Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

6η Διεθνής Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης
28-31.05.2009


Παρασκευή 29 Μαΐου, 12.30 μ.μ.
Χώρος εκδηλώσεων τιμώμενης χώρας περίπτερο 15 Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO Θεσσαλονίκης
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Iνστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στην συζήτηση με θέμα: «Βόσπορος» με αφορμή το βιβλίο της ΕΜΙΝΕ ΣΕΒΓΚΙ ΟΖΝΤΑΜΑΡ Η ζωή είναι ένα καραβανσαράι. Συμμετέχουν οι: ΝΙΚΗ ΑΪΝΤΕΝΑΪΕΡ, μεταφράστρια, ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας.

Παρασκευή 29 Μαΐου, 7.00 μ.μ.
Αίθουσα «Π. Πρεβελάκης» περίπτερο 15 Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO Θεσσαλονίκης
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, το Iνστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης και οι Εκδόσεις Εστία σας προσκαλούν στην συζήτηση με θέμα: «Ένας ερωτευμένος άνδρας». Συμμετέχουν οι: ΜΑΡΤΙΝ ΒΑΛΖΕΡ, συγγραφέας, ΜΙΛΤΟΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΟΣ, καθηγητής στο Α.Π.Θ.

Παρασκευή 25 Μαΐου, 8.00 μ.μ.
Χώρος εκδηλώσεων τιμώμενης χώρας περίπτερο 15 Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO Θεσσαλονίκης
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Iνστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στην συζήτηση με θέμα: «Μια καινούρια ζωή μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας» με αφορμή το βιβλίο του
ΙΝΓΚΟ ΣΟΥΛΤΣΕ Καινούργιες ζωές. Συμμετέχουν οι: ΙΝΓΚΟ ΣΟΥΛΤΣΕ, συγγραφέας, ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΔΙΝΟΣ, συγγραφέας, ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, συγγραφέας. Συντονίζει η ΚΙΡΚΗ ΚΕΦΑΛΕΑ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σάββατο 30 Μαΐου, 3.00 μ.μ.
Χώρος εκδηλώσεων τιμώμενης χώρας περίπτερο 15 Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO Θεσσαλονίκης
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Iνστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στην συζήτηση με θέμα: «Οργανωμένη εγκληματικότητα και η επεξεργασία της στο αστυνομικό μυθιστόρημα» με αφορμή το βιβλίο του ΦΑΪΤ ΧΑΪΝΙΧΕΝ Δώσε στον καθένα το θάνατό του. Συμμετέχουν οι: ΦΑΪΤ ΧΑΪΝΙΧΕΝ, συγγραφέας, ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ, συγγραφέας – πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ. Συντονίζει ο ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ.
περισσότερες εκδηλώσεις: http://www.kastaniotis.com/press/76

Λάρισα - Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών το 2011, με τη στήριξη της Νομαρχίας

Εκατοντάδες ποιητές από όλο τον κόσμο αναμένεται να προσελκύσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών του 2011, που θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λάρισα, υπό την αιγίδα νομάρχη κ. Λουκά Κατσαρού. Πρόκειται για μια διεθνή επιτυχία για την πόλη και το νομό, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στον Λαρισαίο γιατρό και ποιητή κ. Δημήτρη Κρανιώτη ο οποίος εξελέγη πρόσφατα Πρόεδρος του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποιητών, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Νομαρχίας Λάρισας.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών διεξάγεται αδιάλειπτα από το 1969, σε διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο και αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτιστικό γεγονός. Διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια από την Διεθνή Ένωση Τιμημένων Ποιητών (United Poets Laureate International), που είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητικούς οργανισμούς του κόσμου, και συγκεντρώνει εκατοντάδες συμμετοχές ποιητών και άλλων ανθρώπων του πνεύματος από δεκάδες χώρες όλου του κόσμου. Το φετινό, 21ο Συνέδριο, διεξάγεται από τις 16 έως τις 20 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Νικαράγουα, την πόλη Μανάγκουα.

Η ιστορία της ανάθεσης του Συνεδρίου στην Ελλάδα, ξεκίνησε στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών που πραγματοποιήθηκε 13-17 Ιουνίου 2007 στην πόλη Μοντγκόμερι, πρωτεύουσα της πολιτείας Αλαμπάμα των Η.Π.Α., με τη συμμετοχή σημαντικών ποιητών από διάφορες χώρες του κόσμου. Στο Συνέδριο αυτό, ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποιητών, αφού προηγουμένως βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της UPLI κ. Benjamin R. Yuzon με το Μετάλλιο Τιμής For Excellence in Poetry για το ποιητικό βιβλίο του «Νοητή Γραμμή» και από την Πρόεδρο του Συνεδρίου κ. Mary Halliburton για το ποίημά του «Στον Νεκρό Ποιητή Της Αφάνειας».

Ο κ. Κρανιώτης επισκέφθηκε τη Νομαρχία και επέδωσε στο Νομάρχη κ. Λ. Κατσαρό την απόφαση της Ένωσης για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Αποδεχόμενος τη διοργάνωση και ευχαριστώντας τον κ. Κρανιώτη, ο νομάρχης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η διοργάνωση αποτελεί μια ευκαιρία προβολής του νομού, του Ολύμπου, της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δραστηριότητες


Εργαστήρι χειροτεχνίας
εκδ Susaeta

Μπορεί ένας πύραυλος να είναι μολυβοθήκη; Ένας θαλάσσιος ίππος, κρεμάστρα; Ένας κροκόδειλος, καλάθι αχρήστων; Φτιάξε τώρα πολλές πρωτότυπες και εύκολες χειροτεχνίες με τα πιο απλά υλικά! Ακολουθώντας τις οδηγίες και παρατηρώντας τις φωτογραφίες, θα κατασκευάσεις όμορφα και πρακτικά αντικείμενα που δεν θα θέλεις να τα αποχωριστείς!

Η ζωή μου έχει πολλά στραβά

Ο γάτος μου, οι κολλητές μου και τα πρώτα φιλιά
RENNISON LUISE

εκδ Μίνωα
Διάβασε το ξεκαρδιστικό ημερολόγιο της Τζώρτζια Νίκολσον: Ο γάτος μου, οι κολλητές μου και τα πρώτα φιλιά! Η ζωή μου έχει πολλά στραβά: Η τρίχρονη αδερφή μου πρέπει να κατούρησε κάπου μέσα στο δωμάτιό μου, ο γάτος μου ο Άνγκους μου χίμηξε και πήγα σε ένα πάρτι ντυμένη σαν γεμιστή ελιά...

Οι ψυχές μαλακώνουν ζώντας

Περί εγκλημάτων και ποινών
CESARE BECCARIA

Θέμα: Κοινωνικές επιστήμες (γενικά)

εκδ Σαββάλας



Κλείνω με μια σκέψη: η ένταση των ποινών πρέπει να είναι ανάλογη με την κατάσταση του ίδιου του έθνους. Εντονότερες και πιο απτές πρέπει να είναι οι εντυπώσεις στις αδάμαστες ψυχές ενός λαού που μόλις βγήκε από μια κατάσταση αγριότητας. Χρειάστηκε ένας κεραυνός για να καταβάλουμε ένα ανήμερο λιοντάρι, που μόλις που ενοχλείται από το χτύπημα ενός τουφεκιού. Όσο όμως οι ψυχές μαλακώνουν ζώντας σε κοινωνία, τόσο αυξάνεται και η ευαισθησία τους και όσο αυτή αυξάνεται, πρέπει να μειώνεται η αυστηρότητα της ποινής, εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε σταθερή την αναλογία μεταξύ του αντικειμένου και του αισθήματος.

Athens Photo Inspiration

Το Athens Photo Inspiration διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και αποτελεί μία ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε μία γιορτή αφιερωμένη στην τέχνη της φωτογραφίας. Πρόκειται για μια πρωτότυπη πολιτιστική πρωτοβουλία με διαγωνιστικό χαρακτήρα, που απευθύνεται σε όλους όσους χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο ως μορφή έκφρασης της έμπνευσής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή δεν είναι τόσο η τεχνική γνώση του φωτογραφικού μέσου, όσο η έμπνευση και η διάθεση για δημιουργία.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα φωτογραφικό «μαραθώνιο» στο κέντρο της Αθήνας, και να προσεγγίσουν μέσα από το δικό τους φακό μια σειρά θεμάτων με έμπνευση από την καθημερινή ζωή της πόλης.


Το Athens Photo Inspiration θα κορυφωθεί με την ανάδειξη των καλύτερων συμμετοχών και την απονομή των βραβείων από το
Nestea, χορηγό και της φετινής διοργάνωσης. Οι βραβευμένες εικόνες θα παρουσιαστούν στο κοινό σε ειδική έκθεση που θα φιλοξενηθεί το Νοέμβριο από το Athens Photo Festival 09.

Το Athens Photo Inspiration διοργανώνεται από το
Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών ενεργειών του Athens Photo Festival 09.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Κλαυθμώνος (επί της οδού Σταδίου)
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 14 Ιουνίου
Διάρκεια δράσης: 11:00 18:00

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν δωρεάν τη συμμετοχή τους μέσα από:
- το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα συμμετοχής που υπάρχει διαθέσιμη στο site της διοργάνωσης www.athensphotoinspiration.gr
- την κατάθεση της φόρμας συμμετοχής στο Κέντρο Εγγραφών της διοργάνωσης (Τσάμη Καρατάσου 15, Μακρυγιάννη)

Περισσότερες πληροφορίες:

www.athensphotoinspiration.gr, Τ: 210 9210545, E: contact@athensphotoinspiration.gr

Έκθεση βιβλίου


Ημερομηνίες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

  • Πέμπτη 28/5/2009, 15:00-21:00
  • Παρασκευή 29/5/2009, 10:00-21:00
  • Σάββατο 30/5/2009, 10:00-22:00
  • Κυριακή 31/5/2009, 10:00-21:00

Περισσότερες πληροφορίες για την 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα βρείτε στον κόμβο: http://www.thessalonikibookfair.com/


Mια δυνατή ερωτική ιστορία

Τριαντάφυλλα και φράουλες
Αιμίλιος Βάρνας
εκδ Νεφέλη

Είμαι έξω...

...μόνος μου.

Το σπίτι του Μίλτου είναι κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Για να φτάσω μέχρι εκεί, αφού κατεβώ από το λεωφορείο, πρέπει να ανεβώ μια γέφυρα που περνάει πάνω από τις γραμμές των τρένων. Γέφυρα σιδερένια, παλιά. Κάνω πολλή φασαρία όταν την περνάω. Όλη η πόλη ακούει τα βήματά μου. Εκεί υπάρχω. Την αγαπάω, είναι ωραία. Ανεβαίνω, είμαι ψηλά, περπατάω, νιώθω υπέροχα. Σκέφτομαι τον Άνχελ, σκέφτομαι να πέσω στο κενό. Να φύγω τώρα που είμαι ευτυχισμένος... Να μην είμαι αχάριστος... Να μη ζητήσω περισσότερα... Να μη ζήσω τίποτε άλλο που να είναι μικρότερο, λιγότερο έντονο, λιγότερο όμορφο. Να μη ζητήσω τίποτε άλλο. Όσο έζησα, έζησα! Να φύγω τώρα! Να ήταν η γέφυρα πιο ψηλή... Να μη φοβόμουν τον πόνο... Να μην είχα αίμα...

"Ναι, σιγά!".

Μετράω τα σκαλοπάτια...

Θεσσαλονίκη, σήμερα. Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σ έναν Έλληνα και σ ένα Βούλγαρο δοσμένη με εικόνες που διαδέχονται ταχύτατα η μια την άλλη σαν τα καρέ κινηματογραφικής ταινίας. Φασαρία, άγχος, φυσικά φαινόμενα, κι οι άνθρωποι μέρος του ντεκόρ. Η μουσική ως μέσο έκφρασης και αμέτρητα τσιγάρα που βουλώνουν τα στόματα. Κυρίαρχος όλων ο χρόνος. Στο τέλος, ο αφηγητής αναρωτιέται: αυτό που κράτησε τόσο λίγο, μήπως ήταν τελικά πολύ;

Καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Ξαφνικές μπόρες και ανεμοστρόβιλοι. Δυο νέοι άντρες συναντιώνται και ερωτεύονται. Οι συνθήκες, ιδανικές για την ανάφλεξη του πάθους και την απόλαυσή του. Ο χρόνος, σύμμαχoς κι αυτός του έρωτα. Όμως ο χρόνος είναι ατίθασος, είναι άστατος, εκεί που μένει μετέωρος, εκεί αρχίζει να καλπάζει. Εκεί που συνδαυλίζει τον έρωτα, εκεί τον πυρπολεί. Γιατί; Πώς; Πότε; Αναρωτιέται ο αφηγητής, αναρωτιέται βασανιστικά, ώσπου να καταλάβει πως ένα πάθος δεν επιδέχεται εξηγήσεις, ερμηνείες. Ένα πάθος βιώνεται, κι αυτό είναι όλο.

Θαρραλέο και τολμηρό μέσα στην αλήθεια του, το πρώτο αυτό μυθιστόρημα του Αιμίλιου Βάρνα αφηγείται μια δυνατή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο άντρες. Τα κεφάλαια, πολύ σύντομα τα περισσότερα, συντονίζονται με τη λαχανιαστή ανάσα των προσώπων, οι δρόμοι της πόλης ακούν τα βήματά τους, οι στίχοι των τραγουδιών εκφράζουν την αίσθηση και το συναίσθημα εκεί όπου οι λέξεις δεν αρκούν.

Εκδηλώσεις από τις εκδόσεις Νεφέλη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση