Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

92.000 επισκέπτες

92.000 επισκέπτες
στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

- έκπληξη η δυναμική η παρουσία των εφήβων -
 
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τίμησε και φέτος με την παρουσία του την Έκθεση
Με χαμόγελα αισιοδοξίας και τσάντες γεμάτες βιβλία αποχαιρέτησαν την 4η διοργάνωση της Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου οι χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν τους χώρους τις HELEXPO κατά τις τέσσερις ημέρες λειτουργίας της.
     

92.000 επισκέπτες
(έναντι 100.000 πέρυσι) περιηγήθηκαν στα περίπτερα των εκδοτών και συμμετείχαν στις 200 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στην Παιδική Γωνιά, τη Γωνιά των Εφήβων, στη Γωνιά των Εκπαιδευτικών και Γονέων αλλά και στα περίπτερα των εκδοτών - με μέσο όρο παραμονής μιάμιση ώρα.
     
99 σχολεία
από την ευρύτερη Αττική (ακόμη και από Κάλαμο, Σαλαμίνα κ.α.) αλλά και από την Αργολίδα και από τα Χανιά επισκέφθηκαν την Έκθεση την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Μαθητές από σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, συνάντησαν συγγραφείς και εικονογράφους, ενημερώθηκαν για τις νέες εκδόσεις.
     

Η μεγάλη έκπληξη της φετινής Έκθεσης ήταν κατά γενική ομολογία η έντονη παρουσία και συμμετοχή στις εκδηλώσεις των εφήβων που ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων. Εκτός από τις οργανωμένες ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, και το Σαββατοκύριακο οι έφηβοι «ψήφισαν» Έκθεση, αφού ενημερώθηκαν όπως μας είπαν μέσα από το διαδίκτυο για τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του προγράμματος.
       
Η Sadahzinia των Active Member που τους μίλησε για ποίηση, στίχους και έμπνευση καθώς και το εργαστήρι δημιουργικής γραφής με την Αμάντα Μιχαλοπούλου (150 έφηβοι με μπλοκ και στυλό για σημειώσεις!) ήταν οι πιο δημοφιλείς αλλά και το βιωματικό θεατρικό εργαστήρι Ρισπέκτ (από το θέατρο Χώρα), οι συζητήσεις για θέματα όπως: facebook, twitter, blogs, τέχνες, ο έρωτας, ρατσισμός, ξενοφοβία, εξάρτηση κ.ά.
      

Ικανοποιημένοι από την προσέλευση, τις εκδηλώσεις αλλά και τις πωλήσεις που κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα δήλωσαν οι 46 εκδότες που συμμετείχαν στην Έκθεση. «Αν σκεφτούμε πόσο έχει αλλάξει η οικονομική κατάσταση και η ψυχολογία των Ελλήνων από την περσινή διοργάνωση, πρόκειται για ένα θαύμα που μας γεμίζει αισιοδοξία» σχολίασαν «αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το κοινό ενημερώνεται, ζητάει καταλόγους, έρχεται σε επαφή με τους δημιουργούς, αποκτά με το βιβλίο μια διαφορετική σχέση που έχει διάρκεια στον χρόνο. Αν κερδίσεις τους μικρούς αναγνώστες, τους έχεις για πάντα».
     

Το πιο δημοφιλές περίπτερο της φετινής χρονιάς ήταν μάλλον αυτό του «Μικρού Αναγνώστη» που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην πρεμιέρα του! Τα πιτσιρίκια απόλαυσαν τη γνωριμία με τον διαδυκτιακό τους φίλο και «ξεφύλλισαν» για πολλή ώρα τις βιβλιοφιλικές σελίδες του (1 στους 3 επισκέπτες γνώριζε την ύπαρξη του – οπότε φαίνεται ότι ο Μικρός Αναγνώστης θα τριπλασιάσει τους φίλους του!).


     

150 παιδιά το Σάββατο και 140 την Κυριακή παρακολούθησαν τα «μουσικά παραμύθια του Μικρού Αναγνώστη» δύο ζωντανές παραστάσεις παιδικής όπερας που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή.
     

Το αδιαχώρητο στους διαδρόμους της Έκθεσης προκάλεσε η παρουσία του αγαπημένου παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά που ταξίδεψε από το Λονδίνο ειδικά για την Έκθεση. Αφού περιηγήθηκε στα περίπτερα, μίλησε με τους μικρούς του φίλους και τους υπέγραψε τα βιβλία ο δημιουργός παρουσίασε στο κοινό την θρυλική «Φρουτοπία» του.
     

Παιδιά, έφηβους και ενήλικες προσέλκυσε το αφιερωματικό περίπτερο του Οδυσσέα Ελύτη. Με φόντο την εμβληματική του φιγούρα, ξεφύλλισαν τα βιβλία του, είδαν στην οθόνη στιγμιότυπα από τη ζωή του, άκουσαν ηχογραφημένα ποιήματα του και μελοποιημένα έργα του. Οι μικροί επισκέπτες μάλιστα δήλωσαν ότι πιο πολύ τους άρεσε να ακούν τη φωνή του ποιητή να διαβάζει τους στίχους του.
     

Ένας λευκός καμβάς μεταμορφώθηκε μπροστά στα μάτια του κοινού σε ένα πολύχρωμο παλίμψηστο παραμυθιών βγαλμένων από τη φαντασία των 16 εικονογράφων που με πινέλα και χρώματα ζωντάνεψαν τους ήρωές τους κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.


     

Συμμετείχαν οι εικονογράφοι: Βαγγέλης Αγναντόπουλος, Αντώνης Ασπρόμουργος, Ελίζα Βαβούρη, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Κατερίνα Βερούτσου, Αντώνης Γαλάτης, Βάσω Γιαρένη, Γιώργος Δημητρίου, Ιφιγένεια Καμπέρη, Δέσποινα Καραπάνου, Δήμητρα Λαμπρέτσα, Μαριλένα Μέξη, Κωνσταντίνος Ξύγκας, Διατσέντα Παρίση, Ντανιέλα Σταματιάδη, Βάσω Ψαράκη.Η εικαστική σύνθεση, που μάγεψε τους λιλιπούτειους αναγνώστες, θα στολίσει το Εθνικό περίπτερο στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη,
στην Παιδική Γωνιά της ΔΕΒΘ.

     

Μια σημαντική ευκαιρία για συναντήσεις, συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών και προτάσεις συνεργασιών ανάμεσα στους επαγγελματίες του βιβλίου αποτελούν κάθε φορά οι Εκθέσεις βιβλίου. Φέτος, το ΕΚΕΒΙ είχε επιπλέον την ευκαιρία να «κλείσει» τις συμμετοχές των εκδοτών παιδικού βιβλίου για το Εθνικό Περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (28 έως 31 Μαρτίου 2011). Στην πρώτη «εθνική» παρουσία της χρονιάς στις Διεθνείς Εκθέσεις, το ΕΚΕΒΙ (με ανάθεση από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού) προετοιμάζει μια δυνατή εμφάνιση που θα εκπροσωπεί επάξια το υψηλό επίπεδο του ελληνικού παιδικού βιβλίου που κερδίζει τις εντυπώσεις στις διεθνείς αγορές.

www.ekebi.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση