Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

μία θανάσιμη παρτίδα πόκερ

Θανάσιμη Παρτίδα 
Δημήτρης Σολιδάκης
εκδ Σιδερη

Ο επιχειρηματίας Άρης Βολάνης άνοιξε τρέμοντας το φάκελο που είχε μπροστά του, πήρε από μέσα τα τραπουλόχαρτα και τα ακούμπησε στο τραπέζι μαζί με τα άλλα. Είχε χάσει την παρτίδα… Τι σήμαινε, όμως, αυτό; Πέντε φίλοι και συνέταιροι μπλέκονται σε μία θανάσιμη παρτίδα πόκερ. Πού θα τους οδηγήσει άραγε αυτή; Είναι η φιλοδοξία τους τόσο μεγάλη, ώστε να προσπαθήσουν να βγάλουν από τη μέση με κάθε τρόπο και χωρίς ενδιασμούς οποιοδήποτε εμπόδιο παρουσιαστεί; Ένας άνδρας βρίσκεται δολοφονημένος στο σαλόνι του σπιτιού του. Ο Υπαστυνόμος Στάθης Ιωάννου καλείται να εξιχνιάσει το έγκλημα μαζί με την άπειρη Ανθυπαστυνόμο Τζένη Αγραφιώτη. Ποια θα είναι η σχέση μεταξύ τους; Θα καταφέρουν να συνεργαστούν και να βρουν τον ένοχο πριν να είναι πολύ αργά; Μια ιστορία έρωτα, εγκλήματος και προδοσίας, όπου τίποτα τελικά δεν είναι όπως φαίνεται…

Οι Θεοί μένουν

Το Μοναχοπαίδι
Γιάννης Δέδης

εκδ Σιδερη

 Οι Άνθρωποι φεύγουν. Οι Θεοί μένουν. Το σκέφτηκε για μια ακόμα φορά ο Αντώνης, πριν πάρει την καθοριστική απόφαση να συμμαχήσει πρόσκαιρα μαζί τους και ζητήσει την εύνοια τους, αναγκαστικά μέσω των εκπροσώπων τους. Το Άγιο Όρος του έκλεινε συνωμοτικά το μάτι και η σκέψη του δημιουργούσε ασφάλεια. Ναι, το είχε αποφασίσει. Θα εγκατέλειπε τις εγκόσμιες απολαύσεις προκειμένου να φύγει από τους μαινόμενους διώκτες του, μέχρι να ηρεμήσει η πιάτσα…

Κριτική βιβλίων


Χρυσηίδα Δημουλίδου
συγγραφέας
Ένα βιβλίο τρυφερό, μα και συνάμα σκληρό και ρεαλιστικό από την πένα της Μαρίας Τζιρίτα. Η Μυρτώ εγκαταλείπει την κόρη της Αλέκα σε ίδρυμα για ορφανά και εξαφανίζεται στα σοκάκια της πορνείας. Η ψυχή της Αλέκας χαράζεται για πάντα. Συνήθως οι άνθρωποι, που πονούν πολύ, αρνιούνται να δώσουν αγάπη, ίσως γιατί δεν την εισέπραξαν. Με την Αλέκα συμβαίνει το αντίθετο. Θέλει να δώσει μόνο αγάπη. Ψάχνοντας τις ρίζες της, επιστρέφει στο παρελθόν αναζητώντας μια ταυτότητα που της αρνήθηκαν. Μέσα από τη συγκλονιστική αφήγηση της ζωής αυτής της γυναίκας, που είναι υπαρκτό πρόσωπο, και την κινηματογραφική πένα της συγγραφέως, ο αναγνώστης θα περπατήσει βήμα βήμα το δρόμο του πόνου αλλά και της δικαίωσης.
Ένα μεγάλο μπράβο στη Μαρία Τζιρίτα που δέχτηκε να ασχοληθεί και να γράψει αυτή την ιστορία, αγγίζοντας με τόσο λεπτό και συνάμα ευαίσθητο τρόπο το τραύμα, έτσι που να μη ματώσει. Γιατί το τραύμα είναι εκεί και υπάρχει. Όμως αυτοί που ξέρουν να αγαπούν, ξέρουν και να συγχωρούν…

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΓΑΠΑΕΙ
ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ


Πασχαλία Τραυλού
συγγραφέας
Ιδιαίτερα επιδέξια η Γιώτα Φώτου στο στήσιμο μυστηριωδών καταστάσεων, όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν με ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΔΡΑΣ και ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΚΡΙΝΟΥ, σε ετούτο το βιβλίο καταφέρνει να χειριστεί αριστοτεχνικά τις σιωπές και τις ενοχές των ηρώων της καθηλώνοντας τον αναγνώστη. Η γλώσσα είναι ρέουσα και λιτή. Δίχως λογοτεχνικές εξάρσεις και λεκτικούς ακροβατισμούς κερδίζει τις εντυπώσεις και την αμείωτη προσήλωση του αναγνώστη. Με λιτές περιγραφές η Γιώτα Φώτου καταφέρνει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συναισθηματικής έντασης του αναγνώστη. Με ύλη την ηθική σήψη των κατ’ επίφασιν ηθικών, η συγγραφέας κατάφερε να στήσει τον μυθιστορηματικό της ιστό και να μας χαρίσει ένα έργο που γράφτηκε για να αποτυπωθεί με ανεξίτηλα γράμματα στις συνειδήσεις μας.
Θεωρώντας ότι η Γιώτα Φώτου μάς προσέφερε ακόμη ένα λογοτεχνικό διαμάντι, σας προτρέπω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε.

ΣΒΗΣΜΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ
ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ

Ένα έργο σταθμός στην κρητική λαογραφία

Κρητικά αξεμούριστα 
Ο ελευθερόστομος λόγος στην Κρητική παράδοση.
Ανδρέας Λενακάκης
Εκδ MYSTIS

Από τις εκδόσεις MYSTIS κυκλοφορεί το εξαιρετικό βιβλίο ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΞΕΜΟΥΡΙΣΤΑ του Ανδρέα Λενακάκη.

Πρόκειται για μια συλλογή ελευθερόστομου λαογραφικού υλικού από την Κρήτη που καλύπτει μια χρονική περίοδο δύο αιώνων.

Σ’ έναν καλαίσθητο τόμο καταγράφεται το ελευθερόστομο λεξιλόγιο και οι εκφράσεις της κρητικής διαλέκτου, ελευθερόστομα τραγούδια, μαντινάδες, παροιμίες, ανέκδοτα, αινίγματα, παιχνίδια, πετσώματα, γητειές, παραμύθια, ευτράπελες αφηγήσεις, sms και γενικά όλες οι εκφάνσεις του αθυρόστομου λαϊκού λόγου.

Μέχρι σήμερα ο κρητικός ελευθερόστομος λόγος δεν είχε καταγραφεί από τους συλλογείς λαογράφους, οι οποίοι τηρούσαν διακριτική απόσταση από το «άσεμνο». Το ελάχιστο λαογραφικό υλικό του είδους που έχει δει το φως της δημοσιότητας βρίσκεται διασκορπισμένο σε προσωπικές συλλογές τοπικού χαρακτήρα. Αυτό το επιστημονικό κενό της κρητικής λαογραφίας έρχονται να καλύψουν οι ηρακλειώτικες εκδόσεις MYSTIS με την τελευταία έκδοσή τους με τίτλο «ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΞΕΜΟΥΡΙΣΤΑ».

Ο συγγραφέας του βιβλίου, φιλόλογος Ανδρέας Λενακάκης, συγκέντρωσε σε έναν τόμο πρωτογενές υλικό, αποτέλεσμα πολυετούς καταγραφής, και υλικό ερανισμένο από άλλες εκδόσεις, στις οποίες ρητά αναφέρεται ως τόπος καταγραφής η Κρήτη.

Ένα έργο σταθμός στην κρητική λαογραφία και μια σημαντική συμβολή των εκδόσεων MYSTIS στη λαογραφική έρευνα

Το ιστορικό μυθιστόρημα: "ιστορικό" ή "μυθιστόρημα";

Η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη (Θέκλη, Ξιφίρ Φαλέρ, Πριμαρόλια, κ.α.) μιλάει για το ιστορικό μυθιστόρημα (που ήταν το θέμα του εργαστηρίου το 2010).

Μέρος του καλοκαιρινού εργαστηρίου Ιστορίες Αγνώστων 2010 στη Νάουσα Ημαθίας.

http://www.thalesandfriends.org
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση