Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ένα βαλκανικό παραμύθι

Το μοιραίο δείπνο
Ισμαήλ Κανταρέ
εκδ μεταίχμιο

Αργυρόκαστρο, φθινόπωρο 1943: Ένα μυστηριώδες δείπνο του γιατρού της πόλης με τον διοικητή των Ναζί δημιουργεί ερωτήματα. Τι έκρυβε εκείνο το δείπνο; Πώς μπορούν οι επιπτώσεις του να διαρκούν μέσα στον χρόνο, παρά τη μεταβολή του καθεστώτος και τη ριζική αλλαγή των ανθρώπων;
Με φόντο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που διαδέχονται το ένα το άλλο στη γενέτειρά του (Οθωμανοί, Ναζιστές, Κομμουνιστές), ο Κανταρέ στήνει ένα γαϊτανάκι κωμικοτραγικών καταστάσεων, ένα βαλκανικό παραμύθι γραμμένο με μαεστρία και υποδόρια ειρωνεία. Μια αληθινή ιστορία που διερευνά τι σημαίνει να ζεις σε συνθήκες τυραννίας.

Μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές της εποχής μας.
Metro

Το έργο του χαρτογραφεί έναν ολόκληρο πολιτισμό – την ιστορία, τα πάθη, τα φολκλόρ, τις πολιτικές περιπέτειες και τις συμφορές του. Ένας οικουμενικός συγγραφέας, ένας αφηγητής με ομηρικές καταβολές.
Πίτερ Κάρεϊ, συγγραφέας 

Τα ψέματα που λεμε στον ευατό μας

Ένα κάποιο τέλος
Τζούλιαν Μπαρνς
εκδ Μεταίχμιο
ΒΡΑΒΕΙΟ MAN BOOKER 2011

Ένα διεισδυτικό, αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα για τις ατέλειες και τις σκοτεινές κόγχες της μνήμης, για τις αυταπάτες μας, για τα ψέματα που λέμε στο εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία, από έναν σπουδαίο συγγραφέα στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς του.

Έχει όλα τα φόντα για να γίνει έργο αναφοράς στην αγγλική λογοτεχνία. Έξοχο ύφος, λεπτοδουλεμένη πλοκή, απόλυτη εξισορρόπηση μελαγχολίας και χιούμορ. Ένα βιβλίο που σε κάθε του ανάγνωση αποκαλύπτει νέα νοήματα.
Από το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του βραβείου Booker

Το καλύτερο ίσως βιβλίο του Τζούλιαν Μπαρνς μέχρι σήμερα. Μια υπέροχη ιστορία, ανθρώπινη κι αληθινή.
Irish Times

Ένα τέλειο μυθιστόρημα ευρωπαϊκής οικονομίας και δύναμης (απόηχοι Σνίτζλερ, απόηχοι Καμί)... Ο Μπαρνς ξεχωρίζει για το βάθος και το πνεύμα του από όλους τους σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς.
The Times

Περισσότερα για το βιβλίο στο www.metaixmio.gr και στο
http://www.julianbarnes.com/bib/senseofanending.html.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση