Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Στη μνήμη του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου

ΗΜΕΡΙΔΑ

«Μήτσος Αλεξανδρόπουλος (1924-2008) Πεζογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής»
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ώρα 7 μ.μ., Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1) - Νέα έκδοση

«Πόσο αργεί να ξημερώσει…», διηγήματα του Αντόν Τσέχοφ, μετάφραση και Εισαγωγή Μήτσου Αλεξανδρόπουλου.
Τιμώντας τη μνήμη του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου, οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», διοργανώνουν, με την πολύτιμη συνδρομή της συζύγου του, της νεοελληνίστριας Σόνιας Ιλίνσκαγια, και της κόρης τους Όλγας Αλεξανδροπούλου, Ημερίδα για το έργο και την προσφορά του.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009, ώρα 7μ.μ., στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1).

Ομιλητές:
- Ελένη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη λογοτεχνίας των «Ελληνικών Γραμμάτων»: Τα πολλαπλά συγγραφικά πρόσωπα του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου. Η «Βιβλιοθήκη» του στα «Ελληνικά Γράμματα».
- Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας: Ο Αλεξανδρόπουλος και ο καημός της Ιστορίας. Τα αρματωμένα χρόνια και τα χρόνια της περίσκεψης.
- Έρη Σταυροπούλου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών: Αντόν Τσέχοφ – Μήτσος Αλεξανδρόπουλος: Μια συνάντηση.
- Ευγενία Κριτσέφσκαγια, φιλόλογος, κριτικός, δημοσιογράφος: «Πανιά φορτσάτα» της ποίησης του Όσιπ Μαντελστάμ σε απόδοση του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου.
- Σόνια Ιλίνσκαγια, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Λίγα λόγια για τα δύο τελευταία βιβλία της «Βιβλιοθήκης του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου».
- Ελένη Σκάβδη, δημοσιογράφος: Η πόλη θυμάται.

Λίγες ημέρες πριν από την Ημερίδα στις 12 Οκτωβρίου, θα κυκλοφορήσει από τα «Ελληνικά Γράμματα» ένα ακόμη βιβλίο στο πλαίσιο της «Βιβλιοθήκης Μήτσου Αλεξανδρόπουλου».
Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων του Αντόν Τσέχοφ, υπό τον τίτλο «Πόσο αργεί να ξημερώσει…», μετάφραση και Εισαγωγή Μήτσου Αλεξανδρόπουλου.

Τα περισσότερα από τα 15 διηγήματα της συλλογής είναι άγνωστα στην Ελλάδα και δημοσιεύονται για πρώτη φορά στον τόμο αυτό.
«Από τα δεκαπέντε διηγήματα της συλλογής ο αναγνώστης θα μπορούσε να έχει μία ιδέα για το πώς κυματίζει το ύφος στο αφηγηματικό έργο του Τσέχοφ∙ όσο γνωρίζω, το ζήτημα αυτό δεν έχει προσεχτεί όσο θα έπρεπε από τους μελετητές του, εκείνους κυρίως που ενδιαφέρονται για τις επιδράσεις που άσκησε το διήγημα του Τσέχοφ στη νεότερη πεζογραφία», αναφέρει στην Εισαγωγή του ο μεταφραστής.

Το «Πόσο αργεί να ξημερώσει…» είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδεται από τότε που ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος έφυγε από τη ζωή (19 Μαΐου 2008).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση