Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Όταν το καράβι βυθίζεται οι ναυτικοί εκπέμπουν SOS

«SOS Save Our Souls» (Σώστε τις ψυχές μας)
Μάρω Λεονάρδου
Άνεμος εκδοτική

Στη διάρκεια της συγγραφής αυτού του βιβλίου, πολλές φορές αισθάνθηκα ότι κρατούσα στα χέρια μου την εύθραυστη ψυχή ενός ανθρώπου. Μου είχε δώσει το «εν λευκώ» να χρησιμοποιήσω την ιστορία του όπως ήθελα. «Βάλε τη φαντασία σου», μου είπε, «άλλαξε τα ονόματα, γράψε ό,τι θες».

Παρ’ όλα αυτά, μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το κάνω. Κρατούσα στα χέρια μου τη ζωή του, κι ήταν σαν να κρατώ ένα πολύτιμο αντικείμενο, το οποίο δεν έπρεπε να σπάσει. Είχα αναλάβει την ευθύνη και την υποχρέωση να διηγηθώ την ιστορία του, στο σύντομο πέρασμά του από τη γήινη πραγματικότητα, όπως εκείνος μου την διηγήθηκε. Αν τα κατάφερα, δεν ξέρω. Είναι πολύ δύσκολο να αποτυπώσεις με λέξεις στο χαρτί, την αλήθεια κάποιου άλλου. Παρ’ όλα αυτά, αισθάνομαι ευγνω-μοσύνη. Γιατί όταν σ’ εμπιστεύεται κάποιος, όταν σου μιλά για τα όνειρά του, τους πόθους του, το θάνατο και τον Θεό, αυτό είναι πράξη αγάπης. Γι’ αυτό, ό,τι έγραψα εδώ, το έκανα με αγάπη. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, είναι μια αληθινή ιστορία.

✔ γράφει για το βιβλίο η Μάρω: Όταν το καράβι βυθίζεται οι ναυτικοί εκπέμπουν SOS, σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν. Σε όλη μας τη ζωή το ίδιο κάνουμε όλοι οι άνθρωποι, κι ας μην το φωνάζουμε πάντα δυνατά. Προσπαθούμε να σώσουμε την ψυχή, άρα και τη ζωή μας. Ο ήρωας του βιβλίου, ο Φίλιππος, από μικρό παιδί δίνει τη δική του μάχη για επιβίωση, άλλοτε κόντρα και άλλοτε αγκαλιά με το πεπρωμένο του. Η πείνα, οι Γερμανοί, ο αποχωρισμός από τη μάνα του στην πιο τρυφερή του ηλικία, η δεύτερη μάνα που τον αγκαλιάζει σε μια ξένη χώρα, θα τον σημαδέψουν. Κι αργότερα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του θα συναντήσει πολλά δύσκολα σταυροδρόμια, με ναυάγια και τραγικούς έρωτες. Εκπέμπει SOS σε δύσκολες εποχές, που σε κάποιους θα θυμίσουν και τη σημερινή. Η αληθινή ιστορία παίρνει σάρκα και οστά, και το SOS που εκπέμπει ο Φίλιππος ηχεί δυνατά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

✔ H Mάρω Λεονάρδου είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας. Η καριέρα της ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1984 στο εξωτερικό δελτίο της εφημερίδας ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, όπου και παρέμεινε έως το 1990. Συνεχίστηκε με την εισαγωγή της ιδιωτικής τηλεόρασης στη ζωή μας, κι έτσι επί είκοσι χρόνια, μέχρι το 2011, εργάστηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης διεθνών ειδήσεων, παρουσιάστρια ειδήσεων και εκπομπών, για μία δεκαετία στον ΑΝΤΕΝΝΑ (1990-2000) και άλλη μία στο MEGA (2000-2011). Τα ραδιοφωνικά πειράματα έγιναν στην ΕΡΑ 1 (1988-1990), στον FLASH (2009-2011) και στον REAL FM (2011-…). Aπό το 2008 έως σήμερα συνεργάζεται με την κυριακάτικη εφημερίδα REAL NEWS. Αν δεν είχε ακολουθήσει καριέρα δημοσιογράφου θα ήταν καθηγήτρια γαλλικών, αφού το 1987 πήρε πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Αθηνών. Έχει συμμετάσχει επαγγελματικά ως μπαλαρίνα σε παραστάσεις (Δον Κιχώτης, Ωραία Κοιμωμένη, Κοπέλλια) του Μπαλέτου Αθηνών (Ντε Πιάν-Μέτσης), στο Ηρώδειο, στο Θέατρο Λυκαβηττού, στο Ρεξ και στη Λυρική Σκηνή, από το 1977 έως το 1983. Ερασιτεχνικό ήταν το πέρασμα στο πιάνο από το Ωδείο Αθηνών, όπου τη δεκαετία του ’80 ήταν μαθήτρια του Μενέλαου Παλλάντιου, στην αρμονία και το σολφέζ. Έχει τρία παιδιά και ένα εγγόνι. Μιλά, γράφει και καταλαβαίνει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Προσπαθεί να μάθει ρώσικα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, λατρεύει το μπαλέτο, τα βιβλία, τα ταξίδια και τα όνειρα. Γεννήθηκε στο Βελιγράδι, το 1965.Από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ κυκλοφορούν το www.απόγνωση.gr (2008) και Το Νησί της Ουτοπίας (2009).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση