Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ιστορική ανάλυση

Κύπρος 1957-1963
Μαρκίδη Νταϊάνα

εκδ Μεσόγειος


Η συγγραφέας ιχνηλατεί την πορεία των δημαρχείων καθώς άλλαζαν μορφή, έπαυαν να είναι η βασική παραδοσιακή πλατφόρμα της ελληνοκυπριακής κοινωνίας απ' όπου προωθούνταν τα ιδανικά της Ένωσης, και μετατρέπονταν απλώς σε ένα ζωτικό πρόσχημα πάνω στο οποίο τα τουρκικά, πολύ περισσότερο από τα τουρκοκυπριακά, συμφέροντα στο νησί έβρισκαν έρεισμα.

Αναπόφευκτα, η διαδικασία που οδήγησε στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, και η οποία διαμόρφωσε τη δομή της ανεξαρτησίας, έχει κύριο ρόλο σε αυτή τη μελέτη. Μια διαδικασία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ιστορική ανάλυση.

Δεν έχει σημασία που είναι λυκάνθρωπος!

ΚΑΛΙΞ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΜΙΛΑΡ ΜΑΡΤΙΝ
εκδ Κέδρος

ΒΡΑΒΕΙΟ: WORLD FANTASY AWARD

Έκανε τα πρώτα της βήματα στους σκοτεινούς διαδρόμους του οικογενειακού κάστρου στη Σκοτία. Από μικρή είχε τη φήμη του μεγάλου μπελά: ατίθαση, με εκρηκτικό χαρακτήρα και πολλή τρέλα. Όταν βρήκε την τρυφερότητα στον έρωτα, οι δικοί της αντέδρασαν. Το έσκασε. Τώρα περιπλανιέται μόνη, φοβισμένη και επαναστατημένη, στους επικίνδυνους δρόμους του Λονδίνου. Ενώ η μεγαλύτερη αδελφή της καταξιώνεται στο λαμπερό κόσμο της μόδας, εκείνη αναζητά τη δική της θέση στον κόσμο και στην αγάπη. Μοναδική της παρηγοριά το λάβδανο και η μουσική των Runaways. Μοναδική της ζεστασιά η ανάμνηση του Γκαέν. Μοναδική της προστασία το μενταγιόν που της είχε χαρίσει η αδελφή της... Ώσπου συναντά δύο ανθρώπους έτοιμους να τη βοηθήσουν και να γίνουν φίλοι της. Δεν έχει σημασία που εκείνη τους απορρίπτει και τους απομακρύνει από κοντά της. Δεν έχει σημασία που τους αδειάζει το ψυγείο και αναστατώνει τη ζωή τους. Δεν έχει σημασία που είναι λυκάνθρωπος!

Ένα σύγχρονο παραμύθι με φόντο τους δρόμους του Λονδίνου, όπου άνθρωποι και λυκάνθρωποι ένα.

"Θα θυσίαζα την ανθρώπινη υπόστασή μου, την ασφάλεια και την άνεσή μου για να μεταμορφωθώ κάτω από την πανσέληνο. Το Κάλιξ - Η γυναίκα λυκάνθρωπος ξύπνησε μέσα μου το πρωτόγονο πάθος για ελευθερία, τη λαχτάρα για περιπλάνηση. Ποτέ ξανά δε θα είμαι η ίδια. Θέλω να χαθώ μαζί με ους λύκους, θέλω να είμαι ελεύθερη". Colt

"Είμαι θαυμαστής του Μάρτιν Μίλαρ εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια". Neil Gaiman

"Είναι ο πιο διασκεδαστικός σύγχρονος Βρετανός συγγραφέας". Περιοδικό GQ

"Ο Μίλαρ είναι δεξιοτέχνης του αστικού άγχους". Περιοδικό -i-D

"Το Κάλιξ - Η γυναίκα λυκάνθρωπος είναι αναμφίβολα εξαιρετικό". The Guardian

Η σχέση του με το αναρχικό κίνημα

Περί Αναρχισμού
ΤΣΟΜΣΚΙ ΝΟΑΜ
εκδ Κέδρος

Ο Νόαμ Τσόμσκι δεν χρειάζεται συστάσεις. Η δριμύτατη κριτική του στο καπιταλιστικό σύστημα, στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, στα ΜΜΕ, σε κάθε μορφής καταπίεση και εκμετάλλευση έχει εδραιώσει τη φήμη του Αμερικανού πολιτικού στοχαστή προκαλώντας ταυτόχρονα ποικίλα σχόλια και συζητήσεις.

Τα κείμενα που συγκεντρώνονται στον παρόντα τόμο αποκαλύπτουν μια άλλη διάσταση του έργου του: τη σχέση του με το αναρχικό κίνημα και πως αυτό επηρέασε τη σκέψη του.

Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα μια συζήτηση περί αναρχισμού; Μπορεί το αναρχικό κίνημα να προκαλέσει κοινωνικές αλλαγές; Ο Τσόμσκι διερωτάται, προκαλεί, θέτει σημαντικά ερωτήματα. Τονίζει αυτό που θεωρεί ως την ουσία του αναρχισμού: πρέπει να αποδειχθεί η αναγκαιότητα της εξουσίας. Σκιαγραφεί το όραμά του για μια ριζική ανασυγκρότηση της κοινωνίας χωρίς ιεραρχικές δομές, για έναν κόσμο όπου κάθε άτομο θα συμμετέχει άμεσα στις αποφάσεις που αφορούν στη ζωή του. Το βασικότερο: επιβεβαιώνει την αντίληψή του για τον τρόπο που πρέπει να οργανώσουμε τη ζωή μας ενόψει των δύσκολων αγώνων του σήμερα και του αύριο.

Απόσπασμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση