Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ 2ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

Την Δευτέρα 15η Ιουνίου 2009, στις 18.30, θα μαζευτούμε στο κεντρικό βιβλιοπωλείο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, Πανεπιστημίου 17, 5ος όροφος, στην αίθουσα όπου συνήθως γίνονται οι παρουσιάσεις βιβλίων.

Θα γίνει η απονομή των βραβείων στα 19 μέλη / επισκέπτες του Diavasame.gr που έλαβαν μέρος στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος και το πόνημά τους βρέθηκε ανάμεσα σε αυτά που μας άρεσαν περισσότερο. Όπως και πέρυσι, και την ευχαριστούμε γι' αυτό, η κυρία Σοφίκα Ελευθερουδάκη αποφάσισε αυτά τα διηγήματα να κυκλοφορήσουν και πάλι σε βιβλίο.

Η σειρά αναγραφής είναι τυχαία.
Τα 19 διηγήματα που μας άρεσαν περισσότερο είναι:

Το κολίμπρι / Κωνσταντινίδης Γιώργος
30 ημέρες / Μίχος Ιωάννης
Εντοιχισμένος στη σιωπή / Μαρία Μιχαλούδη
Τα εισιτήρια / Βλασταρά Ελένη
Ανθρωπόρφοι πίθηκοι και πιθηκόμορφοι άνθρωποι / Θανάσης Παυλόπουλος
Η μύγα και το χιόνι / Κώστας Τσώνος
Προηγούμενη ζωή / Σπύρος Σιμωτάς
Χλόη στις ράγες / Γεωργούλα Χρυσούλα
Η αναναβολή / Παυλίνα Χατζηγεωργίου
Η κυρία γιαγιά Ελισάβετ / Ιωάννα Μπαμπέτα
Ιστορία on the mix / Αμανατίδου Μαρία
Η θλίψη / Κατερινα Λανο
Από το πίσω κάθισμα / Ράνια Κανιούρα
Το υπόγειο / Διονύσης Μαρίνος
Οι μέρες είναι πονηρές / Βαρελλάς Ιωάννης του Παναγιώτη
Εκείνη κι αυτή / Φουστέρη Μυρτώ
Κάτι που δε θυμάμαι / Γιαννουτάκη Ελένη
H κενή διαθήκη / Αναστάσιος Μεργιάννης
Εκ προμελέτης / Πόπη Ζώγα

Την ίδια μέρα θα κυκλοφορήσει σε μια ειδική έκδοση του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, το βιβλίο «19 νέα βήματα», που περιλαμβάνει αυτά τα 19 διηγήματα (φωτογραφία του δεξιά), μαζι με συνοπτικά βιογραφικά των συγγραφέων.

Θα πούμε, μεταξύ μας, δυο λόγια για το site μας και τον διαγωνισμό, που υποσχόμαστε ότι θα επαναληφθεί του χρόνου τον Σεπτέμβριο (και κάθε Σεπτέμβριο) και θα μιλήσουν, χωρίς να .....μακρηγορήσουν; Εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, και οι κ.κ: Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, και υπεύθυνος του ένθετου για το βιβλίο στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Γιάννης Σκεπαρνιάς, γενικός διευθυντής του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, και ο διαχειριστής του Diavasame.gr Γιώργος Πιπερόπουλος, σαν εκπρόσωπος της συντακιτκής ομάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι στα βραβεία περιλαμβάνονται: Μια δωρέαν παρακολούθηση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής από το ΕΚΕΒΙ, και μία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΧΜΙΟ, αξίας 500 ευρώ εκάστη. Ενώ στον κάθε νικητή/νικήτρια θα δοθεί και από ένας πολυτελής τόμος ειδικών εκδόσεων του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ,

Δεδομένου ότι ο χώρος παραμένει ανοικτός έως τις 21.00, θα έχουμε και χρόνο για κουβεντούλα και καλύτερη γνωριμία μεταξύ μας μέχρι εκείνη την ώρα.

Μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες

Μωβ
Αράλ Ιντζί
εκδ Ωκεανίδα

Ένας θυελλώδης έρωτας σαρώνει τη ζωή ενός άντρα. Οι γυναίκες της ζωής του αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο και διεκδικούν λυσσαλέα το μέλλον τους.

Ο Ιλχάν, γιος κηπουρού, πρώην αριστερός και τώρα μεγιστάνας του πλούτου, πενήντα χρονών πια, μετά από έναν αποτυχημένο νεανικό γάμο ερωτεύεται μια κοπέλα τριάντα χρόνια νεότερή του. Με την επιθυμία να γυρίσει σελίδα στη ζωή του, προσπαθεί να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του.

Από το πάρτι που οργανώνει για να γιορτάσει τα πρώτα γενέθλια του γιου του από την ερωμένη του, απουσιάζουν η πρώην γυναίκα του και η αδελφή της, που όμως συμμετέχουν στη γιορτή μ’ ένα σατανικό τρόπο.

Το Μωβ εκτυλίσσεται μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Οι ήρωές του όμως σκέφτονται το παρόν και το μέλλον τους, και καθώς το μυθιστόρημα αναπτύσσεται προς αυτές τις κατευθύνσεις, καλύπτει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Άντρες και γυναίκες ταλαντεύονται ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, τη συνήθεια και την επιθυμία για κάτι καινούργιο, τη ζωή και το θάνατο.

Ώσπου μία μέρα ...

Ο ΓΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΛΑΙΓΕ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ
εκδ Ελληνικά Γράμματα

Για δύο πράγματα τρελαινόταν ο χοντρούλης γάτος Αρσέν, για τα καπέλα και τα κόμικς. Μπορούσε να υπομείνει όλες τις κακουχίες του κόσμου, όμως του ήταν αδιανόητη ακόμη και μία μέρα από τη γατίσια ζωή του χωρίς κόμικς και καπέλα.

Ξεχείλιζε από κέφι και χαρά ο Αρσέν κι ασταμάτητα έπαιζε με τα παιδιά, τους άλλους γάτους ακόμη και μ' ένα απλό χαρτάκι. Είχε το πιο καλαίσθητο σπίτι της φτωχογειτονιάς του, διώροφο, φτιαγμένο από παλιά χαρτοκιβώτια, σμηλεμένο με πολλή φαντασία και τρελό μεράκι.
Ώσπου μία μέρα, εκεί που καθόταν και διάβαζε για εικοστή φορά ένα από τα αγαπημένα του κόμικ ζωγραφισμένο από τον αγαπημένο του φίλο Τέρη Ξεφτέρη, τον έπιασε τρελή φαγούρα πίσω από το δεξί του αυτί. Κι εκεί που άρχισε να το ξύνει, γαργαλήθηκε μόνος του και ξέσπασε σε γέλια. Τόσο πολύ ξεκαρδίστηκε ο Αρσέν, που τα μάτια του γέμισαν... μαργαριτάρια!

Κάτι όμορφα άσπρα μπαλάκια, που στην αρχή όποιον κι αν ρώτησε ακόμα και τον πολύξερο φίλο του ρακοσυλλέκτη Μπαμ και Μπουμ, κανείς δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο.
Μόνο ο Τέρης Ξεφτέρης κατάφερε να του λύσει την απορία και ταυτόχρονα να τον προειδοποιήσει, "κοίτα μη μαθευτεί πως κλαις μαργαριτάρια. Γιατί πολύ φοβάμαι, Αρσενάκο μου, ότι μαζί με τα μαργαριτάρια θα πλακώσουν, όπου να 'ναι μεγάλοι μπελάδες και μπλεξίματα. Πρέπει να φυλαχτείς από τους δυνατούς και άπληστους της πόλης μας".
Ο Αρσέν γαργαλιόταν σπίτι του, γέμιζε καπέλα και όλα τα τεντζερέδια του με μαργαριτάρια και τα έδινε στους κατοίκους της φτωχογειτονιάς. Τώρα όλοι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους, εκτός από τον άπληστο δήμαρχο, που τα ήθελε όλα δικά του και έριξε τον Αρσέν στη φυλακή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση