Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Η πιο τρυφερή ιστορία τoυ κόσµου

Σ'αγαπώ, καρδιά μου! Σ'αγαπώ, μαμά μου!
Ρόδου Νανίνα
εκδ Λιβάνη

Η µητέρα που σκιρτά η καρδιά της όταν πρωταγκαλιάζει το μωρό της, που συγκινείται να το βλέπει στα πρώτα του βήματα, που θέλει να το τυλίξει σε μια κορδέλα γεμάτη χρώματα, αρώματα και γεύσεις της γης και να του τραγουδήσει τα τραγούδια της ζωής.

Το παιδί γεύεται όλα όσα απλόχερα η μητέρα τού προσφέρει, για να ανοίξει κάποια στιγμή τα φτερά του και να πετάξει στο φως…

Άλλο έρωτας και άλλο αγάπη

Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ Α...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΛΤΖΗ
εκδ Λιβάνη

Καμιά φορά η καρδιά αγαπά τόσο δυνατά που οι αισθήσεις δεν μπορούν να περιμένουν για να γευτούν τον παράδεισο που φαντάστηκε το μυαλό. Ένα μυαλό τυφλωμένο από το πάθος , ένα καρμικό πάθος, που μπλέκει τον Αλέξη και τη Ντόρα σε ένα δύχτι αγάπης και έρωτα.
Λένε πως, άλλο έρωτας και άλλο αγάπη...Ποιό είναι όμως ποιό ακραίο, και ποιός απο τους δύο ήρωες διεκδεικεί τί;
Μήπως η αγάπη είναι η ατέλεια του θεού έρωτα, που όπως όλοι μας ξέρουμε είναι τυφλός;..

Το diavasame στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Οι συντάκτριές μας Αγγέλα Γαβρίλη, Τούλα Ρεπαπή, Βίκη Χρίστη μας ενημερώνουν

Το Σαββατοκύριακο 30-31/5, βρεθήκαμε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία και αφιέρωμα στη θεματική ενότητα ''Βιβλίο και Ιστορία''. Στον πραγματικά τεράστιο και πολύ καλά οργανωμένο χώρο της HELEXPO, εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ξένες πρεσβείες παρουσίασαν στο κοινό τις εκδόσεις τους, ενώ οι πάρα πολλές σε αριθμό και με σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώσεις και συζητήσεις έφερναν συχνά σε δίλημμα τους επισκέπτες που δεν ήξεραν ποια να επιλέξουν, αφού συνέβαιναν παράλληλα. Με αποφασιστικότητα και συνοπτικές διαδικασίες (μια και ο χρόνος μας ήταν περιορισμένος), επιλέξαμε όσες εκδηλώσεις ήταν πιο κοντά στα ενδιαφέροντά μας και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Από όσα προλάβαμε να παρακολουθήσουμε, ξεχωρίσαμε:

- Το στρογγυλό τραπέζι που οργάνωσαν οι εκδόσεις Εστία το απόγευμα του Σαββάτου, με θέμα ''Η ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία''. Ομιλητές ήταν ο ιστορικός Μιλτιάδης Χατζόπουλος (διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Θανάσης Διαμαντόπουλος και ο συγγραφέας Βασίλης Κωνσταντίνου. Αφορμή τα μυθιστορήματά τους, «Εν μέρει ελληνίζων», «Οι πρωινοί περίπατοι των Βασίλειων Βουλγαροκτόνων» και «Εστεμμένο πάθος», αντίστοιχα. Και στα τρία βιβλία το ιστορικό πλαίσιο χρησιμεύει ως πρόσχημα για το ερωτικό πάθος. Την ενδιαφέρουσα συζήτηση, που το κοινό της έκθεσης τίμησε δεόντως με την παρουσία του, συντόνισε ο ιστορικός Νίκος Καραπιδάκης.

- Το ίδιο βράδυ, απολαύσαμε μια πραγματικά ξεχωριστή στιγμή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου: την εκδήλωση-αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο που διοργάνωσε το ΕΚΕΒΙ, στο πλαίσιο του έτους Ρίτσου (φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή του). Αν και ο χώρος που έγινε η εκδήλωση δεν ήταν ο ιδανικότερος, λόγος και τραγούδι συνδυάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο και συγκίνησαν το πολυπληθές κοινό. Η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου απήγγειλε ποιήματα του μεγάλου Έλληνα ποιητή -και ήταν συγκλονιστική στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος»-, ο ποιητής Ανδρέας Παγουλάτος μίλησε για το ποιητικό έργο του Ρίτσου, ενώ η ορχήστρα παρουσίασε μελοποιημένα τραγούδια από τον ''Επιτάφιο'', τη ''Ρωμιοσύνη'' και το ''Καπνισμένο τσουκάλι'', που οι δύο ερμηνευτές, Δέσποινα Στεφανίδου και Παναγιώτης Μπούσαλης, απέδωσαν υπέροχα.

- Το πιο σημαντικό, ίσως, γεγονός της Κυριακής, ήταν η παρουσία στην έκθεση του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, στην εκδήλωση που οργανώθηκε από τις εκδόσεις Ιανός, για το βιβλίο του ''Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη''. Με το σκωπτικό, οξύ και τόσο χαρακτηριστικά δικό του ύφος, ο ποιητής μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη συγκέντρωση και διαλογή του υλικού για το βιβλίο και για τα προβλήματα που συνεχώς ανέκυπταν κατά την έρευνά του σχετικά με τη χρονολόγηση και την πατρότητα των τραγουδιών του Τσιτσάνη - τον οποίο γνώριζε προσωπικά, όταν ο συνθέτης ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια απάντησε, με τσουχτερό πάντα χιούμορ, στις ερωτήσεις του κοινού, ενώ για αρκετή ώρα υπέγραφε τα βιβλία του και συνομιλούσε με όσους έσπευσαν να τον γνωρίσουν από κοντά στο περίπτερο του Ιανού.

- Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση παρακολουθήσαμε στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Συγγραφείς βλέπουν την ιστορία: είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους», με ομιλητές τους γερμανόφωνους συγγραφείς Γιούλια Φρανκ (γενν. 1970), Ντάνιελ Κέλμαν (1975), Ίνγκο Σούλτσε (1962), Μάρτιν Βάλσερ (1927), Περικλή Μονιούδη (1966) και τη μεταφράστρια και συγγραφέα Κατερίνα Ζάχου. Τη συζήτηση, που πήρε έντονη πολιτική χροιά, συντόνισε ο Ραμόν Γκαρσία Τσίμσεν της Ντόιτσε Βέλε Με ανυπομονησία περιμένουμε να διαβάσουμε βιβλία τους που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα ελληνικά, όπως «Η γυναίκα του μεσημεριού» της γεννημένης στο Ανατολικό Βερολίνο Γιούλιας Φρανκ (εκδ. Καστανιώτη), «Φήμη» του Ντάνιελ Κέλμαν (εκδ. Καστανιώτη) που ζει στην Αυστρία, «Η στιγμή του έρωτα» του πολυβραβευμένου Μάρτιν Βάλσερ (εκδ. Εστία), «Καινούριες ζωές» του Ανατολικογερμανού Ίνγκο Σουλτσε (εκδ. Καστανιώτη), «Ξηρά» του ελληνικής καταγωγής, αλλά γεννημένου στην Ελβετία Περικλή Μονιούδη (εκδ. Εστία).

Κλείνοντας αυτή τη γρήγορη περιήγηση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και επιχειρώντας μια σύντομη αποτίμηση, θα δίναμε καταρχάς συγχαρητήρια στο ΕΚΕΒΙ για την άψογη διοργάνωση, καθώς και για το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων που μετέτρεψαν το χώρο σε μία ''κυψέλη'' βιβλιόφιλων, ενώ έδιναν την δυνατότητα για μια ουσιαστική συνάντηση αναγνωστικού κοινού, συγγραφέων και εκδοτών. Αν και η παρουσία των ξένων εκδοτικών οίκων ήταν μάλλον περιορισμένη για μια διεθνή έκθεση, ήταν στο σύνολό του ένα σημαντικό γεγονός προώθησης του βιβλίου που μας καλεί να ανέβουμε στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη χρονιά, όταν τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα.

Θαυματουργό ρόφημα

Πράσινο τσάι, το θαυματουργό
Taylor Nadine

εκδ Διόπτρα

Δεκάδες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση, ακόμα και μικρών ποσοτήτων, αυτού του θαυματουργού ροφήματος συμβάλλει στην πρόληψη από κάθε νόσο και εξασφαλίζει μακροζωία. Οι Ιάπωνες πίνουν αυτό το αφέψημα εδώ και αιώνες, και τα ποσοστά των κρουσμάτων καρκίνων στην Ιαπωνία είναι τα χαμηλότερα παγκοσμίως.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα διαπιστώσετε ότι το Πράσινο Τσάι:

- έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από τις βιταμίνες C και Ε

- προλαμβάνει τη θρόμβωση εξίσου αποτελεσματικά με την ασπιρίνη

- συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και της καρδιοπάθειας

- επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης

- συμβάλλει στη μείωση του βάρους

Βιβλιοπαρουσίαση

Πώς θα σας φαινόταν αν μια μέρα μπορούσατε να παρασκευάσετε μόνες σας μια κρέμα προσώπου μια μάσκα μαλλιών Ή μια κρέμα κατά της κυτταρίτιδας;
Η μέρα αυτή, έφτασε!
Το κατάστημα Comme il Faut και οι Εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου
Τα Ελιξίρια Ομορφιάς της Δήμητρας Γουλά

Πέμπτη 18 Ιουνίου και ώρα 19:30

στο κατάστημα Comme il Faut Κύπρου 35 Γλυφάδα, τηλ.: 210 8941294
Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας-αισθητικός Δήμητρα Γουλά και η δημοσιογράφος, ειδική σε θέματα ομορφιάς, Μάρω Βούλγαρη.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου θα γίνει και επίδειξη πολλών φυσικών συνταγών.

Θα ακολουθήσει cocktail με την ευγενική χορηγία
της εταιρίας Παραδοσιακό Αυγοτάραχο Τρικαλινός.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση