Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Howard Zinn: «Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά»

Προσκαλεσμένος από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και τις εκδόσεις Αιώρα, στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο Αμερικανός ιστορικός και πολιτικός ακτιβιστής Howard Zinn προσφέρει την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό και σ’ όλους όσοι ενδιαφέρονται ευρύτερα γύρω από την ιστορία και τον σύγχρονο πολιτικό στοχασμό να διερευνήσουν τις δικές του απόψεις εκ του σύνεγγυς.

Ο Howard Zinn θα μιλήσει με θέμα «Η δράση των πολιτών ως προϋπόθεση της Δημοκρατίας», τη Δευτέρα 25 Μαΐου, ώρα 7.30 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η επόμενη ομιλία του έχει προγραμματιστεί το Σάββατο 30 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, 1.00 μ.μ. – 2.00 μ.μ., στην αίθουσα Γιάννης Ρίτσος (περίπτερο 15).

Η προσέγγιση της πνευματικής φιγούρας του περνάει μέσα από την άμεση ακτιβιστική του δράση. Διότι, ο Howard Zinn δεν έχει περιοριστεί στο συγγραφικό του εργαστήρι (με περισσότερα από 20 βιβλία στο ενεργητικό του) ούτε και στις δημόσιες τοποθετήσεις του εκ του ασφαλούς: αναμείχθηκε ενεργά σε διάφορα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα –από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα- προασπίζοντας την ισονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και τη διεθνή τάξη πραγμάτων με γνώμονα την πολύτιμη έννοια της ελευθερίας.

Διαβάζοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της 6ης ΔΕΒΘ τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, τοποθετήσεις, ζητήματα που μπορούν να καλλιεργήσουν έναν γόνιμο, εποικοδομητικό διάλογο:

πώς αξιοποιείται ο σύγχρονος πολιτικός λόγος από τους πολίτες;

είναι άραγε απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η ενίσχυση της ιστορικής συνείδησης για τον σημερινό άνθρωπο, ώστε να κρίνει και να αποφασίσει για το παρόν και το μέλλον του παραπέμποντας στην εμπειρία του παρελθόντος;

πόσο επίκαιρη είναι η «ματιά» του Howard Zinn σε θέματα που συνεχώς ξεπροβάλλουν στο προσκήνιο: νέοι πόλεμοι, εναλλασσόμενοι συσχετισμοί δυνάμεων στην παγκόσμια διπλωματική και οικονομική σκακιέρα, κοινωνικό κράτος, πολιτισμός της δημοκρατίας.

τι αποκομίζει κανείς από την προσωπικότητα του Howard Zinn διαβάζοντας το ευπώλητο και πολυσυζητημένο μελέτημά του «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» ή παρακολουθώντας την παράσταση του θεατρικού του έργου «Ο Μαρξ στο Σόχο»;

ζούμε, συμπερασματικά, σε εποχή-μεταίχμιο; Τι θα μπορέσει άραγε να σχολιάσει ο ιστορικός του μέλλοντος από το δικό μας παρόν;

(http://ekebi.wordpress.com/)

Βρόμικος ρεαλισμός

Ο βασιλιάς της Αβάνας
Γκουτιέρες Πέδρο Χουάν

εκδ Μεταίχμιο

Στους δρόμους της Αβάνας του 1990 ένας έφηβος προσπαθεί να επιβιώσει. Η ιστορία του είναι η αφορμή για να ξετυλιχτεί μπροστά στα μάτια μας ένας κόσμος τρομακτικός και αποκαλυπτικός: ζητιάνοι, πόρνες, τραβεστί, μικροπωλητές, αλήτες, μπεκρήδες, άνθρωποι που ζουν στα ερείπια εγκαταλειμμένων κτιρίων, άφραγκοι, πεινασμένοι, πάντοτε στα όρια του θανάτου. Επιμένουν όμως να αγωνίζονται για να ζήσουν μια μέρα ακόμα, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να βρουν κάπου τρυφερότητα. Αυτό μόνο.

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά στοιχεία, γραμμένο στεγνά, χωρίς φτιασίδια και στολίδια, από τα καλύτερα δείγματα στα βήματα της παράδοσης του βρόμικου ρεαλισμού.

Μα εκ βαθέων εξομολόγηση

Η ζωή μου
Τζέιν Φόντα

εκδ Ωκεανίδα

Μια από τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών, η Τζέιν Φόντα, μιλάει για όλους και για όλα όσα σημάδεψαν τη πολυτάραχη πορεία της, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση.

Ένα τολμηρό, αποκαλυπτικό βιβλίο, που όλη του η δύναμη είναι η ειλικρίνειά του.

Μέχρι τώρα όλοι ξέραμε την Τζέιν Φόντα ως ηθοποιό και ακτιβίστρια, φεμινίστρια και σύζυγο, γυμνάστρια και πρότυπο ζωής. Σ’ αυτά τα εξαιρετικά απομνημονεύματα η Φόντα μας δείχνει κι άλλες, πολύ περισσότερες πλευρές της.

Ξετυλίγοντας τις αναμνήσεις της, από τα νεανικά της χρόνια ανάμεσα στους αστέρες του Χόλιγουντ ώς τη λαμπρή κινηματογραφική της καριέρα και τη σημερινή κοινωνική δράση της, αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες και βαθιές, πολύ προσωπικές αλήθειες, κι ελπίζει ότι όλ’ αυτά θα λειτουργήσουν σαν ένας φακός μέσ’ από τον οποίο άλλοι άνθρωποι θα δουν τη ζωή τους και θα βρουν τρόπους να την κάνουν καλύτερη.

Το βιβλίο Η ζωή μου, αποκαλυπτικό, ειλικρινές και γοητευτικά γραμμένο, είναι γεμάτο εξομολογήσεις απ’ τον προσωπικό αγώνα και τη λαχτάρα μιας γυναίκας να ζήσει όμορφα κι ανθρώπινα τη ζωή της.

Η επιστροφή του Νέιθαν Ζούκερμαν


Φεύγει το φάντασμα

Φίλιπ Ροθ


εκδ Πόλις

Μόνος επί έντεκα χρόνια στο βουνό του στη Νέα Αγγλία, ο Νέιθαν Ζούκερμαν έχει ζήσει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο γράψιμο: ούτε φωνές, ούτε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ούτε τρομοκρατικές απειλές, ούτε γυναίκες,ούτε και ειδήσεις... Με την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη, και ενώ περιπλανιέται άσκοπα στους δρόμους της, σύντομα κάνει τρεις γνωριμίες που τινάζουν στον αέρα την τόσο προσεκτικά προστατευμένη μοναξιά του. Ξαφνικά μπλεγμένος και πάλι, όπως επ’ ουδενί είχε θελήσει ή επιδιώξει να εμπλακεί, με τον έρωτα, το πένθος, την επιθυμία και την εχθρότητα, ο Ζούκερμαν πρωταγωνιστεί σε ένα εσωτερικό δράμα, μέσα από το οποίο τού ανοίγονται συναρπαστικές αλλά και οδυνηρές δυνατότητες.

Επαναφέροντας επί σκηνής τους ήρωες από το αφήγημά του «Ο συγγραφέας-φάντασμα» (που περιέχεται στο Ζούκερμαν Δεσμώτης το οποίο κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ ), o Φίλιπ Ροθ πραγματοποιεί, με το Exit Ghost, ένα εντυπωσιακό άλμα σε μία ακόμη φάση της αφοσίωσής του στη μυθοπλασία.

Οι εκδόσεις Ψυχογιός στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Η 6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την οποία οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) – Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τη HELEXPO και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο τετραήμερο του Μαΐου (28-31 Μαΐου).

Τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου 2009 θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 19:00. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η 6η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης τιμά το ιστορικό βιβλίο και φέτος φιλοξενεί τη Γερμανία ως τιμώμενη χώρα.

Το κοινό, όπως κάθε χρόνο, θα έχει τη δυνατότητα να δει τον πλούτο της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και να παραστεί σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ομιλίες, σεμινάρια, συναντήσεις με 70 σημαντικούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς, προβολές ταινιών κ.ά. Τα παιδιά θα έχουν τον πανέμορφο παραδοσιακό χώρο τους στην «Παιδική Γωνιά» καθώς και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλές εκδηλώσεις με τους αγαπημένους τους συγγραφείς και εικονογράφους.

Επισκεφθείτε, λοιπόν, το περίπτερο των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ (stand 37, περίπτερο 15) για να γνωρίσετε τους αγαπημένους σας συγγραφείς και να επιλέξετε τα αγαπημένα σας βιβλία.
Παράλληλα, σας περιμένουμε στις εκδηλώσεις-παρουσιάσεις των νέων βιβλίων των συγγραφέων μας.

Οι συγγραφείς μας Peter Freund, Σοφία Βόικου, Χρυσηίδα Δημουλίδου, Λένα Μαντά, Μαρία Τζιρίτα, Πασχαλία Τραυλού, Ελένη Τσαμαδού και Χρυσάνθη Τσιαμπαλή-Κελεπούρη θα σας περιμένουν στο περίπτερό μας για να γνωριστούν μαζί σας και να υπογράψουν αντίτυπα των βιβλίων τους.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ:

Παρασκευή 29 Μαΐου, 10:00-11:00

αίθουσα Π. Πρεβελάκης – περίπτερο 15

Παρουσίαση βιβλίου

«Η Λάουρα και το Δαχτυλίδι του Πύρινου Φιδιού» του Peter Freund

Ομιλητής: Peter Freund, συγγραφέας

Ανάγνωση αποσπασμάτων: Δημήτρης Αραμπατζόγλου, ηθοποιός

Συνδιοργάνωση με το Goethe-Institut Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 29 Μαΐου, 19:00-20:00

αίθουσα Γ. Ρίτσος – περίπτερο 13

Παρουσίαση βιβλίου

«Έρωτας σαν βροχή» της Λένας Μαντά

Ομιλητής: Ελένη Τσαμαδού, συγγραφέας

Ανάγνωση αποσπασμάτων: Δημήτρης Αραμπατζόγλου, ηθοποιός

Σάββατο 30 Μαΐου, 14:00-15:00

παιδική γωνιά «Ιστορίες… για την ιστορία»

Με αφορμή το βιβλίο

«Ο Βασίλης και οι θυμωμένες ζωγραφιές» της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή-Κελεπούρη

Η συγγραφέας θα απασχολήσει τα παιδιά με δημιουργικές δραστηριότητες σχετικά με την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κυριακή 31 Μαΐου, 14:00-15:00

αίθουσα Γ. Ρίτσος – περίπτερο 13

Παρουσίαση βιβλίου

«Το κόκκινο σημάδι» της Σοφίας Βόικου

Ομιλητές: Λένα Μαντά, συγγραφέας, και Πασχαλία Τραυλού, συγγραφέας

Ανάγνωση αποσπασμάτων: Δημήτρης Αραμπατζόγλου, ηθοποιός

"Οι γυναίκες της συγνώμης" στη Λευκωσία

Το βιβλίο που διαβάζω μέρος Β (ΞΙΦΙΡ ΦΑΛΕΡ)

Το βιβλίο το τελείωσα εχθές. Εν κατακλείδι μου άρεσε. Έμαθα αρκετά πράγματα για την εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα που περιγράφει η κα Κακούρη. Στο τέλος όμως μου άφησε κάποια ερωτηματικά για την εξέλιξη κάποιων από τους πρωταγωνιστές Δεν ξέρω αν θα υπάρξει και συνέχεια, αν και θα το ήθελα πολύ γιατί θεωρώ πως μπορεί να έχει κάποια εξέλιξη η ιστορία - πλοκή.

Τα «Ελληνικά Γράμματα» στην 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» συμμετέχουν και φέτος στην 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με δύο περίπτερα και οκτώ εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, το κεντρικό περίπτερο του εκδοτικού οίκου, στο οποίο θα παρουσιαστεί το σύνολο των βιβλίων της εκδοτικής παραγωγής του τελευταίου έτους κι μια επιλογή παλαιότερων τίτλων, βρίσκεται στο Περίπτερο 15 της Helexpo, με αριθμό 36 (τρεις όψεις, 54 τ.μ.).

Τα παιδικά και εφηβικά βιβλία θα φιλοξενηθούν στο Περίπτερο με αριθμό 61Α (12 τ.μ.) στην Παιδική Γωνιά (Περίπτερο 13 της Helexpo).

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 29 Μαΐου 17.00 – 18.00

Αίθουσα: Π. Πρεβελάκης, Περίπτερο 15

Συζήτηση με θέμα: «Η ιστορία ως μυθοπλασία», με αφορμή το βιβλίο του

Γιώργη Γιατρομανωλάκη «Το χρονικό του Δαρείου».

Ο συγγραφέας στο στόχαστρό του θέτει μία από τις πιο δημοφιλείς όσο και πολυσυζητημένες πολιτικές φυσιογνωμίες της Ελλάδας, τον Ανδρέα Παπανδρέου, μαζί με την κληρονομιά που άφησε το ΠΑΣΟΚ στη γλώσσα, στην κοινωνία, στους θεσμούς και στο συλλογικό μας φαντασιακό.

Συμμετέχουν: Θεόδωρος Παπαγγελής, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., και Γιώργης Γιατρομανωλάκης, συγγραφέας.


Σάββατο 30 Μαΐου

14.00 – 15.00

Αίθουσα: Π. Πρεβελάκης, Περίπτερο 15

Συζήτηση με θέμα: «Μια εικόνα της μεσοπολεμικής Ελλάδας του “περιθωρίου”, 1932-1940», με αφορμή το βιβλίου του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

«Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας».

Ξεκινώντας από τα νεανικά του χρόνια και φτάνοντας μέχρι την πρώτη ωριμότητα του Μάρκου Βαμβακάρη, το βιβλίο, σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο, ανασυστήνει την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1930: τεκέδες και κουτσαβάκηδες, φτωχολογιά, τα κόλπα των μπάτσων με τους ρεμπέτες…

Συμμετέχουν: Τιτίκα Δημητρούλια, κριτικός λογοτεχνίας – Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., και Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας.

20.00 – 21.00

Αίθουσα: Π. Πρεβελάκης, Περίπτερο 15

Συζήτηση με θέμα: «Όταν η Ιστορία γίνεται βίωμα», με αφορμή το βιβλίου του Σωτήρη Δημητρίου «Σαν το λίγο το νερό».

Μια ιστορία αυτοκριτικής και μνήμης, η οποία κινείται σε δύο διαστάσεις: από την επίσημη γλώσσα στη «χωριανική», απ’ την Αθήνα στο χωριό, κι από την κόλαση της καθημερινότητας στην Εδέμ των παιδικών χρόνων. Όπου ο ήρωας αναθυμάται τις αφηγήσεις των γυναικών του χωριού του για τον Εμφύλιο στην Ήπειρο, όπου τα «εγκλήματα» έγιναν εκ μέρους των αριστερών.

Ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου συνομιλεί με την Ελένη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη Τμήματος Λογοτεχνίας των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα».

Κυριακή 31 Μαΐου 18.00 – 19.00

Αίθουσα: Γ. Ρίτσος, Περίπτερο 13

Παρουσίαση του βιβλίου της Νόρας Πυλόρωφ-Προκοπίου «Το διαμαντένιο Άλφα».

Ένα πανοραμικό, πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με κυρίαρχο στοιχείο το γυναικείο σύμπαν, τα οικογενειακά στεγανά και το βαρύ φορτίο που κληροδοτεί η μία γενιά στην άλλη.

Ομιλητές: Κατερίνα Σχινά, φιλόλογος, Έλενα Ψαραλίδου, δικηγόρος-φιλόλογος. Παρουσιάζει και συντονίζει η Άσπα Χασιώτη, φιλόλογος-γενική διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ

Πέμπτη 28 Μαΐου 12.00 – 13.00

Παιδική Γωνιά

«Ο πρίγκιπας με τα κρίνα», συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Σειρά: Νεανικές Διαδρομές

Ο Πρίγκιπας με τα Κρίνα, η ιερή εικόνα-σύμβολο για τους Κρήτες, έχει χαθεί και η Σκιά του Μίδα, που αγαπούσε όσο τίποτε άλλο το χρυσάφι, έχει απλωθεί σε ολόκληρο το νησί. Δύο παιδιά, το ένα από τη Ζάκρο της Κρήτης και το άλλο από την Αίγυπτο, με την ίδια αγάπη για τη Φύση και δυνατή πίστη στη ζωή, θα παλέψουν τις σκοτεινές δυνάμεις, για να βρεθούν στο τέλος μπρος σε μια θαυμαστή αποκάλυψη…

Παρασκευή 29 Μαΐου 11.00 – 12.00

Παιδική Γωνιά

«Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες», συγγραφέας Φωτεινή Φραγκούλη, εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ 2009

Εφτά ιστορίες θαυμαστές και πολύχρωμες, εφτά ορφανά και γενναία μολύβια που τις καταγράφουν για να περισώσουν πολύτιμες στιγμές και ακριβά μυστικά της ζωής, όπως η αγάπη, η ελευθερία και ο σεβασμός σε έμψυχα και άψυχα, αλλά και επίκαιρα μηνύματα, όπως η αξία της φύσης και η σύγχρονη αγωνία για την τεχνολογική εξέλιξη.

Σάββατο 30 Μαΐου 11.00 – 12.00

Παιδική Γωνιά

«Οι φίλοι μου Τίγρης και Γουίνι – Η υπόθεση με τα χρώματα», Disney

Κάτι τελείως διαφορετικό συμβαίνει στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων. Ο Γουίνι και ο Λαγός ζωγραφίζουν τη σκηνή για το νέο θεατρικό τους έργο όταν ξαφνικά βρίσκονται πράσινα, πορτοκαλιά και μοβ ίχνη στο ύφασμα της σκηνής! Πώς έγινε αυτό; Οι Σούπερ Ντετέκτιβ πρέπει να αναλάβουν δράση. «Όπου και όποτε κάτι συμβεί, οι Σούπερ Ντετέκτιβ λύνουν το γρίφο στη στιγμή!»

Κυριακή 31 Μαΐου 17.00 – 18.00

Παιδική Γωνιά

«Ο λύκος και η μαμά», συγγραφέας Κατερίνα Αναγνώστου, εικονογράφηση: Διατσέντα Παρίση

Σειρά: Ιστορίες που Αγαπώ

Η μαμά κατσίκα μεταμορφώνεται συνέχεια, ώσπου γίνεται διάφανη κι αφήνει το λύκο να την ψάχνει ακόμα ανάμεσα στα αγριολούλουδα του δάσους.

Ένα τολμηρό και συνάμα τρυφερό παραμύθι για τη μητρική αγάπη.

Κάθεται ο Θεός και κάνει χάζι

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ
Λίτσα Καραμπίνη

εκδ Αρμός

Νομίζω, πως, κάπου-κάπου ο Θεός κάνει καψόνια στους ανθρώπους για να σπάσει τη μονοτονία της ακατάπαυστης ροής του κόσμου του, ή, τα κάνει απλά και μόνο, έτσι, για τη πλάκα του.

Κι έπειτα, θέλοντας να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για τα πλάσματά του, αφήνει μέσα τους να εκκρεμεί για πάντα ο απόηχος απ΄ τα καψόνια που τους κάνει. Αλλά μπορεί ακόμη και να έχει άλλους, δικούς του, ανεξερεύνητους λόγους. Ποιος μπορεί να ξέρει…

Στη δική μου περίπτωση, ή ο Θεός έκανε καψόνι στον πατέρα, κατά τον ερχομό μου στη ζωή, ή έπεσα πάνω σε μια στιγμή αφηρημάδας Του κι έτσι κάτι δεν Του πήγε καλά με τα γονίδιά μου. Δηλαδή, φαντάζομαι πως τα κρατούσε σε μια χούφτα ανακατεμένα, μαζί με της δίδυμης αδελφής μου τα γονίδια και ό,τι περίσσεψε απ΄ αυτήν τα σκόρπισε σε μένα, έτσι στο… «πάρ΄ τα και ξεμπέρδεψέ τα μόνη σου… αν μπορείς και… όποτε μπορέσεις…».

Και από τότε, κάθεται ο Θεός και κάνει χάζι μ΄ όλα κείνα τα μπερδέματα που εκκρεμούνε μέσα μου.

Βαδίζω αργά στο πλακόστρωτο που οδηγεί μπροστά από την εκκλησία, λες και περιπλανιέμαι όλη αυτή την ώρα μόνο και μόνο για να φτάσω ως εδώ.

«Ε, και λοιπόν, τι κολλάς; Η ζωή συνεχίζεται…» λέω με το νου μου, μα μόλις αντικρίζω τα μαρμάρινα σκαλιά βουρκώνουνε τα μάτια μου, ενώ εκείνα, σα να μου φαίνεται πως μου χαμογελούν μ΄ ένα λευκό, κατεργάρικο χαμόγελο. Ένα χαμόγελο που μέσα από τη παγερή του λευκότητα κρατάει ακόμη, ανάμεσα στα δόντια του, αιχμάλωτα τα όνειρά μου. Βλέπω εκεί, μπροστά μου, το νυφικό, τα στέφανα, τα δώρα, τις μπομπονιέρες, τις λαμπάδες, να σπαρταράνε σφηνωμένα ανάμεσα στα σκαλοπάτια και κλαίγοντας να με εκλιπαρούν να κάνω κάτι να τα σώσω.

Κι ενώ ο κόσμος γύρω μου γίνεται ντεκόρ, βλέπω το προαύλιο της εκκλησίας να γεμίζει ανθρώπους επίσημα ντυμένους - δικοί του όλοι, εγώ μόνο τον Ιάκωβο έχω καλέσει - κι εμένα, να σέρνω μεγαλόπρεπα την ουρά του νυφικού, σκαλί-σκαλί, μέχρι το πλατύσκαλο όπου με περιμένει ο Νόντας με μια μικρή, εξωτική ανθοδέσμη στο χέρι. Τον πλησιάζω έτοιμη να πάρω το φιλί που θα επισφραγίσει την αιώνια ένωσή μας μα καθώς εκείνος μου προσφέρει την ανθοδέσμη του, τα πολύχρωμα εξωτικά λουλούδια γιγαντώνονται ανάμεσά μας και μου κρύβουν απειλητικά τη θέα όλου του κόσμου.

Κλείνω τα μάτια να μη δω τι θα μπορούσε να ακολουθήσει αν αύριο το βράδυ στις εννιά έκανα το λάθος να τον παντρευτώ και επιταχύνοντας το βήμα μου, κατηφορίζω προς τη Μεσογείων.

Κατηφορίζω προς την εκκλησία της αγίας Παρασκευής, πιο μπερδεμένη ακόμη από πριν. Τα πόδια μου πονούν απ΄ το περπάτημα και τα αισθάνομαι πρησμένα μέσα στις ψηλοτάκουνες γόβες μου, ενώ το μυαλό μες στο κεφάλι μου έχει παγώσει εντελώς, από το κρύο, το ξενύχτι και την ένταση.

Τέτοιο ψοφόκρυο, Οκτώβρη μήνα, έχουμε να δούμε χρόνια. Σύννεφα φορτωμένα με βροχή σκοτεινιάζουνε τη μέρα και το τσουχτερό αγιάζι που περνάει μέσα από τ΄ ανάλαφρα ρούχα μου, μου τρυπάει το κόκαλο μέχρι το μεδούλι.

Και να που στο επόμενο βήμα μου, καραδοκεί ο βερζεβούλης, κρυμμένος στο πλακόστρωτο, κάτω από μια ξεκολλημένη πλάκα.

Σκοντάφτω, παραπατάω, πέφτω σε μια γριούλα επάνω που σέρνει πίσω της ένα καρότσι λαϊκής και παίρνω σβάρνα το καρότσι της. Κατρακυλάει ένα λάχανο, ακολουθεί το κουνουπίδι, τα μήλα αδειάζουνε στα πόδια μου, τα λεμόνια παίρνουνε τη κατηφόρα και ξεζουμίζω κάτω από τις γόβες μου ένα μάτσο μαϊντανό.

«Συγνώμη», της λέω αμήχανα.

«Στραβομάρα» γρυλίζει η γριούλα και απλώνει τα οστεώδη, τρεμάμενα χέρια της σε μια μούντζα μεγαλοπρεπή.

Κάποιοι περαστικοί που σταματούν συνηγορούν με τη γριά και με δικάζουν με το βλέμμα τους, ενώ, πιο πέρα, μια παρέα σχολιαρόπαιδα που δείχνουνε ν΄ απολαμβάνουν τη σκηνή, με κοιτάζουνε αυθάδικα, κάτι τιτιβίζουν μεταξύ τους και ξεραίνονται στα γέλια.

Παρατάω τη γριούλα σύξυλη με το καρότσι αδειανό και τρέχω προς τη λεωφόρο να προλάβω το φανάρι που είναι ακόμη πράσινο για τους πεζούς. Μα δεν το προλαβαίνω, ίσα που φτάνω τρέχοντας μέχρι το ρείθρο του πεζοδρομίου και σταματώ εκεί, ενώ πίσω μου ακούω βήματα βιαστικά να με ακολουθούν.

Τα βήματα με πλησιάζουν χωρίς να σταματούν και μια γυναίκα ντελικάτη με μακριά μαλλιά, που δείχνει ν΄ αψηφά τον κόκκινο σηματοδότη, με προσπερνά και διασχίζει κάθετα τη λεωφόρο.

Η μικρή, πνιχτή κραυγή που μου βγαίνει αθέλητα, δεν αποτρέπει το κακό. Ένα σκούρο αυτοκίνητο που πέφτει επάνω της χωρίς καθόλου να φρενάρει, τη παρασύρει, τη τινάζει στον αέρα σαν άδειο σακί και τη ξαπλώνει μπρούμυτα στη λεωφόρο.


Βιβλιοπαρουσίαση


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση