Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Ένας άνθρωπος ταξιδεύει στα χνάρια του Οδυσσέα

Ταξίδι στη σκιά του Οδυσσέα
Χιούλερ Σκοτ
εκδ Ωκεανίδα

Μόλις ο Σκοτ Χάλερ διάβασε την Οδύσσεια, πιάστηκε στα δίχτυα του ήρωά της και των περιπετειών του. Αμέσως συμπόνεσε τον Οδυσσέα που ταξίδεψε περισσότερα από είκοσι χρόνια κόντρα σε θεούς και δαίμονες για να γυρίσει στο σπίτι του, στη γυναίκα του. Ξεκίνησε κι αυτός τη δική του Οδύσσεια και περπάτησε στα χνάρια του Οδυσσέα, από την Τροία μέχρι την Ιθάκη.
Στο δρόμο θα συναντήσει τη σπηλιά του Κύκλωπα στη Σικελία, τη χώρα των νεκρών του Κάτω Κόσμου στην Ιταλία, θα δοκιμάσει λωτό στην Τυνησία και θα διασχίσει με καγιάκ τα στενά της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Στο ταξίδι θ’ ανακαλύψει γιατί το μάθημα της Οδύσσειας –ο κίνδυνος της φιλοδοξίας, η ματαιότητα της δόξας, η αξία της οικογένειας και της αγάπης– παραμένει επίκαιρο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και καθώς θα πλησιάζει στον προορισμό του θα μάθει να εκτιμά αυτό που λέει ο Όμηρος από την αρχή: Η μεγαλύτερη περιπέτεια είναι αυτή που σε φέρνει σπίτι σου.
Ένα κείμενο ταξιδιωτικό, πλεγμένο με τις αναμνήσεις ενός ανθρώπου που ξαναδιαβάζει την μεγαλύτερη επική περιπέτεια που γράφτηκε ποτέ, το Ταξίδι στη σκιά του Οδυσσέα είναι μια αφήγηση δύο ταξιδιών –ενός αρχαίου κι ενός σύγχρονου– και μας αποκαλύπτει πως η Οδύσσεια μπορεί να μας διδάξει να γίνουμε καλύτεροι δάσκαλοι, καλύτεροι γονείς, καλύτεροι άνθρωποι.

Σ΄ ένα δρόμο χωρίς επιστροφή

Νομίζεις ότι τελείωσε; Κάνεις λάθος
Ρώσση-Ζαΐρη Ρένα

εκδ Ωκεανίδα


Μία ολέθρια σχέση, ένα μυθιστόρημα γεμάτο ίντριγκες και πάθη, που παίζει με τις σχέσεις των ανθρώπων και τις οδηγεί στα όριά τους, με φόντο τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Γνωρίζεις κάποιον.

Κάνεις σχέση.
Χωρίζεις.
Νομίζεις πως τελείωσε.
Κάνεις λάθος.
Η Στέλλα προσπαθούσε να καταλάβει. Είναι δυνατόν να στοιχειώσει τη ζωή σου ένας άντρας; Ο έρωτας που ένιωθε για τον Ιάσονα, είχε γίνει μίσος. Όλο της το είναι αναζητούσε μια καινούργια αρχή, μακριά του. Κι ήταν έτοιμη να παλέψει γι’ αυτό. Ήταν έτοιμη ν΄ αποκαλύψει την αλήθεια και να σώσει τη Μυρτώ, την αδελφή της, από τα δίχτυα του. Και προχώρησε σ΄ ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Ένα δρόμο γεμάτο θαμμένα οικογενειακά μυστικά, έναν καινούργιο έρωτα, ένα παιδί. Μέχρι που συνειδητοποίησε πως ταξίδευε μ’ ένα χάρτινο καραβάκι και τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου ήταν έτοιμα να την κλείσουν στην αγκαλιά τους…

Δεν κάνει ν’ αλλάζεις αυτό που σου γράφουν τ’ άστρα

Όταν κλαίνε τ' αστέρια
Μανιάτη Νικόλ-Άννα

εκδ Ωκεανίδα

Η μοίρα έμελλε να παίξει με τις ζωές δύο νέων ανθρώπων...


«... κι αφού, όπως λες, η γιαγιά σου ξέρει τι σας γράφουν τ’ άστρα, γιατί δεν προσπαθείτε να το αποφύγετε, να το αλλάξετε;»

«Γιατί δεν κάνει ν’ αλλάζεις αυτό που σου γράφουν τ’ άστρα. Πίσω του έρχονται χειρότερα αν το αποτρέψεις. Και τότε τ’ άστρα κλαίνε».

«Κλαίνε; Γιατί;»

«Κλαίνε για μας!»

Ο σαραντάρης Ελληνοαμερικανός έμεινε σιωπηλός. Η δεκαεπτάχρονη Ρουμάνα τσιγγάνα τον κοίταζε σοβαρή...
Πενήντα χρόνια μετά, η μοίρα έμελλε να παίξει με τις ζωές δύο νέων ανθρώπων. Του νεαρού επιτυχημένου Στέφανου και της όμορφης, μυστηριώδους Κασσάνδρας .
Η μοιραία συνάντησή τους άλλαξε τραγικά τη ζωή τού Στέφανου, γιατί η Κασσάνδρα θέλησε ν’ αλλάξει αυτό που έγραψαν τ’ άστρα. Όταν όμως κλαίνε τ’ αστέρια…

Μέχρι την κατάθλιψη του 2008

Η μελαγχολία της Δευτέρας
Θεοδωρόπουλος Τάκης

εκδ Ωκεανίδα


Η πορεία της νεοελληνικής κοινωνίας από την ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μέχρι την κατάθλιψη του 2008.
Την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 η ελληνική επικράτεια είχε μετατραπεί σε εργοστάσιο αισιοδοξίας. Τα ταμπλό βιβάν του αιώνιου ελληνισμού κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, τα μετάλλια, κυρίως όμως η επιτυχία μιας επιχείρησης πολύ μεγάλης για τα «δικά» μας μέτρα είχαν έρθει να προστεθούν στην επιτυχία του Euro.
Τέσσερα μόλις χρόνια μετά τα γήπεδα και οι λοιπές εγκαταστάσεις, χορταριασμένα, σε αχρηστία, απολαμβάνουν το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης που ονειρεύεται ο κάθε δημόσιος υπάλληλος, το DNA έχει επανειλημμένως συλληφθεί ντοπαρισμένο και η διάθεσή μας θυμίζει ερειπιώνα. Οι ταραχές του περασμένου Δεκεμβρίου, όπως και όσα ακολούθησαν, δείχνουν, αν μη τι άλλο, πως η ελληνική κοινωνία δεν απέχει πολύ από το καθεστώς του πολέμου «όλων εναντίον όλων». Και μπροστά στο φάντασμα του κοινωνικού κραχ, της ακύρωσης κάθε αντανακλαστικού κοινωνικής αλληλεγγύης, η οικονομική κρίση δεν είναι παρά μια τεχνική λεπτομέρεια.
Τι έγινε σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια και περάσαμε από την ευφορία του 2004 στην κατάθλιψη του 2008; Και η μελαγχολία της Δευτέρας το πρωί που ακολούθησε το σαββατοκύριακο εκείνο του 2004 μοιάζει τώρα πια να κρατάει ολόκληρη εβδομάδα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Φάρσαλα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2009, 9 μ.μ.
Bιβλιοπωλείο ΠΡΟΤΥΠΟ (Λαμίας 26, Φάρσαλα, τηλ. 24910-22034)
Για το βιβλίο (Περί ανέμων και γάτων) θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Σούλα Ζαχοπούλου και Σούλα Κράβαρη, και ο ίδιος ο συγγραφέας Πράντζιος Πασχάλης.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση