Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Το βιβλίο που διαβάζω - Σοφία Παλαιολογίνα

Μόλις τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου και για άλλη μία φορά ο Γιώργος Λεονάρδος με άφησε με το "στόμα ανοιχτό". Δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματα και την αίσθηση που νιώθω. Όντος είναι μια πτυχή της ιστορίας των Παλαιολόγων η οποία δεν είναι και τόσο γνωστή, αλλά είναι αξιέπαινη.
Αυτά που θέλω να σχολιάσω από τα ιστορικά δρώμενα αφορούν την εκκλησία. Θα σας παραθέσω ένα κομμάτι του βιβλίου το οποίο για μένα κρύβει την συνέχεια του 1472 στη Ρωσία μέχρι το 2009 στην Ελλάδα.

<< Απέτυχε, όμως, (ο Ιβάν Γ' σύζυγος της Σοφίας (Ζωή) Παλαιολογίνας) να απαλλοτριώσει τις μεγάλες εκτάσεις που κατέχει η Εκκλησία, γιατί οι ιεράρχες, ως πονηρότεροι, πρόλαβαν και ενέκριναν ομόφωνα ιερό κανόνα, κατά τον οποίο είναι απαραβίαστη η εκκλησιαστική κτηματική περιουσία και όποιος αποπειράται να την ιδιοποιηθεί είναι σχισματικός και αιώνια αφορισμένος και καταραμένος ...>>

Το αφήνω ασχολίαστο...

<< ... Ο φανατικός αντικαθολικισμός του (του Ιβάν Γ' σύζυγος της Σοφίας (Ζωή) Παλαιολογίνας), παρά το γάμο του με τη Σοφία, για την οποία δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι είχε επανέλθει σην ορθοδοξία, τον οδήγησαν να ορθώσει ένα παραπέτασμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, στερώντας τη χώρα του από τους καρπούς της δυτικής παιδείας και της πολιτισμικής της ανάπτυξης. Στη χώρα των Ρως αυτές οι έννοιες ήταν ανύπαρκτες...>>

Ο φανατισμός στο μεγαλείο του...

Το έργο που άνοιξε νέους δρόμους για τη λογοτεχνία

Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης
Ίταλο Καλβίνο
εκδ Καστανιώτη


«Είναι ένα μυθιστόρημα με θέμα την ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν διαβάζουμε μυθιστορήματα. Πρωταγωνιστής είναι ο Αναγνώστης που αρχίζει δέκα φορές να διαβάζει ένα βιβλίο και που λόγω κάποιων γεγονότων ανεξάρτητων από τη βούλησή του, δεν κατορθώνει να τελειώσει ποτέ. Χρειάστηκε επομένως να γράψω την αρχή δέκα μυθιστορημάτων γραμμένων υποτίθεται από δέκα συγγραφείς, που όλοι κατά κάποιον τρόπο ήταν διαφορετικοί από μένα και διαφορετικοί μεταξύ τους…»

Με τα λόγια αυτά ο Ίταλο Καλβίνο παρουσίασε στο Μπουένος Άιρες το μυθιστόρημά του αυτό που ξάφνιασε, συζητήθηκε και τελικώς αγαπήθηκε όσο κανένα από τα έργα του. Tο Aν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης, υπήρξε όχι μόνο μια αξεπέραστη σπονδή στο λογοτεχνικό είδος του μυθιστορήματος αλλά και το έργο που άνοιξε νέους δρόμους για τη λογοτεχνία του 21ου αιώνα.

Ο χειρότερος εφιάλτης μιας κοπέλας

Μοιραίο χαμόγελο
Νίκι Φρέντς

εκδ Ψυχογιός

Η Μιράντα Κότον νομίζει ότι έχει βγάλει για τα καλά από τη ζωή της τον Μπρένταν, το αγόρι της. Αλλά δυο εβδομάδες αργότερα ανακαλύπτει πως ο Μπρένταν έχει μπλέξει με την αδελφή της. Πολύ σύντομα το συναίσθημα της αμηχανίας θα αρχίσει να μεταμορφώνεται σε απειλή και σιγά σιγά σε τρόμο - στον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσε να έχει μια κοπέλα. Γιατί αυτή τη φορά ο Μπρένταν δε θα σταματήσει μπροστά σε τίποτε, προκειμένου να παραμείνει για πάντα δίπλα στη Μιράντα. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρει την ίδια της τη ζωή… Ο χειρότερος εφιάλτης μιας γυναίκας είναι να ερωτευτεί έναν άνδρα που θα της κάνει τη ζωή μαρτύριο. Πόσο μάλλον όταν ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση