Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Ηχηρά ονόματα στις προθήκες

γράφει ο Μανώλης Πιμπλής
Δυνατά ελληνικά ονόματα θα μπουν το φθινόπωρο στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων. Ηδη οι εκδοτικοί οίκοι αρχίζουν να ανακοινώνουν τον προγραμματισμό τους. Νέα μυθιστορήματα θα εκδώσουν τρεις από τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές των Εκδ. Καστανιώτη και της ελληνικής λογοτεχνίας- η Ιωάννα Καρυστιάνη, η Ευγενία Φακίνου και η Αμάντα Μιχαλοπούλουενώ συλλογή διηγημάτων θα εκδώσει ο Νίκος Παπανδρέου. Βιβλίο βγάζει και η Αλκη Ζέη με εξιστορήσεις παιδικών βιωμάτων, όπως και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος που με τοΜάγκες πιάστε τα γιοφύριακάνει μια περιήγηση στον κόσμο του λαϊκού τραγουδιού. Νέο βιβλίο και από τον Μίμη Ανδρουλάκη, ενώ στον «Καστανιώτη» θα κάνει συγγραφικό ντεμπούτο και ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας με συλλογή διηγημάτων. Ο Αχιλλέας Κυριακίδης θα κυκλοφορήσει νουβέλα με τίτλο «Κωμωδία»από τις Εκδ. Πόλις.

Οι Εκδόσεις Νεφέλη ανακοίνωσαν αρκετές ενδιαφέρουσες εκδόσεις. Η μία με άπαντα τα ποιήματα του Γιάννη Σκαρίμπα (επιμέλεια και σχολιασμός Κατερίνα Κωστίου) που θα συνοδεύεται και με το νέο CD του Διονύση Τσακνή, ο οποίος μελοποίησε δώδεκα ποιήματα του καταχωρημένου ως χαλκιδαίου- αν και γεννημένου στη Φωκίδα- πεζογράφου και ποιητή. Επίσης, την «Ιουστίνη»του Μαρκήσιου ντε Σαντ με γκραβούρες από την έκδοση του 1797, αλλά και επανεκδόσεις από τα άπαντα του Ηλία Πετρόπουλου. Ακόμη ένα βιβλίο του φιλόσοφου- στο Πρίνστον- Αλέξανδρου Νεχαμά για τη «θέση του Ωραίου στην τέχνη και τη ζωή», αλλά και το ιστορικό του Χάρη Εξερτζόγλου «Οι χαμένες πατρίδες» πέρα από τη νοσταλγία. Μια κοινωνική- πολιτισμική ιστορία των Ρωμιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Υψηλές πωλήσεις υπόσχονται για τις Εκδ. Ψυχογιός δύο από τα πιο δημοφιλή τους γυναικεία ονόματα, η Πασχαλία Τραυλού και η Ελένη Τσαμαδού. Νέο μυθιστόρημα, στις ίδιες εκδόσεις, από τον Θοδωρή Παπαθεοδώρου και τον Ηπειρώτη Βαγγέλη Κούτα.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Νοιώθω παράξενα σήμερα...
Μια αδιόρατη μελαγχολία με κατακλύζει χωρίς λόγο ,χωρίς αιτία.
Ακούω το νεογέννητο καλοκαίρι να με καλεί ,μα κάτι με κρατάει μακριά του.
Κοιτάω ώρες την θάλασσα που ερωτοτροπεί με τον ουρανό και γίνονται ένα.
Τραβάω μια γραμμή στον ορίζοντα, εκεί που ενώνονται τα δυο γαλάζια.
Μια μεταξωτή ,ίσια , γυαλιστερή κλωστή που μοιάζει με κορδελάκι.
Αρχίζω να περπατώ πάνω στη γραμμή μα επειδή νοιώθω μοναξιά καλώ και τις αναμνήσεις μου.
Κι ήρθαν όλες σαν καλές φιλενάδες σε ραντεβού για απογευματινό καφέ.
Περπατούσαμε όλες μαζί κρατώντας η μια την άλλη απ’ το χέρι σαν κολλητές που είχαν χρόνια να βρεθούν.
Γέλασα με τις πιο χαρούμενες, τους χάιδεψα τα μαλλιά και πήρα βαθιές ανάσες απ’ την μυρωδιά τους.
Παρηγόρησα τις πιο μελαγχολικές, τους είπα πως δεν τους κρατώ κακία και τα είπαμε σαν αδελφές που μοιράζονται μυστικά.
Έτσι μας βρήκε το βράδυ και τα δύο γαλάζια έγιναν μαύρα σαν σκέψεις που είχαν μείνει για χρόνια κλειδωμένες στο μυαλό μας.
Μα πριν προλάβουμε να φοβηθούμε, ένα φεγγάρι καλοκαιρινό κύκλωσε τους φόβους μας μ’ ασημένιο χρώμα.
Ήταν η νύχτα μαγική σαν τις νύχτες που λένε οι μανάδες παραμύθια στα παιδιά τους.
Λίγο πριν ξημερώσει το φεγγάρι έπεσε απ’ τον ουρανό και έσκασε στα πόδια μας σαν κατακόκκινο καρπούζι, γεμίζοντας τον αέρα μυρωδιά από χαμένα καλοκαίρια.
Όταν ήρθε το ξημέρωμα, καθίσαμε όλες στη μεταξωτή γραμμή και βρέχαμε τα πόδια μας στο νερό της θάλασσας κοιτώντας την ανατολή.
Μια θάλασσα κόκκινη λες και είχε πνιγεί στα νερά της ο έρωτας.
Ήταν ώρα να αποχαιρετιστούμε μα δεν νοιώθαμε θλίψη, γιατί ξέραμε...
Ξέραμε πως ο έρωτας δεν πνίγεται παρά μόνο αν πνιγούν οι αναμνήσεις.
Κι εμείς ήμασταν ζωντανές ,όσο ζωντανό ήταν και το καλοκαίρι που έτρεχε αλαφιασμένο στην αμμουδιά.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ BEST ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΠΑ ΗΛΙΑΚΗ ΒΟΛΑΚΑ

Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη", Κώστας Καρακάσης


της Κατερίνας Καρακασίδου
Βιβλίο παραλίας δεν το λες... Επτακόσιες σελίδες και μια ιστορία που μπορεί να σε κρατήσει ώρες μακριά απο τα κύματα ή να σε κάνει να χάσεις το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στον ορίζοντα. Ωστόσο μέσα σε μισό μόνο καλοκαίρι το έχω δανείσει ήδη σε τέσσερις φίλες! Κι αυτές το επέστρεφαν πάντα ενθουσιασμένες έχοντας προσθέσει στις σελίδες του μπόλικη άμμο, κομμάτια απο στάχτυ κι αγωνία, σταγόνες δακρύων και φραπέ...

Δεν συνηθίζω να δανείζω τα βιβλία μου. Είναι ένα «βίτσιο» που απέκτησα απο πολύ μικρή. Τα θέλω εκεί στη βιβλιοθήκη μου να κλείνουν μέσα τους τις ώρες που ξόδεψα να τα φυλλομετρώ. Ωστόσο θεώρησα ιεροσυλία να κρατήσω μόνο για μένα αυτήν την ιστορία! Αυτήν την αληθινή ιστορία! Ειδικά σε καιρούς που στην πρώτη αναποδιά λυγίζουμε και ξεκινάμε τη μεμψιμοιρία. Η Αθηνά όχι! Τα είχε όλα, η ζωή της τα πήρε αλλά αυτή συνέχισε. Πάλεψε, σπούδασε, δούλεψε, ταξίδεψε... Κυνήγησε τη ζωή στην άκρη του κόσμου. Απο την Κεφαλλονιά στη Βενετία, στην Αγία Πετρούπολη, στο Κάιρο...Τι κι αν ήταν τέλη του 19ου αιώνα και ο ρόλος της γυναίκας ήταν συγκεκριμένος και περιοριστικός;

Ύμνος στην ανθρώπινη και κυρίως στη γυναικεία θέληση. “Ευαγγέλιο” για κάθε νέα κοπέλα...Μια σπουδαία γυναίκα, μια συγκλονιστική, αληθινή ιστορία δια χειρός Κώστα Καρακάση.

πηγή: www.protagon.gr

Διαγωνισμός: τα καλύτερα βιβλία για την παραλία!


* Μπήκαμε στην τρίτη και τελευταία φάση του διαγωνισμού μας και σας ευχαριστούμε θερμότατα για την ανταπόκρισή σας. Η αλήθεια είναι ότι μας έχετε εντυπωσιάσει και με την πληθώρα των κειμένων σας αλλά και με την ποιότητά τους. Η κριτική επιτροπή μας διαβάζει και αξιολογεί τις συμμετοχές σας, οι καλύτερες απο τις οποίες θα συνεχίσουν να δημοσιεύονται εδώ, στην ενότητα των Βιβλίων. Θα παραλαμβάνουμε τις συμμετοχές σας ως τις 15 Αυγούστου. Στη συνέχεια θα επιλέξουμε και τον τρίτο νικητή μας, ο οποίος θα κερδίσει ένα σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο Pylaia, στην Αστυπάλαια.

Πέρα απο τα γενικά (να μην είναι τεράστια, σπάνια ή πολύτιμα) τα καλά βιβλία παραλίας είναι μια εντελώς υποκειμενική υπόθεση. Αλλοι τα θέλουν δροσερά και εύπεπτα, άλλοι τα προτιμούν καυτά και ερεθιστικά, άλλοι χάνονται με τα βαρειά κι ασήκωτα κι άλλοι τα θέλουν ασορτί με το μαγιώ. Το protagon είναι ανοιχτό σε όλα και σας καλεί να γράψετε για το αγαπημένο σας Βιβλίο Παραλίας και να κερδίσετε δωρεάν διανυκτερεύσεις στη Σύρο και στην Αστυπάλαια, στα ξενοδοχεία Eleana και Pylaia, κερασμένες απο την Coco-Mat.

Κανονισμοί
Ο διαγωνισμός μας θα διαρκέσει ως το τέλος Αυγούστου.
Τα κείμενα πρέπει να αναφέρονται σε ένα βιβλίο, οποιουδήποτε είδους, το οποίο έχει εκδοθεί στα Ελληνικά.
Δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 300 λέξεις.
Τα περιμένουμε στο info@protagon.gr
Θα αξιολογούνται απο την κριτική επιτροπή του protagon (Αναστασία Λαμπρία, Σταύρος Θεοδωράκης, Αλκης Γαλδαδάς, Αρης Δαβαράκης) και τα καλύτερα θα δημοσιεύονται άμεσα.

Οι νικητές ως τώρα:
*Ο Κωστής Μακρής, που μας έστειλε το πρώτο review ("Η λεβάντα της Άτκινσον", Μάνος Κοντολέων ) στο info@protagon, είναι ο πρώτος απο τους νικητές μας. Κέρδισε δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωϊνό στο ξενοδοχείο Eleana, στη Σύρο. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι!

* Η κριτική επιτροπή μας διάβασε τις συμμετοχές σας που λάβαμε ως και τις 22 Ιουλίου και επέλεξε την Πένη Κρανά ως νικήτρια. Η κα. Κρανά κερδίζει δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Eleana.

πηγή: http://www.protagon.gr

καινούριο blog

έχω δημιουργήσει ένα καινούριο blog για τους γονείς www.ksanthompoumpouras.blogspot.com ελάτε να μοιραστούμε εμπειρίες και να ενημερωθούμε για ότι αφορά τα βλαστάρια μας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση