Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Τώρα στην εφηβία...

Θράσος
Τατιάνα Αβέρωφ
εκδ Κέδρος

Η ζωή ενός δεκαεξάχρονου έφηβου. Θράσος, Θρασύβουλος ίσον ελεύθερος. Θράσος - μαθητής, Θράσος - μοναχοπαίδι, Θράσος - εικοσιοκτάχρονος δικηγόρος και virtual εραστής της Μαριάννας. Με τη μαγκιά -βλέπε θάρρος και θράσος- της ηλικίας. Με θυμόσοφο παππού να αναπολεί περασμένα μεγαλεία, γονείς σε κρίσιμη για διαζύγιο ηλικία, τον κολλητό του τον Κλάξο, εκκολαπτόμενο γυναικοκατακτητή, ερωτικές ανησυχίες, συνηθισμένη εφηβεία -σπίτι, σχολείο, διαδίκτυο- πατήσατε enter.
Μια μέρα θα κάνει κάτι μεγάλο στη ζωή του -"το πρόβλημα με τη γενιά σου είναι ότι δεν έχει πρότυπα"-, προς το παρόν σερφάρει τις συγγραφικές του ανησυχίες στο ίντερνετ. Επαναστάτης στη μπλογκόσφαιρα, Ζορό των λέξεων και των εικόνων, με την ελευθερία της απόδρασης να προσκαλεί σ’ έναν κόσμο εικονικό χωρίς σύνορα ή δεσμεύσεις. Ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός έφηβου. Μια νεανική φωνή που με διεισδυτικότητα, ωριμότητα, ορμή και χιούμορ, αποκαλύπτει τις αγωνίες, τους παραλογισμούς και τα όνειρα που συνοδεύουν την περιπέτεια του να μεγαλώνεις.

Άλλα ήθη άλλα έθιμα

Το πέρασμα στην Ινδία
Φόρστερ Ε. Μ.
εκδ Μεταίχμιο

Όταν η Αντέλα και η γηραιότερη συνοδός της η κυρία Μουρ φτάνουν στην ινδική πόλη Τσαντραπόρ, νιώθουν εγκλωβισμένες στην απομονωμένη και προκατειλημμένη βρετανική κοινότητα. Αποφασισμένες να εξερευνήσουν την «πραγματική Ινδία» επιζητούν την καθοδήγηση του δόκτορα Αζίζ, ενός καλλιεργημένου ινδού μουσουλμάνου. Ένα μυστηριώδες γεγονός όμως κατά την επίσκεψή τους στις σπηλιές του Μαραμπάρ θα σταθεί η αφορμή για να ξεσπάσει κοινωνικό σκάνδαλο με επίκεντρο τον δόκτορα Αζίζ, το οποίο θα ξεσηκώσει βίαια πάθη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, της βρετανικής και της ινδικής.
Γραμμένο το 1924, το τελευταίο μυθιστόρημα του Ε. Μ. Φόρστερ αποτελεί ένα έξοχο πορτρέτο ενός λαού και του πολιτισμού του, καθώς και μια διαχρονική σπουδή πάνω στη ζωή των ανθρώπων που παγιδεύονται στις μεγάλες πολιτικές και πολιτιστικές συγκρούσεις του κόσμου μας.

Ο τίτλος τα λέει όλα...

Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!
Σιδέρης Νίκος
ΣΕΙΡΑ : ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ειδικές εκδόσεις
εκδ Μεταίχμιο

«Σίγουρα, είναι μια τέχνη το να είσαι καλός γονιός. Στις συνηθισμένες περιπτώσεις, η κοινωνία, ο πολιτισμός και η οικογενειακή ιστορία εξοπλίζουν τους γονείς με την τεχνογνωσία και με τους ψυχικούς πόρους που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν και να λειτουργήσουν αρκετά καλά, δηλαδή επαρκώς, σαν γονείς. Ωστόσο, και σ’ αυτό το ζήτημα, για να μπορέσει να λειτουργήσει μια οικογένεια και να αναθρέψει ένα παιδί ψυχικά ισορροπημένο, η απόλυτη προϋπόθεση δεν είναι το καλός, αλλά το γονιός: Εκατομμύρια παιδιά έχουν μεγαλώσει με γονείς μετριότατους ως προς τη γονεϊκή τους λειτουργία. Και ποτέ κανένα παιδί δεν ανατράφηκε με τέλειους γονείς: Όλοι είχαν ατέλειες, ανεπάρκειες, κενά, προβλήματα…Όμως, το δίλημμα δεν είναι ή τέλειοι γονείς ή καθόλου γονείς. Το πρωταρχικό και απόλυτο ζητούμενο είναι να υπάρχουν γονείς».
απόσπασμα από το βιβλίο
Το βιβλίο αυτό είναι ταυτόχρονα επιστημονική μελέτη και εμπιστευτική επιστολή σε γονείς που σκέφτονται. Απευθύνεται σε συνήθεις γονείς, που μέσα σε συνήθεις οικογένειες ανατρέφουν συνήθη παιδιά. Και στην πορεία συναντούν δυσκολίες, απορίες, προβλήματα, ίσως και αδιέξοδα. Όλο και συχνότερα, αυτοί οι συνήθεις γονείς θέτουν το ερώτημα: «Μήπως το παιδί χρειάζεται ψυχολόγο;». Η εμπειρία και ο στοχασμός του Νίκου Σιδέρη τον οδηγούν κατά κανόνα στο συμπέρασμα ότι, κατά κανόνα, τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο.
Γονείς θέλουν!

Καλοκαιρινές κατασκευές


Σε αυτό το βιβλίο γίνονται διάφορα: η αγελάδα πηδάει χαρούμενη τους φράχτες, δύο λαγουδάκια χουζουρεύουν ερωτευμένα πάνω στο γρασίδι και ο μηχανόβιος λαγός κάνει βόλτα μέσα στο κοτέτσι. Πεταλούδες, πασχαλίτσες και μελισσούλες πετάνε χαρούμενα. - Οι πολύχρωμες συντροφιές είναι από χαρτί κατασκευασμένες και κρέμονται ευχάριστα στα ανοιξιάτικα παράθυρά μας ή είναι πάνω στο τραπέζι μας. - Ακόμη και για την κατασκευή αγαπημένων δώρων έχουμε σκεφτεί εύκολες και πρωτότυπες ιδέες.


ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΣ ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Πασχαλινές κατασκευές


ΟΙ ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ
Συγγραφέας: ΜΠΟΚ ΕΡΙΚΑ
εκδ
ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Οι ωραιότερες πασχαλινές κατασκευές για να διακοσμήσετε το νηπιαγωγείο, το δημοτικό σχολείο και το σπίτι. Σύγχρονες και πρωτότυπες κατασκευές, με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, που απευθύνονται σε όλα τα παιδιά. Όλες οι κατασκευές που θα βρείτε σε αυτό το βιβλίο επιτρέπουν στα παιδιά να δημιουργήσουν πρωτότυπες κατασκευές μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τη χρήση καθημερινών υλικών. Αυγοθήκες, καλαθάκια, επιτραπέζια φωτιστικά, πασχαλίτσες, κότες και κοτοπουλάκια, προβατάκια, αλαγοί, πρωτότυπα δώρα, πολύχρωμα διακοσμητικά και πολλές ακόμα ιδέες θα τα ενθουσιάσουν και θα στολίσουν τη σχολική τάξη, το παιδικό δωμάτιο ή το σπίτι. Ένα υπέροχο βιβλίο για τις πιο γιορτινές ημέρες της χρονιάς! Οι σαφείς οδηγίες και τα πατρόν που περιέχονται τυπωμένα στο βιβλίο συμβάλλουν στην ευκολότερη ολοκλήρωση κάθε δημιουργίας. Το βιβλίο αποτελεί απαραίτητο βοήθημα για κάθε παιδαγωγό της προσχολικής ηλικίας, του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου, αλλά και για κάθε ενήλικα που επιθυμεί να αξιοποιήσει δημιουργικά τις ελεύθερες ώρες με τα παιδιά του.

Τέλος στην "εποχή της αθωότητας"

Μανδραγόρας. Η μαρτυρία του Υβ Γκουντρόν
Barton Emily
Βιβλίο της Χρονιάς, New York Times
Βιβλίο του Μήνα, San Fracisco Chronicle
BARD FICTION PRIZE
εκδ Ελληνικά Γράμματα



Στο χωριό Μανδραγόρας, που βρίσκεται στις Εβρίδες -ένα μαγευτικό σύμπλεγμα από νησιά, δυτικά της Σκοτίας-, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στον Μεσαίωνα, παρόλο που οι κάτοικοί του τραγουδούν μπλουζ. Εντελώς απομονωμένοι, οι χωρικοί ζουν μια ζωή σκληρή, αλλά ουσιαστικά ανέγγιχτη από την απληστία και το φθόνο, αφοσιωμένοι στον αγώνα για την επιβίωση. Μέχρι που ο Υβ Γκουντρόν θα προβεί σε μια ανακάλυψη που θα διευκολύνει πολύ την αγροτική ζωή, αλλά και θα σημάνει και το τέλος της «εποχής της αθωότητας».


Όταν μάλιστα στο χωριό καταφτάνει η νεαρή ανθρωπολόγος Ρουθ Μπλουμ, με τα παράξενα ρούχα, με τους σύγχρονους τρόπους και τις συνήθειες, και μ'ένα χάρτη του κόσμου, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο, οι πειρασμοί κάθε είδους δεν θα αφήσουν κανέναν ανεπηρέαστο...


Ένα ευφυές, διασκεδαστικό μυθιστόρημα για την επιδίωξη του εκμοντερνισμού - και των παράπλευρων απωλειών της.


Κριτικές που έχει λάβει:
"Ένα συναρπαστικό λαϊκό παραμύθι που, στην εποχή της τυραννίας της τεχνολογίας, θα έπρεπε να αποτελεί επιβεβλημένο ανάγνωσμα."
Time Out New York
"Το μυθιστόρημα της Μπάρτον είναι ευλογημένα μεταειρωνικό, συναρπαστικό και συγκινητικό - μια ιστορία με βαθύτατο σεβασμό για εκείνο τον κόσμο, ενώ παράλληλα λάμπει με την ακεραιότητα ενός ονείρου."
Τόμας Πύντσον
"Ελάχιστοι νέοι ή και βετεράνοι συγγραφείς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που η Μπάρτον χειρίζεται με επιδεξιότητα στο θριαμβευτικό ντεμπούτο της, έναν γοητευτικό κωμικό και παράλληλα σοβαρό μύθο για τα θέλγητρα και τους κινδύνους της προόδου."
Publishers Weekly
"Τοποθετημένο τα χρόνια του Μεσαίωνα σε ένα χωριό που ονομάζεται Μανδραγόρας, το πρώτο μυθιστόρημα της Μπάρτον είναι μια απολαυστική πραγματεία με θέμα τις αξίες εκείνου του τόπου και χρόνου σε σύγκριση με του 20ού αιώνα. Συνιστάται ανεπιφύλακτα."
Library Journal
"Ένα εκπληκτικό ντεμπούτο που συνδυάζει επιδέξια το μύθο με την προσεκτική κριτική τόσο της απρόσωπης τεχνολογικής προόδου όσο και της απομόνωσης που υπερεκτιμά την παράδοση και την άγνοια. Ιδιοφυής η ιστορία της Μπάρτον. [...] Ένα επιβλητικό και εξαιρετικά ολοκληρωμένο ντεμπούτο."
Kirkus Reviews
"Δυνατό ντεμπούτο, από τα καλύτερα της χρονιάς."
Newsday

Σας έχουμε νέα από τον Paulo Coelho




Στο παρακάτω site θα βρείτε τα κεφάλεα του νέου βιβλίου "Ο νικητής" του Paulo Coelho:

http://translate.google.com/translate?client=tmpg&hl=el&u=http%3A%2F%2Fpaulocoelhoblog.com%2F2009%2F01%2F27%2Fthe-winner-stands-alone-chapter-i-by-paulo-coelho%2F&langpair=enel

Το βιβλίο που διαβάζω...(Στη χώρα των χρυσών ήλιων)

Όπως ίσως έχετε δει διαβάζω το "Στη χώρα των χρυσών ήλιων" του Καλέντ Χοσεϊνι. Δεν έχω λόγια να περιγράψω την αίσθηση που μου δημιουργεί η ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Βέβαια ίσως είναι νωρίς ακόμα να εκφέρω γνώμη, αφού έχω διαβάσει μόνο 160 σελίδες από τις 532. Και όμως, όταν έρχεται η ώρα που αναγκάζομαι να το αφήσω από τα χέρια μου έχω μία στεναχώρια γιατί θέλω να το διαβάσω μονορούφι!
Σαν "θεματική ενότητα" μπορεί να είναι "αυτονόητη". Σίγουρα αν όχι όλοι οι περισσότεροι γνωρίζουμε τις συνθήκες στις οποίες ζουν και ζούσαν οι γυναίκες στην περιοχή του Αφγανιστάν. Μόνο που μας είναι "λίγο" δύσκολο να δεχτούμε πως στην εποχή μας οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίζουν να "πιστεύουν" πως οι γυναίκες είναι κατώτερα όντα! Επίσης, συνεχίζουν να πιστεύουν σε δεισιδαιμονίες και ότι κακό και να έχει συμβεί ευθύνεται ο Θεός και βέβαια η γυναίκα!

Μια ολοκληρωμένη σύνοψη



ΤΟ ΑΛΜΑΝΑΚ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΪΝ
Alice Calaprice
εκδ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι μια μοναδική φυσιογνωμία. Τίποτα δεν αντανακλά καλύτερα από τις δημοσιεύσεις του τα ποικίλα ενδιαφέροντά του, την ευφυΐα του και την επίδραση που άσκησε: περισσότερα από εξακόσια επιστημονικά άρθρα, βιβλία, δοκίμια, κριτικές και κείμενα γνώμης. Ο Αϊνστάιν δημοσίευσε την πρώτη επιστημονική εργασία του στο γερμανικό περιοδικό Annalen der Physik τον Μάρτιο του 1901, στα 22 του χρόνια. Η τελευταία του δημοσίευση ήταν το κύριο άρθρο στο περιοδικό Common Cause, λίγους μήνες πριν από το θάνατό του το 1955. Στο διάστημα που μεσολάβησε, το έργο του κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα, από τη θεωρία της σχετικότητας, το χωρόχρονο και την κβαντική φυσική μέχρι τον εθνικισμό, τον εβραϊσμό, τον πόλεμο και την ειρήνη, την παιδεία.
Η Άλις Κάλαπραϊς παρακολουθεί χρόνο με το χρόνο αυτή την εντυπωσιακή συγγραφική παραγωγή, την οποία ακόμη και ενημερωμένοι θαυμαστές δεν γνωρίζουν στο σύνολό της. Συνοψίζει και εξηγεί τα τριακόσια σημαντικότερα επιστημονικά και ανθρωπιστικά γραπτά του Αϊνστάιν σε σχέση με την προσωπική και τη δημόσια ζωή του, τα σχέδιά του, τα ταξίδια του, το έργο άλλων επιστημόνων, τις κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις, τα εθνικά και διεθνή γεγονότα της εποχής. Απολαυστικό όσο και περιεκτικό, το Αλμανάκ προσφέρει μια μοναδική άποψη της σπουδαιότερης ίσως μεγαλοφυΐας του 20ού αιώνα – και μαζί της ανθρώπινης πλευράς της.

Το αλμανάκ έχει πάρει πολύ καλές κριτικές από τον διεθνή Τύπο.

«Σ’ αυτό τον πλήρη, περιεκτικό οδηγό, η συγγραφέας παρουσιάζει σύντομες περιγραφές 300 δημοσιεύσεων του Αϊνστάιν μέσα στο πλαίσιο των παράλληλων γεγονότων που σημάδεψαν την προσωπική του ζωή, τον ευρύτερο κόσμο και το πεδίο της φυσικής επιστήμης.»
Scientific American
«Μια εκπληκτικά ολοκληρωμένη σύνοψη.»
Tony Rothman, American Scholar
«Ένας σωστός θησαυρός βιογραφικών και ιστορικών δεδομένων.»
Gerald F. Kreyche, USA Today
«Μια σημαντική συμβολή στη γραμματεία σχετικά με τον Αϊνστάιν.»
Choice
«Ένα πραγματικά διασκεδαστικό βιβλίο, από κείνα που μπορείς να ανοίξεις σε οποιαδήποτε σελίδα και να απολαύσεις την ανάγνωσή τους».
Jonathan Bagger, The Johns Hopkins University

Η Alice Calaprice είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος και συγγραφέας. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια εργάστηκε ως επιμελήτρια της σειράς The Collected Papers of Albert Einstein του Princeton University Press και ως υπεύθυνη του Προγράμματος Μετάφρασης Αϊνστάιν. Της έχει απονεμηθεί το βραβείο επιμέλειας ακαδημαϊκών εκδόσεων από το Literary Market Place. Έργα της είναι: The Quotable Einstein, Dear Prof. Einstein και The Einstein Almanac.

Ένα αλφαβητάρι για το Big Bang

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ
Graig J. Hogan
εκδ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Με πρόλογο του Martin Rees


Η κοσμολογία είναι η επιστήμη που θέτει με τον πιο άμεσο τρόπο τα έσχατα ερωτήματα: Πώς βρεθήκαμε εδώ; Πώς άρχισαν όλα; Ποιο είναι το μέλλον της ζωής, του πλανήτη και του γαλαξία στον οποίο ζούμε; Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα οδηγούν τελικά πίσω στη Μεγάλη Έκρηξη, την απαρχή όλων των πραγμάτων. Το μικρό βιβλίο της Μεγάλης Έκρηξης εξηγεί τι πραγματεύεται η σύγχρονη κοσμολογία – απλά, με σαφήνεια και χωρίς προαπαιτούμενες τεχνικές γνώσεις. Μεταξύ άλλων, ο αστροφυσικός Κρέιγκ Χόγκαν εξηγεί όρους όπως «πληθωριστικό σύμπαν» ή «σκοτεινή ύλη» και δείχνει ότι:
- Το παλαιότερο φως που μπορούμε να δούμε, η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, μοιάζει με τον ήλιο γυρισμένο το μέσα έξω, με εμάς στο εσωτερικό του.
- Το σύμπαν ξεκίνησε ως ένα μικρό ψήγμα ενέργειας χωρίς καμία σχεδόν δομή ή πληροφορία.
- Δεν υπάρχει καμία «αρχή» του χρόνου, αλλά υπάρχει ένα σημείο πριν από το οποίο ο χρόνος δεν διακρίνεται από το χώρο.
Ολόκληρο το σύμπαν βρίσκεται λοιπόν μέσα σ’ αυτό το μικρό βιβλίο, το πρώτο βιβλίο που πρέπει να διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται για την έσχατη αρχή.

«Ο Craig Hogan συλλαμβάνει την ουσία της σύγχρονης κοσμολογίας σ’ αυτό το ζωηρά γραμμένο, διεισδυτικό βιβλίο». David N. Schramm, Πανεπιστήμιο του Σικάγου
«Ο Hogan συμπυκνώνει δεκαπέντε δισεκατομμύρια χρόνια ιστορίας του σύμπαντος σ’ ένα απολαυστικό μικρό βιβλίο. Απαντά με τον πιο άμεσο τρόπο στα ερωτήματα που θέτουμε όλοι.» Margaret Geller, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

«Μια θαυμάσια γέφυρα από την οποία κάθε αμύητος μπορεί να εισέλθει στο βασίλειο του σύμπαντος». Robert Williams, Διευθυντής του Space Telescope Science Institute
«Ένα γοητευτικό εγχειρίδιο που σας φέρνει κατευθείαν στην αιχμή της σύγχρονης κοσμολογίας». George Smoot, Προϊστάμενος Ερευνητής, COBE, συγγραφέας του βιβλίου Wrinkles in Time, Νόμπελ Φυσικής 2006

Δυο λόγια για τον συγγραφέα
Ο Craig Hogan είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ. Γεννημένος στο Λος Άντζελες, αποφοίτησε από το Harvard College και συνέχισε τις σπουδές του στο King’s College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, όπου έκανε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Αστρονομίας. Έχει γράψει περισσότερα από 100 ερευνητικά άρθρα στην αστροφυσική κοσμολογία, ενώ υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Caltech και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, και επιστημονικός συνεργάτης στο Αστεροσκοπείο Steward του Πανεπιστημίου της Αριζόνας. Ζει στο Σιάτλ με τη σύζυγό του και τρία παιδιά.

Εκδηλώσεις Απριλίου - Μαϊου από τις εκδόσεις Αβγό

Απρίλιος 2009
Πέμπτη 2.04.09
Καφενείο της Επιστήμης -Πώς τα μαθηματικά εξηγούν τον κόσμο

Ο Δρ. Γιώργος Ζαρκαδάκης, διευθυντής των Εκδόσεων ΑΒΓΟ, ο Δρ. Σπύρος Κιτσινέλης, επιστημονικός ερευνητής και ο Δρ. Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, Μαθηματικός, Επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, κουβεντιάζουν για το πώς τα μαθηματικά εξηγούν τον κόσμο. Μια συζήτηση με το κοινό, για τη δύναμη των μαθηματικών στην καθημερινή ζωή και την επιστήμη.
Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου Πώς τα μαθηματικά εξηγούν τον κόσμο του Τζέιμς Στάιν.
Στις 6 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη.

Τρίτη 7.04.09 και Πέμπτη 9.04.09
Προημιτελικοί Famelab στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
Οι Εκδόσεις ΑΒΓΟ είναι και φέτος χορηγοί του διαγωνισμού FameLab που διοργανώνει το British Council με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.

Το μοντέλο του διαγωνισμού μοιάζει με τα τηλεοπτικά προγράμματα τύπου Pop Idol: οι υποψήφιοι θα έχουν 3 λεπτά στη διάθεσή τους για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα - χωρίς τη βοήθεια PowerPoint ή άλλων εποπτικών μέσων - μπροστά σε μια κριτική επιτροπή.

Οι προημητελικοί θα γίνουν: Τρίτη 7 Απριλίου 2008, στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία του British Council (Τσιμισκή 43, Εμπορικό Κέντρο Πλατεία). Πέμπτη 9 Απριλίου, στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48) .

Πληροφορίες: British Council, Αθήνα - Καίτη Γιακουμάκη τηλ: 210 3692 342
Katy.yakoumaki@britishcouncil.gr British Council, Θεσσαλονίκη – Χρυσούλα Μελίδου τηλ: 2310 378 314 chrysoula.melidou@britishcouncil.gr www.britishcouncil.org/greece

Μάιος 2009
Πέμπτη 14.05.09
Τελικός Famelab στον ΙΑΝΟ

Πέμπτη 28.05.09
Καφενείο της Επιστήμης -Η Φυσική του Ανέφικτου

Ο Δρ. Γιώργος Ζαρκαδάκης, διευθυντής των Εκδόσεων ΑΒΓΟ, ο Δρ. Βασίλης Καράβολας, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, κουβεντιάζουν τα όρια της φυσικής και τις τεχνολογίες του μέλλοντος. Θα ταξιδέψουμε ποτέ με την ταχύτητα του φωτός; Θα διαβάζουμε την σκέψη; Θα κατασκευάσουμε χρονομηχανές;
Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου Η Φυσική του Ανέφικτου του Μίτσιο Κάκου.
Στις 6 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη.

Μαθηματικά και ζωή

Πώς τα μαθηματικά εξηγούν τον κόσμο
Τζέιμς Στάιν

εκδ Αβγό

Για τους περισσότερους ανθρώπους τα μαθηματικά είναι γοητευτικά μεν αλλά…δυσνόητα. Στο βιβλίο αυτό ο καθηγητής Στάιν καταφέρνει να τα εξηγήσει με τρόπο διαυγή, φιλικό και διασκεδαστικό.
Ξεκινά με τις συναρπαστικές ιστορίες των ανθρώπων που συνέλαβαν τις σημαντικότερες μαθηματικές ιδέες και έννοιες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μέσα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, τις αυταπάτες και τις συχνές διαμάχες τους, εξυφαίνεται η ιστορία των μαθηματικών και ο αντίκτυπός τους στην κοινωνία.
Η κβαντική μηχανική, ο χωρόχρονος, η θεωρία του χάους και η λειτουργία των πολύπλοκων συστημάτων, καθώς και το ανέφικτο της «τέλειας» δημοκρατίες είναι όλα εδώ. Όπως είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να σχεδιάσει ένας πωλητής το ταξίδι του, γιατί οποιαδήποτε σκέψη κι αν κάνετε εμπεριέχεται στον αριθμό π, και γιατί τα συνεργεία δεν μπορούν ποτέ να επισκευάσουν το αυτοκίνητό σας τη μέρα που σας το υποσχέθηκαν.

Ένα βιβλίο για κάθε αναγνώστη που θέλει να μάθει πώς τα μαθηματικά κάνουν την επιστήμη και τον κόσμο να λειτουργούν.

Εκδηλώσεις Απριλίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009, 7:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Βιβλιογητέματα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του
Κωνσταντίνου Τζούμα Ως εκ θαύματος. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία του. Βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΓΗΤΕΜΑΤΑ Χρυσ. Σμύρνης 111, Μοσχάτο Μοσχάτο , 210-4817269
Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009, 8:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, η Στέγη Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης «Κωνταντίνος Μπένης» και οι Εκδόσεις Σπανίδη σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του
Νίκου Μουράτιδη Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Ο μικρός Αλκιβιάδης στο νησί των πειρατών. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους μικρούς και μεγάλους φίλους του και θα υπογράψει τα βιβλία του. Ξενοδοχείο Elisso Βασ. Σοφίας 9 Ξάνθη , 25410-84400
Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009, 7:30 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο και το Θρακικό Πνευματικό Κέντρο-Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του
Νίκου Μουράτιδη Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Ο μικρός Αλκιβιάδης στο νησί των πειρατών.
Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους μικρούς και μεγάλους φίλους του και θα υπογράψει τα βιβλία του το Σάββατο 4 Απριλίου στο Flocafe της Κομοτηνής.
Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής Πλατεία Αρχ. Χρυσάνθου 3 Κομοτηνή , 25310-81531
Σάββατο, 4 Απριλίου 2009, 12:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Φλωράς σας προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε ένα ταξίδι
Στην Αριθμούπολη με παρέα τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Τασσοπούλου και όλους τους αριθμούς.
Βιβλιοπωλείο Φλωράς Ζωσιμαδών 46, Πειραιάς , 210-4172819
Σάββατο, 4 Απριλίου 2009, 7:30 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Βαταμίδη σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του
Νίκου Μουράτιδη Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Ο μικρός Αλκιβιάδης στο νησί των πειρατών.
Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι Χριστίνα Κουματίδου, δημοσιογράφος και Άννα Τσιακίρη, ψυχολόγος.
Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης Λ. Δημοκρατίας 230 Αλεξανδρούπολη
Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009, 12:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του
Νίκου Κοτζιά Πολιτικό σύστημα και ταυτότητα - Παγκοσμιοποίηση και η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Σωτηρέλλης. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γιώργος Α. Παπανδρέου, Πρόεδρος ΠΑ.ΣΟ.Κ.,
Αλέκος Αλαβάνος, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,
Αντώνης Κ. Σαμαράς, Υπουργός Πολιτισμού.
Μέγαρο Παλαιάς Βουλής Σταδίου 13 Αθήνα , 210-3237617
Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009, 6:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του
Φρίντριχ Α. Χάγιεκ Το Σύνταγμα της Ελευθερίας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Μαριέττα Γιαννάκου, π. Υπουργός Παιδείας,
Γεράσιμος Αρσένης, π. Υπουργός,
Δημήτρης Ποταμιάνος, Συγγραφέας-Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου,
Αριστείδης Χατζής, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών, Τμήμα ΜΙΘΕ Πανεπιστημίου Αθηνών,
Γιώργος Αρχόντας, Πολιτικός Επιστήμων, Υποψήφιος Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, Υπεύθυνος επιστημονικής επιμέλειας της ελληνικής έκδοσης του Συντάγματος της Ελευθερίας.
Τον συντονισμό θα κάνει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών Πεσμαζόγλου 1 Αθήνα , 210-3279978
Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009, 7:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Νικολάου σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του
Νίκου Μουράτιδη Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Ο μικρός Αλκιβιάδης στο νησί των πειρατών. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους μικρούς και μεγάλους φίλους του και θα υπογράψει τα βιβλία του.
Βιβλιοπωλείο Νικολάου Μεσολογγίου 50 Ναύπακτος , 26340-23444
Τρίτη, 7 Απριλίου 2009, 7:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του
Κώστα Τσόκλη Άντε τώρα να παραπονεθείς στο Θεό.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ευάγγελος Βενιζέλος,
Μάνος Ελευθερίου,
Θανάσης Θ. Νιάρχος,
Γιάννης Σακελλαράκης.
Το Σχολείον Πειραιώς 52 και Βενιζέλου Μοσχάτο , 2109282900
Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009, 7:00 μμ
Το 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του
Γιάννη Κολοκοτρώνη Γενικά χαρακτηριστικά της τέχνης στον 20ο αιώνα.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι:
Γιώργος Γεωργής, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Άρτεμις Ζανέτου, Διευθύντρια Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα,
Έφη Στρούζα, Τεχνοκριτικός-μέλος της AICA.
104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης Θεμιστοκλέους 104 Αθήνα , 210-38.26.185
Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009, 7:00 μμ
Το βιβλιοπωλείο Ατραπός και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν να συναντήσετε τον
Νίκο Μουράτιδη. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους μικρούς και μεγάλους φίλους του και θα υπογράψει τα βιβλία του Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Ο μικρός Αλκιβιάδης στο νησί των πειρατών.Βιβλιοπωλείο Ατραπός Χρ. Κοντού 13, Σαϊτάν Παζάρ Πρέβεζα
Σάββατο, 11 Απριλίου 2009, 12:00 μμ
Το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του
Νίκο Μουράτιδη Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Ο μικρός Αλκιβιάδης στο νησί των πειρατών. Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βιλιάν Στασινού.
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών Ιωάννινα
Σάββατο, 18 Απριλίου 2009, 7:00 μμ
Το Βιβλιοπωλείο της Απολλωνίας και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν να συναντήσετε τον
Νίκο Μουράτιδη στην παρουσίαση των βιβλίων του Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Ο μικρός Αλκιβιάδης στο νησί των πειρατών.Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους μικρούς και μεγάλους φίλους του και θα υπογράψει τα βιβλία του. Βιβλιοπωλείο της Απολλωνίας Απολλωνία Σίφνος
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009, 7:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Εσπερινό Γενικό Λυκείο Καστοριάς σας προσκαλούν σε μια φιλολογική βραδιά με θέμα: «Μύθος και Λόγος στο έργο της Ιωάννας Καρυστιάνη». Για το έργο της
Ιωάννας Καρυστιάνη θα μιλήσουν οι φιλόλογοι: Αγγελική Μπαλτατζή και Νίκος Παπαγεωργίου. Αποσπάσματα από βιβλία της συγγραφέως θα διαβάσουν οι μαθητές του σχολικού εξωδιδακτικού προγράμματος. Η συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήσεις μαθητών του σχολείου. Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 4ου Γυμνασίου Καστοριάς Καστοριά
Τρίτη, 28 Απριλίου 2009, 7:30 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟρυθμός σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της
Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου Όροφος μείον ένα. Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσουνν οι Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, Τιτίκα Δημητρούλια, κριτικός λογοτεχνίας, Δημήτρης Κόκορης, ειδικός επιστήμονας Α.Π.Θ. Η πιανίστρια Άννα Δάνη θα συνοδεύσει στο πιάνο. Ποιήματα θα διαβάσει η ποιήτρια.
Βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟρυθμός Βασ. Ηρακλείου 47 Θεσσαλονίκη , 2310-270.226
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009, 7:30 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του
Θεόδωρου Ι. Δεύτου Σμύρνη, συγγνώμη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ην ποιητική συλλογή θα μιλήσουνν οι: Μίμης Ανδρουλάκης, βουλευτής Β’ Αθήνας, Θανάσης Ραφτόπουλος, εκπαιδευτικός πρόεδρος της ένωσης Ρουμελιωτών Ν. Ιωνίας. Την εκδήλωση πλαισιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κρυονερίου με χορούς και τραγούδια από το cd του βιβλίου. Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν. Ιωνίας Πατρ. Ιωακείμ 4 Νέα Ιωνία

Η "Έκλειψη" είναι το πολυαναμενόμενο τρίτο βιβλίο

Έκλειψη
Meyer Stephenie
εκδ
Πλατύπους
Σειρά:
Το Έπος του Λυκόφωτος

Σε συνέχεια των παγκόσμιων μπεστ-σέλερ "Λυκόφως" και "Νέα Σελήνη", η "Έκλειψη" είναι το πολυαναμενόμενο τρίτο βιβλίο του σαγηνευτικού ρομαντικού έπους των βρικολάκων της Stephenie Meyer.


Στην "Έκλειψη", η Stephenie Meyer, μας χαρίζει έναν ακόμη ακαταμάχητο συνδυασμό ρομαντισμού και σασπένς με μια δόση υπερφυσικού. Συναρπαστικό, με πάθος και με συνεχείς ανατροπές και εκπλήξεις, αυτό το έπος αγάπης ανάμεσα σε θνητή και αθάνατο βαδίζει προς τη λογοτεχνική αθανασία.

"Μπέλλα;"
Η απαλή φωνή του Έντουαρντ ακούστηκε από πίσω μου. Γύρισα και τον είδα να ανεβαίνει ανάλαφρα τα σκαλιά της βεράντας, με μαλλιά ανακατεμένα από το τρέξιμο. Με τράβηξε αμέσως στην αγκαλιά του και με φίλησε πάλι. Το φιλί του με τρόμαξε. Υπήρχε υπερβολική ένταση στον τρόπο που τα χείλη του συνέθλιψαν τα δικά μου -σαν να φοβόταν ότι αυτός ήταν όλος κι όλος ο χρόνος που μας απέμενε.

Καθώς το Σιάτλ ρημάζεται από μια σειρά μυστηριωδών δολοφονιών κι ένας μοχθηρός θηλυκός βρικόλακας συνεχίζει την αναζήτησή του για εκδίκηση, η Μπέλλα για άλλη μια φορά βρίσκεται περικυκλωμένη από τον κίνδυνο. Και μέσα σε όλα αυτά, πιέζεται να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη της για τον Έντουαρντ και τη φιλία της για τον Τζέικομπ -γνωρίζοντας πως η απόφασή της έχει τη δύναμη να αναζωπυρώσει την προαιώνια διαμάχη ανάμεσα σε βρικόλακα και λυκάνθρωπο. Ενώ η αποφοίτηση πλησιάζει, η Μπέλλα έχει να πάρει άλλη μια απόφαση: ζωή ή θάνατος. Όμως ποιο είναι ποιο;



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση