Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ»

Διοργανώνεται συνέδριο του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή και το Σάββατο 22 και 23 Μαΐου 2009. Θέμα του συνεδρίου: «Σύγχρονη εφηβική λογοτεχνία».
Το συνέδριο υποστηρίζεται από την Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. και τις Εκδόσεις Πατάκη.
Είναι το πρώτο ελληνικό συνέδριο με μια τέτοια θεματική και απευθύνεται (δυνητικά) και σε κοινό εκπαιδευτικών (και φοιτητών), τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι εισηγήσεις επικεντρώνονται στην εφηβική λογοτεχνία στη σύγχρονη παραγωγή (ελληνική και ξένη), π.χ. σε συγγραφείς όπως ο Μάνος Κοντολέων, η Λίτσα Ψαραύτη, η Τούλα Τίγκα κ.ά., αλλά επίσης και σε πολύ σημαντικούς ξένους (που καθιέρωσαν τη λογοτεχνία για «νεαρούς ενήλικες» / Young Adult Literature) όπως ο Ρόμπερτ Κόρμιερ, η Μ.Ε. Κερ, ο Έιβι, η Μάγια Αγγέλου, ο Ντέιβιντ Κλας και πολλοί άλλοι.
Οι εισηγήσεις άπτονται ποικίλων ζητημάτων: προσδιορισμός του περιεχομένου και της ορολογίας της εφηβικής λογοτεχνίας, τα υποείδη της και τα γνωρίσματά της, οι διαχωριστικές γραμμές (εάν υπάρχουν) μεταξύ εφηβικής και παιδικής λογοτεχνίας ή μεταξύ της εφηβικής λογοτεχνίας και της λογοτεχνίας για ενηλίκους, διδακτικές προσεγγίσεις της εφηβικής λογοτεχνίας, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και επιλογές / σύστημα αξιών, εξουσία και εφηβεία, αυτοβιογραφία, ιστορία και εφηβεία, ιθαγένεια, εξωτισμός και εφηβεία, διαπροσωπικές σχέσεις και εφηβεία, κοριτσίστικη λογοτεχνία, σχέση μητέρας και κόρης, ταυτότητες, ανδρική / γυναικεία ταυτότητα, ομοφυλοφιλική, μαύρη ταυτότητα, εφηβική λογοτεχνία του Μαγκρέμπ, παραβατικότητα, ερωτισμός και σεξουαλικότητα, σχέση με το σώμα, γλώσσα της εφηβείας, αφηγηματικές τεχνικές κτλ.
Οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα γίνουν μόνο από προσκεκλημένους εισηγητές: Δ. Αναγνωστοπούλου, Β. Αποστολίδου, Σ. Γαβριηλίδου, Α. Γιαννικοπούλου, Α. Ζερβού, Μ. Κανατσούλη, Α. Καρακίτσιος, Ά. Κατσίκη-Γκίβαλου, Μ. Κοντολέων, Τ. Κωτόπουλος, Β. Λαλαγιάννη, Ε. Νικολουδάκη-Σουρή, Σ. Οικονομίδου, Γ. Παπαντωνάκης, Π. Πανάου, Δ. Πολίτης, Τ. Τσιλιμένη, Γ. Φρέρης, Α. Χρονάκη Επιστημονικά υπεύθυνη Μένη Κανατσούλη ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ
Επιστημονική επιτροπή: Βακαλόπουλος Κωνσταντίνος, καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Βρύζας Κωνσταντίνος, καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Γαβριηλίδου Σοφία, λέκτορας ΤΕΠΑΕ
Δάγκας Αλέκος, αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Κανατσούλη Μελπομένη, καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
Καρακίτσιος Ανδρέας, καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Τσιούμης Κωνσταντίνος, αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Τσοκαλίδου Ρούλα, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
Σέμογλου Ουρανία, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
Χατζησαββίδης Σοφρόνης, καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Οργανωτική επιτροπή:Γαβριηλίδου Σοφία, λέκτορας ΤΕΠΑΕ
Δρούγκα Κλεονίκη, εκπαιδευτικός
Κανατσούλη Μελπομένη, καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ
Καρακίτσιος Ανδρέας, καθηγητής ΤΕΠΑΕ
Μελενικιώτου Μάρθα, εκπαιδευτικός

Έρωτας..... σα βροχή!

Μαρία Τζιρίτα...

<<Ευρηματικός τίτλος, υπέροχο ρομαντικό εξώφυλλο, υπόθεση συναρπαστική και γραφή μοναδική, από την "κυρία" του ελληνικού μυθιστορήματος, την αγαπημένη σε όλους Λένα Μαντά!Δεν πρόλαβα να διαβάσω όλο το βιβλίο, προχθές μόλις κυκλοφόρησε, όμως έχω να σας πω τα εξής, με ειλικρίνεια, όπως σας μιλάω πάντα εξάλλου. Με τον αυθορμητισμό και τον παρορμητισμό που με διακατέχει. Πηγαίνοντας χθες στην πρώτη παρουσίασή του, σ'έναν υπέροχο καφεχώρο του βιβλιοπωλείου "μικρός Κοραής", στο Χαλάνδρι, κάθε τόσο στα φανάρια και στην κίνηση το άνοιγα κι έριχνα κλεφτές ματιές. Ένιωσα λοιπόν ότι αυτό το βιβλίο έχει "κάτι", ικανό να με τραβήξει και να με απορροφήσει ολότελα...κάτι μοναδικό... Με μια παράγραφο, είχα την αγωνία να το συνεχίσω, την ίδια αγωνία που έχουμε όταν κοντεύουμε να φτάσουμε στο τέλος ενός βιβλίου και μας είναι αδύνατον να το αφήσουμε. Δε μου ήταν ξένο, όπως μου συμβαίνει με τα περισσότερα βιβλία στην αρχή τους, μέχρι να με πάρει η ιστορία μαζί της, μέχρι να γνωρίσω και ν'αγαπήσω τους ήρωές της. Μου έγιναν τόσο γρήγορα οικείοι, που το μόνο που ήθελα ήταν να συνεχίσω να διαβάζω και να ταξιδεύω μαζί τους (μου κορνάραν όμως τα πίσω αυτοκίνητα και το άφησα!).Έπειτα, αφού συγκεντρωθήκαμε φίλοι αγαπημένοι στον μικρό Κοραή, ξεκίνησε η παρουσίαση του βιβλίου.




Η αφοπλιστική στο λόγο Ελένη Τσαμαδού, μας έκανε μια πολύ ωραία περιγραφή του βιβλίου, αναλύοντάς το ακριβώς όσο έπρεπε, χωρίς να μας στερήσει την αγωνία για το τέλος της ιστορίας. Όταν ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος και η Μαρία Μπράιλα διάβαζαν αποσπάσματα από τον Έρωτα σα βροχή, τα μάτια μου βούρκωναν και δεν υπερβάλλω καθόλου. Έχω τόση αγάπη και θαυμασμό για τη Λένα, που ακούγοντας αυτή τη γραφή, μπαίνοντας σε αυτή της την ιστορία, η συγκίνηση με κατέκλυσε. Έλεγα μέσα μου "αχ βρε Λένα, το έκανες πάλι το θαύμα σου, τι βιβλίο είναι αυτό που μας έγραψες τώρα;..." >>

(http://mariatzirita.blogspot.com/)

Συνέντευξη Τζεφ Κίνι - συγγραφέας "Σπασίκλα"

Βιβλιοπαρουσίαση


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση