Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Η κινηματογραφική ένταση αυτού του μυθιστορήματος...

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΝΤΕ ΝΙΡΟ
RAWI HAGE
εκδ Πάπυρος

Το πρώτο μυθιστόρημα του λιβανέζικης καταγωγής Καναδού συγγραφέα Ράουι Χαζ τιμήθηκε με πλήθος βραβείων χάρη στην «πρωτοτυπία, τη δύναμη, το λυρισμό, αλλά κυρίως την ανθρωπιά του». Ανάμεσα στα βραβεία και το IMPAC Dublin Literary Award 2008, για το οποίο αναμετρήθηκε με ισχυρά ονόματα όπως ο Χαβιέ Θέρκας, ο Φίλιπ Ροθ, ο Κόρμακ Μακάρθι και η Μάργκαρετ Άτγουντ. Το παιχνίδι του Ντε Νίρο γράφτηκε στα αγγλικά, την τρίτη γλώσσα του Χαζ μετά τα αραβικά και τα γαλλικά και μεταφέρει αυθεντικές μνήμες από τον εμφύλιο στον Λίβανο, μέσα από μια αφήγηση σκληρή αλλά και έντονα ποιητική. Η κινηματογραφική ένταση αυτού του μυθιστορήματος, που εξελίσσεται σαν αγωνιώδες θρίλερ, διαφαίνεται ήδη από τον τίτλο που παραπέμπει στον «Ελαφοκυνηγό».

Δύο αδελφικοί φίλοι στη Βηρυτό της δεκαετίας του ’80, προσπαθούν να επιβιώσουν όπως μπορούν μέσα στο χάος του εμφυλίου. Σε μια πόλη όπου ο θάνατος είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας, η μάνα συνεχίζει να μαγειρεύει μέσα στην βομβαρδισμένη κουζίνα της και τα καψουροτράγουδα της Φεϊρούζ αντηχούν μαζί με σειρήνες και κλάματα. Ο ένας φίλος θα καταταγεί στην χριστιανική εθνοφρουρά της Ανατολικής Βηρυτού και θα βρεθεί στο Ισραήλ, ο άλλος ονειρεύεται τη Ρώμη, εκεί όπου ακόμα και τα περιστέρια δείχνουν χαρούμενα και καλοταϊσμένα. Θα καταφέρει να φτάσει σαν λαθρομετανάστης στο Παρίσι. Η φυγή και στις δύο περιπτώσεις θα είναι ένα ταξίδι ακόμα πιο βαθιά στην κόλαση.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ανέβηκα στη μοτοσικλέτα του Ζορζ και έκατσα πίσω του. Διασχίζαμε τους κεντρικούς δρόμους όπου έπεφταν οι βόμβες, όπου διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία ψώνιζαν κάποτε Γαλλίδες πόρνες, όπου οι αρχαίοι Έλληνες χόρευαν, οι Ρωμαίοι κατακτούσαν, οι Πέρσες ακόνιζαν τα σπαθιά τους, οι Μαμελούκοι έκλεβαν το φαγητό των χωρικών, οι σταυροφόροι έτρωγαν ανθρώπινη σάρκα και οι Τούρκοι είχαν υποδουλώσει τη γιαγιά μου. Ο πόλεμος είναι για τους αλήτες. Οι μοτοσικλέτες είναι επίσης για τους αλήτες, και για τους πιτσιρικάδες με μακριά μαλλιά, σαν εμάς, με πιστόλια κάτω από τα πουκάμισα, με κλεμμένη βενζίνη στο ντεπόζιτο, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό… Διασχίσαμε μια βροχή από σφαίρες χωρίς να δίνουμε σημασία… Δεν είχαμε προορισμό, ήμασταν ζητιάνοι και κλέφτες, καυλωμένοι Άραβες με σγουρά μαλλιά και ανοιχτά πουκάμισα και πακέτα Μάλμπορο χωμένα στα μανίκια μας, απόκληροι, ακραίοι μηδενιστές με όπλα, βρόμικη ανάσα και μακριά, αμερικάνικα τζιν.

Ο δημοσιογράφος M. Hulot της Lifo εξηγεί γιατί του άρεσε το «Όπλο μετά μουσικής»


Ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας. Οι τυχεροί αναγνώστες που κερδίζουν τα βιβλία έχουν ως εξής:

"Σταλαγματιές ονείρων", του Γιάννη Ζιώτη

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΛΗ

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΡΟΚΟΣ

"Θα σε περιμένω", της Ελένης Μπεντίλλα

ΠΕΤΡΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΔΟΥΜΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

"Ερωτικό Ρέκβιεμ", του Αλέξη Τότσκα

ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΣΑΠΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

"Η τέχνη της ζωής", του Mark Joyner

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΦΑΝΗ ΓΚΟΓΚΑΚΟΥ

ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Λόγω ανακαίνισης του κεντρικού βιβλιοπωλείου της Εμπειρία Εκδοτική, οι νικητές θα παραλαμβάνουν τα βιβλία τους από το βιβλιοπωλείο Floral, Θεμιστοκλέους 8, τηλ. 210 3800070, σε ωράρια καταστημάτων, με την ταυτότητά τους.

Με τέσσερις νέους τίτλους βιβλίων υποδέχεται το καλοκαίρι η Εμπειρία Εκδοτική, ο ένας από ξένο και οι τρεις από Έλληνες νέους συγγραφείς, με μυθιστορήματα που πραγματεύονται ανθρώπινες στιγμές από την καθημερινότητα της ζωής μας, πάθη, όνειρα και έρωτες και που υπόσχονται να συνοδεύσουν ιδανικά τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Ας μάθουμε λίγα πράγματα για το κάθε βιβλίο:

"Σταλαγματιές ονείρων", του Γιάννη Ζιώτη

Αθήνα, λίγες μέρες πριν μπει το καλοκαίρι. Κάπου κρυμμένη κάτω από τα δυνατά φώτα η Υβόννη. Εκεί κι ο Φίλιππος με τον Ηλία. Λίγες ώρες χρειάστηκαν για να αλλάξουν ολοκληρωτικά οι ζωές τους. Και πολλές σταλαγματιές ονείρων. Γιατί εκείνη η βροχή ήρθε λυτρωτικά. Και κανείς τους δεν άνοιξε ομπρέλα. Η μοναξιά μοιράστηκε και έτσι μονάχα μπόρεσαν να την αντέξουν.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Γιάννης Ζιώτης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1976. Σπούδασε δημοσιογραφία και επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε στην τηλεόραση του MEGA και σε εφημερίδες, όπου συνεχίζει να αρθρογραφεί μέχρι και σήμερα. Το πρώτο του βιβλίο, Με το βλέμμα της νιότης μου (διηγήματα ), το έγραψε σε ηλικία μόλις 23 ετών. Η γνωριμία του με τον Αντώνη Σαμαράκη και η μετέπειτα φιλία τους τον σημάδεψε και τον ενέπνευσε. Σ’ αυτόν, άλλωστε, έχει αφιερώσει και το έργο του. Για το έργο του έχουν γραφτεί δεκάδες κριτικές και δημοσιεύματα σε αθηναϊκές και άλλες εφημερίδες. Επίσης, έχει δώσει συνεντεύξεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και έχουν μιλήσει γι’ αυτόν σπουδαίες προσωπικότητες απ’ όλους τους χώρους.

Από την Εμπειρία Εκδοτική κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του Πρώτο ταξείδι, Παράσταση ζωής και Παλαιοπωλείο μικρών θαυμάτων.

"Θα σε περιμένω", της Ελένης Μπεντίλλα

Ένας άντρας και μία γυναίκα, χρόνια μετά το χωρισμό τους, συναντιούνται ξανά τυχαία. Και οι δυο τους έχουν φτιάξει τις ζωές τους με άλλους ανθρώπους, όμως βαθιά μέσα τους ο έρωτάς τους δείχνει να μην έχει σβήσει ολότελα. Τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μεγάλο δίλημμα: ή να συνεχίσουν όπως ζουν ή να τα εγκαταλείψουν όλα και να φύγουν μακριά οι δυο τους.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ελένη Μπεντίλλα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει με την οικογένειά της. Σπούδασε οικονομικά, εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος και ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Ως μέλος των “Γιατρών του Κόσμου”, εκθέτει έργα της υπέρ των σκοπών της ανθρωπιστικής αυτής οργάνωσης. Έχει εκδώσει τα βιβλία Συνάντησα πρόσωπα της πόλης μου, με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, 1997, Το βάζο με τις εικόνες, εκδόσεις Μπίμπης, 1999, και Τα κορίτσια μεγάλωσαν πια!, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2001. Από την Εμπειρία Εκδοτική κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της Ένας χρόνος με τη Μόνα Λίζα.

"Ερωτικό Ρέκβιεμ", του Αλέξη Τότσκα

Μιχάλης και Ηώ. Δευτεροξάδερφα, από χωριό της Κρήτης. Και κάπου στις ανασκαφές των μινωικών ερειπίων, ήρθε ο έρωτας και φώλιασε ανάμεσά τους. Και ποιος να το δεχτεί ετούτο το κακό; Σαν κυνηγημένα φύγανε τα δυο παιδιά απ’ το νησί και πάλεψαν να κρατήσουν δυνατό τον έρωτά τους για πάντα. Μα πόσο κρατάει αυτό το “για πάντα”;

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξης Τότσκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Μηχανολόγος στις Η.Π.Α. (M. Sc. Engineering) και έκανε μεταπτυχιακά στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων στο Ρότσεστερ των Η.Π.Α. Αμέσως μετά εργάστηκε στη χημική βιομηχανία. Έχει δύο παιδιά και ζει στην Αθήνα.

Έργα του:

Ξετυλίγοντας το Βυθό (εκδ. Γκοβόστη, 1990), Αιχμαλωσίες (εκδ. Αλεξάνδρεια, 1997), Λεξικό Διαλογισμών και Αφορισμών (δίτομο, εκδ. Κέδρος, 2001, 2003), Το μυθιστόρημα του Κόσμου (εκδ. Σαββάλας, 2003), Ένας άλλος κόσμος 230 έτη φωτός μακριά (εκδ. Κέδρος, 2004), Τρεις παρτίδες έρωτα (εκδ. Μοντέρνοι καιροί, 2006), Η εξουσία είναι ένα υπέροχο σάβανο (εκδ. Καλέντη).

"Η τέχνη της ζωής", του Mark Joyner

Τι πραγματικά θέλετε; Μην σκέφτεστε αυτό που θα έπρεπε να θέλετε, αλλά αυτό που θέλετε πραγματικά. Αν δεν έβλεπε κανείς και δεν χρειαζόταν να ανησυχείτε για το τι θα πουν οι άλλοι, τι θα κάνατε; Τι θα αποκτούσατε; Ποιος θα ήσασταν; Σκεφτείτε το καλά…

Το βρήκατε; Τώρα, πώς θα το καταφέρετε; Είναι μία απλή ερώτηση. Ή, μήπως, όχι; Ο γρηγορότερος τρόπος να φτάσετε τους στόχους σας είναι να ακολουθήσετε μία ευθεία γραμμή, κι όμως, για διάφορους λόγους, αυτό σπάνια συμβαίνει. Η Τέχνη της ζωής παρουσιάζει ένα σύστημα με το οποίο θα βλέπετε τον κόσμο και θα ενεργείτε μέσα σε αυτόν με έναν τρόπο που όχι μόνο θα σας δώσει τη δυνατότητα να πετύχετε αυτό που θέλετε, αλλά και να αποτινάξετε από επάνω σας τα αόρατα δεσμά που φαίνεται να υπαγορεύουν την πορεία της ζωής σας.

Η Τέχνη της ζωής σάς δείχνει απλά και καθαρά πώς να γεφυρώσετε το χάσμα ανάμεσα στα όνειρά σας και την πραγματικότητα, βοηθώντας σας να εστιάσετε σε απλές ενέργειες που θα σας βγάλουν κάπου, αντί για τις ενέργειες εκείνες που σας βγάζουν από το δρόμο σας.

Κάντε τώρα στον εαυτό σας την ερώτηση: Ζείτε πραγματικά τη ζωή που θέλετε; Κοιτάξτε μέσα σας και μπορεί να εκπλαγείτε. Συνδυάζοντας καινοτόμο επιστήμη και έρευνα με πρακτικές, αποδεδειγμένες μεθόδους επιτυχίας, η Τέχνη της ζωής είναι ένα καθημερινό εγχειρίδιο χρήσης για τον εγκέφαλό σας, από τον Mark Joyner. Εξηγεί πώς αντιλαμβάνεστε τον κόσμο και πώς ο κόσμος και οι υπόλοιποι άνθρωποι που ζουν σε αυτόν βάζουν εμπόδια ανάμεσα σε εσάς και σε αυτά που πραγματικά θέλετε.

Όταν θέλω κάτι, μπορώ και να το έχω. Είναι απλό. Αρκεί να ακολουθήσετε τις μοναδικές συμβουλές που προτείνονται σε αυτό το πανέξυπνο βιβλίο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Mark Joyner είναι εξέχουσα μορφή στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Πρώην διευθύνων σύμβουλος της Aesop Marketing Corp., είναι ο συγγραφέας πολλών βιβλίων, όπως τo The Irresistible Offer και το The Great Formula.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση