Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Η θέση της γυναίκας είναι γενικώς υποβαθμισμένη

Δίχως πρόσωπο
Αληθινή ιστορία
Al - Baz Rania
εκδ Κονιδάρης

Η κοινωνία μας δεν ανέχεται πλέον τέτοιες συμπεριφορές, που ανήκουν σε άλλες εποχές", γράφει στο βιβλίο της η συγγραφέας. Ή μήπως όχι;
Τον Απρίλιο του 2004 η Ράνια Αλ-Μπαζ, διάσημη τηλεπαρουσιάστρια στη σαουδαραβική τηλεόραση, βρέθηκε βαριά χτυπημένη στο πεζοδρόμιο μπροστά σ' ένα νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Την είχε χτυπήσει άγρια ο άντρας της. Τέσσερις μέρες σε κώμα και δεκατρείς επεμβάσεις χρειάστηκαν για να ξαναβρεί τα χαρακτηριστικά του προσώπου της.
Η 29χρονη γυναίκα τόλμησε να σπάσει τη σιωπή της στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, όπου η θέση της γυναίκας είναι γενικώς υποβαθμισμένη, και να μιλήσει δημοσίως για την ενδοοικογενειακή βία που υφίστατο. Το περιστατικό έκανε τον γύρο του κόσμου και έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της θέσης της γυναίκας στον ισλαμικό κόσμο.
Η Ράνια Αλ-Μπαζ, όμως, μέσα από την προσωπική της αφήγηση με ύφος απλό και άμεσο και σε πρωτοπρόσωπη γραφή, απευθύνεται σε όλους εμάς για να καταγγείλει τη δυσμενή θέση των γυναικών ανά τον κόσμο που καθημερινά πέφτουν θύματα κακοποίησης στις "πολιτισμένες" χώρες του δυτικού κόσμου, εκεί όπου ο νόμος της σιωπής δεν βασιλεύει πίσω από την μπούργκα, αλλά πίσω από την κοινωνική προκατάληψη που βαραίνει τις κακοποιημένες γυναίκες, συγκαλύπτοντας καθημερινά οικογενειακά εγκλήματα...

Αντλώντας από τις αστείρευτες γνώσεις της

Ο Προυστ και το καλαμάρι.
Πώς ο εγκέφαλος έμαθε να διαβάζει
Wolf Maryanne

εκδ ΠΑΤΑΚΗ

Ο άνθρωπος δεν είναι γενετικά σχεδιασμένος να διαβάζει και να γράφει. Όταν ένα παιδί μαθαίνει ανάγνωση, ο εγκέφαλός του αναδιαρθρώνεται και δημιουργεί συγκεκριμένες νευρωνικές συνδέσεις προκειμένου να μπορεί να κατανοεί γραπτά σύμβολα. Όπως εξηγεί σ’ αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο η Maryanne Wolf, διάσημη γνωσιακή νευροεπιστήμονας και ερευνήτρια, η ανακάλυψη της γραφής πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια οδήγησε στη διανοητική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Η συγγραφέας υποστηρίζει ακόμη ότι ο εγκέφαλος που διάβαζε τα σφηνοειδή εικονογράμματα των Σουμερίων ήταν διαμορφωμένος διαφορετικά από τον εγκέφαλο που διαβάζει κάποιο αλφαβητικό σύστημα ή τον εγκέφαλο που μπορεί και αντλεί πληροφορίες από τα σημερινά τεχνολογικά μέσα. Με τον ίδιο τρόπο που η υιοθέτηση της γραφής περιόρισε την ανάγκη για μνήμη, η διάχυση των πληροφοριών και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που θέτει ο ψηφιακός πολιτισμός είναι δυνατόν να έχουν επιπτώσεις στον τρόπο που θα σκέφτεται ο άνθρωπος στο μέλλον.
Αντλώντας από τις αστείρευτες γνώσεις της στη νευροεπιστήμη, στην ψυχολογία, στη λογοτεχνία και στη γλωσσολογία, η Wolf ταξιδεύει τον αναγνώστη από τον μυαλό ενός βρέφους που ακούει ένα νανούρισμα μέχρι το μυαλό του έμπειρου αναγνώστη που διαβάζει με ευχέρεια Προυστ. Η έννοια της εξέλιξης του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσα από την ανάγνωση οδηγεί τη συγγραφέα να εστιάσει ιδιαίτερα στο φαινόμενο της δυσλεξίας, και περιγράφει τι συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να διαβάσει.
Το βιβλίο αυτό, το πρώτο έργο της Wolf γραμμένο για το ευρύ κοινό, είναι ένα φιλόδοξο, προκλητικό βιβλίο που συνδυάζει την τελευταία λέξη της επιστημονικής έρευνας με τη οικειότητα και την ευρυμάθεια ενός καλού αφηγητή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση