Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Μεγάλη Βρετανία: Οι εκδότες αυξάνουν τις τιμές στα e-books, οι αναγνώστες αντιδρούν δυναμικά


Το βρετανικό Amazon άρχισε να πουλάει τα e-books των εκδόσεων Hachette, Penguin και HarperCollins με το "μοντέλο της πρακτόρευσης" (agency model), που σημαίνει ότι οι εκδότες καθορίζουν την τελική τιμή που πουλιέται το e-book και το Amazon εισπράττει ένα προκαθορισμένο ποσοστό επί της τιμής αυτής. Ως τώρα ίσχυε το "μοντέλο της χονδρικής" (wholesale model), όπου το Amazon αγόραζε μαζικά τα e-books από τους εκδότες και μπορούσε να καθορίζει εκείνο την τιμή λιανικής. Όμως οι τρεις μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι κατάφεραν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στο Amazon.

Αποτέλεσμα; Μέσα σε μια νύχτα οι τιμές αυξήθηκαν. Τα e-books έφτασαν να κοστίζουν όσο και τα τυπωμένα ή και παραπάνω!

Οι αναγνώστες αντέδρασαν έντονα. Εκατοντάδες σχόλια γράφτηκαν στο φόρουμ του Amazon.co.uk για το θέμα. Αλλά δεν έμειναν μόνο στη λεκτική διαμαρτυρία. Στράφηκαν και σε εκδότες που δεν ακολουθούν το "μοντέλο της πρακτόρευσης" και τους ώθησαν στη λίστα με τους 15 bestseller τίτλους.

Μια από τις πιο πρωτότυπες πράξεις διαμαρτυρίας ήταν η βαθμολόγηση με ένα και μόνο αστέρι (τον κατώτερο βαθμό δηλαδή) σε όσα βιβλία η τιμή αυξήθηκε από τους εκδότες. Το αποτέλεσμα ήταν συγγραφείς τόσο γνωστοί και τόσο σημαντικοί όσο ο Iain Banks και ο Stephen King να υποστούν τόσο χαμηλές βαθμολογίες.

To βρετανικό περιοδικό The Bookseller, που ασχολείται με τον εκδοτικό χώρο και διαθέτει μεγάλο κύρος, επεσήμανε μια ακόμη πιθανή συνέπεια από την αύξηση των τιμών, την άνθιση της "πειρατείας", του ξεκλειδώματος των αρχείων και του μοιράσματός τους μέσω torrents κ.α. Τέτοιες απόψεις, υπέρ της "πειρατείας", άρχισαν να εκφράζονται και από αναγνώστες που ως τώρα δε μοιράζονταν -πειρατικά- αρχεία μέσω ίντερνετ, ενώ η στάση των εκδοτών παρομοιάζεται με τη στάση των μουσικών εταιρειών...

05/11/2010 - elektronikosanagnostis.blogspot.com με πληροφορίες από The Bookseller & The Guardian
www.oem.gr

Ο συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης

  Ο συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης δε συνεργάζεται πια με τις εκδόσεις Άγκυρα

Στο μεταβατικό διάστημα της μεταφοράς του από την προηγούμενη εκδοτική στην επόμενη, κι ως την εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων με το λογότυπο της προηγούμενης εκδοτικής, τα βιβλία του δεν θα διατίθενται ευρέως στο εμπόριο, δηλαδή σε βιβλιοπωλεία, sites ή τρίτους χώρους που πωλούν βιβλία με νόμιμο τρόπο.

Ως τότε, ένας πρόχειρος διαδικτυακός τόπος αναλαμβάνει να εκτελεί με ασφάλεια τις παραγγελίες σας και να αποστέλλει τα βιβλία στο σπίτι σας με αντικαταβολή σε τιμές πρωτότυπα ελκυστικές.
http://yannis-filippidis-vivlia.blogspot.com/

Σύντομα κοντά μας










 
«Όπου και να ‘σαι, σ’ αγαπώ»
Θάλεια Κουνούνη
εκδ Λιβάνη


Ιούλιος 1991

Λιμάνι Πειραιά

Μια περίεργη εξαφάνιση διαλύει μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Μάιος 2010

Εκείνος, ένας μοναχικός άνθρωπος.

Εκείνη, μια πόρνη πολυτελείας.

Η Βίβιαν πείθει τον Αποστόλη να δώσει ένα δείπνο γενεθλίων και να καλέσει κοντά του τα παιδιά του. Όμως, μετά το δείπνο αυτό όλα αλλάζουν. Το παρελθόν βγαίνει στην επιφάνεια και δίνει μάχη με το μέλλον. Δύσκολη μάχη, με απώλειες.

Πώς λες σε κάποιον που έχει φύγει ότι τον αγαπάς; Πού τον ψάχνεις; Πού τον γυρεύεις; Θέλεις να του το πεις, μα δεν είναι κοντά σου. Τι κάνεις;

Απλώς κοιτάς ψηλά και ψιθυρίζεις: «Όπου και να ’σαι σ’ αγαπώ!»

Και τότε νικητής δεν είναι το παρελθόν, μα ούτε και το μέλλον. Νικητής είναι μόνο το σήμερα!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση