Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Μια μύτη μεγάλη και σουβλερή αφηγείται

ΟΙ ΝΤΑΗΔΕΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ
Γιώτα Αλεξάνδρου

Εκδ SUSAETA
Παιδικό/Εφηβικό



Μια μύτη μεγάλη και σουβλερή αφηγείται… Πρόκειται για μια μύτη ξιφία που ιστορεί τα πάθη της. Οργίζεται που το αφεντικό της, ο ξιφίας, ο Ιερεμίας, είναι ένας αποσυνάγωγος του βυθού εξαιτίας της. Είναι, βλέπετε, αυτή η παρέα απαίσια, η παρέα «Τα κοφτερά χαμόγελα», ένας χάνος, μια σμέρνα και κάτι άλλα ψάρια που πουλάνε νταηλίκι. Επιτίθενται, κοροϊδεύουν και απομονώνουν όσα ψάρια έχουν κάποια αδυναμία ή απλώς δεν είναι του γούστου τους. Ο ξιφίας μας είναι αδύναμος, υποχωρεί, δε λέει τίποτα, ώσπου φτάνει μια μέρα που αποφασίζει να κάνει κάτι γι αυτό. Επισκέπτεται τη νονά του, τη γοργόνα, που είναι σοφή. Μαζί θα βρούνε μια λύση. Η γοργόνα τού χαρίζει τον Ρομπέν των Δασών, τον ήρωα των φτωχών και των αδύναμων. Ο ξιφίας εμπνέεται από τα κατορθώματά του και αποφασίζει να τον μιμηθεί. Πώς θα τα καταφέρει όμως με αυτή τη σκληρή παρέα των φουσκωμένων από τα γυμναστήρια ψαριών; Η νίκη δε θα είναι εύκολη. Γιατί μπορεί η ιστορία να ενδύεται τη φόρμα του παραμυθιού, στην πραγματικότητα όμως είναι μια καλά τεκμηριωμένη «μελέτη περίπτωσης» εκφοβισμού.

Ένα σημαντικό στοιχείο, που δεν το συναντήσαμε σε άλλα παιδικά βιβλία για το ίδιο θέμα (γιατί ας σημειωθεί ότι υπάρχουν πια αρκετά βιβλία για τον εκφοβισμό), είναι η ανάδειξη της αιτίας της εκδήλωσης βίας. Ο Χάνος έχει έναν πατέρα που τον καταπιέζει κι έτσι η μόνη λύση στο πρόβλημά του είναι να αναπαράγει τη βία. Η βία φέρνει βία, αυτό είναι κεντρικό σημείο της ιστορίας, άλλωστε.

Το βιβλίο έχει ξεκάθαρο στόχο να αποτελέσει ένα βοήθημα για τα παιδιά που υφίστανται ή παρατηρούν ή και είναι συνεργοί σε φαινόμενα εκφοβισμού στο σχολείο ή σε παρέες. Με πρόλογο από τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΨΥΠΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου), που δημιούργησε πρόσφατα το «Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο», και με έναν πληρέστατο οδηγό, στο τέλος του βιβλίου, για τον εκπαιδευτικό, με δραστηριότητες για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στο σχολείο, το παραμύθι αυτό μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο δουλειάς στην εκπαίδευση.

Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου «χορταστική» όπως πάντα, με ωραία χρώματα, πρωτότυπες συνθέσεις και παιχνίδια με προτάσεις από το βιβλίο, που ξετυλίγονται παιχνιδιάρικα ανάμεσα στις φιγούρες των θαλάσσιων ζώων, αναδίδει αρμύρα, σκοτεινιά στην αρχή, χαρά προς το τέλος.

Η Γιώτα Αλεξάνδρου είναι αριστούχος απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Δ.Π. Θράκης. Έχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας στο θέατρο και το δράμα στην εκπαίδευση. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία. Τέσσερα βιβλία της για παιδιά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΩΡΙΩΝ, ΝΙΚΑΣ και ΑΓΚΥΡΑ. Για τους «Νταήδες του Βυθού» τιμήθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (2008).

Η Κατερίνα Βερούτσου είναι εικονογράφος και συνεργάζεται με πολλούς εκδοτικούς οίκους. Έχει στο ενεργητικό της πάνω από 100 παιδικά βιβλία. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ του Μόντρεαλ. Το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης και προτάθηκε για την τιμητική πλακέτα της IBBY. Το 2011 έλαβε το βραβείο του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου για την καλύτερη συνεργασία συγγραφέα και εικονογράφου.
Ελένη Σβορώνου
www.diavasame.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση