Κυριακή 17 Μαΐου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ»

Διοργανώνεται συνέδριο του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή και το Σάββατο 22 και 23 Μαΐου 2009. Θέμα του συνεδρίου: «Σύγχρονη εφηβική λογοτεχνία».
Το συνέδριο υποστηρίζεται από την Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. και τις Εκδόσεις Πατάκη.
Είναι το πρώτο ελληνικό συνέδριο με μια τέτοια θεματική και απευθύνεται (δυνητικά) και σε κοινό εκπαιδευτικών (και φοιτητών), τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εισηγήσεις επικεντρώνονται στην εφηβική λογοτεχνία στη σύγχρονη παραγωγή (ελληνική και ξένη), π.χ. σε συγγραφείς όπως ο Μάνος Κοντολέων, η Λίτσα Ψαραύτη, η Τούλα Τίγκα κ.ά., αλλά επίσης και σε πολύ σημαντικούς ξένους (που καθιέρωσαν τη λογοτεχνία για «νεαρούς ενήλικες» / Young Adult Literature) όπως ο Ρόμπερτ Κόρμιερ, η Μ.Ε. Κερ, ο Έιβι, η Μάγια Αγγέλου, ο Ντέιβιντ Κλας και πολλοί άλλοι.Οι εισηγήσεις άπτονται ποικίλων ζητημάτων: προσδιορισμός του περιεχομένου και της ορολογίας της εφηβικής λογοτεχνίας, τα υποείδη της και τα γνωρίσματά της, οι διαχωριστικές γραμμές (εάν υπάρχουν) μεταξύ εφηβικής και παιδικής λογοτεχνίας ή μεταξύ της εφηβικής λογοτεχνίας και της λογοτεχνίας για ενηλίκους, διδακτικές προσεγγίσεις της εφηβικής λογοτεχνίας, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και επιλογές / σύστημα αξιών, εξουσία και εφηβεία, αυτοβιογραφία, ιστορία και εφηβεία, ιθαγένεια, εξωτισμός και εφηβεία, διαπροσωπικές σχέσεις και εφηβεία, κοριτσίστικη λογοτεχνία, σχέση μητέρας και κόρης, ταυτότητες, ανδρική / γυναικεία ταυτότητα, ομοφυλοφιλική, μαύρη ταυτότητα, εφηβική λογοτεχνία του Μαγκρέμπ, παραβατικότητα, ερωτισμός και σεξουαλικότητα, σχέση με το σώμα, γλώσσα της εφηβείας, αφηγηματικές τεχνικές κτλ.
Οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα γίνουν μόνο από προσκεκλημένους εισηγητές:
Δ. Αναγνωστοπούλου, Β. Αποστολίδου, Σ. Γαβριηλίδου, Α. Γιαννικοπούλου, Α. Ζερβού, Μ. Κανατσούλη, Α. Καρακίτσιος, Ά. Κατσίκη-Γκίβαλου, Μ. Κοντολέων, Τ. Κωτόπουλος, Β. Λαλαγιάννη, Ε. Νικολουδάκη-Σουρή, Σ. Οικονομίδου, Γ. Παπαντωνάκης, Π. Πανάου, Δ. Πολίτης, Τ. Τσιλιμένη, Γ. Φρέρης, Α. Χρονάκη Επιστημονικά υπεύθυνη Μένη Κανατσούλη ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ
Επιστημονική επιτροπή:
Βακαλόπουλος Κωνσταντίνος, καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Βρύζας Κωνσταντίνος, καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Γαβριηλίδου Σοφία, λέκτορας ΤΕΠΑΕ
Δάγκας Αλέκος, αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Κανατσούλη Μελπομένη, καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
Καρακίτσιος Ανδρέας, καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Τσιούμης Κωνσταντίνος, αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Τσοκαλίδου Ρούλα, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
Σέμογλου Ουρανία, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
Χατζησαββίδης Σοφρόνης, καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Οργανωτική επιτροπή:
Γαβριηλίδου Σοφία, λέκτορας ΤΕΠΑΕ
Δρούγκα Κλεονίκη, εκπαιδευτικός
Κανατσούλη Μελπομένη, καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
Καρακίτσιος Ανδρέας, καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Μελενικιώτου Μάρθα, εκπαιδευτικός

Ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας

Δάκρυ μες στον κόλπο της που έγινε ζωή.... Καυτό δάκρυ σαν καμένο ρόδο.... Μια νύχτα σκοτεινή και αλαφροΐσκιωτη χύθηκε το αίμα ορμητικό.... Θεοί και δαίμονες, έχασαν δύο μάνες. Πού κρύφτηκαν; Τι απέγιναν; Ποιο ποτάμι τις ρούφηξε στα νερά του; Δεκαπέντε χρόνια μετά, μια γυναίκα τολμά και πετά απ' το δάχτυλό της ένα γάμο που δεν ήταν γι' αυτή.. Ένα δωδεκάχρονο αγόρι κλειδώνεται στα ξαφνικά σε μια ζοφερή φυλακή. Πληρώνει ένα χρέος που δεν χρώσταγε. Εκεί μέσα θα φωλιάσει τα όνειρά του, τα δάκρυα και την πρώτη του αγάπη. Ένα παιδί- μαριονέτα, σαν άδεια κορνίζα. Πολλά τα μυστικά. Κρυμμένα πρόσωπα και αλήθειες. Κι όταν τα ρυάκια της καρδιάς τους λιμνάσουν ξανά, το θαμμένο παρελθόν επιστρέφει…..Τρυπώνει στα τρίσβαθα της ψυχής τους.
Κι εκείνη η γυναίκα για να γλιτώσει, καταφεύγει σ' ένα μοναστήρι. Πού να ήξερε όμως πως τα νερά του ποταμού ξέβρασαν εκεί μια χαμένη ύπαρξη απ' το καταχωνιασμένο χθες της...
Το δίλημμα βαθύ
Οι ανατροπές πολλές
Και οι πληγές ακόμη αιμορραγούν

Και .. η παράσταση αρχίζει...


... Εκεί (την Τετάρτη που μας πέρασε στον θαυμάσιο χώρο του νέου βιβλιοπωλείου "Μετρόπολις" Πανεπιστημίου και Εμμ.Μπενάκη)λοιπόν σε αυτόν τον τόσο ωραίο χώρο μαζευτήκαμε προχθές όλοι οι φίλοι και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη χαρά που μου δώσατε, να σας δω να γεμίζετε την τεράστια αίθουσα, ακόμα και όρθιοι, για να ακούσετε τις φίλες μου τη Λένα τη Μαντά, που μαζί πρωτοκάναμε την παρουσίαση της Θεανώς εγώ και της Μεγώς εκείνη, και τη Νοέλ Μπάξερ να αναλύουν το βιβλίο μου. Τα όσα είπαν με γέμισαν με συγκίνηση, αν δεν ντρεπόμουν θα έκλαιγα. Πραγματικά είναι τόσο ωραίο να βλέπεις ομότεχνές σου να παινεύουν το έργο σου, να το αναλύουν σε βάθος και να σου δείχνουν ακόμη και πτυχές άγνωσες και σε σένα την ίδια. Τις άκουγα και δεν πίστευα πως ήμουν εγώ αυτή που έγραψε το βιβλίο που ανέλυαν. Για κάποια άλλη μιλούσαν με τόση τρυφερότητα και αγάπη. Από κοντά η Μαρία Μπράϊλα και ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος ζωντάνεψαν κάποιες σελίδες με μοναδικό ταλέντο. Νόμιζα πως άκουγα τους ήρωές μου να μιλάνε. Σας ευχαριστώ φίλοι και φίλες Λένα και Νοέλ, άξιες λογοτέχνιδες με μεγάλο ταλέντο που μας έχετε χαρίσει βιβλία σαν το " Από δρυ παλιά και από πέτρα" της Νοέλ Μπάξερ και όλα τα αγαπημένα της Λένας Μαντά με κορυφαίο το τελευταίο της " Ερωτας σαν βροχή". Μαρία και Αυγουστίνε, να είσαστε πάντα λαμπεροί και να έχετε μεγάλες επιτυχίες στην τέχνη.

Χάρηκα ιδιαίτερα που σας είδα στην παρουσίαση φίλοι μου γιατί είδα την αντάποκρισή σας στο κάλεσμα και μου δείξατε έτσι για άλλη μια φορά την αγάπη σας. Με ιδιαίτερη χαρά σημείωσα την παρουσία κάποιων εκλεκτών ομοτέχνων, της κ. Αθηνάς Κακούρη, της Μαρίας Τζηρίτα, της Αθηνάς Χατζή, του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, του ΄Ομηρου Αβραμίδη, του Γιώργου Βότση, του Πάριδος ( συγνώμη Πάρι για το "η") Τακόπουλου, ακόμη με συγκίνηση είδα τον κ. Ι.Φριζή, γιό του ήρωα της Αλβανίας για τον οποίο γράφω στο βιβλίο. Αλλά και το τηλεφώνημα του Περικλή Γρίβα από το Μπρίντεζι για να με ευχηθεί και η παρουσία της Κλημεντίνης, του Κυριάκου, της Νατάσας, της Ορσαλίας, της Γιάννας, της Σόφης, της.. και τόσων και τόσων που κάποιους θα ξεχάσω στο τέλος με χαροποίησε ιδιαίτερα. Μια αγκαλιά και αγάπη για όλους. Να είσαστε καλά, σας ευχαριστώ και ελπίζω να φανώ αντάξια της αγάπης σας... Ελένη Τσαμαδού

(http://tsamadou.psichogios.gr)

Αποτελέσματα διαγωνισμού

Καλήμερα σε όλους... σήμερα το blog μας συμπληρώνει δύο μήνες λειτουργίας και γι' αυτό το λόγο θα θέλαμε να κάνουμε ένα δωράκι σε εσάς τους αναγνώστες μας. Και βέβαια το δώρο είναι ένα βιβλίο. Έτσι λοιπόν μετά από κλήρωση ο/η νικητής/τρια είναι............. η COOK !!!!!!!!!!!!!! Συγχαρητήρια.. σου ευχόμαστε καλή ανάγνωση και σε ευχαριστούμε για την συμπαράσταση.

Σκεφτόμαστε να τον καθιερώσουμε τον διαγωνισμό και κάθε δίμηνο να δίνουμε ένα βιβλίο. Θα σας ενημερώσουμε σύντομα πως θα γίνονται από εδώ και πέρα οι διαγωνισμοί μας.
Σας ευχόμαστε καλά "ταξίδια" μέσα από τις σελίδες των βιβλίων και μην ξεχνάτε πως περιμένουμε τα σχολιά σας με αγωνία !!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση