Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Βραβεία στη μνήμη του Νίκου Θέμελη

Στις 20 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο δημοφιλής συγγραφέας Νίκος Θέμελης έφυγε από τη ζωή. Στη μνήμη του θεσπίζονται λογοτεχνικά βραβεία που στόχο έχουν να συμβάλλουν στην ανάδειξη νέων ταλέντων.


Η πρωτοβουλία για αυτή την κίνηση προήλθε από τους κατοίκους του αγαπημένου νησιού του συγγραφέα, την Άνδρο. Οι Ανδριώτες, με πρωτοβουλία του δημάρχου τους, Ιωάννη Γλυνού, αποφάσισαν να απονέμεται το Βραβείο «Νίκος Θέμελης» σε έναν διακεκριμένο συγγραφέα και θεσμοθέτησαν επίσης στη μνήμη του Λογοτεχνικό Μαθητικό Διαγωνισμό μεταξύ των μαθητών όλων των βαθμίδων των σχολείων της Άνδρου.

Το Βραβείο «Ν. Θέμελης», όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα απονεμηθεί στην Αλεξάνδρα Δεληγιώργη για το έργο της «Τρυφερός σύντροφος (εκδ. Άγρα, 2011)» που αναφέρεται στον πρωτοπόρο έλληνα κοινωνιολόγο Γιώργο Σκληρό.

Η κριτική επιτροπή που το επέλεξε ήταν η κριτική επιτροπή των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω». Το βραβείο θα απονείμει ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στενότατος συνεργάτης του οποίου υπήρξε ο Νίκος Θέμελης.

Οι εκδόσεις Κέδρος θα χορηγήσουν στη βραβευθείσα Aλεξάνδρα Δεληγιώργη βιβλία (μαρτυρίες, βιογραφίες ή μελέτες) του εκδοτικού οίκου αξίας 500€. Στις 20 Αυγούστου, στην ίδια εκδήλωση, θα απονεμηθούν και τα βραβεία του Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού που θεσμοθετήθηκε από το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Άνδρου. Ο διαγωνισμός διεξήχθη με τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Άνδρου και αφορούσε και τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Θέμα της φέτος ήταν «Η θάλασσα».

Τα βραβευμένα ποιήματα και διηγήματα μαζί με τις υπόλοιπες συμμετοχές θα δημοσιευθούν σε ξεχωριστό βιβλίο με τη χορηγία των εκδόσεων Κέδρος. Οι απονομές των βραβείων θα κλείσουν με συναυλία του Νότη Μαυρουδή.

Η επιτροπή που είχε οριστεί και αποτελείται από τους Δημήτριο Κυρτάτα, Ιωάννη Κορωναίο, Μαρία Σκιαδαρέση, Κωνσταντίνο Γαρύφαλλο, Γιάννη Μπασκόζο, Μαργαρίτα Κορκοδείλου απένειμε τα εξής βραβεία σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

1ο Βραβείο: Αδαμαντία Σαρρή από το 10θέσιο Δημοτικό Σχολείο Χώρας με το έργο «Θάλασσα» (ποίηση). Έπαινος: Αγγελική και Ιωάννα Στρατή από το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου με το έργο «Πόσο μου μοιάζεις θάλασσα» (ποίηση). 1ο Βραβείο: Μαρία Κάιο από το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου με το έργο «Ο Τζακ και οι θαλάσσιοι κύκνοι» (διήγημα). Έπαινος: Αργυρώ Παπαθεοχάρη από το 10θέσιο Δημοτικό Σχολείο Χώρας με το έργο «Η πέρλα της μελωδίας» (διήγημα). 1ο Βραβείο: Λασκαρώ Χαλά από το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Άνδρου με το έργο «Το όνειρο ενός γίγαντα» (διήγημα). Έπαινος: Πιπέρα Φραγκούλα από το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Άνδρου με το έργο «Σώστε τη θάλασσα» (διήγημα). 1ο Βραβείο: Μαρινέλλα Φερζάι από το Γενικό Λύκειο Άνδρου με το έργο «Οι τρικυμίες της ζωής» (διήγημα). 1ο Βραβείο: Αλεξάνδρα Σαντούκα-Μπασάκου από το Γενικό Λύκειο Γαυρίου με το έργο «Ο αφανής ναύτης και το ταξίδι της ζωής του» (διήγημα). Έπαινος: Αυγουστίνα Ζαΐμη από το Γενικό Λύκειο Άνδρου με το έργο «Η νύχτα» (ποίηση). Έπαινος: Ελένη-Μιχαέλα Μπενέκα από το Γενικό Λύκειο Άνδρου με το έργο «Αltum» (ποίηση).



http://www.clickatlife.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση