Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Πρόκληση στους νεκροθάφτες των ανθρώπινων ψυχών.


Εμείς οι ζωντανοί
Άυν Ράντ
εκδ Ωκεανίδα

Η ιστορία ενός ασίγαστου, φλογερού και γενναίου έρωτα, που πετάει κατάμουτρα την πρόκληση στους νεκροθάφτες των ανθρώπινων ψυχών. Στα πρώτα χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, χρόνια δύσκολα, σκληρά με νωπές ακόμα τις πληγές και τα μίση του πολέμου, τρεις άνθρωποι μπλέκονται σ' ένα συγκλονιστικό τρίγωνο έρωτα και πάθους: η Κίρα, μια κοπέλα που ονειρεύεται να γίνει μηχανικός, και δυο νέοι που την ερωτεύονται, ο Λεό, ένας αριστοκράτης, και ο Αντρέι, ένα εργατόπαιδο, αφοσιωμένος κομμουνιστής. Μέσα στη θύελλα των γεγονότων εκείνης της εποχής, οι νέοι αυτοί συγκρούονται με τη φοβερή πραγματικότητα σ' έναν αγώνα ζωής, επιβίωσης και ευτυχίας, έναν αγώνα απίθανα τραγικό, με εξάρσεις, καταστροφές, μικρότητες, αφάνταστες μεγαλοσύνες, που τελικά τους οδηγεί στη συντριβή.Μυθιστόρημα συγκλονιστικό, που καμιά καρδιά δεν μπορεί ν' αφήσει ασυγκίνητη, το Εμείς οι ζωντανοί, παρ' όλο που γράφτηκε πριν από εξήντα χρόνια, μένει πάντα ζωντανό στις προτιμήσεις των αναγνωστών όλου του κόσμου και επανεκδίδεται συνέχεια, σε πολλές γλώσσες. Γιατί εξιστορεί ένα βαθιά αληθινό ανθρώπινο δράμα. Νά πώς χαρακτηρίζει αυτό της το έργο η ίδια η συγγραφέας του, η Aυν Ραντ: «Το Εμείς οι ζωντανοί δεν είναι ένα μυθιστόρημα για τη Σοβιετική Ρωσία. Είναι ένα μυθιστόρημα για τον άνθρωπο ενάντια στο κράτος. Κεντρικό θέμα του είναι η ιερότητα της ανθρώπινης ζωής - χρησιμοποιώ τη λέξη ιερότητα όχι με τη μυστικιστική της έννοια, αλλά με την έννοια της υπέρτατης αξίας».

Από τα αρχεία της Γκεσπάπο...

Μόνος στο Βερολίνο
Hans Fallada

εκδ Πόλις

<<Βερολίνο 1940. Τα γερμανικά στρατεύματα έχουν κατακτήσει τη Γαλλία και ο ναζισμός περνά μέρες δόξας. Πίσω όμως από τη θριαμβευτική πρόσοψη, κρύβονται η αθλιότητα και ο τρόμος. Σε μια λαϊκή πολυκατοικία της οδού Γιαμπλόνσκι, διώκτες και διωκόμενοι συγκατοικούν. Είναι η κυρία Ρόζενταλ, Εβραία, την οποία καταδίδουν (και καταληστεύουν) οι γείτονές της. Είναι ο Μπαλντούρ Περζίκε, ομαδάρχης της Χιτλερικής Νεολαίας που τρομοκρατεί την ίδια του την οικογένεια. Είναι οι Κβάνγκελ που, απελπισμένοι από τον θάνατο του γιου τους στο μέτωπο, διανέμουν προκηρύξεις εναντίον του Χίτλερ. Με ρεαλισμό και ειλικρίνεια ο Φάλαντα περιγράφει την καθημερινή ζωή των Γερμανών πολιτών, Εβραίων και μη, και την αντίσταση που πρόβαλαν στον ναζισμό κάποιοι -λίγοι- συνηθισμένοι άνθρωποι. Ο Πρίμο Λέβι χαρακτήρισε το "Μόνος στο Βερολίνο" ένα από τα ωραιότερα βιβλία για τη γερμανική αντίσταση κατά του ναζισμού.>>


Το βιβλίο αυτό το διάβασα πέρυσι και ομολογώ πως ήταν πολύ ενδιαφέρον. Κατά καιρούς ψάχνω να βρω βιβλία με κάποιο συγκεκριμένο θέμα για να διαβάσω, τότε λοιπόν ήθελα να διαβάσω, για άλλη μία φορά, κάτι που να αφορά τον πόλεμο του '40.
Έχω διαβάσει για το Λένινγκραντ, για την Ελλάδα αλλά δεν είχα διαβάσει κάποιο βιβλίο που να αφορά την Γερμάνια στα χρόνια εκείνα. Και έτσι μία μηχανή αναζήτησης μου παρουσίασε το “Μόνος στο Βερολίνο”.
Είναι στα αλήθεια περίεργο, όχι ότι δεν το έχω οι περισσότεροι σκεφτεί, να “βλέπεις” σε τι κατάσταση ζούσανε και οι ίδιοι οι Γερμανοί στη χώρα τους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου. Δικτατορία και κομμουνισμός μαζί, σε μία περίεργη μορφή (μη με παρεξηγήσουν οι φίλοι του κομμουνισμού). Βέβαια θα μου πείτε, αυτοί το επιλέξανε. Είμαστε όμως σίγουροι πως η πλειοψηφία του Γερμανικού λαού ήθελε αυτό τον πόλεμο; Ή ήτανε άλλη μία απόφαση των λίγων και δυνατών, για να μην πω τρελών.
Δεν σας θυμίζει κάτι από τα παλιά αυτό; Εννοώ, το πραξικόπημα στην Κύπρο, και λίγο πιο παλιά η ανταλλαγή πληθυσμού με την Τουρκία, η Καταστροφή της Σμύρνης (και όχι συνωστισμός στο λιμάνι για να πάρουν το κρουαζιερόπλοιο, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν πλέον στα σχολεία) και βέβαια πολύ πιο πίσω στην ιστορία με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τελικά αυτό ήθελε να μιμηθεί ο Χίτλερ, την Οθωμανική Αυτοκρατορία;

Για τους μικρούς μας φίλους



Πού πήγε το Πάσχα;
Συγγραφέας :
Ηλιόπουλος Βαγγέλης

Εικονογράφος : Fedele Chiara
εκδ Πατάκη

Οι γονείς της Νιάνιας έχουν ειδοποιήσει όλους να μην πουν τη φράση «Έρχεται το Πάσχα», γιατί η Νιάνια μετά την αναζήτηση για το από πού έρχονται τα Χριστούγεννα, θα αρχίσει να ψάχνει και από πού έρχεται το Πάσχα! Είχαν ξεχάσει όμως να το πουν στον ορνιθοτρόφο, ο οποίος πήγε στο σπίτι τους για να δώσει τα αυγά και εκείνος της είπε ότι είναι για το Πάσχα που έρχεται! Η Νιάνια λοιπόν ξεκινά αμέσως μια περιπλάνηση για να ανακαλύψει από πού! Βρίσκεται σε πολυκαταστήματα με λαμπάδες, σε μαγαζιά με σούβλες, στο μαντρί με τα αρνιά και ψάχνει... Τελικά, ανακαλύπτει πως το Πάσχα δε βρίσκεται στα καταστήματα και στον υπερκαταναλωτισμό αλλά σε μια σπηλιά στο βουνό, απ’ όπου βγαίνει το Άγιο Φως!


Το Πάσχα της νόνας Χελώνας
Συγγραφέας:Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου Λότη
Εικονογράφος: Σγουρός Γιώργος
εκδ Πατάκη

Πάντα περήφανος ο κυρ Λαγός, όπως κι ο προ-προ-προ-παππούς του, εκείνος που την έπαθε στο τρέξιμο απ’ τη χελώνα τα χρόνια τα παλιά, καυχιέται πως το Πάσχα θα τσουγκρίσει και θα σπάσει ολωνών τ’ αυγά με τα δικά του. Η νόνα η Χελώνα όμως, με τα δέκα της εγγόνια, κάτι του σκαρώνει... Και όλα του δάσους τα πουλιά, τα έντομα και τα ζωάκια μαζεύονται να δουν το πάθημά του! Ένα νέο εικονογραφημένο βιβλίο από τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς των μικρών και των μεγάλων παιδιών.



Το πρώτο μου πασχαλινό βιβλίο
Συγγραφέας :
Κανελλόπουλος Γρηγόρης,Ελένη Έλενα
εκδ Πατάκη

«Tο πρώτο μου πασχαλινό βιβλίο» είναι ένα βιβλίο γεμάτο πρωτότυπες πασχαλινές ασκήσεις. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, γονείς και εκπαιδευτικούς. Στόχος του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να εξασκήσουν δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής και μαθηματικών μέσα από ευχάριστο, δημιουργικό και βιωματικό τρόπο και να αξιοποιήσουν χαρούμενα και δημιουργικά το χρόνο τους. Μέσα από τις σελίδες του, τα παιδιά μαθαίνουν τα ήθη και τα έθιμα της μεγάλης αυτής γιορτής της χριστιανοσύνης και έτσι έρχονται σε επαφή με την πλούσια ελληνική παράδοση. Συγκεκριμένα, φτιάχνουν το χαρταετό, γνωρίζουν την κυρα-Σαρακοστή, πλάθουν και ζωγραφίζουν λαζαράκια, ανακαλύπτουν τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, στολίζουν και ζωγραφίζουν πασχαλινά αυγά και παίζουν πασχαλινά παιχνίδια.




Παιδικά βιβλία για το Πάσχα

Αυτή η σύνοψη δεν είναι διαθέσιμη. Κάντε κλικ εδώ, για να δείτε την ανάρτηση.

Ο μπαμπάς χάνει τη δουλειά του. Η γιαγιά έχει αρχίσει ...

Εικονογράφος: Σβετλίν Βασίλεβ
Ηλικία: 7+

Ο μπαμπάς χάνει τη δουλειά του. Η γιαγιά έχει αρχίσει να βαριέται τις οικογενειακές διακοπές σε ξενοδοχεία πολυτελείας. Η μαμά αναρωτιέται μήπως ήρθε η ώρα να παρατήσει τη λαμπερή ζωή των περιοδικών. Τα παιδιά, ο Δημήτρης και η Σοφία, θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο, φίλους, συνήθειες και κυρίως... σπίτι. Από την Κηφισιά μετακομίζουν στο εγκαταλελειμμένο πατρικό της Εύβοιας. Εκεί ανακαλύπτουν νέες αξίες, νέες χαρές, νέα προβλήματα, αλλά και νέες φιλίες. Η γνωστή συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου παρουσιάζει με χιούμορ και κατανόηση τους τρόπους με τους οποίους ένα παιδί αντιλαμβάνεται και βιώνει σημαντικές αλλαγές στη ζωή του. Η εκπληκτική εικονογράφηση είναι του Σβετλίν.

Εκδηλώσεις για παιδιά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
ΟΛΟΙ ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ,
Η παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου
«Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι»
Κάθε άντρας, κάθε γυναίκα και κάθε παιδί σε αυτόν τον πλανήτη προστατεύεται από 30 ειδικά διαμορφωμένα άρθρα – την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπου κι αν ζούμε, όποιοι κι αν είμαστε, αυτά είναι τα δικαιώματά μας και κανείς δεν επιτρέπεται να μας τα στερήσει.
Με αφορμή το καινούργιο βιβλίο των εκδόσεων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών και δημιουργικών δραστηριοτήτων τα παιδιά θα κατανοήσουν την έννοια του δικαιώματος και θα ανακαλύψουν βήμα βήμα τι είναι η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ποια η σημασία της.
Κυριακή 5 Απριλίου, την ώρα που συναντιούνται οι δείχτες του ρολογιού στις 11:30 ακριβώς σας περιμένουμε στο Μουσείο Ηρακλειδών.
Για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών.
Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16 – Θησείο
Δηλώσεις συμμετοχής: Ελένη Νομικού, τηλ. 210-3461981


Πρόγραμμα εκδηλώσεων 2009

23/05/09 12:00
Παρουσίαση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Θέμα: Το κοκαλάκι της νυχτερίδας
βιβλιοπωλείο Τσαμαντάκη Καραολή και Δημητρίου 43 Πειραιάς


09/05/09 12:00
Παρουσίαση: Ελένη Σβορώνου
Θέμα: Οικοπεριπέτειες
Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα

11/04/09 12:00
Παρουσίαση: Μαρία Αγγελίδου
Θέμα: Το δέντρο με τα ψέματα
Ευριπίδης στη Στοά-Ανδρ. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι

04/04/09 12:00
Παρουσίαση: Ελένη Σβορώνου
Θέμα: Οικοπεριπέτειες
Περδίκης Χαροκοπου 53-55 Καλλιθέα

02/04/09 12:00
Παρουσίαση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα

http://www.picturebooks.gr/



Για τους λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων

Αυτή η σύνοψη δεν είναι διαθέσιμη. Κάντε κλικ εδώ, για να δείτε την ανάρτηση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση