Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Επτά ιστορίες για εκείνο το κομμάτι της πραγματικότητας...

Η ιστορία της άγνωστης νήσου
Ζοζέ Σαραμάγκου

εκδ Καστανιώτη

Ένας άνθρωπος ζητάει ένα καράβι για να βρει την «άγνωστη νήσο». Ποια όμως είναι αυτή η άγνωστη νήσος; Πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να την αναγνωρίσει; Πώς αναγνωρίζουμε τον ίδιο τον εαυτό μας; Ένας δικτάτορας πέφτει από την καρέκλα του.
Ένας οδηγός προσπαθεί να βρει βενζίνη σε περίοδο κρίσης του πετρελαίου και μεταδίδει τη νεύρωσή του στο αυτοκίνητό του. Ένας βασιλιάς προσπαθεί να αποκλείσει το θάνατο από την επικράτειά του. Kάποια αντικείμενα επαναστατούν στην ανατριχιαστικά γραφειοκρατική κοινότητα των ανθρώπων.
Ένας κένταυρος νοσταλγεί το μυθικό παρελθόν του. Kι ένα εφηβικό άχτι εκδικείται τους ενήλικες για τον καταπιεστικό έλεγχό τους. Eπτά ιστορίες όπου το πραγματικό εισβάλλει στο φανταστικό, και το αντίστροφο.
Eπτά ιστορίες για εκείνο το κομμάτι της πραγματικότητας που διαφεύγει από κάθε λογική διεργασία. Eπτά διηγήματα σ' ένα διάστημα είκοσι χρόνων, απαραίτητος σταθμός για την κατανόηση της τέχνης του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα.

Αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

ΓΚΕΡΝΙΚΑ, Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΝΤΕΪΒ ΜΠΟΛΙΝΓΚ
εκδ Ψυχογιός

Το 1935 ο Μιγκέλ Ναβάρο συγκρούεται με μέλη της Ισπανικής Πολιτοφυλακής κι εγκαταλείπει το ψαράδικο χωριό του, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Γκερνίκα, κέντρο της βασκικής κουλτούρας και παράδοσης. Εκεί βρίσκει κάτι περισσότερο από μια νέα ζωή - βρίσκει τη γυναίκα που θ' αγαπήσει. Η Μίρεν είναι μια χαρισματική χορεύτρια, που, αν και μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους εργένηδες συντοπίτες της, ερωτεύεται τον γοητευτικό Μιγκέλ.
Οι δυο τους θ' ανακαλύψουν τον αληθινό έρωτα και θα ζήσουν το απόλυτο όνειρο μέχρι τη στιγμή που ο βομβαρδισμός της Γκερνίκα απ' τη Λουφτβάφε, στις αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, θ' αλλάξει για πάντα τη ζωή τους.
Ο Μπόλινγκ, μέσα από μια υπέροχη ιστορία αγάπης, αναπαριστά ένα στυγνό έγκλημα πολέμου, που έπληξε ανεπανόρθωτα την ψυχή ενός υπερήφανου λαού και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον περίφημο πίνακα Γκερνίκα του Πάμπλο Πικάσο.

Ο Γιώργος θεοφάνους συνθέτει ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα

ΑΙΩΝΙΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ
ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
εκδ
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

...Φως και σκοτάδι, συνεχίζοντας έναν πανάρχαιο τελετουργικό χορό αυτό το βράδυ, θα συναντηθούν για άλλη μια φορά στην Ιερή Πόλη. Κάποιος αόρατος ιστός, σε ένα μωσαϊκό λαών, θρησκειών, αλλά και συμφερόντων, συνδέει τις προσωπικές διαδρομές πέντε ανθρώπων, από διαφορετικά σημεία της γης.
Από την Αγία Πετρούπολη και τη Βαγδάτη ως την Αθήνα, τη Βοστόνη και τη Ρώμη, τα βήματα και των πέντε, με την ακρίβεια μιας καλά σκηνοθετημένης χορογραφίας, τους οδηγούν τελικά στην Ιερουσαλήμ. Εκεί, στο πιο ιερό χώμα που πατήθηκε από Θεούς και Ανθρώπους, μόνο ένα θαύμα μπορεί να αλλάξει τη μοίρα τους και να σώσει τις ζωές τους... Ο γνωστός μουσικός δημιουργός Γιώργος θεοφάνους συνθέτει ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, με συναρπαστική πλοκή και αμείωτη δράση.

"Φορτώστε τους στο τραίνο"

Ο κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφος Ρόνι Αλάσορ επιχειρεί σε αυτό το βιβλίο όχι μόνο να πει κάποιες αλήθειες για την εισβολή που δεν έγιναν ποτέ γνωστές ή αποσιωπήθηκαν, αλλά και να μας μεταφέρει στο κλίμα εκείνων των τραγικών ημερών έτσι όπως το έζησαν οι πρωταγωνιστές της "άλλης πλευράς", της πλευράς των εισβολέων. Το Διαταγή: "Εκτελέστε τους αιχμαλώτους!" βασίζεται στις επώνυμες μαρτυρίες Τούρκων και Κούρδων στρατιωτών και αξιωματικών, οι οποίοι αποφάσισαν να καταθέσουν για πρώτη φορά τη δική τους εμπειρία από τον πόλεμο στην Κύπρο - μια εμπειρία που τους σημάδεψε για όλη τους τη ζωή, αφού και οι ίδιοι κατάλαβαν ότι με το πρόσχημα του να σώσουν τους "αδελφούς Τουρκοκυπρίους" κλήθηκαν απλώς να γίνουν σφαγείς και να υπηρετήσουν τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας.
Επίλογος
Αυτό το βιβλίο δε γράφτηκε για να ενοχοποιηθεί η μία πλευρά και να αθωωθεί η άλλη. [...]
Το βιβλίο παραδίδεται στην κρίση των αναγνωστών του και ιδιαιτέρως όσων έζησαν αυτό τον πόλεμο.
<< Όταν τελείωσα την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου αισθανόμουν πως έζησα και εγώ αυτόν τον πόλεμο, και ας μην είχα γεννηθεί καν. Η περιγραφή και μόνο σε "πάει" εκεί. Το σημαντικότερο, βέβαια είναι ότι γράφτηκε από Κούρδο και του μίλησαν οι Τούρκοι στρατιώτες της εποχής, τους οποίους ακόμα και σήμερα κρύβουν.>>

Κύπρος, 1974

Κόκκινο στην πράσινη γραμμή
Γκουρογιάννης Βασίλης
εκδ Μεταίχμιο

Το νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Γκουρογιάννη με θέμα τους μαχητές που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974, κατά την εισβολή του Αττίλα, και ξεχάστηκαν τόσο από την πολιτική όσο και από τη στρατιωτική ηγεσία. Μεγάλο μέρος του μυθοπλαστικού υλικού του βιβλίου είναι βασισμένο σε μαρτυρίες Ελλήνων και Τούρκων βετεράνων που έλαβαν μέρος στα γεγονότα.
Ένα βιβλίο που δεν αφορά μόνο τους Κύπριους αλλά και όλο τον κόσμο, για να μάθουν οι νέοι και να θυμηθούν οι παλιοί.(vivliolatreia)

Η ενηλικίωση ενός αγοριού

Τελετές ενηλικίωσης
Ακρίβος Κώστας
εκδ Μεταίχμιο

«Να γίνεις άντρας!» εύχεται κάθε γονιός στον κανακάρη του.
Ναι, αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό για ένα αγόρι; Πώς να διαχειριστεί σωστά το πρώτο φιλί, να αντέξει την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, να ξεπεράσει τη λούμπα της στρατιωτικής θητείας;
Μήπως υπάρχουν γυναίκες και άντρες, συγγενείς αλλά και άγνωστοι, που με φανερές ή απόκρυφες τελετές βοηθούν τους νέους κάθε εποχής να μυηθούν στα μυστικά του κόσμου των μεγάλων;
Τα δεκαεφτά επεισόδια από τη ζωή του Ανδρέα κάτι τέτοιο μαρτυρούν: για να ενηλικιωθείς, πρέπει να χύσεις πολύ ιδρώτα, μερικές φορές και αίμα.
Α, και κάτι άλλο ακόμα…

Απόσπασμα από το βιβλίο που διαβάζω

Απόσπασμα από το βιβλίο που διαβάζω : "Οι γυναίκες πάντα περνούσαν δύσκολα σ' αυτή τη χώρα (Αφγανιστάν), Λεϊλά, αλλά ίσως είναι πιο ελεύθερες τώρα, με τους κομμουνιστές, και έχουν περισσότερα δικαιώματα από ποτέ".



Τα παραπάνω δικαιώματα που αποκτήσανε ήταν να πηγαίνουν σχολείο και πανεπιστήμιο. Και εμείς εδώ, γενικότερα στη Δύση και ειδικότερα στην Ελλάδα όχι απλά δεν πηγαίνουμε σχολείο ή πανεπιστήμιο άλλα τα καταστρέφουμε στην κυριολεξία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση