Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι βιβλιοθήκες λένε "'Οχι στο DRM", ο εκδοτικός οίκος Springer συμφωνεί μαζί τους

"Δεν ανησυχούμε για την πειρατεία", δήλωσε στο Publishers Weekly o George Scotti, διευθυντής channel marketing στις εκδόσεις Springer, όταν ρωτήθηκε για το πρόγραμμα e-books του Springer, που επιτρέπει στα ιδρύματα-πελάτες του να δανείζουν τα e-books του Springer χωρίς προστασία DRM ("Digital Rights Management"). Ο Springer είναι ένας εκδοτικός οίκος διεθνούς εμβέλειας με έδρα τη Γερμανία και εκδίδει επιστημονικά βιβλία και περιοδικά. Το 70% των πωλήσεων του Springer προέρχονται από μεγάλες ακαδημαϊκές και ερευνητικές βιβλιοθήκες, είπε ο Scotti, οι οποίες είναι ανένδοτες στο ότι δε θέλουν DRM ή οποιοδήποτε άλλους τέτοιους περιορισμούς στα e-books που αγοράζουν από τον Springer.

Το πρόγραμμα e-books του Springer ξεκίνησε το 2006 και διαθέτει 40.000 επιστημονικά, τεχνικά και ιατρικά e-books σε PDF (ανάμεσά τους και κάποια εγχειρίδια). Η εταιρεία συζήτησε με τα ιδρύματα-πελάτες της όταν σχεδίασε το πρόγραγμμά της το 2005. "Τους δείξαμε τα αρχικά μας σχέδια και μας είπαν 'ξεκινήστε από την αρχή", χωρίς DRM", είπε ο Scotti (αν και τα βιβλιοπωλεία λιανικών πωλήσεων απαιτούν DRM στα e-books του Springer). Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον Scotti, "μια καλύτερη εμπερία για τους για τους χρηστες που οδήγησε σε αυξημένη χρήση και καλή απόδοση των επενδύσεων των βιβλιοθηκών". Ο Scotti είπε ότι το κατέβασμα e-books από τον Springer (τόσο βιβλία όσο και περιοδικά) το 2008 αυξήθηκε κατά 33%, ενώ περισσότερο από διπλασιάστηκε από το 2007 ως το 2009.

"Οι βιβλιοθήκες αγοράζουν κατευθείαν από μας και έχουν στην ιδιοκτησία τους το περιεχόμενο", ανέφερε. "Από τη στιγμή που οι χρήστες κατεβάζουν το περιεχόμενο, μπορούν να το διανείμουν, να το μοιραστούν, οτιδήποτε. Είναι δικό τους". Ο Scotti εξήγησε ότι από τη στιγμή που οι βιβλιοθήκες έχουν πληρώσει για το περιεχόμενο τα e-books διατίθενται χωρίς χρέωση σε οποιονδήποτε σε αυτά τα ιδρύματα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το ξαναανεβάσει κανεί ή να το διανείμει και πάλι στο internet. Από τη στιγμή που ένας χρήστης κατεβάσει το e-book από τη βιβλιοθήκη, δε χρειάζεται να το επιστρέψει. "Κάποιοι από τους ανταγωνιστές μας φοβούνται να το κάνουν αυτό, αλλά εμείς λέμε 'απελευθερώστε το περιεχόμενο'".

Τα e-books των εκδόσεων Springer πουλιούνται είτε ως ολόκληρα βιβλία είτε ανα κεφάλαιο. "Οι ερευνητές μπορεί να χρειάζοντοναι ολόκληρο το βιβλίο, οι φοιτητές χρειάζονται συχνά μόνο ένα κεφάλαιο. Πολιτική μας είναι να δίνουμε στους πελάτες μας αυτό που θέλουν". Και παρόλο που όλα τα e-books του Springer είναι αυτή τη στιγμή σε PDF, o Scotti δήλωσε ότι ο εκδοτικός οίκος πρόκειται να προσθέσει e-books σε ePUB στον μέλλον. Ο Springer διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα που ονομάζεται MyCopy, που επιτρέπει σε έναν αναγνώστη που έχει κατεβάσει ένα e-book από τον Springer να παραγγείλει ένα τυπωμένο αντίτυπο (print-on-demand) για $24.95. Αν και ο Springer δεν εκδίδει πολλά εγχειρίδια, λόγω της τιμής της υπηρεσίας MyCopy, ο Scotti λέει ότι τα εγχειρίδια που διαθέτουν είναι από τους πιο δημοφιλείς τίτλους που τυπώνονται μέσω του MyCopy. "Ο κόσμος θέλει συχνά και ένα τυπωμένο και ένα ψηφιακό αντίτυπο".

Διαβάστε επίσης:

Το κλείδωμα των ebooks (DRM) και τα δικαιώματα των αναγνωστών

DefectiveByDesign και Kindle Swindle, καμπάνιες για το DRM από το Free Software Foundation
Ο,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει: ο μύθος του DRM της Adobe για τα ebooks 
http://elektronikosanagnostis.blogspot.com/2010/11/drm-springer.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση