Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ο Χαρίτων Γιωτάκης είχε ένα ανεκπλήρωτο όνειρο από παλιά

από την Κατερίνα Κάιρα

Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, όπου και διαμένει μόνιμα. Για ένα διάστημα εννέα ετών, έζησε στην Κέρκυρα όπου έλαβε μουσικές σπουδές σε μία από τις φημισμένες φιλαρμονικές της. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την κατεύθυνση αυτή επαγγελματικά. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας και ασχολείται επίσης με τις μελέτες ανανεώσιμων πηγών ενεργείας. Του αρέσει ο αθλητισμός και είναι ενεργός αθλητής του Τζούντο. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη εννέα ετών.


Πως ήρθε η συγγραφή στη ζωή σας;
Η συγγραφή, όπως σχεδόν όλες οι αποφάσεις στη ζωή μου, ήρθε ξαφνικά πριν κάποια χρόνια όπου και έγραψα έναν μικρό αριθμό παραμυθιών για παιδιά. Λίγο πριν ξεκινήσω την προσπάθειά μου για να τα εκδώσω, αποφάσισα τελείως ξαφνικά, όπως ανέφερα και προηγουμένως, να γράψω ένα μυθιστόρημα – πράγμα που ήταν και ένα ανεκπλήρωτο όνειρο από παλιά. Τα μυθιστορήματα άλλωστε, ήταν η μεγάλη μου αγάπη. Θα μπορούσα να πω ότι με μάγευαν από παιδί, διότι σου δίνουν την ευκαιρία να πλάσεις πρόσωπα, γεγονότα, περιστατικά και γενικότερα ιστορίες, οι οποίες θα έχουν το προσωπικό σου στίγμα και θα είναι όσο αληθινές ή ψεύτικες εσύ επιθυμείς. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορείς να δώσεις το τέλος που σου αρέσει και μάλιστα αυτό το τέλος να είναι όσο ‘’αιρετικό’’ ή απροσδόκητο επιθυμεί η φαντασία σου.

Πως θα χαρακτηρίζατε το μυθιστόρημα σας; Αστυνομικό, ερωτικό;
Το μυθιστόρημα αυτό, με μια πρώτη βιαστική ματιά θα χαρακτηριζόταν αστυνομικό, πολεμικό ή όπως το συνηθίζουν στο εξωτερικό : ‘’Hard Boiled’’. Όμως κατά τη γνώμη μου είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα αφού οι ‘’εξάρσεις’’ βίας και το πολεμικό περιβάλλον δρουν περιφερειακά και αποτελούν συμπλήρωμα μόνο, της όλης ιστορίας, η οποία προσπαθεί με όλους τους τρόπους να προσεγγίσει και τελικά να μεταδώσει στον αναγνώστη τα στοιχεία τής μπερδεμένης προσωπικότητας του ‘’αντιήρωα’’ πρωταγωνιστή. Αυτής της προσωπικότητας που είναι υπεύθυνη για την τραγική εξέλιξη της ζωής του. Αυτό δηλαδή που είναι και βασικό θέμα του βιβλίου.

Το θέμα του βιβλίου σας, προέκυψε από την προσωπική σας ενασχόληση με την γυμναστική;
Όχι. Η ενασχόλησή μου με τη γυμναστική και γενικότερα με τον αθλητισμό δεν επηρέασε με κανέναν τρόπο την εύρεση του θέματος της παρούσης συγγραφικής προσπάθειας. Το θέμα που προέκυψε στηρίχθηκε καθαρά και μόνο σε φανταστικά σενάρια, τα οποία επηρεάστηκαν από τη σύγχρονη καθημερινότητα, η οποία σε συνεργασία με τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά ‘’βιώματα’’ είναι ικανή να γεμίσει τόμους παρόμοιας θεματολογίας.

Γιατί επιλέξατε να εκδώσετε το βιβλίο σας με προσωπική έκδοση;
Η εμπειρία ικανών και σημαντικών συγγραφέων, τους οποίους είχα την τύχη να συμβουλευθώ, όπως επίσης και η επιθυμία μου να επιβλέπω και να αποφασίζω μόνος και σχεδόν ‘’δικτατορικά’’ θα έλεγα, ακόμα και τα πιο ασήμαντα θέματα της κάθε μου προσπάθειας – όπως κι αν λέγεται αυτή – με οδήγησαν στην ιδιωτική έκδοση. Μπορεί φυσικά αυτό να μου στοίχισε εμπορικά, όμως η ικανοποίηση που ένοιωσα κρατώντας ένα βιβλίο του οποίου τα πάντα, ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια, είχαν αυστηρά τη δική μου σφραγίδα, δεν συγκρίνεται με τίποτα !

Τι αντιπροσωπεύει για εσάς ο Μάρων;
Ο Μάρων είναι όπως τόνισα και προηγουμένως, ένας ‘’αντιήρωας’’. Θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι ο ίδιος διάλεξε αυτόν το χαρακτηρισμό. Αντιπροσωπεύει κάθε βασανισμένη ψυχή που προσπαθεί εναγωνίως να ξεφύγει από τα ‘’δηλητηριώδη’’ δίχτυα τής όποιας άσχημης κατάστασης στην οποία έχει πιαστεί.

Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσει το βιβλίο σας;
Όταν έγραφα το μυθιστόρημα αυτό το μόνο που επιθυμούσα (και εξακολουθώ να επιθυμώ) ήταν να φτάσει το βιβλίο μου σε όσα περισσότερα χέρια αναγνωστών ήταν δυνατόν, αφήνοντάς τους μια απολαυστική ανάμνηση ανάγνωσης. Πάντως εάν ο αναγνώστης του ψάξει για κάποιο μήνυμα στις σελίδες του, τότε πιστεύω πως η ανάγνωση αυτού του βιβλίου, θα του υπενθυμίσει μία πολύ σημαντική αρχή της ζωής μας : ότι δηλαδή τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και ότι όποιος δεν λάβει αυτή την αρχή υπ’ όψιν του, θα είναι υποχρεωμένος να υποστεί τις συνέπειες της άγνοιάς του.

Ετοιμάζεται το επόμενο μυθιστόρημα σας;
Τώρα προετοιμάζομαι για το επόμενο μυθιστόρημά μου το οποίο αυτή τη φορά θα είναι ιστορικό. Έγραψα ‘’προετοιμάζομαι’’ διότι για τη σωστή απόδοση κάθε ιστορικού μυθιστορήματος χρειάζεται προσεκτική μελέτη της περιόδου στην οποία θέλεις να κινηθεί η ιστορία σου. Μπορεί σε τέτοιου είδους βιβλία ο κεντρικός ήρωας να είναι φανταστικός, αλλά σχεδόν πάντα κινείται σε πραγματικές καταστάσεις, τις οποίες πρέπει να περιγράψεις με απόλυτη ακρίβεια, αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση, αστείο.

(Καλή επιτυχία σε κάθε σας προσπάθεια)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση