Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Είναι δυνατόν σήμερα να σφυρίζεις αδιάφορα;

Ο Τάσος Καλούτσας στη “Μ” με αφορμή τη νέα συλλογή διηγημάτων του
Του Κώστα Μαρίνου marinos@makthes.gr

Συνεχίζει ο Τάσος Καλούτσας, χωρίς να παρασύρεται από τους εκάστοτε συρμούς, να ασχολείται με το διήγημα, αυτό το δύσκολο λογοτεχνικό είδος. Φέτος, από τις εκδόσεις “Μεταίχμιο” κυκλοφόρησε μία ακόμη συλλογή ανθρώπινων ιστοριών, με γενικό τίτλο “Η ωραιότερη μέρας της”. Δέκα διηγήματα, σπαρακτικά στην απλότητά τους, με ήρωες που προσπαθούν να αρθρώσουν τον δικό τους λόγο, που νιώθουν ανυπεράσπιστοι ζώντας σε μια κοινωνία η οποία κρύβει με δυσκολία το άγριο πρόσωπό της.
Ο θεσσαλονικιός συγγραφέας εμφανίστηκε στα γράμματα το 1983. Από τότε έχει κυκλοφορήσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων: “Το κελεπούρι και άλλα διηγήματα”, “Το κλαμπ και άλλα διηγήματα”, “Το καινούργιο αμάξι” και τη συλλογή “Το τραγούδι των Σειρήνων”, που βραβεύτηκε το 2000 με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού “Διαβάζω”. “Καταρχάς να πω ότι, για μένα, μέτρο κρίσεως για τη δουλειά ενός συγγραφέα θα έπρεπε να είναι η φροντίδα του για τη συγγραφή ενός ποιοτικού βιβλίου, παρά η σπουδή για την όσο γίνεται συχνότερη εμφάνισή του στο προσκήνιο, με όλα τα παρεπόμενα… Να μιλάει όταν έχει κάτι ουσιαστικό να πει. Πέρα απ’ αυτό, στη δεκαετία που μεσολάβησε από ‘Το τραγούδι των σειρήνων’ (2000) το μεγάλο βάρος της δραστηριότητάς μου έπεσε στην ενασχόληση με το έργο φίλων συγγραφέων, γεγονός που μάλλον κράτησε πίσω την πρωτογενή δουλειά μου. Συν τοις άλλοις, υπήρχε το σχολείο, η βιοτική μέριμνα, κάποια δυσάρεστα οικογενειακά συμβάντα, με ασθένειες και θανάτους, αλλά, δεν σας κρύβω, και μια γενικότερη απογοήτευση στο βάθος, όσον αφορά τα εκδοτικά πράγματα… Είναι κάποιες καταστάσεις στις οποίες ο συγγραφέας νιώθει ανυπεράσπιστος. Παρόλα αυτά, έγραψα καμιά εικοσαριά διηγήματα, από τα οποία έκανα στο τέλος μια αυστηρή επιλογή. Μερικά τα διόρθωσα ή τα ξανάγραψα, άλλα τα απέρριψα εντελώς. Αν τα άφηνα όλα, το μέγεθος της συλλογής θα ήταν ίσως διπλάσιο”, λέει στη “Μ” ο γνωστός πεζογράφος. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι τον θέλγει ιδιαίτερα το διήγημα, αλλά δεν αρνείται ότι δεν τον απασχολεί η ιδέα να γράψει κάποτε και ένα μυθιστόρημα. “Φαίνεται, δεν έχουν ωριμάσει οι καταστάσεις”, σημειώνει.


Σχέσεις σε κρίση

Στα νέα διηγήματα του Τάσου Καλούτσα επικρατεί μια απροσδιόριστη αίσθηση απειλής της ήρεμης καθημερινότητας που βιώνουν οι ήρωές του. Σχολιάζει ο συγγραφέας τους: “Στο επίκεντρο της θεματολογίας του βιβλίου τίθενται οι ανθρώπινες σχέσεις (φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές). Στην εποχή μας ιδιαίτερα, αυτές οι σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. Εξάλλου, ο σημερινός άνθρωπος πολύ συχνά βασανίζεται έντονα από τις αντιφάσεις του και βρίσκεται σε μία συνεχή εσωτερική αναστάτωση και διαπάλη. Το θέμα του διχασμού της ανθρώπινης ψυχής με απασχολούσε από παλιά. Διχασμένος και αλλοτριωμένος, για παράδειγμα, εμφανίζεται ο Ναπολέων, ο ήρωάς μου στο διήγημα ‘Το συλλαλητήριο’, σε σημείο που οι πολιτικές του προτεραιότητες να επηρεάζονται αρνητικά από τις βαθύτερες αδυναμίες του. Κάποιοι άλλοι ήρωές μου -άντρες μέσης ηλικίας οι περισσότεροι- αισθάνονται ενοχές για πράξεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν και τους βαραίνουν, ή συνειδητοποιούν, για διάφορους λόγους, την ανικανότητά τους να ανταποκριθούν ικανοποιητικά σε όσα τους υπαγορεύει η ηθική τους συνείδηση. Ή, πάλι, ψάχνουν για ένα κατάλληλο πεδίο, όπου η ανθρώπινη παρέμβασή τους θα γινόταν πιο αποτελεσματική. Πάντως, αγωνίζονται, άσχετα αν οι προθέσεις τους σκοντάφτουν σε διάφορα (ανυπέρβλητα, καμιά φορά) εμπόδια. Και πώς μπορείς πράγματι να μη νιώθεις τριγμούς στα θεμέλια της ύπαρξής σου, όταν σήμερα, τον καιρό της παγκοσμιοποίησης, βλέπεις ξαφνικά τόσους πολέμους να ξεσπούν με σφοδρότητα στη γειτονιά σου; Είναι δυνατόν εσύ να σφυρίζεις αδιάφορα;”.
 
http://www.makthes.gr

ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΡΙΣΗΣ

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ απαντούν στην κρίση που μας ταλανίζει όλους με μια νέα σειρά βιβλίων σε χαμηλή τιμή. Ποιοτικά βιβλία που αγάπησαν χιλιάδες αναγνώστες είναι στη διάθεση του κοινού στη χαμηλότερη δυνατή τιμή χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα και στην αισθητική. Πάντα στο πλευρό των αναγνωστών αλλά και του βιβλιοπώλη, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προτείνουν τρόπους αντίστασης στην κρίση με καλά και φθηνά βιβλία.
Η σειρά εγκαινιάζεται με δύο αστυνομικά (1. Το θρυλικό Γεράκι της Μάλτας του Ντάσιελ Χάμετ, 2. Το νοσταλγικό μυθιστόρημα Οι βατσιμάνηδες της Μασσαλίας του Ζαν-Κλωντ Ιζζό που αγάπησαν οι έλληνες αναγνώστες) και θα συμπληρωθεί από βιβλία τόσο λογοτεχνικά όσο και γενικότερου ενδιαφέροντος. Κάθε μήνα θα κυκλοφορούν δύο με τέσσερα βιβλία με την ένδειξη ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ, τα οποία είναι 40-50% φθηνότερα από τις αρχικές αντίστοιχες εκδόσεις.
Τον Φεβρουάριο η σειρά θα εμπλουτιστεί με δύο ακόμα τίτλους: 1. Η βρόμικη τριλογία της Αβάνας, το έργο που καθιέρωσε τον συγγραφέα του, Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες, ως τον νέο Μπουκόφσκι της Καραϊβικής, και 2. Το ροτβάιλερ, ατμοσφαιρικό θρίλερ της βαρόνης του αστυνομικού, Ρουθ Ρέντελ.


ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

ΝΤΑΣΙΕΛ ΧΑΜΕΤ


Λιανική τιμή: 8,70 €
Σελίδες: 304

«Πιθανότατα η καλύτερη αστυνομική ιστορία που γράφτηκε ποτέ».
Otto Penzler



ΟΙ ΒΑΤΣΙΜΑΝΗΔΕΣ
ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ

ΖΑΝ-ΚΛΩΝΤ ΙΖΖΟ


Λιανική τιμή: 9,80 €
Σελίδες: 376

«Μια ελεγεία για τη Μασσαλία
και τους ναυτικούς, γραμμένη με μαύρη απαισιοδοξία και τρυφερότητα».
Φίλιππος Φιλίππου,
ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής






Η ΒΡΟΜΙΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ
ΤΗΣ ΑΒΑΝΑΣ

ΠΕΔΡΟ ΧΟΥΑΝ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ


Λιανική τιμή: 11,00 €
Σελίδες: 464

«Καθηλωτικό… Ο Γκουτιέρες
είναι προορισμένος να γίνει
ένας καλτ συγγραφέας».
Times Literary Supplement






ΤΟ ΡΟΤΒΑΙΛΕΡ

ΡΟΥΘ ΡΕΝΤΕΛ


Λιανική τιμή: 11,00 €
Σελίδες: 496

«Η Ρουθ Ρέντελ είναι αναμφισβήτητα
η πιο σημαντική σύγχρονη συγγραφέας μυστηρίου».
Patricia Cornwell, συγγραφέας






 


Παράλληλα, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσφέρουν μέσω των βιβλιοπωλείων όλης της χώρας αγαπημένα βιβλία για όλα τα γούστα –λογοτεχνικά (ελληνική και ξένη πεζογραφία), αστυνομικά, παιδικά (εκπαιδευτικά, εικονογραφημένα, εγκυκλοπαίδεις), βιογραφίες, δοκίμια, ακόμα και λευκώματα- με 50% έκπτωση. Οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν στο βιβλιοπωλείο της περιοχής τους τους τίτλους με την ένδειξη -50%. Θα βρουν στη μισή τιμή αριστουργήματα του 20ού αιώνα, όπως το Καπούτ του Κούρτσιο Μαλαπάρτε ή το κύκνειο άσμα της Βιρτζίνια Γουλφ Ανάμεσα στις πράξεις, λογοτεχνικά βιβλία βραβευμένων σύγχρονων συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο, όπως των βρετανών Μάρτιν Έιμις (Ιδιωτικές συναντήσεις) και Τζούλιαν Μπαρνς (Χωρίς να φοβάμαι τίποτα πια), των γάλλων Λοράν Γκοντέ (Ελντοράντο) και Ζιλ Λερουά (Ένα μπλουζ για τη Ζέλντα), του κουβανού Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες (Στην καρδιά της Κούβας) κ.ά. Οι φανατικοί του αστυνομικού θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν μυθιστορήματα σημαντικών εκπροσώπων του είδους, όπως ο Ίαν Ράνκιν, η Ρουθ Ρέντελ κ.ά. Βιογραφίες γραμμένες από έγκυρους μελετητές, όπως του Τρούμαν Καπότε και του Θερβάντες, αλλά και εκδόσεις-σταθμοί, όπως το βιβλίο του ολλανδού Χέιρτ Μακ με τίτλο Στην Ευρώπη, Ταξίδια στον 20ό αιώνα είναι επίσης στη διάθεση του κοινού στη μισή τιμή. Τέλος, οι μικροί αναγνώστες δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού έχουν να επιλέξουν τίτλους από μια μεγάλη γκάμα που περιλαμβάνει εγκυκλοπαίδειες της σειράς Larousse, βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων, εικονογραφημένα αλλά και εφηβικά βιβλία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση