Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Οι θυσίες του σύγχρονου ανθρώπου

Το θαύμα της Αναπνοής
ΣΩΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
εκδ Κέδρος

Ένας άνδρας αναγκάζεται να αποδεχθεί μια παράξενη θέση εργασίας, προκειμένου να βγει απ' το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Η εταιρία, την οποία ανακαλύπτει στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων, του υπόσχεται ευημερία και γρήγορο πλουτισμό, γεγονός που του επιτρέπει να ονειρευτεί μια ζωή που ποτέ δεν είχε. Η συνεργασία τους ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις και, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια απ' τη μεριά του, βλέπει τον τραπεζικό του λογαριασμό να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Όμως με το πέρασμα του χρόνου, συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και πλέον βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια καινούργια εφιαλτική καθημερινότητα που σταδιακά του αφαιρεί το δικαίωμα να ζει και να κινείται ελεύθερα. Στο φόντο η άρρωστη μητέρα του, μια ανήμπορη γυναίκα που καταρρέει στο κρεβάτι του πόνου, η ερωμένη του και ο ζωγράφος φίλος του, φιγούρες που σαν κινούμενες μαριονέτες παίζουν το ρόλο των κομπάρσων, πλαισιώνοντας το προσωπικό αδιέξοδο του ήρωα.
Μια ιστορία για τη ματαιότητα των επιθυμιών, για τον ορισμό της ευτυχίας από τον σύγχρονο άνθρωπο και για όλα αυτά που θυσιάζουμε ελπίζοντας σ' έναν παράδεισο που δεν θα γνωρίσουμε ποτέ...

Μια νέα περιπέτεια του Θέμελη

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
ΘΕΜΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
Εκδ Κέδρος

Η περιπέτεια μιας οικογένειας, ενός χειρογράφου και μιας αποκάλυψης που κρύβει. Οι αλήθειες του καθένα μας απέναντι στις αλήθειες των άλλων. Άλλοτε η δύναμη και άλλοτε η αδυναμία μας να τις πλησιάσουμε ή να τις ανεχτούμε. Οι αντοχές μας απέναντι στον άλλον, στον διαφορετικό και σε ό,τι πιστεύει. Η διαδρομή από την κατανόηση στη δύσκολη ανοχή, μέχρι την εύκολη βία. Οι αντικατοπτρισμοί από τον μεγάλο κόσμο στον μικρόκοσμο των ηρώων.
Όνειρα και επιδιώξεις που πότε ευδοκιμούν και πότε ανατρέπονται από τη συγκυρία ή τη διαδρομή της Ιστορίας. Ιδεολογήματα, πάθη, ευαισθησίες, τραύματα που κουβαλιούνται επώδυνα αλλά και καθοδηγούν σε δύσκολους καιρούς. Η προσπάθεια και η παραίτηση, η νίκη και η ήττα, η διάψευση και ο συμβιβασμός.
Λονδίνο, Αϊβαλί, Μυτιλήνη, Κομοτηνή, Αθήνα από δεκαετία σε δεκαετία στην καρδιά του 20ού αιώνα.

Βιβλιοπαρουσιάσεις από το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου

Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens
(επίπεδο 0). Οι εκδόσεις Κάστωρ και τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου σάς προσκαλούν το Σάββατο 04 Απριλίου, στις 12:30 μ.μ. στο κατάστημα Παπασωτηρίου στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens (επίπεδο 0), στην παρουσίαση του βιβλίου Ο Λαίμαργος Βασιλιάς της Αθηνάς Δρακοπούλου.
Μπαρούτι και Μέλι
7/4/2009
Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens
(επίπεδο 0). Οι εκδόσεις Introbooks και τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου σάς προσκαλούν την Τρίτη 07 Απριλίου, στις 19:00 μ.μ. στο κατάστημα Παπασωτηρίου στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens (επίπεδο 0), στην παρουσίαση του βιβλίου Μπαρούτι και Μέλι του Γιώργου Πολίτη.
Το Θαύμα της Αναπνοής
8/4/2009
Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στην Πανεπιστημίου 37 & Κοραή.
Τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και οι εκδόσεις Κέδρος σάς προσκαλούν την Τετάρτη 08 Απριλίου 2009, στις 19:00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στην Πανεπιστημίου 37 & Κοραή στην παρουσίαση του βιβλίου Το Θαύμα της Αναπνοής του Δημήτρη Σωτάκη.
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
8/4/2009
Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο Αγρίνιο.
Το βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ και οι εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ την Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 και ώρα 7 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Πού πήγε το Πάσχα;
11/4/2009
Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens
(επίπεδο 0). Οι εκδόσεις Πατάκη και τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου σάς προσκαλούν το Σάββατο 11 Απριλίου, στις 12:30 μ.μ. στο κατάστημα Παπασωτηρίου στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens (επίπεδο 0), στην παρουσίαση του βιβλίου Πού πήγε το Πάσχα; του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.

Νέο βιβλίο από την Τένια Μακρή

ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗ;
ΜΑΚΡΗ TENIA
Όταν ερωτευόμαστε, νιώθουμε ότι ο έρωτάς μας θα κρατήσει για πάντα, με την ίδια ένταση, το ίδιο πάθος... Έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε σε ένα όνειρο που κανένας άλλος δε έχει ζήσει όπως εμείς. Ο άνθρωπός μας είναι τέλειος, ο ωραιότερος απ όλους, ο καλύτερος εραστής του κόσμου, και μαζί πετάμε στα... σύννεφα! Αποφασίζουμε λοιπόν να ζήσουμε μαζί ώστε να απογειώσουμε τον έρωτα και να τον κάνουμε αγάπη. Η αγάπη μας γίνεται η γυάλινη πίστα, πάνω στην οποία χορεύουμε στους ρυθμούς πρώτα της συγκατοίκησης και μετά του γάμου. Κάνουμε σχέδια, τα βάζουμε σε εφαρμογή... και τότε οι "δικοί μας" αρχίζουν να έχουν άποψη και γνώμη! Οι πρώτες στενοχώριες αρχίζουν να σκιάζουν τον ουρανό μας και τα... ροζ σύννεφα παίρνουν σιγά σιγά το γκρίζο χρώμα του άγχους. Και μετά...
-Είναι η ώρα να αποφασίσουμε για ένα παιδί, το οποίο πολλές φορές δεν έρχεται... -Ένας από τους δύο ίσως δημιουργήσει εξωσυζυγική σχέση... Μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας ή να αντιμετωπίσουμε μια άλλη "καταστροφή"...
-Τα παιδιά μας μεγαλώνουν και φεύγουν από το σπίτι...
-Η σεξουαλική μας ζωή αλλάζει και οι προσδοκίες μας συχνά διαψεύδονται... Ο γάμος είναι γεμάτος γεγονότα και κρίσεις που πολλές φορές μας οδηγούν στο σημείο να αναρωτηθούμε: "Φτάνει μόνο η αγάπη;" Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας σας προσφέρει πρακτικές λύσεις και πολύτιμα μυστικά για να κάνετε τη σχέση σας να δυναμώσει και την αγάπη να διαρκέσει!

Οι γυναίκες ως κινητήρια δύναμη της εξουσίας

Ερωμένες και βασίλισσες. Η εξουσία των γυναικών
Κραβέρι Μπενεντέτα

εκδ Ωκεανίδα

Οι γυναίκες ως κινητήρια δύναμη της εξουσίας, από την Αικατερίνη των Μεδίκων μέχρι και τη Μαρία Αντουανέτα.
Πολλές φορές έδρασαν στο προσκήνιο, ασκώντας την εξουσία με τον πιο επίσημο τρόπο. Άλλοτε κατεύθυναν τις εξελίξεις κρυμμένες στη σκιά του παρασκηνίου. Αφοσιωμένες στη χριστιανική πίστη, αλλά και στα συνωμοτικά τους ταλέντα, άλλοτε αξιοποιώντας τον θεσμό του γάμου, και άλλοτε τη δύναμη της γοητείας τους διαψεύδουν την κοινή πεποίθηση πως οι γυναίκες παρέμειναν για αιώνες στο περιθώριο της πολιτικής εξουσίας.
Μέσα από τα είκοσι πορτραίτα των Ευρωπαίων γυναικών που συγκεντρώνονται σ’ αυτό το έργο, αναπτύσσεται το χρονικό μιας άποψης για την Ιστορία, όπου η γυναικεία σαγήνη και τα ερωτικά πάθη βαραίνουν εξίσου με την δίψα για εξουσία και την λατρεία του πλούτου. Από την Αικατερίνη των Μεδίκων ως την Μαρία Θηρεσία και την άτυχη Μαρία Αντουανέτα παρακολουθούμε την ιστορία μιας εποποιίας γένους θηλυκού σε ένα έργο που συνδυάζει την στιβαρή γνώση με τη γοητεία μιας συναρπαστικής αφήγησης.

Πίσω από το λαβύρινθο της διεθνούς κατασκοπίας

Ο εντιμότατος μαθητής
Τζον Λε Καρέ

εκδ Καστανιώτη

Η βρετανική μυστική υπηρεσία, το «Σέρκους», έχει καταποντιστεί μετά την αποκάλυψη πως ένα από τα βασικότερα στελέχη της ήταν «τυφλοπόντικας» των Σοβιετικών, και τώρα της δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να αναστηθεί. Ο αρχηγός της Τζορτζ Σμάιλι, τυπικός μεσήλικας Εγγλέζος, παχύς και διοπτροφόρος, αναθέτει την αποστολή στον «εντιμότατο» Τζέρι Γουέστερμπι, άσημο δημοσιογράφο, αποτυχημένο συγγραφέα και περιστασιακό πράκτορα.
Αυτός θα πρέπει να παγιδεύσει τον Ντρέικ Κο, μεγιστάνα και λαθρέμπορο οπίου του Χονγκ Κονγκ, παραλήπτη ενός αστρονομικού ποσού από τους Σοβιετικούς.
Ταξιδεύοντας από το Χονγκ Κονγκ στην Μπανγκόκ, την Πνομ Πεν, τη Σαϊγκόν και τη Βιεντιάν, ο Γουέστερμπι βρίσκεται αντιμέτωπος με τη φρίκη του πολέμου και τη διαφθορά «εχθρών» και «φίλων».
Πίσω από το λαβύρινθο της διεθνούς κατασκοπίας, σ' αυτό το μυθιστόρημα του Λε Καρέ, «ένα από τα καλύτερα αγγλικά μυθιστορήματα της δεκαετίας του '70», σύμφωνα με τους Times, κρύβεται ένας υπαρξιακός λαβύρινθος, που αποτυπώνει με εξαιρετική δύναμη το κλίμα και το πνεύμα των χρόνων του ψυχρού πολέμου.
Είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της περίφημης «τριλογίας του Κάρλα».
Μέχρι σήμερα έχει γράψει 24 μυθιστορήματα, μερικά από τα οποία (Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι, O κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο, Η μικρή τυμπανίστρια, Η ρωσική εστία, O ράφτης του Παναμά, O επίμονος κηπουρός) έχουν μεταφερθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Ο εντιμότατος μαθητής κυκλοφόρησε στη Βρετανία το 1977, τρία χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου της «τριλογίας του Κάρλα» με τον τίτλο Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Καστανιώτη, 2008).


Kι αυτός μόνος, κατάμονος

Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα
Γιάννης Ξανθούλης
ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA
εκδ Καστανιώτη

Tο καλοκαίρι του 1962 ήταν για κείνον αποκαλυπτικό στον έρωτα και στο θάνατο. H Nτάλια Bεντάλια ήταν η καθηγήτρια «καταλύτης» στη γνωριμία του με τον πόθο και το φόβο, έτσι όπως διαιωνίζονταν μέσα του εκείνο το ατέλειωτο καλοκαίρι που σφράγισε την εφηβεία του με καύσωνες, θανάτους κι έρωτες... Kι αυτός μόνος, κατάμονος στη μακρινή επαρχία του, ζούσε στους ξέφρενους ρυθμούς του σπιτιού του, βεβαρυμένου από μικροαστικά καθημερινά πάθη, που τα μεγάλωνε η ηχώ της ευαισθησίας του και τα 'κανε ένοχες προσευχές. Mα, πάνω απ' όλα, ήταν η ανάγκη να μάθει πόσο πραγματική ήταν η ζωή του...

Βιβλιογραφία
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
Το τανγκό των Χριστουγέννων, 2004
Το τανγκό των Χριστουγέννων, 2003
Ο Τούρκος στον κήπο, 2001
Μια τρελή τρελή πολυκατοικία, 1999
Ο μεγάλος θανατικός, 1999
...ύστερα, ήρθαν οι μέλισσες, 1998
Της Αλεξανδρουπόλεως, 1997
Το τρένο με τις φράουλες, 1996
Οικογένεια Μπες-Βγες, 1994
Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα, 1994
Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο, 1994
Η Δευτέρα των αθώων, 1994
Ο Μάγος με τα χρώματα, 1993
Μέσα στο νερό δασκάλα, 1993
Η εποχή των καφέδων, 1992
Το ροζ που δεν ξέχασα, 1991
Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας, 1989
Το Πεθαμένο Λικέρ, 1987
Ο Σόουμαν δε θα 'ρθει απόψε, 1985




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση