Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Λένα Μαντά

Είναι από τις λίγες φορές, που θα δυσκολευτώ απίστευτα να βγάλω από μέσα μου όσα συναισθήματα, όση χαρά, όση συγκίνηση.....
Σήμερα είναι τα γενέθλιά μου (30/4), οι περισσότεροι μου στείλατε κιόλας τις ευχές σας μαζί με την αγάπη σας. Στο μεσημεριανό οικογενειακό τραπέζι κόψαμε και την τούρτα που έφερε ο άντρας μου....
Και κει που καθόμασταν παρέα για τον καφεδάκο μας, αυτόν που συνηθίζουμε κάθε μέρα τέτοια ώρα, το αναπάντεχο! Οργανωμένο από ανθρώπους που μπήκαν στη ζωή μου και την κατέκτησαν με έφοδο. Από εκείνους που έγιναν μια δεύτερη οικογένεια για μένα, που οι δεσμοί μαζί τους άρρηκτοι πλέον.....
Το ΠΡΩΤΟ αντίτυπο από το βιβλίο μου, είχε έρθει στην πόρτα μου! Και μαζί μια μικρή αφίσα από το εξώφυλλο, γεμάτη με τις υπογραφές τους! Όλοι οι συνεργάτες και αγαπημένοι από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, είχαν κάνει την μεγάλη έκπληξη!
Όσα κι αν πω, θα είναι λίγα, αλλά θα το τολμήσω. Είναι όμορφο να ξέρεις ότι σε αγαπούν τόσο, ότι φροντίζουν για σένα και την δουλειά σου. Που αντικρίζεις το χαμόγελό τους να φτάνει μέσα από τα μάτια και στην ψυχή.... Όλοι ικανότατοι, ακούραστοι και με το χαμόγελο στα χείλη, ν' αντιμετωπίζουν εμάς και τις....ιδιοτροπίες μας! (Ποιος είπε ότι είμαστε εύκολα πλάσματα εμείς οι συγγραφείς;)
Τη σημερινή μέρα την κρατώ, πολύτιμη ανάμνηση από τις χιλιάδες καλές που έχω από την συνεργασία με την Αγγέλα (Το αγγελάκι του εκδοτικού), την Κλειώ (Τo Κλειάκι του marketing), την Πόπη ΜΟΥ (και ας με συγχωρήσουν οι άλλοι συγγραφείς), την Αννούλα (της επιμέλειας, που είναι μέσα στο μυαλό και στην καρδιά μου), την Χρυσούλα (για τα ονειρεμένα εξώφυλλα), τον Διονύση (τον αυστηρό μου Διονύση των πωλήσεων), τον Σάκη (τέτοιο γλυκό χαμόγελο δεν έχετε ξαναδεί) και για πρώτη φορά φέτος, τον Γιώργο (που επιμελήθηκε την γραμματοσειρά μου). Μαζί να μην πω τίποτα για τον Νίκο και την Πένυ; Άξια παιδιά ενός υπέροχου ανθρώπου: του εκδότη μου. Για εκείνον, δεν κουράζομαι ποτέ να λέω πόσο τον θαυμάζω και τον εκτιμώ.....
Και εκτός αυτών, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για όλους, όσους δουλεύουν για τις εκδόσεις Ψυχογιός, που έχω την χαρά και την τιμή ν' ανήκω! (Ψυχή και μυαλό!)

Μικρασιάτες

Τα πλοία της συμπόνοιας
Η αληθινή ιστορία της διάσωσης των Ελλήνων της Σμύρνης το Σεπτέμβριο του 1922
Χρήστος Παπουτσής
εκδ Καστανιώτη

Τα πλοία της συμπόνιας μάς μεταφέρουν στη Σμύρνη του 1922 και μας αποκαλύπτουν όλα όσα συνέβησαν στους Έλληνες της Μικράς Ασίας το Σεπτέμβριο της χρονιάς αυτής. Ήταν μια περίοδος τραγική και συνάμα ηρωική, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, τα γεγονότα λησμονήθηκαν, αν και οι συνέπειές τους έχουν αφήσει το σημάδι τους σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Το βιβλίο βασίζεται στη δεκαετή έρευνα του Χρήστου και της Μαίρης Παπουτσή, που ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να τεκμηριώσουν, με βάση τις ιστορικές πηγές, την αλήθεια γύρω από τη διάσωση των προσφύγων.
Mέσα από ένα πλούσιο υλικό (δημοσιεύματα στον Τύπο, ναυτικά ημερολόγια, επιστολές και τηλεγραφήματα, αφηγήσεις από επιζήσαντες, φωτογραφίες), το οποίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά, τα Πλοία της συμπόνιας δίνουν απαντήσεις -απαντήσεις αναπάντεχες- στα ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με την καταστροφή της Σμύρνης.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαλύει τους κοινούς μύθους και αποκαλύπτει τους πραγματικούς σωτήρες αυτής της τραγωδίας, αναδεικνύοντας μία από τις πιο οδυνηρές εξόδους στην ιστορία - των Ελλήνων Μικρασιατών από τη γη των προγόνων τους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση