Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Οι πρώτες μας εφηβικές μελαγχολίες

1 9 7 2
TΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Νίκος Μουρατίδης

εκδ Τετράγωνο

Συχνά μνημονεύεται η φράση του Νίτσε «Ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς», εδώ όμως ισχύει το ό,τι δεν μας σκοτώνει μπορεί και να μας κάνει να σπάσουμε.

«Άνοιξα την ντουλάπα μου και έβγαλα δύο μεγάλα κουτιά. Τα ακούμπησα πάνω στο κρεβάτι και τα άνοιξα. Το περιεχόμενό τους, ενώ έπρεπε να το είχα πετάξει, ήταν ακόμη εδώ, για ώρα ανάγκης. Όπως τώρα. Για να μου φέρει το παρελθόν, που ήθελα να ξεχάσω, κατάμουτρα. Να το δω σαν θηρίο μπροστά μου και επιτέλους να μην τρομάξω. Να το αντιμετωπίσω και να το νικήσω. Αμ δε.
» Με χέρι που έτρεμε άρχισα να χαζεύω επιστολές, σημειώματα, μπιχλιμπίδια, σταυρουδάκια από κάποιες βαφτίσεις και μερικές φωτογραφίες δεμένες με μια μπορντό κορδέλα. Άρχισα να τις κοιτάζω μέχρι που είδα αυτή που έψαχνα. Εμένα και τον Νικόλα στα δεκαοχτώ μας να χορεύουμε σ’ εκείνο το πάρτι που είχε κάνει η αδελφή μου. Πριν προλάβουν να με ξαναπιάσουν τα κλάματα, την πέταξα μέσα στο κουτί κι έκλεισα το καπάκι. Το παρελθόν ήταν εκεί μέσα και ήταν ακόμη άγριο. Οι Σπέτσες ήταν ο τόπος που μου συνέβη το μεγαλύτερο πλήγμα της ζωής μου και δεν ήθελα όχι να τον αντιμετωπίσω, αλλά ούτε να ξανακούσω γι’ αυτόν».

Ένας ανεκπλήρωτος εφηβικός μεγάλος έρωτας ξαναζωντανεύει 40 χρόνια μετά. ‘Ένα ερωτικό μυθιστόρημα στο οποίο πρωταγωνιστούν η Ιωάννα, ο σύζυγος της ο Κώστας, ο εφηβικός της έρωτας ο Νικόλας, η κόρη της Κλειώ και ο γιός του Νικόλα ο Στέφανος.
Σύγχρονη πλοκή σε Αθήνα, Βρυξέλες, Λονδίνο και Σπέτσες αλλά και συναρπαστικά flash back από τα χρόνια της χούντας, της μεταπολίτευσης και γενικά της δεκαετίας του ’70.

Αφιερωμένο στον πρώτο μας εφηβικό έρωτα,
στις πρώτες μας απογοητεύσεις
και στις πρώτες μας εφηβικές μελαγχολίες.

----------------------------------------------------------------------------
Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά και ενώ σπούδασε σκηνοθεσία τον απορρόφησε ο κόσμος της μουσικής. Δούλεψε σε εταιρίες δίσκων, στο ραδιόφωνο και σαν δημοσιογράφος γράφοντας πάντα για μουσική. Διετέλεσε στέλεχος στις δισκογραφικές εταιρίες Polygram, CBS, EMI και Universal περνώντας από όλα τα πόστα: Δημόσιες σχέσεις, παραγωγή και A&R manager.
Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες στο χώρο της μουσικής και του θεάτρου.
Έχει γράψει αρκετά σενάρια για την τηλεόραση, έχει πάρει και βραβείο σεναρίου, έχει συνεργαστεί σαν αρθρογράφος στα περισσότερα έντυπα, έχει κυκλοφορήσει δεκάδες συλλογές cd και έχει εκδώσει 6 βιβλία ανάμεσα στα οποία το μυθιστόρημα «Η Βραχονησίδα» και η συλλογή διηγημάτων «Εγώ ήμουν αντράκι».

Όσοι αρέσκονται να διαβάζουν για φαντάσματα


Ο ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ
Μάικλ Σκοτ
Εκδ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Μετάφραση Τατιάνα Σταυρουλάκη


Ο Μάικλ Σκοτ γεννήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου ζει και εργάζεται. Ξεκίνησε τη συγγραφική καριέρα του πριν από περίπου είκοσι πέντε χρόνια και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους και πολυγραφότατους συγγραφείς. Του έχει απονεμηθεί ο τίτλος «Βασιλιάς της φαντασίας».

Ο Νίκολας Φλαμέλ ήταν ένας από τους πιο ξακουστούς αλχημιστές της εποχής του. Η αλχημεία είναι ένας αλλόκοτος συνδυασμός χημείας, βοτανολογίας, ιατρικής, αστρονομίας και αστρολογίας. Ήταν αντικείμενο μελέτης στην αρχαία Ελλάδα και την Κίνα. Όλα τα στοιχεία για τη ζωή του στο βιβλίο αυτό είναι αληθινά, βασισμένα όχι μόνο στα δικά του σωζόμενα έργα αλλά και σε όσα γράφτηκαν για εκείνον. Ο Νίκολας Φλαμέλ γεννήθηκε το 1330 και εξασκούσε το επάγγελμα του βιβλιοπώλη και αντιγραφέα. Ήρθε στα χέρια του το βιβλίο του Μάγου Αβραάμ το οποίο είχε γραφτεί πάνω σε φλούδα από κορμό δέντρου. Μαζί με τη γυναίκα του Περενέλ, ο Φλαμέλ ταξίδευε είκοσι χρόνια στην Ευρώπη προσπαθώντας να το μεταφράσει. Επιστρέφοντας στο Παρίσι στα τέλη του 14ου αιώνα ήταν αφάνταστα πλούσιος. Οργίασαν οι φήμες ότι είχε ανακαλύψει στο βιβλίο του Αβραάμ τα δύο μεγάλα μυστικά της Αλχημείας: τη δημιουργία της φιλοσοφικής λίθου, που μετέτρεπε τα κοινά μέταλλα σε χρυσό, και την κατάκτηση της αθανασίας. Κανείς δεν έμαθε τον τρόπο που πλούτισαν. Η Περενέλ πέθανε πρώτη. Το 1418 καταγράφηκε ο θάνατος του Ν. Φλαμέλ. Το σπίτι του πουλήθηκε και οι αγοραστές το έψαξαν αναζητώντας τα πλούτη του. Όμως δεν βρήκαν τίποτα. Αργότερα, κάποιοι παραβίασαν τους τάφους και ανακάλυψαν ότι ήταν άδειοι. Το Παρίσι συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη. Έτσι, γεννήθηκε ο θρύλος των αθάνατων Φλαμέλ.

Στην ιστορία του Μάικλ Σκοτ, ο Φλαμέλ γίνεται μέντορας των Αμερικανών εφήβων Josh και Sophie Newman έπειτα από μια έντονη διαμάχη που περιγράφεται στην αρχή του βιβλίου. Ο Φλαμέλ ζει χάρη στο ελιξίριο που παρασκευάζει εδώ και αιώνες. Ο Dr John Dee προσπαθεί να κλέψει το βιβλίο του Αβραάμ του Μάγου, το πιο ισχυρό βιβλίο που υπήρξε ποτέ, ικανό να καταστρέψει τον κόσμο, καθώς μέσα του κρύβει το μυστικό της αιωνιότητας. Σκοπός του είναι να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Η Sophie και ο Josh Newman είναι οι μοναδικοί που έχουν τη δύναμη να σώσουν τον κόσμο.

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει πρόσωπα υπαρκτά στην ιστορία αλλά και μυθολογικούς χαρακτήρες, όπως η Hekate and Bastet από την αιγυπτιακή μυθολογία, Morrigan από την Ιρλανδία, και άλλους γνωστούς ως “The Elder Race” και αναφορές από τη Βίβλο. Είναι γεμάτο από δράση και μαγεία. Όσοι αρέσκονται να διαβάζουν για φαντάσματα, βαμπίρ και μυθολογικές φιγούρες που είναι μισοί άνθρωποι και μισοί ζώα, θα βρουν ότι αυτό το βιβλίο είναι κατάλληλο γι΄ αυτούς. Για τους ήρωες υπάρχουν είσοδοι σε μαγικούς κόσμους, τρόποι να μεταφερθούν από τη μια χώρα στην άλλη και γενικά περιπέτεια και έντονη δράση.

Ευμορφία Ζήση
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση