης του Σαράντου, προ-προ-πάππου του Μακ και ήρωα της Επανάστασης του 1821, που την έκλεψαν οι Τούρκοι.
Λένε λοιπόν ιστορίες: Τη ραψωδία της Οδύσσειας που εκτυλίσσεται στην Πύλο, πώς ο Μακ έσωσε έναν προδότη από τα χέρια των ανταρτών συντρόφων του στην Κατοχή, την ναυμαχία του Ναυαρίνου, τη μάχη της Πύλου στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, και μέσα από αυτές τις μικρές ιστορίες φτάνουμε στο κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου: Την Ελένη, μητέρα του Χρήστου και της Κλειώς και κόρη του Μακ. Και το κεντρικό μυστήριο του βιβλίου: Προδόθηκε η Ελένη στους φασίστες απ' το Μπίθρο, τον Τσιγγάνο σύζυγό της και έρωτα της ζωής της;
Νέο μυθιστόρημα και από τον Βασίλη Καραγιώργου με τίτλο Alter Ego (εκδ. Μεταίχμιο). Ένα ανώνυμο χειρόγραφο που φτάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενός μικρού εκδότη γίνεται η αφορμή για να αναστατώσει τη ζωή του. H διεύθυνση του αποστολέα φέρει το όνομα του πιο πετυχημένου συγγραφέα του, γεγονός που του τραβάει αμέσως το ενδιαφέρον, ενώ καθώς ανακαλύπτει ότι οι ήρωες του μυθιστορήματος έχουν σημαντικές ομοιότητες με τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του, αρχίζει να αναπτύσσει μια εμμονή με το περίεργο αυτό κείμενο. Παρ’ όλα αυτά, πείθεται να το εκδώσει μόνο όταν διαπιστώνει πως η πλοκή του απηχεί τις σκοτεινές πλευρές του τέλους του μεγαλύτερου ίσως έλληνα επιχειρηματία. Ο εκδότης βλέπει αυτό το χειρόγραφο σαν τη μοναδική του ευκαιρία για να βγει από την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, όμως, σκοντάφτει στον σκόπελο της απροθυμίας του συγγραφέα-φάντασμα να εμφανιστεί και να υπογράψει το συμβόλαιο έκδοσης του βιβλίου – περιορίζεται να δώσει την έγκρισή του μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Με μια νομική ακροβασία ο εκδότης δημοσιεύει το συγκεκριμένο χειρόγραφο, που γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μοιραία, μαζί με τις μεγάλες εισπράξεις θα του φέρει και μεγάλα προβλήματα…
Η Λουκία Δέρβη επανέρχεται, έπειτα από μια συλλογή διηγημάτων και μια νουβέλα, με ένα μυθιστόρημα με τίτλο Group Therapy (εκδ. Μελάνι). Το βιβλίο έχει για ήρωες τα μέλη ενός group therapy μέσα στο οποίο προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν, συνδέονται και επιδρούν ο ένας στη ζωή του άλλου με αναπάντεχους τρόπους.
Νέο βιβλίο και για τον Φώτη Θαλασσινό, Το άσμα της φάλαινας (Οδός Πανός).
Νέο βιβλίο και για τον Πέτρο Μάρκαρη, Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία (εκδ. Γαβριηλίδης) και την Αργυρώ Μαντόγλου, Λευκή ρεβάνς (εκδ. Ψυχογιός).
Την αλληλογραφία της σπουδαίας ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου με τον Ανδρέα Εμπειρίκο θα εκδόσει η Άγρα με τίτλο Η αλληλογραφία της απ' το Παρίσι με τον Ανδρέα Εμπειρίκο (1946-1947) και τέσσερα ανέκδοτα ποιήματά της ιδίας περιόδου με επιμέλεια του Χρήστου Δανιήλ.
alt
Νέες ποιητικές συλλογές τόσο για τον Τίτο Πατρίκιο, Σε βρίσκει η ποίηση από τις εκδόσεις Κίχλη όσο και για τον Μιχάλη Γκανά, Άψινθος από τις εκδόσεις Μελάνι.
Νέα ποιητική συλλογή, επίσης, έπειτα από τέσσερα χρόνια, θα κυκλοφορήσει ο Άγης Μπράτσος, Τόσα λόγια. 145 χαϊκού (εκδ. Κέδρος).
Ακόμη, τις νέες τους ποιητικές συλλογές θα κυκλοφορήσουν ο Γιώργος Φακορέλλης, Συλλέκτες αισθημάτων (εκδ. Γαβριηλίδης), ο Χάρης Ψαρράς, Τα όντως όντα (εκδ. Κέδρος), ο Δημήτρης Αθηνάκης, Δωμάτιο μικρών διακοπών. Ένα ποίημα μικρού μήκους και άλλα πλάνα (εκδ. Κέδρος), η Λένια Ζαφειροπούλου, Paternoster Square (εκδ. Πόλις) και η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Το επιδόρπιο (εκδ. Κέδρος).
Ο Βασίλης Κατσικονούρης θα επανέλθει με ένα καινούργιο θεατρικό έργο και ένα μυθιστόρημα. Στο θεατρικό Πήρε τη ζωή της στα χέρια της (εκδ. Κέδρος) ένας ψυχοθεραπευτής, ένας θεατρικός συγγραφέας και μια διαφημίστρια βρίσκονται απέναντι σε έναν μοναχικό άνθρωπο που ξέρει να διαχειρίζεται μόνο τη φαντασία και τις αναμνήσεις του. Όλοι τους έρχονται αντιμέτωποι με κωμικοτραγικές συγκρούσεις, υπαρξιακά τρικ και το παιχνίδι της εικόνας με την ουσία.
Αμέσως μετά θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημά του Μπάμπουσκα (εκδ. Κέδρος). Ένας αρχάγγελος και ο βοηθός του, άγγελος, κατεβαίνουν στη γη για να τη σώσουν από την καταστροφή. Στην πορεία, βέβαια, ο Αρχάγγελος δείχνει ένα ειδικότερο ενδιαφέρον για τη διάσωση κάποιων συγκεκριμένων γήινων μπαρ και έτσι μένει μόνος του ο νεαρός Άγγελος να φροντίσει για τη σωτηρία του κόσμου. Είναι παλιοδουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Θα τα καταφέρει, παρά το σύνδρομο αδυναμίας συγκέντρωσης που έχει από μικρός; Πάντα όμως υπάρχει μία μικρή ελπίδα. Ο κόσμος όλος εξαρτάται από το τελευταίο κύτταρο αγάπης που του έχει μείνει. Το τελευταίο επί γης ζευγάρι ερωτευμένων: Ένας ζωγράφος και μία δακτυλογράφος. Μία μικρή τελευταία τρυφερή όσο και ποιητική πιθανότητα να σωθεί ο κόσμος. Μόνο που τώρα τελευταία, αυτοί οι δύο αντιμετωπίζουν ένα μικρό πρόβλημα συντονισμού. Θα τα καταφέρει ο νεαρός άγγελος να τους τα φτιάξει ξανά;
Νέο μυθιστόρημα και για τον Άρη Μαραγκόπουλο με τίτλο Το Χαστουκόδεντρο (εκδ. Τόπος). Το Χαστουκόδεντρο είναι ένα μυθιστόρημα για τη συντροφική αγάπη γραμμένο με ακατέργαστα υλικά της Ιστορίας – όπου αναπόφευκτα πρωταγωνιστούν γνωστά ιστορικά πρόσωπα. Πρόσωπα γνωστά, αλλά λίγο ως πολύ γυμνωμένα από τον γνωστό μύθο που τα συνοδεύει (από τον Ρούζβελτ και τον Τσόρτσιλ έως τον Πιουριφόι και τον Κένεντι, από τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή έως τον Πάπας και τον Ωνάση, από τους βασιλείς της Ελλάδας έως τον Άρη, τον Σαράφη κλπ.). Το Χαστουκόδεντρο είναι, ταυτόχρονα, ένα ντοκιμαντέρ για την πολιτική απείθεια σε μια χώρα που ο λαός της ανέκαθεν αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο από τους κυρίαρχους πολιτικούς συσχετισμούς. Κεντρικό θέμα στο βιβλίο αποτελεί το περίφημο «χαστούκι» της Μπέτι Αμπατιέλου στη Βασίλισσα Φρειδερίκη τον Απρίλιο του 1963, έξω από το ξενοδοχείο Κλάριτζες, στο Λονδίνο. Το Χαστουκόδεντρο είναι η Οδύσσεια δύο ανθρώπων που επέμειναν να κρατηθούν ζωντανοί, ο ένας για τον άλλον, μέσα στην εμφύλια βαρβαρότητα της Ελλάδας του πενήντα και του εξήντα. Είναι, λίγο ως πολύ, η Οδύσσεια της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Μια συλλογή ιστοριών με τίτλο Το αποτύπωμα της Κρίσης και υπότιτλο Αλλάζουν οι Έλληνες; σε επιμέλεια της Ελένης Μπούρα και της Μικέλας Χαρτουλάρη θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μερικοί από τους πλέον ενδιαφέροντες συγγραφείς της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς που ζουν εντός και εκτός Ελλάδας γράφουν από μια ιστορία, με αφετηρία δέκα σημαντικές κοινωνικές-πολιτικές-πολιτισμικές συνέπειες της Κρίσης. 1. Το νέο προλεταριάτο 2. Οι νέες συλλογικότητες 3. Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού 4. Η απομυθοποίηση της Ευρώπης 5. Η εκδίκηση της φύσης. Κερδοσκοπία – Απληστία 6. Το μεταναστευτικό και η επανεξέταση του ποιος είναι Έλληνας 7. Η νέα αρχή με την έξοδο προς την περιφέρεια 8. Οι επαφές «τρίτου τύπου» με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 9. Η σύγκρουση των νοοτροπιών. Τα νέα ήθη – Οι νέες αξίες 10. Η υπαρξιακή αλλοτρίωση. Οι επιπτώσεις της οικονομικής – ηθικής κρίσης στις συμπεριφορές.
Συμμετέχουν οι: Κώστας Ακρίβος, Χρήστος Αστερίου, Βασίλης Γκουρογιάννης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Νίκος Δαββέτας, Άντζελα Δημητρακάκη, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Τάσος Καλούτσας, Κώστας Κατσουλάρης, Λένα Κιτσοπούλου, Νίκος Κουνενής, Πέτρος Μάρκαρης, Μιχάλης Μοδινός, Σοφία Νικολαΐδου, Χρήστος Οικονόμου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κάλλια Παπαδάκη, Γιώργος Συμπάρδης, Έρση Σωτηροπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου, Χρήστος Χρυσόπουλος.
Επανεκδόσεις
alt
Ένα από πιο εμπορικά βιβλία του Μένη Κουμανταρέα, Η φανέλα με το νούμερο εννιά (εκδ. Κέδρος) θα κυκλοφορήσει σε συλλεκτική επανέκδοση με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα ετών από την πρώτη εμφάνιση του Μένη Κουμανταρέα στα γράμματα. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον Κέδρο το 1986 και το 1988 μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Παντελή Βούλγαρη. Μέχρι σήμερα έχει σημειώσει 16 εκδόσεις. Κυκλοφορεί με νέο εξώφυλλο σε σχέδιο του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά. Η φανέλα με το νούμερο εννιά – ιστορία ενός ανθρώπου που από τα είκοσι ως τα είκοσι τρία του μεσουρανεί μέσα κι έξω από τα γήπεδα – ανήκει στα εμβληματικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Από τις εκδόσεις της Άγρας θα επανεκδοθεί μια συγκεντρωτική έκδοση για τον Ανδρέα Εμπειρίκο, Τα χαϊμαλιά του έρωτα (Αργώ ή Πλους αεροστάτου - Ζεμφύρα ή Το μυστικόν της Πασιφάης - Βεατρίκη ή Ένας έρωτας του Μπάφφαλο Μπιλλ) με επίμετρο του Γιώργη Γιατρομανωλάκη.
Νέα έκδοση του μυθιστορήματος του Νίκου Παναγιωτόπουλου Το γονίδιο της αμφιβολίας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Στις αρχές του 21ου αιώνα, ένας αμερικανός βιολόγος, ο Άλμπερτ Τσίμερμαν, ανακαλύπτει το γονίδιο του καλλιτέχνη. Προτείνει μάλιστα ένα απλό τεστ, με το οποίο μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι γεννημένος δημιουργός ή όχι. Ένας πολλά υποσχόμενος συγγραφέας, μπροστά στον φόβο μιας πιθανής διάψευσης, παίρνει την απόφαση να ζήσει με την αμφιβολία. Αρνείται να υποβληθεί στο τεστ, που έχει φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο της Τέχνης (και όχι μόνο), χωρίς να συνειδητοποιεί ωστόσο πως μ’ αυτή του τη στάση καταδικάζει τον εαυτό του στη σιωπή. Θα υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες της απόφασής του με γενναιότητα και δεν θα το μετανιώσει παρά για μια στιγμή μονάχα, λίγο πριν τον θάνατό του... Και τότε θα πιάσει πάλι μολύβι και χαρτί για να πλέξει το εγκώμιο της αμφιβολίας, χωρίς να μπορεί να φανταστεί ότι αυτή η εξομολόγηση θα οδηγήσει σε μια καινούργια ανατροπή, ίσως ακόμα πιο ηχηρή από εκείνη που προκάλεσε το περίφημο τεστ.
Από τις εκδόσεις τις Εστίας θα κυκλοφορήσεις το βιβλίο του Ίωνα Δραγούμη, Μαρτύρων και ηρώων αίμα με επίμετρο του Ν. Ε. Καραπιδάκη.
Το Μαρτύρων και ηρώων αίμα είναι ένα ντοκουμέντο επαναστατικής δράσης, γραμμένο πολύ κοντά στις τάξεις του αντιπάλου, αλλά και ντοκουμέντο μιας ψυχολογικής διακύμανσης μεταξύ μεγάλου έρωτα, θαυμασμού για τον Ήρωα, αγώνα για την αυτοπραγμάτωση και ύμνου του πατριωτικού θανάτου. Ο Ίωνας Δραγούμης υμνεί ό,τι πραγματοποίησε ο προσφιλής του νεκρός, ο Παύλος Μελάς. Αλλά, ειρωνεία της τύχης ή αναπόφευκτη συνέπεια, θα γνωρίσει και ο ίδιος τον δολοφονικό θάνατο, χρόνια μετά, το 1920.
Δεν θα προτείναμε να διαβαστεί με τα σημερινά εθνικά μάτια, αλλά με τα μάτια της εποχής του, όταν όλα, ακόμα και ο ανορθολογισμός, φαίνονταν ως πιθανές λύσεις στον αιώνα που έμπαινε. Θα ανακαλύψουμε έτσι έναν άνθρωπο της ανώτερης τάξης της εποχής του, με όλες του τις αντιφάσεις –και εκ τούτου για μας ειλικρινή– και με όλη τη φιλοδοξία να πραγματωθεί ως μεγάλος πατριωτικός άνδρας. (Από το επίμετρο του Ν. Ε. Καραπιδάκη)
alt
Επανέκδοση του βιβλίου της Γαλάτειας Καζαντζάκη, Ridi, pagliaccio (εκδ. Καστανιώτη), καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατό της. Η νουβέλα που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1909 στον Νουμά προκαλώντας τους διθυράμβους των κριτικών και των συγγραφέων, με πρώτο όλων τον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος στην κριτική του είχε αποκαλέσει τη συγγραφεά «ένα από τα ωραιότερα και σπαραχτικότερα θεάματα» (αυτό, μάλιστα, το κείμενο στάθηκε αρχή της γνωριμίας τους). Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου μια απελπισμένη γυναίκα που ρίχνει τον εραστή της στην αγκαλιά άλλων γυναικών προκειμένου «να γελάσει με την αγωνία της». Το βιβλίο συμπληρώνεται με εκτενέστατο επίμετρο που περιλαμβάνει τον πρώτο εκείνο διθύραμβο του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και κείμενα που υπογράφονται από τους Θέμο Κορνάρο, Βούλα Δαμιανάκου, Λιλή Ζωγράφου, Βικτωρία Θεοδώρου, Χρήστο Λεβάντα, Γιάννη Μαγκλή, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, Βασίλη Μοσκόβη, Λιλίκα Νάκου, Ασημάκη Πανσέληνο, Διδώ Σωτηρίου, Δημήτρη Φωτιάδη, Άρη Δικταίο, Έλλη Αλεξίου και Θανάση Θ. Νιάρχο.
Τα βιβλία του Φώτη Θαλασσινού, Ο θάνατος του κόμη Λωτρεαμόν, Λούπα και Μαύρα μαργαριτάρια επενεκδίδονται από την Οδό Πανός.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση