Κυριακή, 7 Ιουνίου 2009

7η Γιορτή Παραμυθιών

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών διοργανώνει την 7η Γιορτή Παραμυθιών που θα λάβει και φέτος χώρα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου και συγκεκριμένα από τις 4 ως και τις 12 Ιουλίου στην Κέα. Τα φετινά παραμύθια είναι αφιερωμένα στην αγάπη και στον έρωτα.
Για περισσότερες πληροφορίες: (Το Βήμα, 03-06-2009)
(http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=271379&dt=03/0...)

Στη Μέριλιν Ρόμπινσον το «γυναικείο» βραβείο λογοτεχνίας

To φετινό λογοτεχνικό βραβείο Orange, που δίνεται μόνο σε γυναίκες, απονεμήθηκε στην Αμερικανίδα Μέριλιν Ρόμπινσον για το βιβλίο της «Home». To βραβείο, που συνοδεύεται από έπαθλο 30.000 λιρών, δόθηκε ομόφωνα στο βιβλίο της Ρόμπινσον, το οποίο πραγματεύεται οικογενειακές σχέσεις και την έννοια της εξιλέωσης.

Η Μέριλιν Ρόμπινσον που διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα είχε τιμηθεί πριν από τέσσερα χρόνια με το βραβείο Πούλιτζερ για το βιβλίο της «Gilead».

Κερδίστε ένα βιβλίο από την vivliolatreia


Μην ξεχνάμε τον διαγωνισμό του blog μας. Όποιος έχει γράψει τα περισσότερα σχόλια (στις μέχρι τότε αναρτήσεις μας), έως τις 17/07/09 και είναι μέλος, θα κερδίσει ένα βιβλίο της επιλογής του.

Από το blog της Σοφίας Βοϊκου


Θα μας πει και τι θα διαβάζουμε τώρα;;;

Σήμερα (Σάββατο 6/7/09), διάβασα ένα απερίγραπτο άρθρο του κ. Δημοσθένη Κούρτοβικ στα "Νέα". Αφιέρωσε ένα ολόκληρο σαλόνι, για να στραφεί εναντίον όσων γυναικών - συγγραφέων "πουλάνε" και πιο συγκεκριμένα της Λένας Μαντά, της Χρύσας Δημουλίδου και της Πασχαλίας Τραυλού, τις οποίες της φωτογράφιζε κυριολεκτικά και μεταφορικά στο κείμενο του.
Γιατί εδώ στην Ελλάδα, εάν πουλάς είναι έγκλημα. Το δικαίωμα στο διάβασμα φαίνεται ότι το έχουν μόνο λίγοι, μέλη μιας "πνευματικής ελιτίστικης συντεχνίας" και όλοι οι υπόλοιποι είναι ο αμόρφωτος λαουτζίκος.
Καταφέρεται ενάντια στις μεσήλικες γυναίκες με το ξανθό μαλλί, λες και δεν έχουν δικαίωμα να διαβάσουν ό,τι θέλουν και όποτε θέλουν. Από πότε το διάβασμα έχει σχέση με το τι χρώμα έχουν τα μαλλιά μου, μόνο ο κ. Κούρτοβικ το γνωρίζει.
Εάν ήθελε να κάνει μια εποικοδομητική κριτική, θα μπορούσε να την κάνει επάνω σε συγκεκριμένα βιβλία και όχι έτσι γενικά και αόριστα για τρεις συγγραφείς. Απορώ, αν έχει διαβάσει έστω και ένα βιβλίο τους. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του να μην του αρέσει ο τρόπος γραφής τους, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να ξεφτιλίζει με τέτοιο τρόπο τους χιλιάδες αναγνώστες που διαβάζουν με πάθος αυτά τα βιβλία. Γιατί ποιος δεν θα ήθελε να διαβάζονται τα βιβλία του από 200.000 άτομα στη μικρή μας Ελλάδα;;;
Και έχω μια μεγάλη απορία... Γιατί στο συγκεκριμένο άρθρο, αναφέρονται μόνο οι συγκεκριμένοι συγγραφείς που ανήκουν στον ίδιο εκδοτικό οίκο;;; Οι άλλοι εκδοτικοί οίκοι δεν βγάζουν δηλαδή μυθιστορήματα που απευθύνονται στο συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό;;; Εάν αυτό δεν είναι εμπάθεια ή κομπλεξισμός, τότε τι είναι;;;
Θα τελειώσω με μια φράση, που μου έμαθε πριν από λίγο καιρό ο Γιώργος Πολυράκης που λένε στη γενέτειρα του την Κρήτη: "Χτυπάνε μόνο τις φορτωμένες καρυδιές"
Υ.Γ. Υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση από τους αναγνώστες που σε εμπιστεύονται;;;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση