Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ένα μάθημα ζωής από μια δεκάχρονη


ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ, ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΗ
Συγγραφέας Delphine Minoui
Εκδοτικός Οίκος ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
Μετάφραση Θωμάς Σκάσσης


Ένα μάθημα ζωής από μια δεκάχρονη – Μήνυμα αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης και βίας

‘’Education is the best weapon against violence, ideology and violation of human rights’’

Η Delphine Minoui είναι δημοσιογράφος που καλύπτει τα γεγονότα στο Ιράν και στη Μέση Ανατολή από το 1997. Είναι από τις πιο γνωστές ρεπόρτερ της γαλλικής καθημερινής εφημερίδας Le Figaro. Για τα ρεπορτάζ της που αφορούν το Ιράν και το Ιράκ βραβεύτηκε το 2006. Έχει γράψει πολλά βιβλία για τη Μέση Ανατολή.

Το βιβλίο της «Δέκα ετών διαζευγμένη, Νοζούντ Άλι» αφορά την προσωπική ιστορία ενός κοριτσιού από την Υεμένη. Η συγγραφέας διάβασε την ιστορία της Νοζούντ σε μια τοπική εφημερίδα της Υεμένης και αποφάσισε να την καταγράψει σε βιβλίο και να τη διαδώσει σε όλο τον πλανήτη. Όπως δηλώνει η ίδια σε συνέντευξή της, το γράψιμο του βιβλίου αυτού υπήρξε μια μοναδική και ταυτόχρονα προκλητική εμπειρία, καθώς επακολούθησαν αρνητικές και θετικές αντιδράσεις. Δεν μπορούσε να συλλάβει το πώς είναι δυνατόν να παντρεύεται ένα δεκάχρονο κορίτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Νοζούντ .Στην πραγματικότητα σε ορισμένες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου συνηθίζονται οι γάμοι μικρών κοριτσιών με άντρες κατά πολύ μεγαλύτερούς τους. Αυτός που επιβάλλει το νόμο μέσα στο σπίτι είναι ο πατέρας και τα μεγάλα αδέρφια. Στην περίπτωση της Νοζούντ, ο λόγος που ο πατέρας της την πάντρεψε με έναν μεγαλύτερό της, ήταν οικονομικός. Δεν είχε χρήματα να τη φροντίσει. Οι γυναίκες στις χώρες αυτές δεν έχουν δικαίωμα να εκφράζονται, να αντιδρούν και γενικότερα να ζουν ελεύθερες. Είναι υπόδουλες στον πατέρα τους και έπειτα στο σύζυγό τους.

Όμως, η δεκάχρονη Νοζούντ δεν άντεξε τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωνε καθημερινά από τον καθ’ όλα «νόμιμο» σύζυγό της και κατέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας διαζύγιο. Το εγχείρημα αυτό ήταν δύσκολο, γιατί η Νοζούντ δεν θα ερχόταν αντιμέτωπη μόνο με τον πατέρα της και το σύζυγό της, αλλά κυρίως με το κατεστημένο και με την παράδοση της πατρίδας της. Συνάντησε αντιδράσεις αλλά χάρη στην αξιόλογη δικηγόρο της, Shada Nasser, και με τη βοήθεια κάποιων μη κυβερνητικών οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας, κατάφερε να πάρει διαζύγιο. Στις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, όπου ο γάμος των μικρών κοριτσιών αποτελεί μέρος των παραδόσεών τους που έμοιαζαν μέχρι σήμερα ακλόνητες, αυτή η απίστευτη πράξη γενναιότητας παρακινεί και άλλες μικρές φωνές να υψωθούν εναντίον των συζύγων τους.

Η νίκη της Νοζούντ επέτρεψε στις οργανώσεις της Υεμένης που υπερασπίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας να ασκήσουν πίεση στο κοινοβούλιο της χώρας, με την ελπίδα να αυξηθεί το όριο ηλικίας για την τέλεση γάμου. Η Νοζούντ κατάφερε να γεμίσει με ελπίδα και όνειρα τις καρδιές χιλιάδων κοριτσιών που κακοποιούνται, όχι μόνο στην πατρίδα της αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο με πάθος για την αλήθεια και την απόκτηση της ελευθερίας. Η συγγραφέας σέβεται τη μικρή ηρωίδα και περιγράφει τις βιαιότητες που έζησε με έναν τρόπο που να μην την εκθέτει και να μην την προσβάλλει. Ο λόγος της είναι συγκρατημένος κατά τις περιγραφές αυτές. Η συγγραφέας γνώρισε την ηρωίδα, έζησε για λίγο μαζί της και αυτό φαίνεται από τον τρόπο γραφής της. Τα έσοδα από το βιβλίο της κατατίθενται σε τράπεζα προκειμένου στο μέλλον η Νοζούντ να πραγματοποιήσει το όνειρό της να σπουδάσει δικηγόρος. Αυτή είναι η συνολική αξιέπαινη προσέγγιση της συγγραφέως προς το πρόσωπο της Νοζούντ.
Ευμορφία Ζήση 
www.diavasame.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση