Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Έρχεται ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με e-books από την Cosmote


Η διάδοση των e-book readers και των tablets τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει ένα νέο κύμα καταναλωτών που επιλέγουν αυτές τις συσκευές για να διαβάζουν βιβλία.  Σύντομα η αγορά των e-books στην Ελλάδα αναμένεται να πάρει μια μεγάλη ώθηση, αφού η Cosmote θα εγκαινιάσει το Cosmobooks, το δικό της ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με e-books στα ελληνικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ηλεκτρονικού Αναγνώστη, ήδη πολλοί ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι έχουν συμφωνήσει να διαθέτουν τα βιβλία τους μέσω του Cosmobooks.
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν αυτές οι συσκευές έιναι πολλά. Μπορείς να έχεις πρόσβαση σε χιλιάδες βιβλία ανά πάσα στιγμή, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα να  υπογραμμίσουν και να σημειώσουν ό,τι θέλουν. Ιδιαίτερα οι e-book readers χαρακτηρίζονται από ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αφού η τεχνολογία που χρησιμοποιούν δεν κουράζει τα μάτια του αναγνώστη κι έτσι αυτός  νιώθει σαν να διαβάζει από κανονικό χαρτί.
Το Cosmobooks αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του αρκετά σύντομα. Η απόφαση της ίδιας της Cosmote να ξεκινήσει αυτό το εγχείριμα σίγουρα θα βοηθήσει το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα, αφού από τη μία πλευρά περισσότεροι καταναλωτές θα γνωρίσουν το πως λειτουργούν αυτές οι συσκευές και από την άλλη πλευρά περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι θα αρχίσουν να διαθέτουν τα βιβλία τους και σε ηλεκτρονική μορφή.

Στο πλευρό του ισχυρότερου άνδρα της μαφίας



Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
Κατερίνα Λέκκα
εκδ Ωκεανός - Ενάλιος

Η Κατέρω μια όμορφη νεαρή κοπέλα από τη Μάνη, θα δεχτεί το προξενιό του Γκας Πάλλη, ενός πλούσιου Ελληνοαμερικάνου, που θα την γοητεύσει με την κομψότητά του και τον κοσμοπολίτικο αέρα του. Θα τον ακολουθήσει στην Αμερική, όπου την περιμένει μια νέα ζωή, μέσα στην πολυτέλεια. Η Κατέρω γίνεται πια Κάθυ, και από απλή χωριατοπούλα έχει μεταμορφωθεί σε μια πανέμορφη και υπέρκομψη κυρία. Κι ενώ όλα δείχνουν πως ζει την απόλυτη Ευτυχία, σύντομα θα ανακαλύψει ότι ο άνδρας της είναι ένας μυστηριώδης άγνωστος... Η ζωή της θα ανατραπεί οδυνηρά, αλλά η Κάθυ, πλασμένη από την ηλιοκαμένη γυμνή πέτρα της πατρίδας της, μαχητική κι αγέρωχη, θα απαρνηθεί τον έρωτα και θα επιβιώσει ακολουθώντας το ένστικτό της. Στο πλευρό του ισχυρότερου άνδρα της μαφίας, δημιουργική όπως είναι, θα φτάσει στον στόχο της: στην κορυφή της Αμερικανικής κοινωνίας. Όχι όμως χωρίς απώλειες, όχι χωρίς δάκρυα, όχι χωρίς θυσίες...
Ένα μυθιστόρημα για την μαχητικότητα και την ψυχική δύναμη μιας γυναίκας που έχασε τα πάντα, εκτός από την πίστη στον εαυτό της. Την πίστη που στέφει τον νικητή!

Βιογραφικό συγγραφέα

Η Κατερίνα Λέκκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και υπηρέτησε στην εκπαίδευση για αρκετά χρόνια. Έγραφε μέχρι πρόσφατα στην τοπική εφημερίδα της Αργυρούπολης Επικοινωνία. Έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και έχει ζήσει για αρκετό διάστημα στην Νέα Υόρκη και στο Οχάιο.

Έχει γράψει επίσης τα μυθιστορήματα Έκλειψη, Το Μάτι του Τρίτωνα, Αιχμάλωτοι στο νησί των κοραλλιών. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Χόμπι της η τέχνη του decoupage.

Η Μαρίνα γυρνά ξανά στην πόλη του έρωτά της

Μια Θέση στο Φεγγάρι
Χαρά Σαμπανίδου
εκδ Ενάλιος

Πέρασαν κιόλας είκοσι πέντε χρόνια από τότε που η Μαρίνα πήρε το πτυχίο της από την Ακαδημία της Φλωρεντίας, από τότε που φοιτήτρια ακόμη έζησε τον μεγάλο, τον απόλυτο έρωτα με τον Παύλο. Όμως μια ανατροπή στη ζωή της την ανάγκασε να τον εγκαταλείψει με τραγικό τρόπο και να γυρίσει στην Αθήνα. Οι δρόμοι τους χώρισαν, τα ίχνη τους χάθηκαν. Όλα ανατράπηκαν, και τα όνειρα που είχαν κάνει μαζί, σβήστηκαν κι αυτά σε μια ριπή του ανέμου.

Τώρα η Μαρίνα γυρνά ξανά στην πόλη του έρωτά της, και όλα της θυμίζουν εκείνον τον πρώτο μοναδικό της έρωτα. Η μοίρα την ακολουθεί, έτοιμη να της παίξει για άλλη μια φορά το παιχνίδι της. Η ελπίδα να τον συναντήσει, την αναστατώνει. Άραγε το φεγγάρι θα της κρατήσει μια θέση στη φωτεινή πλευρά του;

Ένα τρυφερό, ρομαντικό μυθιστόρημα για την αγάπη και τον έρωτα, για τη μοίρα που στα χέρια της κρατά το πεπρωμένο του καθενός μας...

Βιογραφικό συγγραφέα

Γεννήθηκα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έζησα μέχρι τα δώδεκα μου χρόνια.
Το αεροπλάνο που μας έφερε στην Ελλάδα, ήταν το πέταγμα για την ελευθερία. Το μόνο που μας έλειπε, γιατί όλα τα άλλα μας τα πρόσφεραν απλόχερα οι γονείς μας, μαζί με την αγάπη τους.
Το Παλαιό Φάληρο και το Καλαμάκι, είναι περιοχές που έζησα κι αγάπησα, και είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου. Σταθμός στη ζωή μου.
Με σκοπό πάντα κάτι καλύτερο και μια πιο ποιοτική κι ανθρώπινη ζωή, το 1982 εγκατασταθήκαμε με τον άντρα μου και τα τρία μας παιδιά, στο Πορτοχέλι.
Οι ασχολίες μου και τα ενδιαφέροντά μου ως επί το πλείστον καλλιτεχνικές. Έχω συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις ζωγραφικής με έργα μου.

Προηγούμενα μυθιστορήματα μου:

Ίριδα , Το φιλί ήταν του ανέμου, Ο κύκλος της βροχής, Βαθύ κόκκινο η αγάπη.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ 2012


Χορηγός Επικοινωνίας Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7
Για 16η χρονιά το περιοδικό Διαβάζω θα απονείμει τα Λογοτεχνικά του Βραβεία.
Η κριτική επιτροπή για τις κατηγορίες μυθιστόρημα, διήγημα – νουβέλα, λογοτεχνικό δοκίμιο – μελέτη, ποίηση, πρωτοεμφανιζόμενος πεζογράφος και ποιητής, και η επιτροπή για το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο και το λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά έδωσαν στη δημοσιότητα, στις 16 Μαΐου 2012, σε συνέντευξη Tύπου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τις μικρές λίστες των υποψήφιων βιβλίων για βράβευση ανά κατηγορία.


Η τελετή απονομής
Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 στις 20.00, στους Κήπους του Μεγάρου Μουσικής (Β.Σοφίας και Κόκκαλη). Στην τελετή απονομής έχουν κληθεί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών φορέων και οργανισμών. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τα βραβεία που θα απονεμηθούν:
  • Μυθιστορήματος
  • Διηγήματος – Νουβέλας
  • Λογοτεχνικού Δοκιμίου – Μελέτης
  • Ποίησης
  • Πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου και πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή (στη μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη)
  • Εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου
  • Λογοτεχνικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά
Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο
Το βραβείο απονέμεται εκ μέρους του Εκδότη στη μνήμη του Ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου.

Η διαδικασία
Οι επιτροπές των Βραβείων έκριναν το σύνολο της εκδοτικής παραγωγής του 2011. Το υλικό τους αντλήθηκε από τους κοινούς καταλόγους της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και του Διαβάζω. Έλαβαν, επίσης, υπόψη τους και τις μεμονωμένες παραγωγές όσων συγγραφέων είχαν την καλοσύνη να αποστείλουν τα βιβλία τους στη διεύθυνση του περιοδικού.
Η ψηφοφορία είναι μυστική. Κάθε μέλος της επιτροπής αξιολογεί τα βιβλία με σειρά προτίμησης. Το πρώτο βιβλίο στην αξιολόγηση κάθε μέλους πριμοδοτείται με δύο βαθμούς (δηλαδή με 12 βαθμούς αντί 10). Το δεύτερο βιβλίο παίρνει 9 βαθμούς, το τρίτο 8 βαθμούς, κ.ο.κ. Βραβεύεται το βιβλίο που θα συγκεντρώσει το υψηλότερο άθροισμα. Η ψηφοφορία γίνεται με κλειστό φάκελο ή e-mail που απευθύνεται προς τη δικηγόρο Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου-Καλλή, η οποία αθροίζει τους βαθμούς και δίνει το τελικό αποτέλεσμα. Ο φάκελος των αποτελεσμάτων, ανά κατηγορία, παραδίδεται σφραγισμένος από τη δικηγόρο στη διεύθυνση του Διαβάζω, λίγο πριν την έναρξη της τελετής απονομής. Τα ψηφοδέλτια βρίσκονται στα χέρια της δικηγόρου προς διευκρίνιση οποιουδήποτε ερωτήματος ή ένστασης.

Ένα νέο βραβείο
Ο Δήμαρχος Άνδρου κος Γιάννης Γλυνός ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ενός βραβείου στη μνήμη του συγγραφέα Νίκου Θέμελη. Το βραβείο θα απονέμεται σε συγγραφέα για βιβλίο μαρτυρίας, βιογραφίας ή μελέτης και θα επιλέγεται από την κριτική επιτροπή των λογοτεχνικών βραβείων Διαβάζω. Θα ανακοινώνεται την ημέρα της τελετής απονομής των υπολοίπων βραβείων και θα απονέμεται στο βραβευμένο στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα διοργανώνει ο Δήμος Άνδρου το καλοκαίρι στο νησί.

Τα εικαστικά βραβεία
Τα φετινά βραβεία είναι μια μεγάλη προσφορά του Μουσείου Φρυσίρα.  

Οι κριτικές επιτροπές
Η κριτική επιτροπή για τις κατηγορίες μυθιστόρημα, διήγημα – νουβέλα, λογοτεχνικό δοκίμιο – μελέτη, ποίηση, πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο και ποιητή αποτελείται από τους:
Στρατή Χαβιαρά, Συγγραφέα και Δάσκαλο Δημιουργικής Γραφής, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, Κριτικό Λογοτεχνίας,  Έλενα Χουζούρη, Συγγραφέα και Κριτικό, Κατερίνα Σχινά, Κριτικό  βιβλίων και Μεταφράστρια, Κατερίνα Κωστίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινών & Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευριπίδη Γαραντούδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ποιητή, Μανώλη Πιμπλή, Δημοσιογράφο και Κριτικό Λογοτεχνίας.
Η κριτική επιτροπή για το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο και το λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά αποτελείται από τους: Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, Πόλυ Βασιλάκη, εκπαιδευτικό και Συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας, Γιάννη Παπαδάτο, Λέκτορα στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Κριτικό παιδικής λογοτεχνίας, Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Πολίτη, Λέκτορα στο ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΜΙΚΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ
Απτόητη, αναζωογονημένη θαρρείς από την πολιτική ένδεια και την οικονομική ανασφάλεια εμφανίζεται η παραγωγή του μυθιστορήματος και του διηγήματος το 2011, ενισχύοντας έτι περισσότερο τη θέση της πεζογραφίας στα ελληνικά γράμματα. Παρά τη μειωμένη αγοραστική δύναμη του κοινού, τόσο η ποιοτική όσο και η ποσοτική στάθμη του είδους δεν εμφανίζουν δραματική πτώση. Ας σημειωθεί εδώ η συχνά αθέατη δραστηριότητα μικρών εκδοτικών οργανισμών. Παράλληλα, εξακολουθεί να διευρύνεται ο διάλογος για το βιβλίο στο διαδίκτυο, ενώ αξίζει να επισημανθεί η εμφάνιση νέων, αποκλειστικά εστιασμένων στο βιβλίο, πολυσέλιδων εντύπων που επιχειρούν να καλύψουν τη σχετική υποχώρηση της κριτικής στον ημερήσιο Τύπο, απότοκο ασφαλώς μιας σχετικής κάμψης της βιβλιαγοράς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεματική, υφολογική και ειδολογική ποικιλία της φετινής μυθιστορηματικής παραγωγής: πολιτικό, νουάρ, τροµοκρατικό, συνωµοσιολογικό, φανταστικό, μεταφυσικό πικαρέσκ ή μελλοντολογικό δυστοπικό, αλλά και µυθιστόρηµα πόλης, ιστορικό (με έμφαση σε ένα μυθολογημένο παρελθόν), μυθιστόρημα μαθητείας ή roman à clef∙ όσο για τη θεματολογία, και αυτή εμφανίζεται ανανεωμένη και διευρυμένη – από τον έρωτα και το γάμο ως την οικονομική και την ηθική κρίση∙ από την υπαρξιακή αναζήτηση και την ατομική αναδίφηση ως την διερεύνηση των συλλογικών αγωνιών και των διλημμάτων του κοσμοπολιτισμού και της παγκοσμιοποίησης. Κατάδυση σε κάθε λογής αφηγηματικές τεχνικές και έξυπνη συμπαράθεσή τους, τολμηρά παιχνίδια με τη διακειμενικότητα, εναλλαγές ρυθμών και τόνων, μορφικές ακροβασίες αλλά και προσήλωση στην παραδοσιακή γραμμική αφήγηση συνθέτουν ένα ιδιαιτέρως πλούσιο πεζογραφικό τοπίο. Και φέτος, η πεζογραφία μας απέδειξε ότι δε διστάζει να αναμετρηθεί με μεγάλα θέματα ή με πρωτότυπα ερωτήματα, μπολιάζοντας την αφήγηση με κριτικό στοχασμό. 
Το διήγημα παραμένει προνομιακό αφηγηματικό πεδίο της λογοτεχνίας μας, καλύπτοντας ευρύ φάσμα μοτίβων και διαφορετικούς τρόπους επεξεργασίας, πάντοτε όμως στοιχηματίζοντας στη λογοτεχνική αρτίωση με επιτυχία. Διεκδικώντας συχνά την πυκνότητα και την αμεσότητα του ποιητικού λόγου, τα διηγήματα της φετινής παραγωγής φωταγωγούν το ελάχιστο και το ασήμαντο εξισώνοντάς το με το άνυσμα μιας ολόκληρης ζωής και αναδεικνύουν την κρίσιμη λεπτομέρεια που μπορεί να προσδώσει απρόβλεπτο νόημα στο ουδέτερο συνεχές της καθημερινότητας.
Το ποιοτικό επίπεδο του ποιητικού λόγου στη διάρκεια του 2011 παρέμεινε υψηλό όσο και κατά τα προηγούμενα χρόνια, επαληθεύοντας έτσι τη σταθερή μέσα στον χρόνο ποιότητα της ελληνικής ποίησης. Η μεγάλη ποικιλία των εκφραστικών τρόπων και των θεμάτων της πρόσφατης ποιητικής παραγωγής οφείλεται στη δημιουργική συμπόρευση ποιητών και ποιητριών διαφορετικών ηλικιών, από την πρώτη μεταπολεμική ποιητική γενιά μέχρι τους πρωτοεμφανιζόμενους νέους ποιητές και ποιήτριες. Ο μεγάλος όγκος, επίσης, της παραγωγής, με την έκδοση εκατοντάδων ποιητικών συλλογών και κατά το 2011, παρά την οξεία οικονομική κρίση των τελευταίων ετών– παρότι πρέπει να επισημανθεί ότι μεγάλο μέρος των τίτλων είναι εκδόσεις ιδίοις αναλώμασιν, είναι ενδεικτική της επιτακτικής ανάγκης για έκφραση σε ένα λογοτεχνικό είδος που θεωρείται πιο άμεσο από την πεζογραφία και είναι συνδεδεμένο κυρίως με την ψυχοσυναισθηματική περιοχή του υποκειμένου. Η
αναδυόμενη πάντως, σε αρκετά βιβλία, θεματοποίηση των οξύτατων προβλημάτων του δημόσιου χώρου στην Ελλάδα φαίνεται να δείχνει μια τάση νέας κοινωνικοποίησης του ποιητικού μας λόγου.
Στο είδος του λογοτεχνικού δοκιμίου κατά το 2011 η παραγωγή βιβλίων υπήρξε για άλλη μια χρονιά υποτονική, σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό ώστε η κριτική επιτροπή να αναγκαστεί να περιλάβει σε αυτήν την αρκετά απροσδιόριστη κατηγορία αφενός το είδος της κριτικοφιλολογικής μελέτης, αφετέρου βιβλία από το χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών με ενδιαφέρον για το μη ειδικό κοινό και με στοιχεία υψηλής εκλαΐκευσης. Είναι εμφανές, ότι η οικονομική κρίση έπληξε και κατά το περασμένο έτος το είδος της κριτικοφιλολογικής μελέτης, καθώς παρατηρείται σαφής μείωση του αριθμού των εκδομένων σχετικών βιβλίων, λόγω της περιορισμένης αγοραστικής ζήτησής τους. Αντιθέτως, το εκδοτικό ενδιαφέρον και η αντίστοιχη παραγωγή σχετικών τίτλων επικεντρώθηκαν σε βιβλία με θέμα τις πολυποίκιλες παραμέτρους της οικονομικής κρίσης, που στον ένα ή στον άλλο βαθμό ανταποκρίνονται σε  ανάγκες και προβληματισμούς που δημιουργήθηκαν λόγω της γενικότερης κρίσης τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία του δοκιμίου η επιτροπή περιέλαβε βιβλία με πρωτότυπο υλικό και όχι συναγωγές σε τόμους παλαιότερα δημοσιευμένων μελετών ή δοκιμίων.
ΔΙΗΓΗΜΑ
1. Θοδωρής ΓκόνηςΟ ύπνος της Αδριανουπόλεως, Άγρα
2. Ζυράννα Ζατέλη,  Ηδονή στον κρόταφο, Καστανιώτης
3. Κώστας Καβανόζης Όλο το φως απ΄ τα φεγγάρια, Πατάκης
4. Παναγιώτης ΚουσαθανάςΑξιοσημείωτες συναντήσεις, Ίνδικτος
5. Λουκάς ΚούσουλαςΚαι μόνος και μετά πολλών ( Γ΄), Γαβριηλίδης
6. Πρόδρομος ΜάρκογλουΤα σύννεφα ταξιδεύουν τη νύχτα, Νεφέλη
7. Κώστας ΠαπαγεωργίουΤο νερό, Κέδρος
8. Γιώργος Σκαμπαρδώνης,  Περιπολών περί πολλών τυρβάζω, Πατάκης
9. Έρση ΣωτηροπούλουΝα νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα, Πατάκης
10. Βασίλης ΤσιαμπούσηςΣάλτο μορτάλε, Μεταίχμιο
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
1. Βασίλης ΑλεξάκηςΗ πρώτη λέξη, Εξάντας
2. Γιάννης ΜακριδάκιςΗ άλωση της Κωνσταντίας, Εστία
3. Μιχάλης ΜοδινόςΗ σχεδία, Καστανιώτης
4. Ιωάννα ΜπουραζοπούλουΗ ενοχή της αθωότητας, Καστανιώτης
5. Γιώργος ΞενάριοςΣτην άκρη του κόσμου, Κέδρος
6. Νίκος ΠαναγιωτόπουλοςΤα παιδιά του Κάιν, Μεταίχμιο
7. Αλέξης ΠανσέληνοςΣκοτεινές επιγραφές, Μεταίχμιο
8. Γιώργος ΣυμπάρδηςΥπόσχεση γάμου, Μεταίχμιο
9. Ευγενία ΦακίνουΤο τρένο των νεφών, Καστανιώτης
10. Μιχάλης Φακίνος, Η έρημος έρχεται, Καστανιώτης
ΠΟΙΗΣΗ
1. Κατερίνα Αγγελάκη ΡουκΗ ανορεξία της ύπαρξης, Καστανιώτης
2. Γιώργος ΑλισάνογλουJesu Christiana. Μια μελλοντική προσευχή, Μαγικό κουτί
3. Βασίλης Αμανατίδης7: Ποίηση για video games, Νεφέλη
4. Τάσος ΓαλάτηςΚάθοδος, Τυπωθήτω
5. Βερονίκη ΔαλακούραΚαρναβαλιστής, Κέδρος
6. Γιάννης ΔάλλαςΠερίακτος, Τυπωθήτω
7. Κατερίνα ΗλιοπούλουΤο βιβλίο του χώματος, Μελάνι
8. Δημήτρης ΚοσμόπουλοςΚρούσμα, Κέδρος
9. Γιώργος ΜπλάναςΣτασιωτικά 1-50, Γαβριηλίδης
10. Παυλίνα ΠαμπούδηΤο σπίτι στους 40 δρόμους, Ροές
ΔΟΚΙΜΙΟ-ΜΕΛΕΤΗ
1. Γιώργος ΒέηςΜανχάταν- Μπανγκόκ, Κέδρος
2. Έφη ΓαζήΠατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια: Ιστορία ενός συνθήματος (1880-1930), Πόλις
3. Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Ο μοντερνισμός και οι Δοκιμές του Σεφέρη, Πόλις
4. Αντώνης ΛιάκοςΑποκάλυψη, ουτοπία και ιστορία : Οι μεταμορφώσεις της ιστορικής συνείδησης, Πόλις
5. Μανόλης Μαραγκούλης, Καιρός να συγχρονισθώμεν:  Η Αίγυπτος και η αιγυπτιώτικη διανόηση (1919-1938), Gutenberg
6. Ελένη Πολίτου ΜαρμαρινούΩσάν χαράς ιδέα: Η ποιητική γραμματική του Ανδρέα Κάλβου, Gutenberg
7. Ιωάννης ΤαϊφάκοςΟι νεκροί πια δεν μας πονούν: Μαρτυρίες για τη ζωή και την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, Gutenberg
8. Πολίνα ΤαμπακάκηΗ μουσική ποιητική του Σεφέρη: Μια μελέτη της σχέσης της μοντερνιστικής ποίησης με τη μουσική, Δόμος
9. Δημήτρης ΤζιόβαςΟ μύθος της γενιάς του ΄30: Νεοτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία, Πόλις
10. Χαρίκλεια ΤσοκανήΜουσική μανία: Στις απαρχές του βακχικού ενθουσιασμού, Αλεξάνδρεια
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ 
1. Βασίλης  ΚουνέληςΝοματαίος, μυθιστόρημα, Ωκεανίδα
2. Γιώργος ΜητάςΙστορίες του Χαλ, διηγήματα, Κίχλη
3. Νίκος ΞένιοςΤο άχτι, διηγήματα, Φαρφουλάς
4. Χίλντα ΠαπαδημητρίουΓια μια χούφτα βινύλια, μυθιστόρημα, Μεταίχμιο
5. Βασιλική ΠέτσαΘυμάμαι, νουβέλα, Πόλις
ΠΟΙΗΣΗ – ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ
1. Ορφέας ΑπέργηςΥ, Πατάκης
2. Αρετή ΓκανίδουΟρυκτό φως, Μελάνι
3. Γιάννης ΔούκαςΣτα μέσα σύνορα, Πόλις
4. Ιωάννης Α.ΖερβόςΚρίσιμη μάζα, Μελάνι
5. Αλέξιος ΜάιναςΤο περιεχόμενο του υπολοίπου, Γαβριηλίδης

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ
Κριτήρια για την κατάρτιση της βραχείας λίστας ήταν τα βιβλία να παρουσιάζουν ενδιαφέρον είτε ως προς τη σύλληψη του θέματος είτε ως προς τη λογοτεχνική του πραγμάτωση. Να υπάρχει πρωτοτυπία, ευρηματικότητα, χιούμορ, περιπέτεια, ενδιαφέρουσα πλοκή, εύστοχη και πρωτότυπη εικονογράφηση (για τα εικονογραφημένα), λεξιλογικός πλούτος, επεξεργασία σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, ποικιλία γλωσσολογικών καταστάσεων, έτσι ώστε το παιδί να οικειοποιηθεί, διαβάζοντας το βιβλίο, λειτουργίες του γραπτού λόγου. Να μη χρησιμοποιείται η λογοτεχνία και η λογοτεχνικότητα ως πρόσχημα, έτσι ώστε τα νοήματα και οι σημασίες να υπονοούνται, δηλαδή τα παιδιά να παρακινούνται να σκεφτούν αυτό που κρύβεται πίσω από τις λέξεις και τις εικόνες. Επίσης, να μην υπάρχει άμεσος και έμμεσος διδακτισμός και να αφήνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να αυτενεργήσει.
Κατά το 2011 εκδόθηκαν λιγότερα βιβλία από άλλες χρονιές. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Η τεχνολογία αλλά και το εικαστικό αποτέλεσμα αρκετών εικονογράφων επέδρασαν έτσι ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα πάρα πολλών βιβλίων, όλων των κατηγοριών και ιδιαίτερα των εικονογραφημένων, να είναι ικανοποιητικό. Από την άλλη όμως πλευρά, η εκδοτική παραγωγή δε συνοδεύτηκε, όπως και πέρσι είχαμε επισημάνει, από ανάλογη αύξηση της λογοτεχνικής ποιότητας.
Η επισημανθείσα, τα τελευταία χρόνια, τάση σε κάποια βιβλία στα οποία οι ήρωες ή οι ηρωίδες (αγόρια και κορίτσια), σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και με υφολογικό στοιχείο το χιούμορ, να ασκούν κριτική στις πράξεις τους, στην οικογένειά τους, στο σχολείο τους και γενικά στον άμεσο κοινωνικό τους περίγυρο, συνεχίστηκε και φέτος.
Όσον αφορά τα εικονογραφημένα, η επιτροπή παρατηρεί ότι όλο και περισσότερο η εικονογράφηση είναι αφαιρετική παρόλο που επιμένει να αναπαριστά αφηγηματικά την ιστορία. Οι περιπτώσεις όμως, όπου η εικόνα προεκτείνει ή και ανατρέπει το περιεχόμενο, εξακολουθούν να είναι περιορισμένες.
Όσον αφορά στη θεματολογία των δύο κατηγοριών έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
Τα βιβλία για μεγάλα παιδιά και εφήβους αναφέρονται, άλλοτε με ρεαλιστικό τρόπο και άλλοτε κάνοντας επίκληση στη φαντασία, σε θέματα όπως οι σχέσεις των εφήβων μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Επίσης, πραγματεύονται θέματα σχετικά με ιστορικά γεγονότα και τη μυθιστορηματική τους ανάπλαση,  την εικόνα των εφήβων και τις συγκρούσεις τους με τον εαυτό τους και τους άλλους. Τέλος, επισημάναμε και θέματα που άπτονται της διαπολιτισμικής θεματικής.
Τα εικονογραφημένα βιβλία για μικρότερα παιδιά αναφέρονται, άλλοτε με φαντασία και αφαιρετικό τρόπο και άλλοτε με ρεαλισμό και χιούμορ, στην παιδική ηλικία, τη βίωσή της από τα παιδιά και στην καθημερινότητά τους. Σ’ αυτήν την κατηγορία έχουμε εντάξει και ένα βιβλίο που μιλά για την ιστορία και τη μυθολογία μέσα από τη μυθοπλασία, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες γέφυρες ανάμεσά τους. Επίσης εντάξαμε και βιβλία που, ενώ δεν ανήκουν στην κατηγορία του εικονογραφημένου, απευθύνονται σε μικρούς αναγνώστες.
Γνωρίζοντας έτσι κι αλλιώς ότι η αντικειμενικότητα είναι...υποκειμενική, ως αναγνώστες και αναγνώστριες της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας εκφράζουμε την ελπίδα να έχουμε πολύ περισσότερα «καλά» λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά τη χρονιά που διανύουμε, καταθέτοντας τις δύο βραχείες λίστες για το παιδικό βιβλίο, μία για τα μεγαλύτερα παιδιά και μία για τα μικρότερα.
   
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Φραγκούλη Φωτεινή: Κατ – γατ – καραγάτ
Εικονογράφηση: Στεφανίδη Φωτεινή
Εκδόσεις: Πατάκης, Αθήνα, 2011
Αγγελίδου Μαρία: Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα
Εικονογράφηση: Στεφανίδη Φωτεινή
Εκδόσεις: Αερόστατο, Αθήνα, 2011
Μπουμπούσης Γιώργος: Η αγάπη της Μυρμηγκίνας και του Τζίτζικα
Εικονογράφηση: Ιωάννου Βανέσσα
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Αθήνα, 2011
Αγγέλου Άγγελος - Σίνη ΄Εμη: Θέλω να αρρωστήσω
Εικονογράφηση: Βαβούρη Ελίζα
Εκδόσεις: Ψυχογιός, Αθήνα, 2011
Παπαθεοδούλου Αντώνης: Του σκοινιού τα μανταλάκια
Εικονογράφηση: Μπουλούμπασης Πέτρος
Εκδόσεις: Πατάκης, Αθήνα, 2011
Μπουλώτης Χρήστος: ΟΥΦ! Οι απίθανες ιστορίες του Άρη
Εικονογράφηση: Τίκκου Φωτεινή
Εκδόσεις: Πατάκης, Αθήνα, 2011
Πλησή Παναγιώτα: Δεν είμαι τέρας, σου λέω !
Εικονογράφηση: Παπαδοπούλου Σοφία
Εκδόσεις: Κέδρος, Αθήνα, 2011
Τσίτας Μάκης: Γιατί δε μετράς προβατάκια;
Εικονογράφηση: Καρακάσογλου Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός, Αθήνα, 2011

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ
Κοντολέων Μάνος: Δε με λένε Ρεγγίνα …Άλεχ με λένε
Εκδόσεις: Πατάκης, Αθήνα, 2011
Κλιάφα Μαρούλα: Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Αθήνα, 2011
Σπύρου Δημήτρης: Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο
Εκδόσεις: Πατάκης, Αθήνα, 2011
Παναγιωτάκης Γιώργος: Μικρόκοσμος
Εκδόσεις: Κέδρος, Αθήνα, 2011
Μαργαρίτης Κυριάκος: Τα τρύπια τείχη
Εκδόσεις: Ψυχογιός, Αθήνα, 2011
Κατσαμά Ελένη: Κοσμοδρόμιο
Εκδόσεις: Πατάκης, Αθήνα, 2011
Κοντολέων Άννα: Οι εφτά ζωές του Κόμπου
Εικονογράφηση: Δήμου Θανάσης
Εκδόσεις: Πατάκης, Αθήνα, 2011


Διαβάσαμε στο bookpress.gr

kitrinos_stratiotis
Ανδρέας Μήτσου
Εκδ Καστανιώτη
Της Άλκηστης Σουλογιάννη

«ό,τι αξίζει στον άνθρωπο είναι να έχει να πει μια ιστορία συνταρακτική» Γιώργος Χειμωνάς, Ο Γιατρός Ινεότης

Ο Ανδρέας Μήτσου συνεχίζει με συνέπεια να αναπτύσσει ένα κειμενικό σύμπαν διαρθρωμένο σε γεγονότα που παραβιάζουν την αντικειμενική πραγματικότητα, τη γενικώς αποδεκτή λογική και την ισχύουσα φυσική τάξη των πραγμάτων, και ελέγχονται από την ανθρώπινη δυναμική που φαίνεται να εκδηλώνεται σε απόλυτη έννοια καθ’ υπέρβαση όλων των συμβατικών ορίων, όπως αναγνωρίζεται κατεξοχήν στα προγενέστερα βιβλία του συγγραφέα Σφήκες (2001), Ιστορίες συμπτωματικού ρεαλισμού (2005), Η ελεημοσύνη των γυναικών (2009) ή Ο αγαπημένος των μελισσών(2010). 

Το κλίμα αυτό προσδιορίζει τη δομή (και) του βιβλίου με τον τίτλο Ο κίτρινος στρατιώτης, στο οποίο ο Α. Μήτσου έχει οργανώσει μια συνταρακτική υποκειμενική πραγματικότητα βασισμένη σε μια σύνθετη ιστορία που εξελίσσεται σε τέσσερα μέρη με ένδεκα κεφάλαια ανισομερώς κατανεμημένα, που αποτυπώνουν τη λογική του υπο-/κειμενικού κόσμου, και επιστεγασμένα με επίλογο που αποδίδει τη λογική του λεγόμενου αντικειμενικού κόσμου. Η ιστορία αφορά αφενός ένα μη συνηθισμένο άτομο που υπερβαίνει το κοινό ανθρώπινο μέτρο συμπεριφοράς καθώς δεν έχει διαβρωθεί από τα κοινά ανθρώπινα συμβατικά στοιχεία, και αφετέρου τη διαδρομή που αυτό το άτομο ακολουθεί στον μεγάλο κόσμο διασχίζοντας γεωφυσικά και ιστορικο-πολιτισμικά πεδία προσωπικής και ομαδικής δράσης εξ αιτίας μιας σειράς αντικειμενικών όσο και δεσμευτικών γεγονότων, με αφετηρία την οικογενειακή κοιτίδα και με τελική επιστροφή σ’ αυτήν και σε όσα τραγικά αυτή η επιστροφή συνεπάγεται.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Α. Μήτσου πραγματεύεται με ευρηματικό τρόπο μεγάλα και γενικά θέματα, όπως είναι η φυσική κατάσταση των πραγμάτων και το κατά την κοινή αντίληψη υπερφυσικό, η ισορροπία και οι ανατροπές στις ανθρώπινες σχέσεις, οι ανατροπές στην αντικειμενική πραγματικότητα και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη συμπεριφορά, η σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με το φυσικό, κοινωνικό, ιστορικο-πολιτικό περιβάλλον, η σχέση ζωής και θανάτου, η ανθρώπινη βούληση και το ανθρώπινο όριο, η υπέρβαση του ανθρώπινου ορίου και η αντίδραση των φορέων της κοινής λογικής, η αποκοπή του ανθρώπου από το περιβάλλον και η συνακόλουθη μόνωση του ανθρώπου, η σχέση ανάμεσα στο θάρρος και τη δειλία ή ανάμεσα στην τόλμη και τον φόβο. Ακόμα: το προσωπικό περιεχόμενο του χρόνου, η πρόσληψη της εξωτερικής/αντικειμενικής πραγματικότητας και ο βαθμός της υποκειμενικής παρέμβασης, η ισοδυναμία της αντικειμενικής και της υποκειμενικής πραγματικότητας, η ροή των αντικειμενικών γεγονότων και η δέσμευση της ανθρώπινης μοίρας, το άτομο απέναντι στις δομές της συντεταγμένης κοινωνίας, η ύβρις και η αρά με ό,τι αυτές συνεπάγονται σε ατομικό και σε κοινωνικό επίπεδο.

Αυτό το πυκνό υλικό διεκπεραιώνει ο πλήρης συναισθήματος αλλά και σκληρότητας παραστατικός λόγος του συγγραφέα, με την ευρηματική έως απροσδόκητη χρήση της μεταφοράς (όπου εντάσσεται το στοιχείο των μεταμορφώσεων, που οδηγεί και στην ανάγνωση του τίτλου του βιβλίου Ο κίτρινος στρατιώτης), με τη συχνή παρέμβαση της αφοριστικής διατύπωσης και με την ένταση των γραμματικών εικόνων, όπου εμπλέκονται σύνθετες προσωπογραφίες κάτω από την πολυεστιακή οπτική του κεντρικού πρωτοπρόσωπου αφηγητή που λειτουργεί ως φορέας της υπο-/κειμενικής λογικής.

Αυτή ακριβώς η λογική προσδιορίζει την υπο-/κειμενική πραγματικότητα που προβάλλει έναν υπερρεαλιστικό χαρακτήρα και καταλήγει σε σφοδρή σύγκρουση με τις κοινές φυσικές, κοινωνικές, ιστορικο-πολιτικές καταστάσεις. Αυτή η σύγκρουση έχει ένα σημαντικό κόστος για την υποκειμενική πραγματικότητα, στον κειμενικό όμως κόσμο του βιβλίου αποτυπώνονται οι απώλειες που υφίσταται και η αντικειμενική πραγματικότητα.

Μια μορφή ισορροπίας των πραγμάτων με μια συνεπαγόμενη μορφή κάθαρσης αναγνωρίζεται στον επίλογο του βιβλίου, όπου ένας περιστασιακός πρωτοπρόσωπος αφηγητής-φορέας της λογικής που διέπει την αντικειμενική πραγματικότητα, λειτουργεί ως απολογητής ακριβώς της λογικής του υποκειμενικού κόσμου του βιβλίου.

Με τον τρόπο αυτό ο Α. Μήτσου φαίνεται να προτείνει ένα πρωτότυπο περιεχόμενο για τη διελκυστίνδα ανάμεσα στο υποκειμενικό και το αντικειμενικό (αφήνοντας μια αφοριστική υπόνοια ότι τελικά το μόνο που υπάρχει, είναι το υποκειμενικό), πράγμα που οδηγεί στην πολυεπίπεδη δημιουργική ανάγνωση του βιβλίου. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση