Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Διαγωνισμός

Σκεφτήκαμε να αλλάξουμε τον τρόπο του διαγωνισμού μας. Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή εδώ γράφοντας τη γνώμη σας για το blog και δηλώστε την συμμετοχή σας έως τις 17/09/10 και θα κάνουμε κλήρωση για να κερδίσει ένας από εσάς το καινούργιο βιβλίο της Χριστίνας Μπαλτζη "Και ο γιατρός έπλασε την γυναίκα". Η μόνη προϋπόθεση είναι να είσαστε μέλος του blog μας.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο διαγωνισμός "Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - "Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" - ΤΕΛΙΚΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
  1. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
  2. ΚΑΒΟΥΡΑ ΑΡΙΣΤΕΑ
  3. ΚΕΣΣΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  4. ΚΑΤΣΙΜΙΧΑ ΣΤΕΛΛΑ
  5. ΚΑΡΑΧΑΛΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
  6. ΠΕΤΣΗ ΟΛΓΑ
  7. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
  8. ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΙΑ
  9. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
  10. ΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  11. ΤΑΠΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
  12. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ
  13. ΚΟΤΣΑΥΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
  14. ΖΗΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
  15. ΖΕΡΒΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ


Από το www.bookpress.gr

Το έβδομο πηγάδι


to-evdomo-phgadi
Φρεντ Βάντερ

Μτφρ.Γιάννης Καλιφατίδης

Scripta 2010



Έγκλημα στο χρηματιστήριο


egklhma-sto-xrhmatisthrio
Τζελίλ Οκέρ

Μτφρ.Στέλλα Χρηστίδου
Καστανιώτης 2010

Βενετία


to-teras-tis-petroupolis
Jan Morris

Μτφρ.Άρης Μπερλής

Πάπυρος 2010

Ο χάρτης των χαμένων εραστών


o-xarths-twn-xamenwn-erastwn
Ναντίμ Ασλάμ

Μτφρ.Αγγελική Τσιρούνη
Επιμ.Άρης Μαραγκόπουλος
Τόπος 2010

Δράκουλας ο Απέθαντος


drakoulas-o-apethantos
Dacre Stoker, Ian Holt

Βell 2010

Ρωσικό παράθυρο


rwsiko-paramuthi
Dragan Velikic

Μτφρ.Μαρία Κεσίνη

Κονιδάρης 2010



Αντίο Ιστανμπούλ


antio-instamboul
Esmahan Aykol

Μτφρ.Θάνος Ζαράγκλης

Κριτική 2010


Σαρκοβόρες ιστορίες


sarkovores-istories
Μπερνάρ Κιρινί

Μτφρ.Γιώργος Ξενάριος

Μεταίχμιο 2010


Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας


TO_KORITSI_STH_FOLIA_TIS_SFΣτιγκ Λάρσον
Μτφρ.Γιώργος Μαθιόπουλος
Ψυχογιός 2010

Νέες φωνές

Από το www.bookpress.gr
του Κώστα Κατσουλάρη

Τελευταία, τουλάχιστον οι πιο μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, εκείνοι που έριχναν κάθε χρόνο στην αγορά κατά δεκάδες τους νέους συγγραφείς, έχουν εκλογικεύσει την εκδοτική τους πολιτική. Οι επιλογές είναι πιο προσεκτικές, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αρχίσει να γίνεται μια σοβαρή δουλειά editing, η λατρεία της νεότητας δεν είναι άκριτη και βουλιμική. Επιλέξαμε επτά βιβλία

μη καθιερωμένων συγγραφέων –ορισμένοι είναι και ηλικιακά νέοι, άλλοι μονάχα συγγραφικά–, τρεις εκ των οποίων είναι και πρωτοεμφανιζόμενοι.

oikonomou
Κάτι θα γίνει, θα δεις
Χρήστος Οικονόμου
Πόλις 2010
ΣΕΛ. 264, ΤΙΜΗ €15,00
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, μεταξύ τουλάχιστον των νεότερων συγγραφέων, ο 40χρονος Χρήστος Οικονόμου είναι το πρόσωπο της χρονιάς – κι ας βρισκόμαστε ακόμη στο μέσο της. Έχουμε κι εμείς γράψει αναλυτικά την άποψή μας στο προηγούμενο φύλλο (μπορείτε να την αναζητήσετε και στον ιστότοπό μας), αλλά αν θέλετε περισσότερα στο διαδίκτυο θα συναντήσετε ουκ ολίγες εγκωμιαστικές κριτικές. Υπάρχει βέβαια και πιο ρηξικέλευθη λύση: Αγοράστε το και διαβάζετε εκ των υστέρων τις κριτικές…

mantis
Χιόνι το καλοκαίρι
Νίκος Α. Μάντης
Καστανιώτης 2010
ΣΕΛ. 376, ΤΙΜΗ €19,00
Ο Νίκος Α. Μάντης ανήκει σε αυτή την ισχνή μειονότητα νέων συγγραφέων που δεν βάζουν την ημερομηνία γέννησής τους στο «αυτί». Έχοντας εικόνα του ανθρώπου, θα λέγαμε ότι ηλικιακά πρέπει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα 35 και στα 40, ενώ τούτο είναι το δεύτερο βιβλίο του μετά τη συλλογή διηγημάτων «Ψευδώνυμο» (2006) – η οποία είχε αφήσει από καλές έως πολύ καλές εντυπώσεις. Από το «αυτί» και πάλι αλιεύουμε τη διφορούμενη έκφραση «στο παρελθόν ασχολήθηκε με το διήγημα». Μια «ασχολία» ήταν άραγε και πέρασε; Θα δείξει. Πάντως, το διφορούμενο παίζει καθοριστικό ρόλο σε τούτο το πρώτο του μεγάλου μήκους αφήγημα, ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα διάπλασης, με μπόλικο μυστήριο, πολλές αποσιωπήσεις, κι αυτή την αδιόρατα απειλητική ατμόσφαιρα μιας ανήσυχης και πρόωρα υποψιασμένης παιδικής ηλικίας που μας έφερε έντονα στο νου την ταινία «Απαλό δέρμα».

glykofridis
Δέκα ώρες δυτικά
Γιώργος Γλυκοφρύδης
Ελληνικά Γράμματα 2010
ΣΕΛ. 415, ΤΙΜΗ €18,51

Για τον 46χρονο Γιώργο Γλυκοφρύδη ο κινηματογράφος αποτελεί κάτι περισσότερο από αναφορά, είναι εργαλείο έκφρασης. Σε τούτο το δεύτερο μυθιστόρημά του, μετά το «Ο επιβάτης» (Νεφέλη 2006), καταπιάνεται, όπως και άλλοι πεζογράφοι τα τελευταία χρόνια, με τα «άπλυτα» της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής: Ήτοι, δωσιλογισμός, καιροσκοπισμός, μα κυρίως μαζική μεταφορά από τους Γερμανούς της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας της πόλης στα στρατόπεδα εξόντωσης και στη συνέχεια οικειοποίηση των περιουσιών τους από τους ντόπιους σε συνθήκες πλήρους συνενοχής και συγκάλυψης. Οι σκηνές της Πλατείας Ελευθερίας, με όλους τους άρρενες εβραίους της πόλης συγκεντρωμένους να ταπεινώνονται υπό τον ήλιο, καθώς και η σκηνή της καταστροφής του εβραϊκού νεκροταφείου (ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, τότε), δικαιολογούν από μόνες τους την ύπαρξη του βιβλίου του Γλυκοφρύδη, μια κι είναι γραμμένες με πειστικότητα, έρευνα, εστιακό βάθος και παραστατικότητα.

moussourakis
Φίδια στο Σκορπιό
Κώστας Μουζουράκης
Καστανιώτης 2010
ΣΕΛ. 307, ΤΙΜΗ €17,00
Πρωτοεμφανιζόμενος ο Κώστας Μουζουράκης (γεν. 1974) γράφει ένα μυθιστόρημα με επιρροές από τον σύγχρονο κινηματογράφο και τα κόμικ, με ισχυρή πλοκή, πολλούς διαλόγους και καλούς ρυθμούς. Όλα τα κλισέ του είδους, μαζί κι η προγραμματικά «βρώμικη» ματιά είναι εδώ παρόντα, ωστόσο υπάρχει ρυθμός, νεύρο και κάποιου τύπου μαγκιά που μας αναγκάζει να σταθούμε.

shoebox
Shoebox
Λουκάς Μέξης
Τετράγωνο 2010
ΣΕΛ. 432, ΤΙΜΗ €20,00
Επίσης νεότατος, ο Λουκάς Μέξης (γεν. 1983) στήνει μια σύγχρονη φαρσοκομωδία, με αρκετή δόση νεοελληνικού αχταρμά, έξυπνες μετατοπίσεις της πλοκής, φρέσκια ματιά. Η χαλαρή προφορική γλώσσα ενίοτε ξεχειλώνει εντελώς, δημιουργώντας κόπωση (αντί της επιδιωκόμενης χαλαρότητας) στην ανάγνωση, ενώ το ένα τρίτο του μυθιστορήματος θα μπορούσε και να λείπει (χρειάζεται μια φειδώ και στα αστεία, αλλιώς το πολύ το κυρ ελέησον…). Κι όμως κάπου, κάπως, αυτή η «τρέλα» διαθέτει ορμή και σχέδιο, γίνεται συμπαθητική. Ίδωμεν.

stamou
Μεσημβρινές συνευρέσεις
Εύα Στάμου
Μελάνι 2009
ΣΕΛ. 145, ΤΙΜΗ €13,00
Τρίτο βιβλίο της Εύας Στάμου, οι «Μεσημβρινές συνευρέσεις» είναι μια συλλογή διηγημάτων στα οποία κυριαρχεί ο έκδηλος ή άδηλος ερωτισμός, μα κυρίως η πανταχού παρούσα στοχαστικότητα της αφήγησης. Σε ένα από τα καλύτερα της συλλογής, «Ο χάρτης», η πρωταγωνίστρια, μια απόβλητη και σημαδεμένη ύπαρξη, εκθέτει το σώμα της στους αγνώστους, συνάπτοντας ευκαιριακές σχέσεις, όμως με κάποιον από τους εραστές της έχει αναπτυχθεί μια μορφή αγάπης. Το ομώνυμο διακρίνεται για το παράλληλο μοντάζ του και το αναπάντεχο τέλος του ενώ στο «Μ’ αυτό περνούν όλοι οι πόνοι» γίνεται έξυπνος παραλληλισμός ανάμεσα στην πιπίλα και το κάπνισμα. Γενικότερα, οι ηρωίδες και τα πρόσωπα της Στάμου είναι κυρίως πάσχουσες γυναίκες που ψάχνουν να βρουν διέξοδο σε μια ούτως ή άλλως σκληρή, μα ακόμη σκληρότερη γι’ αυτές, πραγματικότητα.

rapti
Εκ των υστέρων
Γράμματα σ’ ένα ξένο
Γιούλα Ράπτη
Γαβριηλίδης 2010
ΣΕΛ. 91, ΤΙΜΗ €10,55
Η δημοσιογράφος Γιούλα Ράπτη κάνει την έκπληξη: Το λιπόσαρκο βιβλίο της αποτελείται από δεκατέσσερις ολιγοσέλιδες επιστολές προς διάφορες εκδοχές του αρσενικού, από τον ψυχαναλυτή, μέχρι τον σύζυγο, τον γκόμενο, το αφεντικό, τον πρώην, κ.ά. Σωστές δόσεις μνησικακίας, συγχώρεσης, κατανόησης, απελπισίας, συνθέτουν μια πυκνή προσωπική μαρτυρία για τις προσπάθειες μιας γυναίκας να διασωθεί σε έναν σκληρό και έντονα ανδροκρατούμενο κόσμο. «Στρατηγέ μου, καθ’ οδόν έχασα άντρες, όπλα, πολλές φορές το κουράγιο μου. Πέρασα πείνα, φόβο, δίψα. Κυρίως φόβο. Ξέρετε βέβαια πόσο γενναία υπήρξα – εκ των υστέρων φυσικά…» Αναμένουμε τη συνέχεια…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση