Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Πρόκληση για τα κλισέ της καθιερωμένης συμβατικής σκέψης

E, Πρόεδρε!
Μίμης Ανδρουλάκης
εκδ Καστανιώτη

Το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη αποτελεί πρόκληση για τα κλισέ της καθιερωμένης συμβατικής σκέψης και γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς κυκλοφορεί συμπτωματικά με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.
Ο συγγραφέας διερευνά με βάση την ελληνική και παγκόσμια εμπειρία τα μυστικά της Ηγεσίας, λίγο πριν, λίγο μετά την κατάκτηση της εξουσίας. Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι αποκαλυπτικά: Στην Κόψη του Νήματος. Οι Εκατό Ημέρες. Η Σεναριακή Σκέψη με τα Τρία Σενάρια. «Είναι η Ψυχολογία, Πρόεδρε».
Μ’ έναν ακροβάτη στο εξώφυλλο του βιβλίου, ο Μίμης Ανδρουλάκης αυτοπαρουσιάζεται σαν υψοφοβικός και εξομολογείται τον ίλιγγο και το θαυμασμό που νιώθει όταν βλέπει ακροβάτες στο σκοινί· τον ίδιο ίλιγγο, και ίσως μεγαλύτερο θαυμασμό, νιώθει και όταν βλέπει τον «Πρόεδρο» να τεντώνει το σκοινί και να ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα βήματα στα ύψη της εξουσίας. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του: το Ε, Πρόεδρε! δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις συμβουλές –Θεέ και Κύριε!– ενός «υψοφοβικού» προς έναν τολμηρό, ριψοκίνδυνο «ακροβάτη». Θέλει θράσος, το ξέρω, ένας που δεν αντέχει ούτε οπτικά τα ύψη να δίνει «μαθήματα» στον ακροβάτη για την κλίση του σώματος, τις κινήσεις των χεριών, τις μετατοπίσεις του κέντρου βάρους, την αντιστάθμιση και την εξισορρόπηση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση