Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η ουσία μέσα από τις δυάδες

Το τανγκό της ψυχής μου

Στη ζωή πορεύεσαι πάντα με τον αριθμό δύο. Αγάπη-μίσος, χαμόγελο-δάκρυ, φως-σκοτάδι, ζωή-θάνατος, ψυχή-σώμα. Το ενδιάμεσο είναι απλά η ύλη της ύπαρξής σου, που προσπαθεί να ισορροπήσει την αντίφαση. Αν καταφέρεις να δεις την ουσία μέσα από τις δυάδες τότε θα έχεις την ευλογία να λέγεσαι άνθρωπος.

Είναι μια ιστορία παθών και παθημάτων

 Η Παναγιώτα Κουτσογεωργοπούλου διαβάζει,
 Ο Όρκος
 Φώτης Κατσιμπούρης
 εκδ Ωκεανός Ενάλιος

"Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο του συμπατριώτη μου Καλαματιανού Φώτη Κατσιμπούρη "Ο Όρκος" από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ. 
Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα αυτό το βιβλίο. Ομολογώ ότι περίμενα μια αντιγραφή του δημώδους τραγουδιού "του νεκρού αδελφού" (στο οποίο βασίζεται το βιβλίο). 
Σίγουρα δεν περίμενα αυτή την πολύ ωραία ανάλυση της άγριας εποχής που διαδραματίζεται και το αληθοφανές πραγματικά ξεδίπλωμα της ιστορίας με λεπτομέρειες και ιστορικά τεκμηριωμένες αναφορές. "Ο όρκος" είναι κάτι παραπάνω από ένα γνωστό σε όλους παραμύθι. 
Είναι μια ιστορία παθών και παθημάτων, συναισθημάτων και καταστάσεων, από μια διαφορετική οπτική γωνία, ωστόσο απόλυτα συνυφασμένη με την εποχή που διαδραματίζεται και με τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων. Μέσα στον ιστό αυτής της ιστορίας μπλέκουν οι ιστορίες και οι μυθολογίες και άλλων λαών κάνοντάς την ακόμη πιο αληθοφανή.
Ένα βιβλίο που πραγματικά το ευχαριστήθηκα και κάποια στιγμή θα το ξαναδιαβάσω, όπως κάνω με όλα τα βιβλία που με έχουν εντυπωσιάσει..."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση