Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009

Λογοτεχνικό Αφιέρωμα στον Ιανό

Την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 19.00 μ.μ. το Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα) με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος από την 1η Ιουλίου 2009, διοργανώνει ένα λογοτεχνικό, μουσικό, εικαστικό αφιέρωμα στον καπνό.

Ο καπνός είναι το βασικό στοιχείο της συνεύρεσης. Περνάει από τις σχέσεις των ανθρώπων, στις σχέσεις των κοινωνιών, στις απαγορεύσεις. Περνάει στην λογοτεχνία και την τέχνη. Για όσους αγαπούν το κάπνισμα, αλλά και για τους αντικαπνιστές που είναι ενάντια στις απαγορεύσεις.

Στη συζήτηση συμμετέχουν: Λιάνα Κανέλλη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Γραμματικάκης και άλλοι άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής, των media και του πολιτισμού.

Στις 20.30 μ.μ. εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση Χρώματα Καπνού

Συμμετέχουν: Μάριος Σπηλιόπουλος, Μανώλης Χάρος, Κωνσταντίνος Ράμμος, Ηλίας Παπανικολάου, Αλέκος Φασιανός, Παύλος Σάμιος, Παύλος Διονυσόπουλος [PAVLOS], Χάρις Τσεκούρα, Λώρα Κόντου, Πάνος Χαραλάμπους, Χρυσόστομος (Μουσμουλίδης), Χρήστος Μποκόρος, Αχιλλέας Χρηστίδης, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Βασίλης Χατζηιακώβου.

Επιμέλεια: Αθηνά Σχινά, κριτικός και ιστορικός τέχνης.

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 20.00 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα) καταξιωμένοι ηθοποιοί διαβάζουν αποσπάσματα από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία γύρω από τον καπνό και το κάπνισμα.

Συμμετέχουν: Άγγελος Αντωνόπουλος και πολλοί άλλοι δημοφιλής καλλιτέχνες.

Επιμέλεια κειμένων: Βασίλης Χατζηιακώβου.

«Σώματα που άλλαξαν τη θωριά τους. Διαδρομές στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου».

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 19.00 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα) οι εκδόσεις GUTENBERG παρουσιάζουν το βιβλίο του Θεόδωρου Δ. Παπαγγελή.

Μικρές Κυκλάδες

Την Δευτέρα 22 Ιουνίου στις 19.00 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα) ο Ηλίας Προβόπουλος μέσα από φωτογραφίες και κείμενα σας καλεί σε ένα ταξίδι γνωριμίας των Μικρών Κυκλάδων.

Ο Νίκος Οικονομίδης σας περνάει με τα τραγούδια του από την Ηρακλειά, στη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια, την Δονούσα ως την Αμοργό.

17η Γιορτή Βιβλίου

Χιλιάδες τίτλοι βιβλίων, παλαιότεροι και νέοι, και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις πλαισιώνουν την 17η Γιορτή Βιβλίου, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στον Κορυδαλλό.

Η φετινή γιορτή είναι αφιερωμένη στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, τον Γιάννη Ρίτσο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρου Βιβλίου θα λειτουργεί κινητή έκθεση με την εργογραφία του, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό υλικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του ποιητή.
Ταυτόχρονα θα προβάλλονται τα ντοκιμαντέρ:

  • «Τα θεατρικά του Ρίτσου» σε σκηνοθεσία Λ. Χαρωνίτη, παραγωγή ΕΡΤ 1997,
  • «Ρίζες» σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη, παραγωγή ΕΡΤ 1985,
  • «Εποχές και συγγραφείς» του Τάσου Ψαρρά, παραγωγή ΕΡΤ και
  • «Πορτραίτο για τον Γιάννη Ρίτσο» του Πετάρ Ποπ Ζατέφ.
Η Γιορτή θα ξεκινήσει την Πέμπτη 18 Ιουνίου, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 20.30 μ.μ. με μουσικοποιητικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.
Συμμετέχουν ο ποιητής Ανδρέας Παγουλάτος, η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου και τρεις εξαιρετικοί μουσικοί, που «ζωντανεύουν» το έργο του μεγάλου μας ποιητή.
Θα ακουστούν συνθέσεις των: Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή, Θάνου Μικρούτσικου.
Θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δυο μεγάλες συναυλίες. Το Σάββατο 20 Ιουνίου στις 21.00 μ.μ., λαϊκό πρόγραμμα με τον Βαγγέλη Κορακάκη και τον Λάκη Χαλκιά, ενώ την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 21.00 μ.μ. συναυλία με τα Υπόγεια Ρεύματα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πέμπτη 18 Ιουνίου 19.00 μ.μ. Έναρξη Έκθεσης

Παρασκευή 19 Ιουνίου 19.30μ.μ. Η μέρα των παιδιών
Τραπέζι με χειροτεχνίες, επιτραπέζια παιγνίδια, πάρτυ, μουσική–καραόκε, διαγωνισμοί, αθλητικές δράσεις, φέις πέιντιγκ, μπαλονοκατασκευές, φουσκωτό τραμπολίνο και τσουλήθρα, μαλλί της γριάς και ποπ κορν...

Σάββατο 20 Ιουνίου 21.00 μ.μ. Λαϊκή συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη και τον Λάκη Χαλκιά

Κυριακή 22 Ιουνίου 19.30 μ.μ. Κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους
«Ο Βιβλιοπόντικας» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.
Μια παράσταση με κούκλες, ηθοποιούς και πολλά βιβλία. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι από την κουκλοθεατρική ομάδα «Το κουκλοθέατρο έρχεται...»

Δευτέρα 22 Ιουνίου 20.30 μ.μ. Εγκαίνια 17ης Γιορτής Βιβλίου

Τρίτη 23 Ιουνίου 20.00 μ.μ. Μοντέρνοι χοροί από τα παιδικά χορευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου

Τετάρτη 24 Ιουνίου 20.30 μ.μ. Καραγκιόζης
«Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε διασκευή Τάσου Κώνστα.
Αριστοφανικός Καραγκιόζης και λαϊκό θέατρο σκιών από το θέατρο σκιών «Φιγούρες και κούκλες»

Πέμπτη 25 Ιουνίου 20.30 μ.μ. Συναυλία Ωδείων Κορυδαλλού
Συμμετέχουν το «Κέντρο Μουσικών Σπουδών Α. Παπαδάτου» και το «Ωδείον Έντεχνον»

Παρασκευή 26 Ιουνίου 21.00 μ.μ. Συναυλία με τα Υπόγεια Ρεύματα

Σάββατο 27 Ιουνίου 20.30 μ.μ. Συναυλία Ωδείων Κορυδαλλού
Συμμετέχουν «Μουσική Σχολή Αλύπιος» και το «Δημοτικό Ωδείο Κορυδαλλού».

Κυριακή 28 Ιουνίου 20.00 μ.μ. Λήξη 17ης Γιορτής Βιβλίου
Μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα BCOOL

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ

Το εμβληματικό Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή επανακυκλοφορεί, αυτή τη φορά από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Ένα βιβλίο που οι πωλήσεις του μετριούνται μάλλον σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα- είχε πρωτοεκδοθεί από τον ίδιο τον συγγραφέα, αργότερα από τον Ερμή και τον Εξάντα- τώρα βγαίνει ξανά στην αγορά με επίμετρο του Μένη Κουμανταρέα και σε μονοτονικό. Οι Εκδόσεις Γαβριηλίδη εξασφάλισαν το σύνολο των δικαιωμάτων του συγγραφέα- θρύλου που δολοφονήθηκε το 1988 χωρίς ποτέ η Αστυνομία να διαλευκάνει τη δολοφονία του και θα συνεχίσουν με τα Ρέστα και το Η γιαγιά μου η Αθήνα. Ο Δημήτρης Παπαχρήστος «μετακόμισε» στην Εμπειρία Εκδοτική, από όπου κυκλοφόρησε το νέο του μυθιστόρημα Γιουχανάν. Ένας τόπος ουτοπίας που ο ίδιος επινοεί, σε ένα μυθιστόρημα που αρχίζει από την Κεφαλονιά και καταλήγει, μέσω Ικαρίας και Σάμου, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Ψήφισμα εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου «έπειτα από τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας», με άλλα λόγια τον φόνο του αστυνομικού. Ο ΣΕΚΒ θεωρεί ότι «η κοινωνία της βίας είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης πολιτιστικής πολιτικής» και ζητά από κοινωνία και φορείς πολιτισμού «να πάρουν θέση».

Ανώφελο. Οι περισσότεροι φροντίζουν να παίρνουν θέση μόνο σε ένα φωτογραφικό κάδρο ή κοντά σε μια πίστα.

(πηγή: ΤΑ ΝΕΑ)

Ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο

Που πας αγάπη μου!
Κατερίνα Παπανικολάου
εκδ Λιβάνη

Η τριαντατετράχρονη Ανδριάνα είναι πετυχημένη, έχει φίλους που την αγαπάνε, έχει σχεδόν τα πάντα... Και μετά, γνωρίζει αυτόν! Αυτόν που τη συναρπάζει, και στη συνέχεια, αργά και βασανιστικά, της δίνει το ένα χτύπημα μετά το άλλο.

Σε μια εποχή που η ανεύρεση του άλλου σου μισού θυμίζει… ρώσικη ρουλέτα, η Ανδριάνα πέφτει στην παγίδα και σιγά σιγά μετατρέπεται από συγκροτημένη δικηγόρος σε ηρωίδα αισθηματικού θρίλερ! Τρέχει σε μέντιουμ στην Ελλάδα και στην Ιαπωνία, προσπαθεί να αποπλανήσει τον αγαπημένο της, κάνει απόπειρες σεξ με όμορφους και αδιάφορους, βρίσκει παρηγοριά σε θεωρίες για αδελφές ψυχές, προσπαθεί να βρει την έξοδο κινδύνου. Ναι, προσπαθεί! Αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβει σε ποιον αυτή η έξοδος την οδηγεί. Και, κυρίως, πρέπει να θυμηθεί ποια ήταν κάποτε και πού ήθελε να πάει!

Ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο, που με ρομαντική διάθεση σατιρίζει το πολύπλοκο περιβάλλον των σύγχρονων ερωτικών σχέσεων.(Γιατί τα πράγματα πια είναι πολύ δύσκολα!)

«Εδώ και αρκετή ώρα, βρίσκομαι, σε έξαλλη κατάσταση, κλειδωμένη στην τουαλέτα του Χρήστου, ενός φίλου που κάνει πάρτι. Έχω ένα φετίχ με τις τουαλέτες και τους ταξιτζήδες, όπως θα διαπιστώσετε στην πορεία… Η Τζίνα πίνει και καπνίζει αρειμανίως –η φάτσα της είναι μελανιασμένη και μπανταρισμένη– έξω από την ίδια τουαλέτα, στο ίδιο πάρτι. Γιατί; Εξαιτίας όσων ζήσαμε λίγες ώρες πριν, εκεί ψηλά στο Λυκαβηττό, πίσω από κάτι σκουπιδοτενεκέδες και ακριβώς απέναντι από το μπαλκόνι του άντρα που με έχει τρελάνει… Ή μάλλον όχι! Όλα ξεκίνησαν πριν από οχτώ μήνες! Γιατί, από αλλού ξεκίνησα και εντελώς αλλού έχω βρεθεί τους τελευταίους αυτούς οχτώ μήνες. Ναι! Όλα ξεκίνησαν, λοιπόν, ένα όμορφο ανοιξιάτικο Σαββατόβραδο…»

Μια μοναχική γυναίκα

Η λαμπερή ζωή της Λίλης
Κόλιν Μπεατρίς

εκδ Ωκεανίδα

Πίσω από την αστραφτερή ζωή της Λίλης κρύβεται μια μοναχική γυναίκα που διψάει γι' αγάπη.


Στο Βερολίνο, καθώς το ρολόι σημαίνει τον ερχομό του 20ού αιώνα, η Λίλη παίρνει την πρώτη της ανάσα. Κόρη μιας καλλιτέχνιδας του καμπαρέ, μένει ορφανή κάτω από σκανδαλώδεις συνθήκες και μεγαλώνει στο σπαρτιατικό περιβάλλον ενός ορφανοτροφείου.
Έξω, η Γερμανία σπαράσσεται απ’ τον πόλεμο και την πείνα, και το Βερολίνο παρακμάζει γλεντώντας. Συντροφιά με τη μοναδική της φίλη, τη Χάνε, η Λίλη προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της και καταλήγει στο λαμπερό κόσμο του κινηματογράφου. Όταν όμως ερωτεύεται ένα Ρώσο σκηνοθέτη, δεν έχει ιδέα ότι ο δεσμός τους θα σημαδέψει ολόκληρη τη ζωή της.
Σκοτεινά σαγηνευτική, η Λαμπερή ζωή της Λίλης είναι μια επική ιστορία που διαδραματίζεται στο μαγικό κόσμο του κινηματογράφου απ’ τη μια και στην εξοντωτική φτώχεια απ’ την άλλη, στο ζενίθ της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ 2ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

Τη Δευτέρα 15/6 στις 18.30 το απόγευμα έγινε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ (Πανεπιστημίου 17) , με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων, η απονομή των βραβείων στους νικητές του 2ου πανελλήνιου διαγωνισμού διηγήματος που προκηρύσσει κάθε Σεπτέμβριο του Diavasame.gr.

Τα καλύτερα διηγήματα κυκλοφορούν σε βιβλίο από τις εκδόσεις ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ.

Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Γιάννης Σκεπαρνιάς, γενικός διευθυντής του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, Γιώργος Πιπερόπουλος, συντάκτης και διαχειριστής του Diavasame.gr, η κυρία Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF, σαν εκπρόσωπος του ΕΚΕΒΙ, και ο Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και υπεύθυνος του ένθετου για το βιβλίο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Παρευρέθηκε ολόκληρη συντακτική ομάδα (Τούλα Ρεπαπή, Αφροδίτη Δημοπούλου, Ευμορφία Ζήση, Στέφανος Ξένος, Βασιλική Χρίστη, Αγγέλα Γαβρίλη) πλην της λόγω μαθημάτων απούσης Λαμπρινής Καραθανάση, και οι βραβευμένοι νέοι συγγραφείς από όλη την Ελλάδα μαζί με φίλους και μέλη του Diavasame.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των νικητών υπήρξαν και 3 δημοσιογράφοι κατ’ επάγγελμα. Μια από την Θεσσαλονίκη, και δυο άνδρες συνάδελφοί της από την Αθήνα. Τα δυο μεγάλα βραβεία, μια συνδρομή δωρεάν παρακολούθησης σεμιναρίων δημιουργικής γραφής από το ΕΚΕΒΙ, και το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, κέρδισαν οι: Βλασταρά Ελένη με το διήγημά της ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, που ήρθε πρώτο, και ο Διονύσης Μαρίνος, με το διήγημα ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ, που πήρε τη δεύτερη θέση.

Για κάθε έναν από τους 19 νικητές υπήρξε δώρο μια πολυτελής έκδοση της αλυσίδας βιβλιοπωλείων που φιλοξένησε την εκδήλωση. Το βιβλίο με τα καλύτερα διηγήματα έχει τίτλο 19 ΝΕΑ ΒΗΜΑΤΑ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, αλλά και σε όσα βιβλιοπωλεία το παραγγείλουν στο τμήμα χονδρικής πώλησης.

Τα διηγήματα και οι συγγραφείς τους, σε τυχαία σειρά, εκτός από τα δυο πρώτα.

Τα εισιτήρια / Βλασταρά Ελένη
Το υπόγειο / Διονύσης Μαρίνος

Το κολίμπρι / Κωνσταντινίδης Γιώργος
30 ημέρες / Μίχος Ιωάννης
Εντοιχισμένος στη σιωπή / Μαρία Μιχαλούδη
Ανθρωπόρφοι πίθηκοι και πιθηκόμορφοι άνθρωποι / Θανάσης Παυλόπουλος
Η μύγα και το χιόνι / Κώστας Τσώνος
Προηγούμενη ζωή / Σπύρος Σιμωτάς
Χλόη στις ράγες / Γεωργούλα Χρυσούλα
Η αναναβολή / Παυλίνα Χατζηγεωργίου
Η κυρία γιαγιά Ελισάβετ / Ιωάννα Μπαμπέτα
Ιστορία on the mix / Αμανατίδου Μαρία
Η θλίψη / Κατερινα Λανο
Από το πίσω κάθισμα / Ράνια Κανιούρα
Οι μέρες είναι πονηρές / Βαρελλάς Ιωάννης του Παναγιώτη
Εκείνη κι αυτή / Φουστέρη Μυρτώ
Κάτι που δε θυμάμαι / Γιαννουτάκη Ελένη
H κενή διαθήκη / Αναστάσιος Μεργιάννης
Εκ προμελέτης / Πόπη Ζώγα

(1) Τμήμα από όσους γέμισαν κυριολεκτικά την αίθουσα.
(2) Το πανελ των ομιλητών
(3) Το εξώφυλλο του βιβλίου "19 ΝΕΑ ΒΗΜΑΤΑ"
(4) (5) Μια νικήτρια και ένας νικητής παραλαμβάνουν τα βραβεία τους.
3ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2009

(πηγή: diavasame.gr)

Πρώτα σε πωλήσεις - 10/06/2009 έως 16/06/2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

1. ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ) ΜΑΝΤΑ ΛΕΝΑ

2. ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ‘ΜΑΘΑ ΜΑ ΞΕΧΑΣΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ) ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

3. ΛΟΓΙΑ ΦΤΕΡΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ) ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ Χ.Α.

4. ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΛΑ…ΑΛΛΙΩΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗΣ) ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΑΛΚΥΟΝΗ

5. ΕΝΟΧΑ ΜΥΣΤΙΚΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΤΟΡΑ

6. ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ) ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ

7. COMPLETE UNKNOWN (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ) ΤΖΟΥΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

8. ΟΛΑ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ) ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

9. ΜΑΥΡΟ ΦΙΛΙ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ) ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΝΙΟΣ

10. Η ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ) ΤΟΜΠΑΖΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

1. ΦΩΝΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ) ΠΙΛΤΣΕΡ ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ

2. Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ) ΚΟΕΛΙΟ ΠΑΟΛΟ

3. ΛΥΚΟΦΩΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ) ΜΕΓΙΕΡ ΣΤΕΦΑΝΙ

4. ΤΟ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ) ΛΕ ΚΛΕΖΙΟ

5. ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ) ΚΙΝΣΕΛΑ ΣΟΦΙ

6. Η ΚΑΛΥΒΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ) ΓΙΑΝΓΚ ΓΟΥΙΛΙΑΜ

7. ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ) ΡΟΘ ΦΙΛΙΠ

8. ΤΙ ΛΟΥΚΙ! (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ) MANCHETTI JEAN-PATRICK

9. ΕΝΑ ΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ INTROBOOKS) ROBERTS MADDOX JOHN

10. THE RETURN (ΕΚΔΟΣΕΙΣ HEADLINE) HISLOP VICTORIA

(πηγή: Παπασωτηρίου, www.zougla.gr)

Έκθεση Βιβλίου στην Ηλιούπολη

20/6 - Σάββατο 20:30

Τα Τμήματα Ενηλίκων του Θεατρικού Εργαστηρίου Ηλιούπολης παρουσιάζουν ''Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα'' του Hans Cristian Andersen, σε διδασκαλία και σκηνοθεσία της Τζίνας Αποστολοπούλου. Ακολουθεί συναυλία με το συγκρότημα ''Αbsinte''.

21/6 - Κυριακή 19:30

Η συγγραφεάς Αλέκα Ζωγράφου παρουσιάζει το βιβλίο της ''Ο Ζώζι και η... Ποντικό Μόνα-Λίζα'' (εκδόσεις Κέδρος), με διαδραστικό και επικοινωνιακό τρόπο. Μέσω της ζωγραφικής, τα παιδιά γνωρίζουν τον πανέξυπνο χαρακτήρα του Ζώζι, που ανυπομονεί να μεγαλώσει και να μάθει τον κόσμο γύρω του. Μαθαίνει καινούργιες λέξεις, όπως ''αλήθεια'', ''φιλία'', ''αξιοπρέπεια'' κ.ά. Τα παιδιά ακολουθούν το ταξίδι της μάθησης του Ζώζι με πολλές εκπλήξεις! (Το Βιβλιοπωλείο του Παύλου)

22/6 - Δευτέρα 20:00

Εργαστήρι graffiti με θέμα ''Η πόλη και το περιβάλλον''. Επιμελείται η Δημήτρης Μπάκαλος μαζί με τους μαθητές του Εργαστηρίου Σκιτσογραφίας του Δήμου Ηλιούπολης.

23/6 - Τρίτη 20:30

Συναυλία από τη Συμφωνική Μαθητική Ορχήστρα του Δήμου Ηλιούπολης, ''Νικόλαος Μάντζαρος'' και από την Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής ''Μάνος Λοΐζος''.

24/6 - Τετάρτη 20:00

Εργαστήρι σκίτσου με θέμα το βιβλίο. Επιμελείται ο Δημήτρης Μπάκαλος μαζί με τους μαθητές του Εργαστηρίου Σκιτσογραφίας του Δήμου Ηλιούπολης.

25/6 - Πέμπτη 19:30

Η Πολυξένη Βάκου - Σολωνίου παρουσιάζει το βιβλίο της ''Το δώρο της αγάπης'' (εκδόσεις Σταμούλη). Μια τρυφερή ιστορία, που θα γίνει αφορμή για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, βασιμσένη στην τέχνη του κολλάζ. (βιβλιοπωλείο Απρόβλεπτο)

26/6 - Παρασκευή 20:30

Εργαστήρι graffiti με θέμα ''Η πόλη και το περιβάλλον''. Επιμελείται η Δημήτρης Μπάκαλος μαζί με τους μαθητές του Εργαστηρίου Σκιτσογραφίας του Δήμου Ηλιούπολης.

27/6/ Σάββατο 21:00

Ο Mc Yinca με τους μουσικούς του και το συγκρότημα ''Jazz do it'' προσφέρουν μια συναυλία για τους νέους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Εκπρόσωπος από το ΚΕΘΕΑ ''Εξάντας'', ένα θεραπευτικό πρόγραμμα εφήβων, θα ενημερώνει μικρούς και μεγάλους για τις μεθόδους πρόληψης και τις δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών.

Στον χώρο της έκθεσης βιβλίου θα εκτίθενται έργα ζωγραφικής των σπουδαστών του Εργαστηρίου Εικαστικών Τεχνών του Δήμου Ηλιούπολης.

Ένας έρωτας κεραυνοβόλος

Χειμώνας της Ανατολής
Ελπίδα Οικονομοπούλου

εκδ Λιβάνη

Με ιστορικό φόντο τα τραγικά γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής, λαμβάνει χώρα η γνωριμία μεταξύ ενός Έλληνα και μιας Τουρκάλας, ενός χριστιανού και μιας μουσουλμάνας, ενός απλού στρατιώτη και της μικρής πανέμορφης κόρης ενός Τούρκου συνταγματάρχη. Ένας έρωτας κεραυνοβόλος, καταστροφικός, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για πολλούς, αντιμέτωπος, την εποχή εκείνη, με το θάνατο. Ένας έρωτας όμως που γεννά ελπίδα και δίνει ζωή.

«Ο Θανάσης και η Σουιµπέ ήταν επιτέλους µόνοι στο δωµάτιο του ξενοδοχείου. Κοιτάχτηκαν στα µάτια. Θεέ µου, πόσο καιρό ήταν µακριά, πόσο καιρό τα κορµιά τους είχαν µείνει µόνα! Εκείνη η κάπως σύντοµη επαφή τους στον οντά του µπέη όχι µόνο δε λιγόστεψε τη λαχτάρα τους, αλλά, αντίθετα, τους έκανε να διψάνε περισσότερο ο ένας για το κορµί του άλλου. Πόσο καιρό ήταν διψασµένοι και πεινασµένοι για µια αγκαλιά, για τρυφερότητα, για επικοινωνία! Φιλιόντουσαν µε τόση ορµή, λες και ήθελαν έτσι να σβήσουν τα χρόνια που ήταν χώρια. Ο ένας έβρισκε τον άλλο υπέροχο, πιο όµορφο, πιο γλυκό. Τέλειο! Ο χρόνος στα µάτια τους δεν είχε χαλάσει την εικόνα του αγαπηµένου τους».

Μια αναζήτηση

ΟΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
ΕΥΑ ΟΜΗΡΟΛΗ
εκδ Λιβάνη

Στους αναλφάβητους του έρωτα, ζωή είναι η ενσάρκωση όλων των χαμένων ονείρων που πασχίζουν να ξαναγεννηθούν.

Στους παραχαράκτες της ευτυχίας, ευτυχία είναι ένα μικρό κουβάρι που ξετυλίγεται.

Στους κομπάρσους της ηδονής, ο έρωτας είναι φύση, είναι μοίρα, είναι ατέρμονη αναζήτηση.

Οι σκέψεις των μικρών όταν ο μπαμπάς φεύγει...

Πέντε κόλπα μπας και γυρίσει σπίτι ο μπαμπάς
Συγγραφέας : Χούτα Παναγιώτα
Εικονογράφος : Αντωνοπούλου Αλεξάνδρα
Συλλογή: Χελιδόνια
εκδ Πατάκη

Όνομα: Ήρα.

Επώνυμο: Οδυσσοπούλου.

Σκοπός: Να γυρίσει ο μπαμπάς στο σπίτι, για να ξαναγίνει η οικογένειά της μια κανονική οικογένεια.

Προτιμήσεις: Να κοιμάται με το πάνινο σκυλάκι της και να διώχνει μαζί του και μαζί με τον μπαμπά της τα δωματοτέρατα.

Μυστικά: Βρέχει το κρεβάτι της, γράφει τις πιο κρυφές της σκέψεις στο ροζ τετράδιο.

Απεχθάνεται: Να επισκεφτεί το καινούριο σπίτι του μπαμπά, γιατί εκεί θα συναντήσει τους παλιοκλέφτες μπαμπάδων, δηλαδή την κ. Αυτή και το Μυξιάρικό της, με το υποκοριστικό Μυξ. Να αλλάξει το όνομά της, να μιλά άσχημα η μαμά για τον μπαμπά.

Αγωνίες: Μήπως το Μυξιάρικο ή αλλιώς Μυξ κάνει δικό του τον μπαμπά της.

Πείσμα: Να παντρευτεί ο Κύριος του σχολείου τη μαμά.

Πεκίνο, 4 Ιουνίου 1989

Πεκίνο σε κώμα
Μa Jian (Μα Γιαν)
εκδ Πάπυρος

Τον Μάιο του 1989 ο Μα Γιαν ζούσε αυτοεξόριστος για πολιτικούς λόγους στο Χονγκ Κονγκ. Επέστρεψε όμως στο Πεκίνο για να λάβει μέρος στην εξέγερση των φοιτητών. Είκοσι χρόνια μετά, στο τελευταίο του μυθιστόρημα ο Μα επανέρχεται – με ακρίβεια ιστορικής μαρτυρίας – στην ανοιχτή πληγή των γεγονότων της πλατείας Τιανανμέν για να κάνει μέσω της λογοτεχνίας ό,τι πεισματικά αρνούνται αρχές και πολίτες της Κίνας: να αφήσουν την Ιστορία να μιλήσει. «Στην Κίνα η μνήμη είναι έγκλημα», λέει σε μια συνέντευξή του, και μόνος δρόμος η σιωπή και η ηθελημένη τύφλωση. Όμως «ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία» κατά τον Μίλαν Κούντερα «είναι αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη», και ο Μα Γιαν, ο «Κινέζος Κούντερα» όπως έχει χαρακτηριστεί, στο Πεκίνο σε κώμα είναι αποφασισμένος να εναντιωθεί στη λήθη. Το ακίνητο σώμα του Τάι Γουέι, πρωταγωνιστή του βιβλίου, θα γίνει το ζωντανό σύμβολο τόσο του ολοκληρωτικού καθεστώτος όσο και της απότομης εισόδου της χώρας στον πιο άγριο καπιταλισμό.

Πεκίνο, 4 Ιουνίου 1989. O Τάι Γουέι, μεταπτυχιακός φοιτητής βιολογίας, πυροβολείται στο κεφάλι στη διάρκεια των επεισοδίων στην πλατεία Τιανανμέν. Πέφτει σε βαθύ κώμα και έκτοτε βρίσκεται ακινητοποιημένος σε ένα κρεβάτι στο διαμέρισμα της μητέρας του. Σε αντίθεση όμως με το σώμα του, το μυαλό του βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Ό,τι τον κάνει να νιώθει ακόμα ζωντανός είναι η απόλυτη ελευθερία του να ανακαλεί μνήμες από το παρελθόν. Ακολουθώντας αυτό το «ανάστροφο» μονοπάτι, γυρνάει πίσω στην παιδική του ηλικία, που συνέπεσε με τη ζοφερή περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης, θυμάται τους έρωτες που τον σημάδεψαν και ανακαλεί με λεπτομέρειες την εμπλοκή του στο φοιτητικό κίνημα και την άγρια καταστολή του. Συγχρόνως όμως παρακολουθεί και ό,τι συμβαίνει στο παρόν. Από θραύσματα λόγων των φίλων που τον επισκέπτονται και της μητέρας του που τον φροντίζει, παρακολουθεί τις ραγδαίες αλλαγές στην πολιτική ζωή της χώρας του, που έχει πλέον απροκάλυπτα παραδοθεί στον καπιταλισμό. Η μητέρα του αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα – πότε πουλώντας τα «θαυματουργά» του ούρα και πότε τον ένα του νεφρό – ενώ το αστυνομικό καθεστώς προσπαθεί λυσσαλέα να σβήσει από τη συλλογική μνήμη τα γεγονότα της σφαγής στην πλατεία Τιανανμέν. Μέσα σε αυτό το παρανοϊκό σκηνικό, ο Τάι Γουέι, ακινητοποιημένος στο σιδερένιο του κρεβάτι, νιώθει πιο ελεύθερος από ποτέ. Άραγε ποιος πραγματικά βρίσκεται σε κώμα; Αυτός ή μια ολόκληρη χώρα γύρω του;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση